Direct naar artikelinhoud
NieuwsStaking

Bijna alle treinen rijden weer na de vroege staking van het NS-personeel

De meeste treinen rijden weer na de werkonderbreking door het NS-personeel vanochtend. Wel zijn er nog vertragingen en sommige treinen zijn korter dan normaal. Dat kan leiden tot overvolle coupés. 

Reizigers op Utrecht Centraal kijken maandagochtend op de borden om te zien wanneer de eerste trein weer gaat rijden.Beeld Raymond Rutting

Tot 07.06 maandagochtend reden er geen treinen, en in de steden Rotterdam, Den Haag en Amsterdam waren er tot dat tijdstip ook geen trams, bussen of metro’s. De gevreesde extra ochtendfiles op de snelwegen bleven uit, reizigers kozen niet massaal voor de auto.

De ochtendspits op het spoor verliep moeizamer dan normaal, ook omdat een aantal treinritten werd geschrapt. Op sommige perrons was het dringen geblazen. ‘Het is veel drukker dan normaal. We zien ook treinen waar geen mensen meer in kunnen’, zegt een woordvoerder van reizigersorganisatie Rover. ‘Treinen rijden in een andere samenstelling, dat zal de rest van de dag zo blijven’, verklaart een woordvoerder van de NS.

Ook de politie, brandweer, schoonmakers en beveiligers op Schiphol voeren maandag actie. In het hele land demonstreren de vakbonden voor het bevriezen van de pensioenleeftijd op 66 jaar.

Bijna alle treinen rijden weer na de vroege staking van het NS-personeel
Beeld Raymond Rutting

De Uber-chauffeurs leggen vanmiddag ook het werk neer. Zij rijden om 14.00 uur naar het Amsterdamse hoofdkantoor van Uber. Ze eisen eerlijkere tarieven en dat de commissie die Uber pakt van 25 procent wordt teruggebracht naar 15 procent. 

In negen grote steden zijn manifestaties van de bonden. In Den Haag houden de bonden van de hulpdiensten een protestmars door de stad. Ook in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem komen actievoerders uit verschillende beroepsgroepen bijeen.

Op Schiphol leggen werknemers in de beveiliging, passagiers- en bagageafhandeling vanaf 12.30 uur hun werk voor 66 minuten neer.

De acties begonnen al in de nacht van zondag op maandag met een staking van havenarbeiders uit Rotterdam, Amsterdam en Zeeland en van de schoonmakers op Schiphol.

Het pensioenakkoord: een oneindige wirwar aan belangen, nu dan eindelijk overzicht?

Al tien jaar wordt er gesteggeld over een nieuw pensioenstelsel. Op welke punten vinden de verschillende partijen elkaar en waarover zijn ze het nog oneens? Een overzicht. 

Druk groeit op kabinet: gun zware beroepen eerder pensioen

De druk op het kabinet en de vakbeweging om de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel te heropenen groeit. De werkgevers denken dat een doorbraak mogelijk is als het kabinet eerder pensioen mogelijk maakt voor mensen met ‘zware beroepen’. 

Kabinet zet deur naar vroegpensioen weer op een kier

In ruil voor modernisering van het pensioenstelsel is het kabinet bereid de boete op vroegpensioen aan te passen. De boete die werkgevers krijgen als zij een werknemer kort voor het pensioen een gouden handdruk geven, kan veel lager worden.