Luister naar

Politieke analyse: Een stok om de coalitie mee te slaan

Nieuws
Gerard Beverdam schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 18 november 2017 om 03:00

‘Mocht de minister van plan zijn te zeggen “dat is wel heel erg duur”, dan weet ik nog wel 1,4 miljard euro die nu gereserveerd staat voor buitenlandse aandeelhouders. Ik denk dus graag met hem mee.’ SP-Kamerlid Peter Kwint kon minister Arie Slob dinsdag eenvoudig duidelijk maken waaruit extra investeringen die de SP in het speciaal basisonderwijs wil doen, betaald zouden kunnen worden.

Het is een bekend debattrucje: een plan dat je graag uitgevoerd ziet, afzetten tegen een plan dat je afkeurt. Een andere optie: bij het debat over de afschaffing van de dividendbelasting – want daar gaat het natuurlijk over – zeggen dat gewone Nederlanders er niets van merken dat de crisis voorbij is. Of ze er nu de hogere energiebelasting, méér btw of stijgende zorgpremies bijslepen; in de afschaffing van de dividendbelasting heeft links én populistisch-rechts een goeie stok gevonden om de liberaal-christelijke coalitie mee te slaan.

Het punt is ook dat de nieuwe coalitie bij die maatregel niet zo’n bijster goed verhaal heeft. Wat overigens niet wil zeggen dat het per se een slecht verhaal is. CDA-leider Sybrand Buma sneerde richting de SP dat het mooi staat om bij een fabriekspoort te protesteren als banen uit Nederland dreigen te verdwijnen. Maar dan is het leed al geleden, aldus Buma. ‘Ik sta liever aan de kant van de werknemers op het moment dat het ertoe doet, ondanks uw kritiek.’

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers was nog het meest reëel. Hij gaf woensdag in het Kamerdebat toe dat het om een inschatting gaat. ‘Iedereen heeft het recht een andere taxatie te maken, maar het zou mooi zijn wanneer er iets meer begrip is voor het feit dat je ook tot een andere afweging kunt komen. Dat de één totaal mesjogge en de ander alleen maar wijs en verstandig is, doet geen recht aan de barre werkelijkheid waarin we zitten met de Brexit. Er zijn grote, waardevolle bedrijven in Nederland, die we graag willen houden.’

hoeder van Nederlandse banen

Hoe is het gegaan? Uit reconstructies die diverse media van de kabinetsformatie maakten, komt naar voren dat het de VVD is geweest – met premier Mark Rutte voorop – die iets wilde doen aan de aantrekkelijkheid van Nederland voor grote bedrijven. Het is Ruttes mantra bij uitstek: hij presenteert zich graag als hoeder van Nederlandse banen. Met inmiddels ruim zeven jaar ervaring als regeringsleider vraagt hij daarin ook vertrouwen. Een week geleden zei hij tegen journalisten die stelden dat het effect van het schrappen van de dividendbelasting niet te controleren valt: ‘Uiteindelijk kunt u mij altijd controleren, maar niet meteen.’

ChristenUnie-voorman Segers zei iets opvallends in het debat van woensdag, in de richting van SP’er Emile Roemer: ‘We hebben een debat gehad over onze bonuswetgeving. Dat weet u heel goed en dat moet u aanspreken. Dat heeft er ook mee te maken.’ Hiermee zegt Segers dus dat de afweging om de dividendbelasting te schrappen, samenhing met het besluit om – in zijn woorden – ‘het strengste bonusbeleid voor financiële instellingen’ te handhaven.

Daarmee blijkt het schrappen van de dividendbelasting à 1,4 miljard euro dus niet alleen het gevolg van een inschatting, maar ook van een uitruil te zijn. Een onderhandelingsresultaat dus; zo gaat dat in een kabinetsformatie. Wellicht verbetert het Nederlandse ‘vestigingsklimaat’ erdoor, wellicht ook niet. De maatregel wordt pas in 2019 van kracht, dus de oppositie zal het debat hierover met liefde uitsmeren over de komende jaren. Alleen van de SGP hoeft dat niet. ‘Wij zouden het niet erg vinden als we nu weer eens een weekje overslaan met dit debat’, zei Kees van der Staaij woensdagavond. Hij heeft zich de afgelopen weken al vaker een vriend van de nieuwe coalitie getoond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.