Direct naar artikelinhoud

Wie is Joost van Doorn, oprichter van de verdwenen start-up Confido, en waar zijn de tonnen van investeerders?

Slechts een week nadat financiële toezichthouders AFM en DNB waarschuwden voor oplichtingspraktijken met cryptobeursgangen, halen ze al hun gelijk. De Amerikaanse start-up Confido, opgericht door de (zelfverklaarde) Nederlander Joost van Doorn, beloofde beleggers die investeerden in zijn zelfbedachte cryptomunt gouden bergen.

Reconstructie van de hoax met cryptomunten
Beeld afp

Deze week verdween het bedrijf in het niets, mét de ruim drie ton die goedgelovige investeerders in Confido's cryptomunt, de 'CFD', hadden geïnvesteerd.

De waarde van de CFD verdampte tot minder dan een dollarcent en van bestuursvoorzitter Joost van Doorn is geen spoor meer te bekennen. De hamvraag is nu: wie is deze Van Doorn?

Ook het Twitter-profiel, de gelieerde Facebook-pagina's (waaronder de persoonlijke Facebookpagina van Joost van Doorn), LinkedIn-pagina's: alles ging deze week op zwart

Hippe blockchaintechnologie

Confido (Italiaans voor: 'Ik vertrouw erop') was tot voor kort een van de vele hippe techbedrijfjes die spannende dingen met de even hippe blockchaintechnologie doen, en geld proberen binnen te halen met de uitgifte van eigen cryptomunten. Zij spelen daarmee in op de speculatieve goudkoorts die de enorme koersstijgingen van bekende virtuele munten als Bitcoin en Ethereum hebben veroorzaakt.

Naïeve beleggers staken in totaal 320.000 euro in Confido, met de verwachting dat de nieuwe cryptovaluta CFD in waarde zou stijgen. Dat is niet gebeurd, integendeel. Van Confido resteert nu slechts een gesloten website. Het Twitter-profiel, de gelieerde Facebook-pagina's (waaronder de persoonlijke Facebookpagina van Joost van Doorn), LinkedIn-pagina's: alles ging deze week op zwart.

Oprichter Van Doorn publiceerde nog wel een verklaring waarin hij namens zijn bedrijf rept over 'onvoorziene juridische problemen'. Vervolgens bleef het oorverdovend stil, waarop het grote gespeculeer op techfora begon: Confido was er waarschijnlijk met de poet vandoor; het ging vermoedelijk om een bende oplichters die slim inhaakte op de hype rond cryptomunten: precies waar AFM en DNB Nederlandse beleggers vorige week voor waarschuwden.

Alles loopt dood

Terug naar Joost van Doorn. Volgens zijn - inmiddels verwijderde - LinkedIn-profiel studeerde hij aan de Universiteit van Maastricht en werkte hij daarna bij onder meer voor eBay, Pepsi en Zalando. Sinds 2012 zou hij in de 'cryptovalutahandel' zitten. Navraag bij Zalando leert dat ze daar helemaal geen Joost van Doorn kennen. Ook zijn Confido-collega Nick Spatz, die volgens zijn LinkedIn-pagina nog steeds bij Zalando werkt als software-ontwikkelaar, is niet bekend bij Zalando.

Het Confido-team bestond - volgens de inmiddels gewiste bedrijfswebsite - daarnaast uit technisch directeur Max Krüger, die zou hebben gestudeerd in München, en uit ene Liam Bellum. Er is geen enkel bewijs dat deze mensen echt bestaan. Telefoonnummers, mailadressen; alles wat naar een van hen zou kunnen leiden, loopt dood. Het geringe aantal contacten op hun LinkedIn-pagina's doet ook vermoeden dat het om nepidentiteiten gaat. Bellum komt niet verder dan zeventien zakelijke relaties. Spatz had er slechts tien.

De oplichting bezorgt mij een slechte nasmaak
Keiran Dennie, een Zuid-Afrikaanse professionele hacker

Verdachte tekens

Op internet is inmiddels een nieuwe theorie geopperd: Joost van Doorn zou in werkelijkheid een Duits-Turkse oplichter uit Antalya zijn. Op webfora circuleert een foto van het LinkedIn-profiel van ene Sebastian Murat. Zijn portretfoto is identiek aan die van Joost van Doorn. Toch lijkt ook deze Murat een fictief persoon. De voormalig medewerker van Microsoft en Rocket Internet heeft eveneens een handjevol contacten op zijn netwerkprofiel, dat bovendien verwijderd is. Verder leidt ook naar Murat geen enkel spoor.

'De oplichting bezorgt mij een slechte nasmaak', mailt Keiran Dennie na vragen van de Volkskrant. De Zuid-Afrikaanse professionele hacker investeerde eerder deze maand in Confido. 'Het grootste deel van mijn investering heb ik pas verkocht toen de zaak verdacht werd en de koers al daalde.'

Ook Dennie tast in het duister over de identiteit van Joost van Doorn en zijn collega's. 'Op geen enkel moment hebben ze live interviews gegeven. Dat is wel verdacht.' Het enige teken van leven komt nog van ene Chris van het pr-team van Confido, zegt Dennie. 'Hij heeft de laatste dagen een zware tijd in het Telegramkanaal met de investeerders. Hij handelt nog alle vragen en beledigingen af. Het lijkt erop dat hij ook een slachtoffer is. Hij heeft de rest van zijn collega's nooit ontmoet. Alle onderlinge contacten verliepen via Skype. Van Doorn betaalde hem voor zijn diensten in Confido-munten.'

In een van de berichten die deze woordvoerder via het account 'Chris-ConfidoSupport' op het Reddit-forum heeft geplaatst zegt hij aangifte te hebben gedaan bij de politie. 'Ik ben helemaal eerlijk geweest over de situatie en zij gaan nu verder onderzoek doen.'