Luister naar

Interne onenigheid plaagt Facebook

Nieuws
Het misbruik van gebruikersgegevens heeft bij Facebook een hooggeplaatst slachtoffer gemaakt: het hoofd beveiliging is gedegradeerd. Privacy beter beschermen of ongeremd winst maken: daarover gaat de richtingenstrijd.
Laurens Verhagen redactie vk
woensdag 21 maart 2018 om 03:00
Een protestposter met de afbeelding van Alexander Nix, topman van Cambridge Analytica, dat op grote schaal data vergaarde van Facebook.
Een protestposter met de afbeelding van Alexander Nix, topman van Cambridge Analytica, dat op grote schaal data vergaarde van Facebook. epa / Facundo Arrizabalaga

Silicon Valley

Is Facebook op aarde om goed te doen en de gegevens van zijn gebruikers te beschermen, of om gewoon zo veel mogelijk geld te verdienen met die gegevens? Intern laait de richtingenstrijd op, met een beveiligingsdirecteur als slachtoffer. Hij wilde meer openheid over de problemen waarmee het bedrijf te maken heeft.

Al enkele maanden geleden heeft de Facebookdirecteur die belast is met informatiebeveiliging, Alex Stamos, een groot deel van zijn dagelijks werk overgedragen, schrijft The New York Times. De nieuwe onthulling volgt op de berichtgeving van de afgelopen dagen over het grootschalige vergaren van Facebookdata door Cambridge Analytica.

Beveiligingsdirecteur Stamos zou volgens de krant veel meer openheid willen geven over de manier waarop Facebook wordt gebruikt voor de verspreiding van nepnieuws, de Russische inmenging rond de verkiezingen en de beïnvloeding van gebruikers. Onder anderen topman Mark Zuckerberg en operationeel directeur Sheryl Sandberg wilden dat niet. Met als gevolg dat het team van Stamos werd ontmanteld, terwijl Stamos zelf nog tot augustus aanblijft om de overdracht in goede banen te leiden

Dit is een klassieke strijd tussen degenen die het beste voor hebben met de privacy van de miljarden gebruikers en de bloedgroep die het verdienmodel vooropstelt. Voor dat model is de berg gegevens die Facebook van zijn gebruikers heeft essentieel: adverteerders zijn er dol op. The New York Times citeert ingewijden die zeggen dat het veiligheidsteam van Facebook openheid wil betrachten over bijvoorbeeld het misbruik van het netwerk door overheden, maar dat het op dit punt lijnrecht tegenover andere afdelingen staat.

‘Degenen die de gebruikers moeten beschermen, moeten steeds een loodzware strijd voeren tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor het geld’, zegt ex-Facebooker Sandy Parakilas. Hij hield zich tot 2012 bij het bedrijf bezig met de privacy en adviseert nu de non-profitorganisatie Center for Humane Technology over de (negatieve) invloed van technologie op de samenleving.

geen beste indruk

De andere reden die is opgevoerd voor het voorlopig aanblijven van Stamos is prozaïscher: een vertrek op dit moment zou volgens de top geen al te beste indruk maken.

Stamos haastte zich na het artikel in The New York Times dan ook om op Twitter te melden dat er niet veel aan de hand is: ‘Ondanks alle geruchten ben ik nog altijd volledig gecommitteerd aan Facebook.’ Wel geeft Stamos toe dat zijn rol is veranderd: ‘Ik besteed nu meer tijd aan het onderzoeken van actuele beveiligingsrisico’s en aan mijn werk aan veiligheid rondom verkiezingen.’

Zuckerberg

Bestuursvoorzitter Mark Zuckerberg van Facebook laat zich intussen niet horen: zijn laatste openbare bericht is van enkele weken geleden. Terwijl er genoeg reden is om naar buiten te treden, nog los van het aangekondigde vertrek van Stamos. Na de onthullingen over het misbruik van 50 miljoen Facebookprofielen door Cambridge Analytica, om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden, daalde de koers van het aandeel Facebook maandag met 7 procent; dinsdag ging er nog eens 2,5 procent af. Oftewel: Facebook werd in één klap enkele tientallen miljarden minder waard. Het was de grootste daling in vijf jaar.

De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) liet dinsdag weten te onderzoeken of er privacyrichtlijnen zijn geschonden. Facebook zelf reageerde overigens wél formeel op de onthullingen: er is geen sprake van een datalek, en de schade valt wel mee.

Het gebrek aan transparantie na de onthullingen over Cambridge Analytica valt ook intern niet goed. ‘Het heersende sentiment is: waarom horen we helemaal niets van Mark?’, zei een Facebook-werknemer tegen technologiesite The Verge. Dezelfde site schrijft dat alle Facebook-medewerkers gisteren vragen mochten stellen over het dataschandaal. Volgens The Verge is het de eerste keer dat werknemers op een zo grote schaal de gelegenheid krijgen de top te bevragen.

De stilte die Zuckerberg nu betracht, staat in schril contrast met zijn mooie beloften van een paar maanden geleden. Eind januari schreef hij dat 2017 een moeilijk jaar was en dat ook dit jaar niet makkelijk zal zijn. De topman zegt tijd nodig te hebben om de problemen op te lossen. Die worden intussen alleen maar groter.

Niet ingegrepen

Het pijnlijkst aan de recente onthullingen is nog de constatering dat Facebook al eind 2015 op de hoogte was van het feit dat de gegevens van zijn gebruikers op grote schaal werden misbruikt, maar desondanks geen ingrijpende maatregelen trof. Ook informeerde Facebook zijn gebruikers niet.

Maandag nam het wél meteen krachtige maatregelen tegen de klokkenluider die het schandaal naar buiten bracht: zijn account werd geblokkeerd.

Twee maanden geleden schreef Zuckerberg op zijn eigen Facebook: ‘We hebben de verantwoordelijkheid om volledig te begrijpen hoe onze diensten worden gebruikt en om alles te doen wat in ons vermogen ligt om het goede te versterken en het slechte te vermijden. Dit is mijn persoonlijke doel voor 2018.’

Het goede is verder weg dan ooit, het slechte manifesteert zich, althans voor Zuckerberg, in de oprukkende hashtag #DeleteFacebook. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.