Nabestaanden slachtoffers 'geschokt' om cassatieberoep Hardy

Advocaat Jos Vander Velpen© BELGA

© Photo News

thumbnail: Advocaat Jos Vander Velpen
thumbnail: null

De nabestaanden van de slachtoffers van moordenaar Renaud Hardy zijn geschokt dat zijn advocaat cassatieberoep aantekent. 'Dit veroorzaakt opnieuw nodeloze stress en spanning', klinkt het.

pvm

Hardy werd op 8 maart veroordeeld voor de moorden op Maria Walschaerts (82) in mei 2014 en Linda Doms (51) in september 2015. Ook voor de moordpogingen op Annie H. en actrice Veerle Eyckermans werd hij gestraft.

De Mechelaar moet zich naast zijn levenslange celstraf ook nog vijftien jaar ter beschikking stellen van de strafuitvoeringsrechtbank. Maar tegen die straf tekent zijn raadsman, advocaat Frédéric Thiebaut, nu dus cassatieberoep aan.

'Ik heb er voorlopig het raden naar waarom hij dat doet. Mijn cliënten hebben zich op het proces zeer waardig gedragen. Ze zullen geschokt zijn', zegt advocaat Jos Vander Velpen, die de nabestaanden van Linda Doms vertegenwoordigt. 'De verwerking kan pas na zo'n proces beginnen. Men probeert het hoofdstuk af te sluiten, maar cassatie duurt weer een lange tijd. Dit veroorzaakt opnieuw nodeloze stress en spanning', aldus Vander Velpen.

Eerlijk proces

'Mijnheer Hardy heeft een meer dan eerlijk proces gekregen. De voorzitter van het hof heeft erop toegezien dat de rechten van de verdediging meer dan gewaarborgd werden. Ik snap dus niet waarop hij zich beroept om nu in cassatie te gaan', vervolgt Vander Velpen.

De raadsman van Hardy geeft in dit stadium nog geen details over de reden waarom cassatieberoep wordt aangetekend. ‘Zoals de procedure dat voorschrijft hebben wij binnen de vijftien dagen na het vonnis cassatieberoep aangetekend’, legt advocaat Thiebaut uit. ‘Dat geeft ons twee maanden de tijd om te werken aan de argumenten die wij tijdens het cassatieberoep naar voren zullen brengen.’

Wettigheid

Het Hof van Cassatie oordeelt enkel over de wettigheid van beslissingen die door een rechtbank zijn genomen. Het spreekt zich niet uit over de feiten zelf. Indien een vonnis onwettig blijkt, dan vernietigt het Hof van Cassatie de bestreden beslissing en verwijst het de zaak naar een ander rechtscollege. Dat moet dan opnieuw over de grond van de zaak oordelen.