Luister naar

Spreken voor hen die weerloos zijn

Nieuws
Het roept weerstand op dat steeds meer organisaties een zondag ‘claimen’ als hun zondag. Maar je kunt ook kerkje spelen te midden van onrecht.
Ruben Vlot
zaterdag 20 juli 2019 om 03:00
De houten vloer van de Dutch Reformed Church op het terrein van het oude Nederlandse slavenfort Elmina Castle in Ghana was het plafond van de kerker waar vrouwelijke slaven werden vastgehouden voordat ze verscheept werden.
De houten vloer van de Dutch Reformed Church op het terrein van het oude Nederlandse slavenfort Elmina Castle in Ghana was het plafond van de kerker waar vrouwelijke slaven werden vastgehouden voordat ze verscheept werden. anp / Issouf Sanogo

‘Dit is, voor altijd, mijn rustplaats, hier verlang ik te wonen.’ In een verder steriel witte ruimte staar ik naar deze woorden uit Psalm 132 die aan de muur hangen. Ik bevind mij in de Dutch Reformed Church van het oude Nederlandse slavenfort Elmina Castle in Ghana. Een gevoel van onwerkelijkheid en weerzin overvalt me. De houten vloer waar ik op sta, is het plafond van de ‘female dungeon’, één verdieping lager. In deze kerker werden vierhonderd vrouwen tegelijkertijd vastgehouden en misbruikt, wachtend op het moment om verscheept te worden.

‘Het lijkt wel of steeds meer organisaties een zondag ‘claimen’ als hun zondag. Ik begin daar wat allergie tegen te ontwikkelen’ tweet vrijgemaakt-gereformeerd predikant Roel Kelder op 9 juli.

[embed:https://twitter.com/RoelKelder/status/1148631158009344001]

Aan de bijval te zien die hij krijgt van verschillende collega’s blijkt hij niet de enige te zijn die deze allergie heeft. Als organisator van zo’n themazondag (Freedom Sunday van International Justice Mission) voel ik me aangesproken en lees mee.

‘Negeren’, ‘links laten liggen’, ‘lobbygroepen’, ‘je bent als predikant geen boodschappenjongen’, ‘gezonde allergie’, ‘belangen van organisaties die meespelen’ – de reacties zijn voorspelbaar, ik hoor ze al jaren. Maar begrijpen doe ik ze niet. Want waarom zo’n enorme tegenstelling creëren tussen de kerk en organisaties. Liggen deze niet veel meer in elkaars verlengde dan dat het tegenovers zijn?

‘Ik zou wel willen dat er elke zondag over de opgestane Heer wordt gepreekt. En dat we elke dienst beginnen met een daverend paaslied. De Heer staat op, de vijand vlucht’, tweet @petersneep als reactie. Dat lijkt mij redelijk de kern van het evangelie. Dus ja, dat wil ik ook. En de drie meisjes die IJM recentelijk bevrijdde uit de hel van cyberseks op de Filipijnen, zijn voor mij de concrete uitwerking van wat het betekent dat de Heer is opgestaan. Dat de dood is overwonnen, dat de duisternis niet het laatste woord heeft. Nu vangt het nieuwe leven aan. Letterlijk. Zonder deze verhalen is ‘de opgestane Heer’ voor mij niet meer dan een abstract theologisch begrip. De Filipijnse vrouw die de kinderen misbruikte voor de webcam is afgelopen zaterdag door de rechter veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. ‘De Heer staat op, de vijand vlucht.’

Laatst begon ik een dienst waarin ik voorging met het laten zien van een kort videofragment van een jong gezinnetje uit Zuid-Azië, dat voor het eerst de verjaardag van hun jongste zoontje in vrijheid vierde na jaren uitgebuit te zijn in een steenfabriek. De schaterlach van de twee kindjes bij het eten van een grote gekleurde marsepeintaart klonk als een daverend paaslied door de kerk.

Ik moet denken aan het werk van Dietrich Bonhoeffer, dat is doordrongen van de gedachte dat de kerk haar plek heeft in deze wereld. Organisaties helpen kerken om deze plek in te nemen. Om concreet handen en voeten te geven aan het evangelie.

nooit vergeten

Mijn bezoek aan Elmina Castle vergeet ik nooit meer. Het kan niet anders of de vrouwen die opgesloten zaten onder de kerkzaal hebben de gebeden, het gezang en het gepreek door de kieren van de houten vloer gehoord. En omgekeerd kan het ook niet anders dan dat, tijdens de stille momenten in de viering, het gekerm en de jammerklachten van de vrouwen hoorbaar waren voor de kerkgangers. Pijnlijk hoe je blijkbaar kerkje kan spelen te midden van een wereld vol onrecht.

‘Een troost: na je emeritaat ben je af van de lobby’s voor hobby’s’ tweet @ DsDiederik. Een reactie die o.a. geliket wordt door universitair docent systematische theologie @DolfteVelde.

Jammer dat het werk van al die mensen die via tientallen organisaties concreet handen en voeten geven aan het evangelie, en daarbij een terechte en legitieme vraag stellen aan kerken om mee doen, wordt weggezet als ‘lobby’s voor hobby’s’.

Ik ervaar het als een roeping om ‘te spreken voor hen die weerloos zijn’. (Spreuken 31:8-9) Voor de hobby doe ik aan Crossfit, maar daar zal ik de kerk niet mee ‘lastigvallen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.