Direct naar artikelinhoud
Tomorrowland

RECAP - Dag 2 Tomorrowland: een pechvogel en beats als een aardbeving

Ook op dag 2 van Tomorrowland kon een spetterende lichtshow niet ontbreken.Beeld Stefaan Temmerman

Dag 1 van Tomorrowland bracht hoempapa en hologrammen naar De Schorre. Gisteren was het aftellen naar de Belgische zwaargewichten, met Oscar & The Wolf, Netsky en Dimitri Vegas & Like Mike. Lees hier de hoogtepunten van dag 2.

Live

  1. Wíl het publiek wel dat Tomorrowland verandert?

    Als je kan kiezen tussen een deejay en een prins, moet je een ezel zijn om voor die eerste optie te gaan.

    Wie zijn wij? Eenmaal aangekomen aan het podium van Oscar & The Wolf werd duidelijk dat de meerderheid hier voor de platenruiter kiest en niet voor de zanger. Voor de slechte verstaander: er was weinig volk komen opdagen bij de show van Max Colombie. En als buitenlanders met één Belgische microbe in aanraking zouden moeten komen, was het wel deze.

    Colombie was vintage Colombie: half Aladdin, half Dennis Black Magic. Een semi-creep met gouden heupen en popsongs aanstekelijk als vers opgelopen gonorroe. Wat Oscar en co op Tomorrowland brachten was opnieuw het ontkurken van een fles grand cru. Je kon er weinig tot niets op aanmerken, alleen zonde van de magere opkomst, met vooral Vlamingen in het publiek.

    Na Young Thug was Oscar & The Wolf de tweede liveact van de avond waar geen haan naar kraaide. Je begint je er vragen door te stellen. Moét Tomorrowland wel veranderen? Willen de People of Tomorrow dit wel horen? Je zou denken van niet.

    Beeld Stefaan Temmerman
  2. Het beeld dat blijft verwonderen

    Beeld Stefaan Temmerman
  3. Dimitri Vegas & Like Mike: weerzien van een vriend

    Was Tomorrowland een van de 196 erkende landen – als zélfs Djibouti dat is – dan hadden Dimitri Vegas & Like Mike zonder twijfel een verblijfsvergunning aangevraagd. De Schorre kent geen geheimen meer voor de broers Thivaios en dat was eraan te zien: de meute links, rechts, voor en achter het podium volgden zonder weerwerk de orders die Like Mike door de boksen jaagt.

    Een set van Dimi en Mike missen is niet het einde van de wereld. Je kan zó voorspellen waar en wanneer er gepiekt zal worden. ‘The Hum’ en ‘Arcade’ zijn intussen incontournable in het land van de boem en klets. Ook niet onbelangrijk: de formule blijft na al die jaren aanslaan, zo bewees de niet zo bescheiden respons. En boven op de berg aan de Main Stage was het – vooral ’s avonds laat – een ervaring om zo’n grote groep mensen tekeer zien gaan alsof de Maya’s de wereld morgen naar de kloten zouden helpen.

    Dimitri Vegas & Like Mike fietsten van Oasis naar de Vengaboys, terwijl honderd meter verder Netsky speelde en Oscar & The Wolf de keet zou afsluiten. Al dat talent van eigen bodem. Daar mag een mens tróts op zijn. 

    20190720 Boom Belgium: Tomorrowland 2019Beeld Stefaan Temmerman
  4. Zo danst Tomorrowland de nacht in

    Beeld Stefaan Temmerman
    Beeld Stefaan Temmerman
  5. Young Thug: met forfaitcijfers verloren

    Tomorrowland wil niet langer uitsluitend het gebied van de beats en blieps bestrijken. Ze willen ook pop en rap veroveren, wat de huidige verhoudingen in de programmatie verklaart. Met Bebe Rexha kregen de People of Tomorrow gisteren een popster, Young Thug kwam de belangen van de rap behartigen.

    Ze hadden betere een andere ambassadeur op de vlieger naar Boom gezet. Young Thug was het type rapper dat zijn micro meer niet dan wel gebruikt. Als hij dan eens een poging tot mompelen ondernam, hing je nog geen milliseconden aan zijn lippen én werd hij in decibels overklast door zijn eigen deejay. Je-m’en-foutisme is zijn ding, maar die houding werkte op Tomorrowland vooral tégen hem. Iemand in het publiek nam het woord lame in de mond. Vrij vertaald: kutzooi. Het was niet anders.

