Luister naar

De Syriër Ayham krijgt een zoen van de burgemeester

Nieuws
Journalist Michiel Steenwinkel wilde weten hoe het is om als vluchteling hier je bestaan op te moeten bouwen en meldde zich aan als buddy via de organisatie DelftseBuur. Hij schrijft een serie verhalen over zijn ontmoetingen met de Syriër Ayham Jabri. Eerdere afleveringen verschenen op 11, 21 en 29 juli en 15 augustus.
Journalist Michiel Steenwinkel wilde we.. meldde zich aan als buddy via de organi.. 21 29 juli 15 augustus.
donderdag 24 augustus 2017 om 03:00

Ik ontmoet Ayham deze keer in de oude binnenstad van Delft. Geen van ons beiden weet dan nog dat er die middag een festival plaatsvindt. Zo gebeurt het dat we ineens tussen honderden mensen in het feestgedruis staan. Ik zie lichtelijk aangeschoten Hollanders dansen en vraag me af wat mijn Syrische vluchteling hiervan vindt. Als ik opzij kijk, zie ik pretogen.

Ayham is een jongeman die openstaat voor nieuwe culturen en ervaringen. Dat is onmiddellijk duidelijk. Waar ik me een beetje ongemakkelijk voel in een feestende menigte, geeft hij zich er meteen aan over. Ik stel voor een biertje te bestellen. Ayham is moslim, maar heeft daar geen probleem mee.

Als ik hem vraag hoe hij het vindt, antwoordt hij met de woorden ‘leuk’ en ‘gezellig’. Ja, zo kun je het zeggen. Ik complimenteer hem met het woord ‘gezellig’, een oer-Hollands woord. Zijn Nederlands gaat in korte tijd met sprongen vooruit. Ayham neemt vervolgens selfies met wildvreemde mensen. Hij vermaakt zich.

Dan beklimt de nieuwe burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, het podium. Ze houdt een korte toespraak. Ik bedenk dat het leuk en misschien ook wel heel handig is voor Ayham om haar te ontmoeten. Zo’n kans krijgt hij niet snel weer. We wurmen ons door de menigte heen, terwijl ik tegen mezelf zeg dat Van Bijsterveldt dit vast kan waarderen. Ik spreek haar aan en stel Ayham voor. Ze reageert enthousiast en zegt dat het leuk is dat hij erbij is. De burgemeester vraagt of hij in Delft woont en hoe hij het hier vindt. De muziek zwelt weer aan. Je kunt elkaar bijna niet meer verstaan. Ik zie dat Ayham iets in haar oor roept, waarop zij hem drie zoenen geeft. Missie geslaagd!

Even later kijk ik met Ayham op mijn mobiel het filmpje terug dat ik maakte van de ontmoeting. Ik vraag hem wat hij tegen de burgemeester zei voordat zij hem drie zoenen gaf. Het antwoord is een vrij beknopte en heldere uitleg van Ayhams integratie: ‘Wij zijn in jullie land, maar jullie zijn in ons hart.’

Eerdere afleveringen verschenen op 11, 21 en 29 juli en 15 augustus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.