Promo's jagen, het boodschappenlijstje en de diepvries: 7 tips om te besparen op je winkelkar nu de voedingsprijzen blijven stijgen

Voeding is deze maand alweer duurder geworden. Met een inflatiecijfer van 15,51 procent betalen we fors meer voor onze winkelkar dan een jaar geleden. Voor wie zijn voedingsbudget binnen de perken wil houden: 7 tips van promojager Gunther Devisch en voedselexpert Sarah Dries van het Instituut Gezond Leven. 

De inflatiecijfers gaan al een aantal maanden gepaard met goed en slecht nieuws. Het goede nieuws: de algemene stijging van het prijspeil in ons land daalt. Het leven wordt dus iets minder snel duurder. Het slechte nieuws: dat geldt niet voor voeding. Met 15,51 procent inflatie is de gemiddelde winkelkar fors duurder geworden (ter vergelijking: in mei 2022 bedroeg de inflatie voor voeding 6,32 procent).

Vooral de prijzen voor oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen, en vlees zijn sterk gestegen. Zo bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 19,9 procent, voor vis gaat het om 12,2 procent, voor zuivelproducten om 23,8 procent, voor brood en granen 15,9 procent en voor vlees 12,9 procent.

Wie op zoek is naar een manier om zijn winkeluitgaven toch wat binnen de perken te houden: promojager Gunther Devisch en voedselexpert Sarah Dries gaven een aantal tips in "VRT NWS Live".

Combineer winkels

Vergelijken, het ligt misschien voor de hand, maar het is zeker de moeite waard. Dat weet promojager Devisch als de beste. "Colruyt heeft een laagsteprijsgarantie, maar dat betekent niet dat ze daarom altijd de goedkoopste is", legt hij uit. "Colruyt past haar prijzen aan aan de prijzen in de regio. Je zou een paar kilometer verder kunnen rijden en een winkel kunnen vinden die goedkoper is."

"Ik combineer altijd verschillende supermarkten want het is moeilijk om er echt één goedkoopste uit te pikken. Dat heeft ook met smaak en beleving te maken. Colruyt heeft een laagsteprijsgarantie, maar Albert Heijn zet haar promoties meestal duidelijker in de markt. Aldi en Lidl hebben dan weer een groot aanbod witte producten. Wie prijsbewust wil winkelen, combineert dus het beste."

Ook over de grens winkelen, kan lonen. Al is dat zeker niet altijd het voordeligste, stelt Devisch. "Daar bestaan studies over. België heeft in principe heel competitieve prijzen. Ik zie dat het hier soms goedkoper is dan in het buitenland. Het is vergelijken, je moet zeker niet voor dagelijkse aankopen de grens over, ga specifiek voor bulkdeals."

Jaag op promo's van merkproducten

Die deals vind je ook in ons land. Devisch raadt ze vooral aan voor merkproducten. "Met een 1+1 (1 artikel kopen, tweede gratis, red.) of 2+1  ga je nooit kwaad doen, zeker niet bij merkproducten. Koop ze niet tegen de volle prijs, maar wacht op een promotie. Die komen om de 3 à 6 maanden terug. Sla dan een voorraad in zodat je tot de volgende promo kan wachten."

Kijk naar de prijs per kilo of liter

Wie weinig tijd heeft om alle prijzen tussen supermarkten te vergelijken of de reclamefolders door te nemen, kan met deze tip ook al veel geld besparen volgens Devisch.

"Het is de basistip die ik altijd meegeef: vergelijk de prijs per kilo of liter, staar je niet blind op de prijs per stuk. In de ene verpakking zitten bijvoorbeeld 12 sneetjes kaas, in de andere maar 5. Door de prijs per kilo te vergelijken, krijg je een objectief beeld. Je bespaart hiermee al snel 50 euro per maand."

Kies voor de klantenkaart

Ook de klantenkaart is zo'n basistip, aldus Devisch. "Dat is echt een belangrijke tip. Met een klantenkaart kan je vaak bonuspunten sparen die je kan omzetten naar korting op je kassabonnetje."

Maak een menu en boodschappenlijstje

Op zoek gaan naar de beste deals is één ding, je kan ook geld besparen door de juiste hoeveelheden te kopen en geen voedsel weg te gooien. "De belangrijkste tip die ik kan geven om dat tegen te gaan, is je menu te plannen en op basis daarvan een boodschappenlijstje te maken", reageert Sarah Dries van Instituut Gezond Leven. 

"Je bekijkt dan eerst wat je nodig hebt en wat je zeker nog moet opgebruiken, zo maak je het lijstje. Anders heb je de kans dat je producten koopt die je helemaal niet nodig hebt omdat je in de verleiding komt in de winkel of dat je iets koopt dat je nog in huis hebt."

"'Zeker gezond' is een app en website die daarmee kan helpen. Stel dat je nog rijst hebt, dan kan je in die app makkelijk recepten vinden met rijst en een boodschappenlijstje samenstellen. Je kan zelfs kiezen voor gerechten die snel klaar zijn of aanduiden dat het zo budgetvriendelijk moet zijn."

Gebruik de diepvries

Restjes invriezen is ook altijd een optie, maar diepvriesproducten zijn vaak ook lager in prijs. "En diepvriesgroenten en -fruit zijn zeker gezond", weet Dries. "Onbewerkt ingevroren producten zijn even gezond of soms zelfs beter dan verse producten omdat ze meteen na verwerking ingevroren worden."

"Als je een krop sla koopt, kan die een week in je frigo liggen en dan is die niet meer supe vers. Producten in blik zijn een ander verhaal, daar worden stoffen aan toegevoegd om ze langer houdbaar te maken waardoor ze minder gezond worden."

Copyright Maskot .

Gezond kan ook goedkoper

Gezond hoeft bovendien niet per definitie duurder te zijn, benadrukt Dries. "Er zijn productcategorieën waarbij de gezonde voeding een stuk duurder is, maar er zijn ook categorieën die gezond én goedkoop zijn. Als je bijvoorbeeld gaat kijken naar een warme maaltijd: vlees en vis zijn dure componenten, maar peulvruchten en eiwitten zijn vaak goedkoper en zeker een gezond alternatief. Groenten zijn over het algemeen ook goedkoop."

"Als je wil beknibbelen op je voedingsbudget, is een goede tip dus om bijvoorbeeld maximaal één keer per dag iets van vlees of vis te eten. Door voor plantaardige voeding als groenten, fruit en granen te kiezen, kan je al heel veel besparen. Of maak bijvoorbeeld eens chili sin carne, in plaats van chili con carne. Dat verschil in budget ga je zeker voelen."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Gunther Devisch en Sarah Dries in "VRT NWS Live":

Videospeler inladen...

Meest gelezen