    Kiezen is verliezen. Op de tweede dag van Tomorrowland stond je voor meerdere dilemma’s. Het eerste: Young Thug meepikken of voor Lost Frequencies (met zijn livegroep) gaan. Gekozen, met zware forfaitcijfers verloren.

    Beeld Stefaan Temmerman
  6. La vie en rose

    In de ochtend schreven we hier de profetische woorden "het kan verkeren" neer. En hoe! Hoewel vandaag de donkerste dag van Tomorrowland te worden, eindigen de laatste uren onder een hemelsblauwe lucht. Het moet gezegd: roos staat de People of Tomorrow bééldig!

    Beeld Stefaan Temmerman
    Beeld Stefaan Temmerman
    Beeld Stefaan Temmerman
  7. Met z’n allen aan de paddo’s

    Beeld Stefaan Temmerman

    Je kan op Tomorrowland aan de paddo’s zitten, zonder dat het je een schuimbek en een date met een brancard kost. Met Youphoria landt een reusachtig paddenstoelenpodium voor de tweede editie op rij in De Schorre. Over de muziek die Gianluca Vacchi en vrienden er spelen, hebben wij niets zinnig te zeggen. Al staat één ding vast: dit is van het mooiste dat Tomorrowland 2019 te bieden heeft.

    Benieuwd naar de overige podia? Ontdek hier de 7 opvallendste podia van deze editie.

    Beeld Stefaan Temmerman
  8. Regendans

    Frank en Sabine hadden het voorspeld: het zou regenen. Het is gebeurd. Heel even dan toch. Lang genoeg om onze fotograaf harde bewijzen te laten leveren. Al zijn de foto's van lachende mensen veel leuker om te delen. Bij deze.

    Beeld Stefaan Temmerman
    Beeld Stefaan Temmerman
  9. Anouk Matton: pechvogel van hoofdberoep

    Geen idee wát Anouk Matton – artiestennaam: MATTN – in het verleden heeft uitgestoken, maar de Minister van Karma zit alleszins in het vijandig kamp. Toen de Belgische dj in 2016 op Tomorrowland speelde, viel de muziek na een kwartier uit. Pech. Anouk voelde het opwellen van tranen, tot haar man Dimitri Vegas redding bracht.

    Op de Main Stage speelde zich vandaag een absurd FC De Kampioenen-scenario af dat zelfs Jan Verheyen niet uit zijn hoed zou kunnen toveren. MATTN was nog geen tien minuten ver toen de platenspelers geen krimp meer gaven. Pech, alweer. Je voelde paniek, kortademigheid, schaamte. Er was gelukkig geen man overboord.

    Dat ze meteen daarna ‘Girls Just Want to Have Fun’ van Cyndi Lauper speelde, was een slimme zet. Paris Hilton op het podium roepen om een gezamenlijke single voor te stellen, was dat ook.

    Beeld Stefaan Temmerman
  10. Stamp tegen de sjokkedeizen

    Geen idee waar het aan ligt, maar dag twee van Tomorrowland komt tráág op gang. Vrezen de People of Tomorrow te vroeg kruit te verschieten? Kampt de massa met een collectieve offday? Het is in elk geval pover gesteld met de sfeer. En als Tomorrowland normaal gezien iets te bieden heeft, is het wel sfeer.

    Er is echter één uitzondering. Een podium waarvan je wéét dat je er een stamp tegen de sjokkedeizen zal krijgen. Q-Dance, ook gekend als het huis van de hardstyle – hoe radiopop klinkt na een kortsluiting. Adèle, Lil Nas X en The Cranberries met een beat als een aardbeving onder. De meerderheid op Tomorrowland zal hardstyle de beerput van de dansmuziek noemen. Ze doen maar.

    Aan Q-Dance gebéurt tenminste iets. Daar vliegen armen, knieën, enkels uit de kom. Het dansen oogt gevaarlijk en agressief, maar je wordt als buitenstaander nergens zo in de armen gesloten als aan dit podium. Ze hebben de publieke opinie tegen: gabbers zijn marginalen die de tanden poetsen met wodka van een budgetsupermarkt. Loop er eens langs, en we praten nog een keer. 

    Beeld Stefaan Temmerman
    Beeld Stefaan Temmerman
  11. Ketchup Song

    Het leven van een dj kan ook makkelijk zijn. Als je merkt dat het publiek een minder moment heeft, moet je gewoon 'The Ketchup Song' én 'La Macarena' draaien en je krijgt uitzinnige mensen in retour.

    Voor de betere sfeer, één adres: The Harbour HouseBeeld Stefaan Temmerman
    Beeld Stefaan Temmerman
  12. Groeten uit Boom

    In een niet zo ver verleden, toen computers nog de perceptie hadden van een nare ziekte, verzonden mensen postkaarten. Wat blijkt? Een minderheid op Tomorrowland is daar nog steeds voor te vinden. Ondanks het vroege uur is het al aanschuiven aan het postkantoor nabij The Harbour House.

    Hendrika (29) uit Finland schuift een kaart in de bus – een prent van de Main Stage aan de ene zijde, een boodschap voor moederlief aan de andere. “Zo kan ik deze ervaring toch met haar delen”, lacht ze. Is dit een zeldzame keer dat ze in haar pen kruipt? “Ik verstuur nog regelmatig postkaarten, hoor. Da’s nog altijd persoonlijker dan een droge sms. En het is een leuke verrassing om te krijgen.”

    Ramón (21) uit Mexico koopt vier kaarten, maar weigert tot onze verbazing de aangereikte balpen. “Oh, ik koop die gewoon als souvenir”, schatert hij. “Eigenlijk wil ik enkele gadgets van Tomorrowland kopen, maar die zijn mij iets te duur.” Hij is niet de enige met dat idee. Een Duitse twintiger pakt het echter anders aan. Ze verstuurt de kaart naar – welja – zichzelf. “Ik ben nogal een sloddervos en ik heb geen handtas bij. Dan is dit de slimste én veiligste optie.”

    Een handgeschreven boodschap is pas écht van zodra je de harde bewijzen hebt vastgelegd met je telefoon. Ach. De jeugd, meneer.

    Beeld Stefaan Temmerman
    Beeld Stefaan Temmerman
  13. Ode aan de onwennigheid

    Als op een uitnodiging staat dat het feest om zes uur start, betekent dat in werkelijkheid dat het pas twee uur na aanvang de moeite wordt. Die eerste twee uren slof je wat ongemakkelijk door de ruimte, knoop je gesprekken aan met kennissen waar je geen gesprekken mee wil aanknopen en is het een eeuwigheid wachten tot die ene sfeermaker binnenvalt. Zo onwennig staat ook Maceo Plex achter de draaitafels van de Main Stage.

    Het is een hondenjob natuurlijk om de ceremoniemeester te zijn tijdens de eerste uren van een grauwe dag op Tomorrowland. Het aanwezige volk is nog geen uur geleden met een stinkbek uit een tent gekropen, de afgelegde kilometers beginnen al in de kuiten te kruipen. Kortom: het energiepeil van de People of Tomorrow kent een minder moment en dat is compleet begrijpelijk. Maar: het is nog vroeg. Het kan en zal verkeren. 

    Maceo Plex: een standbeeld met draaikunstenBeeld Stefaan Temmerman
  14. Et c'est parti!

    Wat doe je wanneer je uit je tent kruipt? Je benen insmeren, een snelwas inplannen en – als het nog even kan – de tanden een vingerpoetsbeurt geven. En gáán!

    Beeld Stefaan Temmerman
    Beeld Stefaan Temmerman
  15. Het huis van Dimi en Mike

    Met uitzondering van de plaatselijke hovenier kent niemand de heilige grond van de Main Stage op Tomorrowland beter dan Dimitri Vegas & Like Mike. Het zijn kinderen van de streek, al ligt de tijd dat de broers Thivaios nog hiphopbeats leverden aan het rapcircuit van Willebroek en omstreken vér achter hen.

    Vanavond komen Dimi en Mike thuis op het hoofdpodium, maar in afwachting van de toeters, bellen en luide knallen, confronteerden wij Dimitri Vegas op Ibiza met een selectie lezersvragen. Voelt hij zich een artiest? En heeft de dood van Avicii iets veranderd? Lees het interview met Dimitri Thivaios (37) hier.

    Dimitri Thivaios (37) van Dimitri Vegas & Like MikeBeeld Tim Coppens