Luister naar

Rabo helpt honger toch niet de wereld uit

Nieuws
Een Maastrichtenaar beschuldigt de Rabobank van valse beloftes. De Reclame Code Commissie geeft hem gelijk.
Koen Haegens redactie vk
zaterdag 18 november 2017 om 03:00

Amsterdam

Gebrek aan ambitie kan de Rabobank niet verweten worden. Enige grootspraak wel: in zijn nieuwste reclamecampagne suggereert de bank dat zij vluchtelingenstromen gaat indammen, conflicten dempen en het wereldvoedselprobleem oplossen. ‘Misleidend’ en ‘oneerlijk’, oordeelt de Reclame Code Commissie nu. De campagne, onder het motto ‘Growing a better world together’, past in het streven van de coöperatie om haar oude, idealistische imago op te poetsen. Dat lukt nog niet helemaal. ‘Dat de aanpak van Rabobank tot een oplossing van het wereldvoedselprobleem zal leiden, is door Rabobank niet aannemelijk gemaakt’, schrijft de Reclame Code Commissie in haar uitspraak.

schandalen

Die volgt op een klacht die Maastrichtenaar Mat Matheij een maand geleden indiende over de reclamespot. Hij noemt de Rabobank ‘schijnheilig’. De voormalige boerenleenbank werd de voorbije crisisjaren geteisterd door schandalen rond mkb-derivaten en gesjoemel met de Libor-rente. ‘Maar in die reclame doen ze zich voor als wereldhelper, als een soort Greenpeace of Amnesty International. Dat irriteert niet alleen mij, maar heel veel mensen’, laat Matheij via de telefoon weten. Van een hetze enkel en alleen tegen de Rabobank is volgens hem geen sprake. ‘Mijn kritiek geldt voor alle banken. Het enige waar ze aan denken is hun eigen poen. De Rabobank zal best voedselprojecten financieren. Maar doe nou niet alsof je daar niet gewoon geld mee verdient.’

In een reactie kondigt de Rabobank aan het spotje aan te passen. De reclame zal voortaan eindigen met de zin: ‘stel je eens voor dat we samen het wereldvoedselprobleem oplossen’. De toevoeging dat de klant zijn bank ‘aan deze belofte mag houden’ wordt geschrapt. Al verandert dat niets aan de ambities van de bank, zegt een woordvoerder. In plaats van een belofte, spreekt hij van ‘een helder commitment waaraan men ­Rabobank als leidende Food & Agri bank in de wereld kan houden’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.