Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
 • Aparte groentes (17)
 • Appelvrouw&Lie (76)
 • De tuin (76)
 • Dorpsleven (34)
 • Gereedschap (4)
 • Groenterecepten (27)
 • In Nederland (11)
 • Inmaakrecepten (17)
 • Jamrecepten (24)
 • Koken algemeen (9)
 • Kruidenrecepten (5)
 • Met Alcohol (14)
 • Oogst (6)
 • Pompoenen (21)
 • Recettes Lorraine (2)
 • Soeprecepten (4)
 • Foto
  Foto
  Inhoud blog
 • Ratafía Catalan
 • Indische loopeenden
 • Vervolg Keyhole Garden
 • Woning met uitzicht te huur
 • Keyhole Garden deel 1
 • Keyhole Garden deel 2
 • Dahlia jam
 • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
 • Ratafia dragon
 • Vrienden op de fiets
  Zoeken in blog

  Foto
  Gastenboek
 • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
 • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
 • L'attività esoterica nel mondo
 • Il posizionamento seo
 • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

  Gastenboek

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Foto
  Foto
  Foto
  05-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen Driekoningen

  Hier in Frankrijk, Katholiek land, viert men op bescheiden schaal nog Driekoningen. Dat deden wij vroeger thuis ook,met een koek of taart met tuinboon, nog eerder in de jaartelling werd het wat uitgebreider gevierd. Toen werd Driekoningen met eten, drank en gezang gevierd, Jan Steen heeft dit geschilderd.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

  Bekend is nog het koningsbrood  die men thuis bakt: er wordt een boon of beeldje in verstopt en degene die hem vindt is die dag `koning(in)`en is die dag de baas in huis!

  Ook kende men hier in Frankrijk de koningsbrief: zowel in huiselijke kring of op een groot officieel feest. Men kon in een ton papiertjes grabbelen en degene die de koningsbrief trok werd door iedereen getrakteerd en was de baas. Tevens werden er brieven getrokken voor de functie van raadsheer, rentmeester, secretaris, zanger, speelman, kok, portier, schenker en zot en zottin. Volgens een legende hoorde koning Frans 1 van Frankrijk in 1521 voor het eerst over zo'n koningsbrief, hij verklaarde de 'koning' de oorlog en ging erheen, maar werd ontvangen met sneeuwballen, appels en eieren. Een dronken man gooide zelfs met een stuk brandend hout, maar koning Frans zag in hoe hij zich voor gek had gezet en weigerde de man te vervolgen.

  Net bij de buren had Lie zowaar het stuk taart met een beeldje (van Jezus in kribje) erin... de discussie is nu of het Koningschap van de dag ook hier in huis geldt, volgens hem wel natuurlijk, volgens mij alleen in huis bij de buren!

  Ik heb niet zo`n taart in huis, zal daar gek zijn...




  Categorie:Dorpsleven
  05-01-2010, 15:54 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  01-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een geweldig 2010 gewenst!

  Gelukkig nieuwjaar, met veel gezondheid, dat is me meerdere keren en in verschillende talen gewenst vannacht, maar de wens werkt nog niet erg goed...nogal brak zit ik achter mijn laptopje.

  We hebben een leuk feestje gehad bij een vriend die zijn vakantiehuis iets zuidelijker heeft dan Lie en ik. Hij had wat vrienden uitgenodigd, voornamelijk Nederlanders. Iedereen had lekkers meegenomen, ik natuurlijk pompoensoep- met kerrie-, maar er waren bv ook oesters, kippenpootjes, zelfgebakken broden en een bijzonder lekkere salade met bleu d`Auvergne, bietjes en korianderblad. Natuurlijk ook oliebollen en vuurwerk, lekkere drankjes, kortom goed geregeld en gezellige mensen.

