Direct naar artikelinhoud
Bioscooptips

Een ode aan de Tiroler seksfilms (en 9 andere verrassende filmtips)

Love Bavarian Style.Beeld Love Bavarian Style

We loodsen u door het filmaanbod: dit is het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

en

1. Any Way The Wind Blows

Vijftien jaar geleden blies Tom Barman een frisse wind door het Vlaamse filmlandschap met zijn debuut Any Way The Wind Blows: een wervelende Antwerpse stadssymfonie, opgeluisterd door funky dansnummers en sfeervolle jazzdeuntjes. De film had in 2003 weinig concurrentie in de categorie “hippe Vlaamse auteurscinema”, maar dat is vandaag wel even anders. Na Barman bestormde een nieuwe generatie jonge regisseurs de bioscopen, met Felix Van Groeningen en Fien Troch voorop. Toch blijft Any Way The Wind Blows ook anno 2018 prima overeind. En dankzij de digitale restauratie van Cinematek ziet de film er beter uit dan ooit.

1. Any Way The Wind Blows
Beeld RV

Nu in de bioscoop. Lees hier onze bespreking.

2. BlacKkKlansman

Spike Lee is boos. Op Donald Trump, op alt-right, op racisten. Maar die woede zet Amerika’s felste regisseur deze keer om in humor. BlacKkKlansman is een sfeervolle seventieskomedie met een hallucinante, maar waargebeurde plot: een zwarte detective infiltreert in de Ku Klux Klan. Een premisse die meteen een glimlach op je gezicht tovert, en Lee slaagt erin om die de hele film lang te bewaren. Tegelijk trekt hij expliciete parallellen tussen de KKK van vroeger en de huidige president. Dit is pittig, gelaagd en relevant entertainment, met een enorme liefde voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Spike Lee.

3. Cinema Poussette

Voor jonge ouders met een baby in huis moet het verdomd frustrerend zijn om deze top-10 te lezen: tien straffe films die ze zullen moeten missen, want met zo’n schreiend wurmpje naar de bioscoop gaan is geen optie. Of toch? Bij Cinema Zed komen ze deze week met een gloednieuw concept: Cinema Pousette. Het licht in de zaal blijft een beetje aan, zodat u te allen tijde kan zien of uw baby tevreden dan wel hongerig kijkt, het geluid staat wat zachter en er is koffie om de onderbroken nachten te compenseren. De eerste film op het programma is BlacKkKlansman – zo leert uw baby meteen ook dat racisme niet oké is.

Op 28/09 in Cinema Zed (Leuven).

BlacKkKlansman voor (ouders met) baby'sBeeld Cinema Zed

4. Burning

Het kortverhaal van Haruki Murakami waarop Burning gebaseerd is, telt nauwelijks tien bladzijden, maar de Zuid-Koreaanse meester Lee Chang-dong (Poetry) puurt er maar liefst tweeënhalf zinderende uren cinema uit. Twee jongens – een eenvoudige boerenzoon en een arrogante yuppie – raken in de ban van hetzelfde ongrijpbare meisje. Hun bizarre liefdesdriehoek roept veel vragen op, en laat de kijker in voortdurende twijfel sudderen. Wat is echt, en wat niet? Burning is een onweerstaanbare psychologische thriller die mysterie en poëzie aan elkaar koppelt. De film laat je achter met een brandende sensatie: het zeldzame, warme gevoel dat je net een klein meesterwerkje gezien hebt.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze vijfsterrenrecensie.

5. Pixar in concert

Pixar in Concert is door de animatiestudio zélf op poten gezet. Het idee is simpel: professionele orkesten spelen een avond vol filmmuziek uit Pixar-films, terwijl er op een groot scherm achter hen de betreffende scènes worden geprojecteerd. De concerten passeerden al in de Royal Albert Hall in Londen en de Philharmonie in Parijs. En dit weekend is het de beurt aan het Antwerp Symphony Orchestra om de mooiste scores van Randy Newman, Thomas Newman en Michael Giacchino tot leven te brengen.

Op 28 en 30/9 in de Koningin Elisabethzaal (Antwerpen). Lees hier ons artikel over filmconcerten.

6. Engel

Een bekende coureur vindt in Senegal de liefde én de dood. Het mag duidelijk zijn dat wielrenner Frank Vandenbroucke model stond voor het hoofdpersonage van Engel, maar staar u daar vooral niet blind op. Regisseur Koen Mortier creëert in de eerste plaats een meeslepende, poëtische cinema-ervaring. Engel is een minder radicale film dan Mortiers vorige langspelers Ex Drummer en 22 Mei, maar een doordeweeks Vlaams filmpje is dit allerminst. Met zwoele fotografie, bedwelmende muziek en unheimliche droombeelden neemt Mortier je mee op een romantische maar duistere trip.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

7. Tiroler Sex

Het hoeft niet altijd bittere ernst te zijn in dit lijstje. Iedere laatste vrijdag van de maand palmt het prettig gestoorde Offscreen Festival de respectabele Cinematek in met pulp van de bovenste plank. Deze maand kunt u kennismaken met de Tiroler seksfilm, een waar fenomeen in de jaren 70. In het pre-videotijdperk kwamen heel wat mensen naar de bioscoop om aan hun trekken te komen, met als gevolg dat dit Duitstalige subgenre soms voor een kwart van de totale bioscoopomzet zorgde. De pareltjes die u vrijdag te zien krijgt, dragen de ronkende titels Love Bavarian Style en Liebesgrüße aus der Lederhose II. Teil: Zwei Kumpel auf der Alm. Onweerstaanbaar, toch?

Op 28/09 in Cinematek (Brussel).

Still uit 'Love Bavarian Style' (1973).Beeld rv

8. Gutland

“Cool. I love scary German boob films.” Zo vatte iemand op YouTube Gutland samen, en wij zijn geneigd het met hem of haar eens te zijn. Terwijl deze Luxemburgse thriller over een klein dorpje met grote geheimen voortkabbelt naar een surrealistische ontknoping, krijgen we om de haverklap borsten in het gezicht geduwd. Maar onder de seks zit een parabel over transformatie en identiteit in de hedendaagse samenleving verstopt. In de vrouwelijke hoofdrol herkent u Vicky Krieps, de vrouw die Daniel Day-Lewis in Phantom Thread een wel héél pittig champignonstoofpotje voorschotelde.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

9. Rafiki

Een film over lesbiennes maken in een land waar homoseksualiteit strafbaar is. De Keniaanse regisseur Wanuri Kahiu wist dat ze het zich niet gemakkelijk maakte toen ze aan Rafiki begon. Nog voor de wereldpremière in Cannes sloeg de regering haar frisse lgbt-liefdesdrama in de ban. Zij sloeg terug via de rechtbank, waardoor Rafiki nu toch één week in de Keniaanse bioscopen mag lopen. Lang geen perfecte film, maar wel eentje die Afrika op een verrassend hippe manier in beeld brengt, en met een boodschap die het verdient om een groot publiek te bereiken.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

10. Papillon

Lang voor The Shawshank Redemption (1994) was er Papillon (1973), een episch en vooral waargebeurd ontsnappingsverhaal over de naar eigen zeggen valselijk van moord beschuldigde Henri Charrière. En ook 45 jaar na die eerste verfilming blijft Papillon een groots, meeslepend ontsnappingsdrama. Maar in tegenstelling tot Charrière, speelt deze nieuwe remake vooral op veilig.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie