Luister naar

De geheime diensten krijgen huiswerk mee van het kabinet

Nieuws
De geheime diensten moeten maatregelen nemen om zich aan de wet te houden, schrijft hun toezichthouder in een opvallend hard rapport. Er bestaan risico’s dat de privacy van burgers geschonden wordt.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 5 december 2018 om 03:00

Den Haag

In het rapport kijkt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) naar hoe de diensten omgaan met hun nieuwe, ruimere bevoegdheden. Die kregen ze door een wet die in de volksmond de ‘sleepwet’ is gaan heten. In maart werd daar een referendum over gehouden – ruim 49 procent was tegen de nieuwe wet. Wat zijn de grootste problemen?

‘slepen’

Een van de meest ruime bevoegd­heden van de diensten is het inzetten van een ‘sleepnet’, waarbij grote hoeveelheden gegevens over veel mensen tegelijk worden opgeslagen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om internetverkeer of belgedrag. Dat was één van de meest controversiële nieuwe bevoegdheden in de wet. Na het ‘nee’ in het referendum, verzekerde het kabinet dat het verzamelen van data ‘zo gericht mogelijk’ plaatsvindt. Maar volgens de toezichthouder is niet duidelijk hoe er in de praktijk met die regel rekening gehouden wordt. De CTIVD concludeert dat hier een ‘hoog’ risico is dat de diensten de wet overtreden.

zorgplicht

De inlichtingendiensten moeten er alles aan doen om de gebruikte gegevens te beschermen. Dat be­tekent dat ze op een goede manier geanalyseerd worden, dat alleen bevoegde medewerkers ze te zien krijgen en dat ze niet gestolen kunnen worden.

Desondanks hadden de diensten tot voor kort geen interne regels wie gegevens mag verwerken, en hoe dat gebeurt. Ook zijn er geen (computer)systemen waarmee dat gecontroleerd kan worden. Volgens de toezichthouder is het ‘van essentieel belang’ dat die er alsnog komen.

weggooien

Gegevens die niet relevant zijn, moeten worden weggegooid. Vooral bij de militaire inlichtingendienst MIVD ziet de toezichthouder pro­blemen. Het weggooien van gegevens gebeurt niet automatisch maar met de hand, waardoor er fouten worden gemaakt. De toezichthouder benadrukt dat zo’n systeem er snel moet komen; de MIVD lijkt echter van plan hier ‘meerdere jaren’ over te doen. Die systemen zijn er bij de AIVD wel, maar daar is het onduidelijk wanneer ze mogen worden ingezet.

Het kabinet maakte dinsdag direct een aanpak bekend. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) spreekt over een ‘complex jaar’, sinds de nieuwe wet op 1 mei werd ingevoerd. De nieuwe wet ‘grijpt diep in’ in hoe de diensten werken, aldus de bewindsvrouw. ‘We wisten wel dat de nieuwe wet grote gevolgen zou hebben, maar het is misschien nog groter dan we hadden voorzien.’

Wat is de oplossing? De afspraak dat gegevens ‘zo gericht mogelijk’ verzameld moeten worden, komt expliciet in de wet te staan. De wetswijziging is vrijdag naar de Raad van State gestuurd. Ook komen er meer voorwaarden voor het uitwisselen van gegevens met andere landen. Daarnaast hebben de beide inlichtingendiensten interne maatregelen genomen. Het volgende rapport over hoe de wet wordt nageleefd, verschijnt over een halfjaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.