Luister naar

Overdwars: Minder strenge regels in de bijstand lijken te werken

Nieuws
Bijstandsgerechtigden die minder achter de broek worden gezeten door de sociale dienst, of die meer mogen bijverdienen naast hun uitkering, vinden sneller werk. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een proef in ­Wageningen.
Eduard Sloot
donderdag 18 oktober 2018 om 17:47
Een werkzoekende in gesprek bij het UWV.
Een werkzoekende in gesprek bij het UWV. anp / Bart maat

Wageningen

Bijstandsgerechtigden moeten doorgaans aan allerlei regels voldoen: ze moeten solliciteren en een ‘tegenprestatie’ leveren. Maar vinden zij misschien sneller een baan als ze wat meer vrijheid krijgen?

Om antwoord te krijgen op die vraag experimenteren vijf gemeenten – Groningen, Wageningen, Tilburg, Deventer en Ten Boer – met een bijstand met minder regels. Bij een aantal bijstandsgerechtigden vervalt de sollicitatieplicht, anderen mogen naast hun uitkering meer geld bijverdienen, of krijgen meer begeleiding aangeboden. Voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaf ruim een jaar geleden groen licht voor de experimenten. Deelname is vrijwillig.

Wageningen kwam donderdag met de eerste bevindingen. ‘Die eerste resultaten laten positieve effecten zien’, zei wethouder Dennis Gudden (D66). Bijstandsgerechtigden die meer vrijheid kregen om hun eigen plan te trekken, bleken sneller werk te vinden, net als de groep die meer begeleiding kreeg aangeboden van de sociale dienst.

De mogelijkheid om naast de uitkering extra geld bij te verdienen, leidde ertoe dat meer bijstandsgerechtigden in deeltijd aan de slag gingen. ‘Het is positief voor de mensen omdat ze meer geld overhouden’, aldus de gemeente. ‘Ook nemen hun kansen op meer werk toe door deze werkervaring. De gemeente heeft er ook voordeel van, omdat er minder bijstand hoeft te worden betaald.’

Het idee is dat het kabinet de resultaten – ook uit andere gemeenten – uiteindelijk verwerkt in het beleid. Volgens Gudden kan het wel een jaar duren voor de definitieve resultaten er zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.