  Als echte Hollanders zijn we wel in voor een spelletje op zo`n avond, en ik heb een nieuw spel geleerd waarbij we erg hebben gelachen.
  Het gaat zo:
  Je verdeeld het aantal deelnemers in twee groepen.
  Per groep minimaal drie personen.
  Iedereen krijgt vier stukjes papier en schrijft op iedere papiertje een bekend persoon die iedereen kent ( Micky Mouse, Hitler, Balkenende,Shaffy etc), Alle papiertjes gaan opgevouwen in een mandje. Het spel wordt in drie rondes gespeeld:

  Ronde 1: een speler van team A pakt een papiertje, en omschrijft de persoon die erop staat. Zijn eigen team moet de naam raden. Deze omschrijving mag alleen met woorden zonder hoofdletters ( eigennamen, zelfstandige naamwoorden)  je mag bv niet zeggen bij Hitler: Duitse dictator, maar wel dictator met snorretje uit buurland. Er mogen ook géén gebaren bij gebruikt worden.Je krijgt er als speler één minuut voor, wat het andere team bijhoudt.Na de minuut is team B aan de beurt. Maak je een fout gaat je beurt over en onmiddellijk naar het andere team. Als tegenpartij moet je erg allert zijn op fouten in de omschrijvingen, ook moet je opletten welke namen er langs komen voor de volgende rondes. Alle spelers in de teams moeten aan de beurt komen, en zolang er nog papiertjes in de mand zitten gaat de ronde door. Het spreekt voor zich dat je zo snel mogelijk moet omschrijven en raden om zoveel mogelijk papiertjes te verzamelen per beurt. Als alle namen aan de beurt zijn geweest worden de papiertjes geteld, de resultaten per team opgeschreven en alle papiertjes weer netjes opgevouwen in het mandje.

  Ronde 2: weer krijgt ieder team om de beurt een minuut om de personen te omschrijven, maar ditmaal mag dat alleen maar met één woord.
  Dit woord mag nu wel een hoofdletterwoord zijn. Heb je goed opgelet dan weet je een beetje wie er bedoelt wordt als je teamgenoot dictator zegt, het wordt wel lastiger en leuker als bv Franco en Stalin er ook bijzitten. Kun je de persoon niet omschrijven of raadt je team het niet, pak dan snel een ander briefje.Ook hier weer belangrijk gebaren absoluut verboden, en het mag echt maar één woord zijn.
  Alle briefjes op: tellen en opnieuw in het mandje.

  De laatste ronde mag de omschrijving alleen met gebaren, en geen geluiden....nog zo makkelijk niet of toch wel, zo hoefden wij alleen maar naar buiten te wijzen en riep er al iemand Sarkozy!
  He team met de meeste punten is dus winnaar, maar dat is eingenleijk niet eens echt zo belangrijk, het is wel erg leuk om het andere team flink op de huid te zitten, en geen foutje te laten passeren.
  Goed voor een uurtje dikke pret.

  Om half 4 waren Lie en ik als enige overgebleven en zijn we rustig naar Kleindorp gereden, gelukkig was het niet glad.
  Hier in het dorp wordt ieder jaar de Reveillon-maaltijd gehouden, we gingen nog even meilleurs veux wensen.
  Tot onze prettige verrassing was het feest in Kleindorp nog in volle gang: DJ Tintin draaide U2`s New Years Day, er werd vol enthausiasme gedanst en er moesten nog drie gangen komen van het diner!
  We vielen dus met de neus in de boter, en meerdere van onze vrienden haalden glazen champagne voor ons, zodat Lie, die zich de hele avond erg had ingehouden ivm de met de auto af te leggen terugweg, nu lekker diep in de glaasjes kon gaan kijken.

  Na het dessert werdt er Brulot gemaakt, heb recept daarvan staat reeds hier op de website bij de Lorrainse recepten.

  Sinaasappels met suiker geflambeerd met liters eau de vie

  Na nog even lekker het nieuwe jaar indansen werd er om half zes uiensoep geserveerd   "for the road", daarna ging bij mij toch ook wel het lichtje uit.

  Gauw naar huis en om 7 uur in bedje, het nieuwe jaar is begonnen!


  Categorie:Dorpsleven
  01-01-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  06-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas in de lorraine
  Ook in de Lorraine viert men Sinterklaas.
  Van zwarte Piet hebben ze hier nog niet gehoord, de  goedheiligman wordt begeleid door Père Foutard ( Vader Roe) die geheel pikzwart is en ook een baard draagt. Alhoewel laatstgenoemde de boeman moet zijn is het hier in het dorp andersom, het is de Sint die klappen uitdeelt met staf en Vadertje Roe die lief is. Het blijven rare jongens die fransen..
  Op de 1e foto zit Sinterklaas de Appelvrouw achterna die iets verkeerds heeft gezegd...
  Dan twee foto`s gemaakt in de feestzaal, voor Hollanders was het een kaal feestje, zonder zingen, weinig theater...meer een verkleedpartij!







