Direct naar artikelinhoud
Reizen

Reisverbod gaat vandaag in: wat geldt als essentiële verplaatsing naar het buitenland?

Reisverbod gaat vandaag in: wat geldt als essentiële verplaatsing naar het buitenland?
Beeld Tim Dirven

Afgelopen vrijdag kondigde het Overlegcomité een reisverbod voor niet-essentiële reizen af. Dat verbod zal vandaag (27 januari) ingaan. Wat mag wel en wat niet? Lees hier wat er precies in het ministerieel besluit staat.

“Om de import en verdere verspreiding van nieuwe, zeer besmettelijke, virusvarianten in België tegen te gaan, hebben we beslist om niet-essentiële reizen van en naar België tijdelijk te verbieden”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden eerder. “Zo maken we het moeilijk voor het virus, maar niet onnodig moeilijk voor mensen die voor hun werk, de zorg voor een familielid, of het bezoek aan een partner toch naar het buitenland moeten.”

Het ministerieel besluit verbiedt dus verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België vanaf woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Deze periode zijn enkel essentiële reizen naar het buitenland toegestaan.

De essentiële verplaatsingen die zijn opgenomen in het ministerieel besluit

• Reizen om professionele redenen

• Reizen van diplomaten, ministers, Staats- en regeringsleiders, leden van het Europees Parlement en gelijkgestelden

• Reizen omwille van dwingende gezinsredenen (denk daarbij aan co-ouderschap waarbij een van de ouders in het buitenland woont)

• Reizen omwille van humanitaire redenen

• Reizen die studiegerelateerd zijn

• Verplaatsingen door inwoners van de grensgemeenten, hun directe buurgemeenten en de grensregio’s, als onderdeel van het dagdagelijkse leven voor de activiteiten die eveneens in het land van hoofdverblijfplaats toegelaten zijn en noodzakelijk zijn

• Reizen om zorg te dragen voor dieren

• Reizen in het kader van juridische verplichtingen, voor zover noodzakelijk en dit niet digitaal kan gebeuren

• Reizen om dringende herstellingen te laten uitvoeren in het kader van de veiligheid van een voertuig

• Reizen in het kader van een verhuizing

• Doorreizen

Verklaring op eer

Wie een buitenlandse reis maakt die toegelaten is, moet vanaf morgen in het bezit zijn van een verklaring op eer. Personen die regelmatig naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld grensarbeiders of inwoners van grensgemeenten, moeten de verklaring op eer daarom slechts één keer invullen voor een welbepaalde activiteit.

Dit verandert niets aan de bestaande regels betreffende het invullen van het PLF-document, testen en quarantaine voor reizigers.

Reisverbod gaat vandaag in: wat geldt als essentiële verplaatsing naar het buitenland?
Beeld Tim Dirven

Controles

Hoe er gecontroleerd zal worden of het om een essentiële of niet-essentiële reis gaat? De politie stelde inmiddels een actieplan op om een maximale en gecoördineerde controle te organiseren op het weg-, lucht-, zee- en internationaal treinverkeer.

Het actieplan voorziet vanaf 27 januari in regelmatige, mobiele en statische politiecontroles met het oog op het handhaven van het verbod op buitenlandse verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden. Hierbij zal rekening worden gehouden met onder meer piekmomenten en toeristische hotspots.

Vervoerders zijn verantwoordelijk om, voor het instappen, te controleren dat alle passagiers in het bezit zijn van een verklaring op eer, of een attest van essentiële reis of visum voor reizigers uit derde landen. Indien dit niet het geval is, is de vervoerder ertoe gehouden het instappen te weigeren. Ook bij grenscontroles zullen de documenten worden gecontroleerd.

Buiten de Schengenzone

Niet-essentiële reizen vanuit landen buiten de Europese Unie en de Schengenzone naar België waren reeds verboden. De regels voor reizigers uit deze landen veranderen niet. Naar België reizen kan in dat geval alleen mits voorleggen van een attest van essentiële reis of een visum.