Luister naar

Griepepidemie leidt tot opnamestop ziekenhuis

Nieuws
Hoewel de griepepidemie volgens gezondheidsinstituut Nivel sinds deze week over het hoogtepunt heen lijkt, kampen ziekenhuizen in Nederland nog altijd met de gevolgen ervan.
Irene de Zwaan redactie vk
donderdag 22 februari 2018 om 16:12

Amsterdam

Zeker drie ziekenhuizen hebben een opnamestop ingesteld. Ze voeren alleen nog spoedeisende operaties uit. Andere patiënten verwijzen ze door naar ziekenhuizen in de regio. De opnamestops zijn afgekondigd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Bernhoven in Uden en het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Andere ziekenhuizen ervaren een enorme drukte als gevolg van de griepepidemie. ‘Het is elke dag weer passen en meten’, aldus een woordvoerder van het St. Antonius in Utrecht en Nieuwegein. ‘Ook veel personeel is ziek.’ Het ziekenhuis heeft zeventig mensen opgenomen met complicaties ten gevolge van de griep en 1 op de 15 bedden wordt er nu bezet door een grieppatiënt. Sommige patiënten moeten daarom op de spoedeisende hulp (SEH) overnachten.

Het Waterlandziekenhuis in Purmer­end heeft sinds een week een aparte afdeling ingericht voor grieppatiënten. Ook het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ligt vol, maar de ‘acute zorg komt niet in het gedrang’, zegt woordvoerder Wim Pleunis.

Met name jonge kinderen en ouderen belanden in het ziekenhuis door griep. ‘Ze kampen met bronchitis of een longontsteking en kunnen daardoor lastig ademhalen’, aldus Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

bezuinigingen

Dat veel ouderen met griep worden opgenomen, heeft volgens Van der Horst te maken met bezuinigingen op de thuiszorg. ‘Als er een goede mantelschil om iemand heen zit, zorgt dat voor meer alertheid. Is die er niet, dan worden ouderen zieker doordat hulp uitblijft. Dat drukt op ziekenhuizen.’

Voor de tweede week op rij is het aantal mensen gedaald dat zich bij de huisarts meldt met griepverschijnselen. De afgelopen week waren dit er 142 op de 100.000, blijkt uit cijfers van het Nivel. De week daarvoor meldden 151 patiënten zich. Op wat het hoogtepunt van de epidemie lijkt, stond de teller op 170.

Het goede weer pakt in dit geval nadelig uit. ‘Door de zon en de droogte kan het griepvirus goed blijven leven’, zegt Loes Magnin, woordvoerder van het Academische Medisch Centrum (AMC), het grootste ziekenhuis van Amsterdam. Ook daar is het druk. ‘Maar we kunnen onze patiënten vooralsnog kwijt. Wel hebben we een personeelstekort door de griep.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.