Direct naar artikelinhoud
Ierland

'Lastercampagne' tegen klokkenluider leidt tot Ierse regeringscrisis

Ierlands grootste oppositiepartij heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen oud-minister van Justitie en vicepremier Frances Fitzgerald.Beeld AFP

Ierland lijkt af te stevenen op nieuwe verkiezingen. Vicepremier Frances Fitzgerald ligt namelijk onder vuur. Ze zou een affaire rond een klokkenluider verkeerd hebben behandeld. De oppositie wil een motie van wantrouwen laten stemmen.

In 2014 maakte Ierland een crisis door. Politie-agent Maurice McCabe werd klokkenluider en onthulde corruptie bij de politietop. De zaak zorgde voor veel ophef. Toenmalig minister van Justitie Allen Shatter nam ontslag. Kort daarna werd de klokkenluider beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. Die beschuldigingen bleken vals. Het zou een lastercampagne zijn geweest, naar verluidt door de nationale politiedirectie op poten gezet.

In 2015 werd een onderzoek gevoerd naar die vermeende lastercampagne. Frances Fitzgerald, nu vicepremier, was toen minister van Justitie. Ze wordt er nu van verweten gelogen te hebben over wat ze wist over die lastercampagne. De belangrijkste oppositiepartij Fianna Fáil heeft vrijdag een motie van wantrouwen tegen Fitzgerald ingediend. Eerder eiste de nationalistische partij Sinn Fein haar ontslag al. 

Ierland kan een politieke crisis missen als kiespijn, met de brexit in het vooruitzicht

Eerste minister Leo Varadkar, die aan het hoofd staat van een kwetsbare minderheidsregering, steunt zijn vicepremier. Hij noemt de beschuldigingen "verzonnen door politieke tegenstanders". Ook minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney steunt zijn collega. "We staan voor enorm belangrijke beslissingen over de toekomst van Ierland", benadrukte hij met het oog op de Brexit.

Het opstappen van Groot-Brittannië uit de EU en de Europese binnenmarkt in maart 2019 heeft ook voor Ierland gevolgen. De nieuwe buitengrens van de EU zal tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland liggen. Tot dusver is de scheidingslijn praktisch onzichtbaar en kan probleemloos overgestoken worden. Maar experten vrezen door de brexit aanzienlijke nadelen voor de economie en zien ook het vredesproces tussen katholieken en protestanten in de regio in gevaar komen.