Direct naar artikelinhoud
nieuwsbelgië

België komt met lijst van zware beroepen

De Belgische regering en vakbonden hebben na lange onderhandelingen een akkoord bereikt over wie bij de overheid een zwaar beroep heeft. Alle leerkrachten uit het kleuter-, lager, en middelbaar onderwijs staan op de lijst. Het hoger onderwijs valt erbuiten.

Vorige week werd er in Brussel gedemonstreerd tegen de pensioenplannen van de regering.Beeld Simon Lenskens

Onder andere ook de postbode, treinbestuurder, vuilnisophaler, verpleger, cipier en buschauffeur heeft volgens de overheid een zwaar beroep. Agenten, militairen en brandweermannen komen voor het predikaat in aanmerking.

Wie een zwaar beroep heeft zal twee tot zes jaar vroeger met pensioen kunnen gaan, of een hoger pensioen krijgen. De leeftijd waarop Belgen nu stoppen met werken is 65, maar in 2025 wordt dat opgetrokken naar 66 en in 2030 moet het 67 zijn.

Bij de beoordeling is gekeken naar vier criteria: de zwaarte van het werk, onregelmatige uren, de veiligheidsrisico's en de hoeveelheid stress.

Nederland

De discussie speelt ook in Nederland. De sociale partners hebben vorige maand voor het eerst samen een vuist gemaakt voor een flexibele AOW-leeftijd, afhankelijk van de zwaarte van het beroep. De officiële leeftijd waarop mensen in ons land stoppen met werken is nu 66 jaar, maar omdat de levensverwachting stijgt, gaat deze in 2022 naar 67 jaar en 3 maanden. Die almaar stijgende pensioenleeftijd is niet eerlijk tegenover mensen met een zwaar beroep, zo vinden FNV, CNV en Bouwend Nederland.

De eenzijdige verhoging pensioenleeftijd zet kwaad bloed bij Belgen:67 is voor hen onbespreekbaar

In Nederland liepen pogingen om tot een flexibele AOW-leeftijd te komentot nu toe steeds stuk.