Direct naar artikelinhoud
Politieke crisis in Venezuela

Venezolaanse parlementsvoorzitter roept leger op president Maduro naar huis te sturen

De politieke crisis in Venezuela is verergerd door onrust in de Nationale Garde. Uren nadat een groep gardisten maandag in Caracas in opstand kwam, riepen collega’s in video’s op president Maduro naar huis te sturen. Ook de parlementsvoorzitter deed een dringend beroep op het leger om Maduro niet langer te steunen.

Rellen in de wijk Los Mecedores van Caracas nadat tientallen gardisten in opstand waren gekomen.Beeld AFP

De Venezolaanse oppositie, die een meerderheid in het parlement heeft, wil dat de krijgsmacht Nicolás Maduro woensdag in de steek laat. Dan worden grote protesten georganiseerd tegen de nieuwe ambtstermijn van de president. Het parlement heeft deze tweede termijn ongrondwettig verklaard.

Parlementsvoorzitter Juan Guaido deed een oproep aan de generaals om woensdag van Maduro te eisen dat hij aftreedt. ‘Wij vragen jullie niet om een staatsgreep te plegen’, aldus Guaido in een video. ‘Wij vragen niet om te schieten. Integendeel, wij vragen jullie om niet op ons te schieten maar om samen met ons het recht van het volk te verdedigen dat hun stem wordt gehoord.’

Tientallen gardisten sloegen aan het muiten in de hoofdstad terwijl de confrontatie tussen de regering-Maduro en het parlement maandag escaleerde. De lichtbewapende Nationale Garde is een van de onderdelen van de Venezolaanse krijgsmacht. De groep soldaten reed in twee militaire trucks naar de arme buurt Petare waar zij een politiepost bezette en wapens in beslag nam.

Twitter bericht wordt geladen...

Vlak bij Maduro’s paleis

Volgens de regering werden later 25 gardisten gearresteerd in een basis van de garde op nog geen drie kilometer van Maduro’s presidentiële paleis. Nog twee anderen werden elders in de hoofdstad aangehouden. Het leger zei dat alle wapens weer in beslag werden genomen. Het betichtte de muitende gardisten van ‘landverraad’. 

Uren later verschenen diverse video’s waarin zwaarbewapende gardisten riepen dat zij de regering-Maduro niet langer erkenden als de wettige regering van het land. Een van de militairen, een onderofficier, riep de bevolking op de opstand van de gardisten te steunen.

‘Jullie hebben opgeroepen de straat op te gaan om de grondwet te verdedigen’, aldus sergeant Alexander Bandres Figueroa. ‘Wel, hier zijn wij. Jullie wilden dat wij het lont aanstaken. Dat hebben wij gedaan. Wij hebben jullie steun nodig.’ De muiterij leidde tot straatprotesten in een arme wijk die door de politie met traangas werden beëindigd.

Parlementsvoorzitter Juan Guaido heeft het leger opgeroepen president Maduro in de steek te laten en zich achter de oppositie te scharen.Beeld EPA

Gevecht met oppositie

Maduro boekte later op de dag een overwinning in zijn gevecht met de oppositie toen het hooggerechtshof besluiten van het parlement in de prullenmand gooide waarin zijn tweede ambtstermijn onwettig werd verklaard. 

Maduro werd eerder deze maand beëdigd, na omstreden verkiezingen vorig jaar waaraan zijn voornaamste tegenstanders niet mochten meedoen. Ook gingen weinig kiezers stemmen. Veel landen, ook in Zuid-Amerika, erkennen Maduro’s tweede termijn niet.

Het hooggerechtshof, dat op de hand is van de president, noemde de verkiezing van Guaido tot parlementsvoorzitter (en tot interim-president) illegaal. Ook riepen de rechters het Openbaar Ministerie op om te onderzoeken of de oppositie de grondwet heeft geschonden.

Tegenstanders van Maduro betuigen hun steun aan de muitende gardisten in de wijk Cotiza.Beeld AP