Direct naar artikelinhoud
VooruitblikReizen

België wil tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen

Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

De EU-leiders overleggen donderdag over de Europese binnengrenzen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zal ervoor pleiten dat de lidstaten een tijdelijke, gerichte stop voor niet-essentiële reizen mogen doorvoeren in de strijd tegen het coronavirus.

In oktober vorig jaar werd afgesproken dat EU-lidstaten niet meer op eigen houtje de grenzen dicht zullen gooien, zoals in de eerste golf en na de uitbraak van de Britse coronavariant. Maar intussen is duidelijk dat de grenzen voor veel landen de achillespees vormen van het coronabeleid.

België behoort tot de beste leerlingen van de Europese klas: de epidemie is relatief onder controle en het dagelijks aantal nieuwe besmettingen ligt lager dan in de meeste andere lidstaten. Om die goede uitgangspositie niet in het gedrang te brengen, wil de federale regering toch tijdelijk de grenzen een stukje dicht kunnen draaien. Er wordt daarbij in de eerste plaats gekeken naar de krokusvakantie. 

Beschermen

“We pleiten niet voor een sluiting van de grenzen, maar we willen wel een tijdelijke en gerichte stop voor niet-essentiële reizen mogelijk maken”, aldus premier Alexander De Croo in het VRT-journaal. “In België hebben we een gemeenschappelijke inspanning geleverd om het coronavirus onder controle te houden. We willen die inspanning ook beschermen. We zien dat een grote groep mensen anders op reis blijft gaan, terwijl dat afgeraden is.”

“Die reizen zijn een probleem, mensen brengen het virus mee in hun valies. Het zou toch moeten mogelijk zijn om een stop te zetten op niet-essentiële reizen. Dat gaan we dus voorstellen”, beaamde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) aan VTM Nieuws. Wat niet-essentiële reizen zijn, moet weliswaar nog technisch uitgeklaard worden.

Of er op de Europese top donderdag een eensgezinde beslissing zal komen, is onduidelijk. Het gaat om een informele bijeenkomst, niet fysiek maar virtueel. “Er komt zelden iets uit dat soort vergaderingen”, klinkt het in regeringskringen. Elders luidt het dat er sowieso “tot ’s avonds laat zal worden doorvergaderd”. De EU-leiders zullen ook het vaccinatiebeleid onder de loep nemen.

Overlegcomité

Als Europa niet tot een standpunt komt over de binnengrenzen, ligt de bal ’s anderendaags in het kamp van het Overlegcomité. Binnen de kern van de federale regering leek er woensdag een compromis in de maak dat minstens toeristische reizen tijdelijk verboden moeten kunnen worden. Daar lijkt ook wel ruimte voor: de Europese Commissie riep dinsdag op om niet-essentiële reizen sterk te ontmoedigen, maar het vrije verkeer binnen Europa niet stil te leggen.

Ook de Vlaamse regering zal op het Overlegcomité een verbod op niet-essentiële grenzen verdedigen, zo zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Als minister Beke en ikzelf die mening zijn toegedaan, zullen we de regering wel op dat standpunt krijgen.”

Wie minder dan 48 uur in het buitenland is, moet op dit moment geen Passenger Locator Form (PLF) invullen, en moet zich bij terugkeer dus ook niet laten testen en in quarantaine gaan. De federale regering speelde met het idee om dat te verlagen naar 16 uur, om weekendtrips naar het buitenland te vermijden, maar dat voorstel lijkt volgens een regeringsbron van de baan.

Vooral de minister-president van de Duitstalige gemeenschap, Oliver Paasch, drukte erop om het venster niet te klein te maken: veel mensen uit zijn regio gaan uit werken in Duitsland of hebben daar dichte familie wonen. Ook Xavier Bettel, de liberale premier van Luxemburg, zette druk om het grensverkeer niet helemaal toe te gooien. Hij belde daarover naar verluidt persoonlijk met premier De Croo.

Normaal gezien zou het Overlegcomité zich vrijdag ook een eerste keer buigen over een ‘afbouwplan’, een gefaseerde weg uit de lockdown. Maar het is onzeker of dat ook zal gebeuren: het is wellicht te vroeg voor versoepelingen. Enkele partijen in de regering willen op korte termijn de contactberoepen, zoals de kappers, weer aan het werk laten gaan. Maar alvast minister Vandenbroucke wil daar niet van weten.