  Categorie:Dorpsleven
  Tags:Sinterklaas, père foutard
  06-12-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  03-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels naar het zuiden
  Een heel ruim seizoen is voorbij sinds 21 februari dit jaar. Dat was de dag dat ik schreef over de kraanvogels, die met duizenden overkwamen op weg naar het noorden, om daar te paren, te broeden en hun jongen te voeden tot ze zo sterk zijn dat ze de tocht van enkele duizenden kilometers terug naar het zuiden kunnen maken.
  Nu komen ze weer over. Je hoort ze van verre komen, en ziet dan de lange vluchten in V vorm, soms van 100 vogels of meer per vlucht.
  Op youtube vond ik een filmpje met geluid dat een klein beetje weergeeft hoe het hier bij ons in de tuin klinkt, maar dan vertienvoudigd.
  Kopieer de volgende regel in je adresbalk, laat het filmpje lopen, leun even terug in je stoel en geniet van dit prachtige geluid:
  http://www.youtube.com/watch?v=_-zX523fLtc
  En daarna is dit ook een hele mooie om te genieten...ik ga het morgen weer buiten zien en horen!
  http://www.youtube.com/watch?v=8bGSI3nN8k4&feature=related



  Categorie:Dorpsleven
  Tags:kraanvogels, migratie
  03-12-2009, 22:24 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  01-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaltijd voor de oudjes..
  Ben je boven de 60 dan wordt je bij ons in het dorp uitgenodigd voor een maaltijd, wat zeg ik, een uitgebreid díner, op een zondagmiddag in november.
  Zo ook Lie.
  Je wordt namelijk gevraagd zonder onderscheid van nationaliteit; of je Fransman, Nederlander of Belg bent, of je nu een vakantiehuis hier hebt zoals wij: iedereen boven de 60 krijgt een invitatie, en dat geldt ook voor mensen die hier zijn geboren en al lang niet meer in ons dorp wonen; heb je nog een binding: je mag komen!
  Vorig jaar waren we al uitgenodigd, maar konden hier niet zijn, dit jaar hadden we geluk, we waren in Kleindorp!
  Lie en ik waren afgelopen zondag wat te laat, en staan helaas niet op de groepsfoto, maar dat mocht de pret niet drukken voor de rest van de dag!
  Een 6 gangen diner en op het podium een accordeonist, een flink glaasje wijn, champagne toe, de burgemeester en zijn raadsleden kwamen ons steeds bijschenken.
  De laatsten waren ook dringend uitgenodigd te komen, dat voor het goede contact met hun oudere dorpsgenoten, de raadsleden moesten wel zelf betalen, waar ik, als partner van een "ancien" onderuitkwam; voor mij was alles gratis.
  Het moet gezegd, een deel van de oudjes -en dat waren niet eens de héel oudere- waren toch al wat slaapverwekkend en futloos, beetje eten, beetje zitten, véél drinken, maar echt veel leven zat er niet  in.

  Zo niet onze dorpsoudste La Berthe. Door een gelukkig toeval kwamen tegenover haar terecht, en hebben genoten van haar olijke blik, scherpe geheugen en geest, en van het plezier wat ze uitstraalde. 16 Februari 2010 zal ze 100 worden, en ze verheugd zich erop, ze vertelde dat ze de feestzaal al had afgehuurd, en er erg veel zin in had.
  Ze zat de hele avond te genieten van al het gebeuren om haar heen, sloeg een aardig glaasje achterover en waagde zelf een klein dansje met Bernard, onze Fred Astaire, die ook al 81 is, maar met zijn slanke en soepele lijf menig man jaloers maakte!
  Hier beiden op de foto, samen 180 jaar, santé !!

  Toen we om 9 naar huis gingen ( ik was stuk van het intensief Frans praten en het was om 12 uur begonnen) zat Berthe er nog, haar dochter was al twee keer komen vragen of ze al naar huis wilde...


  Categorie:Dorpsleven
  Tags:Maaltijdvertstrekking
  01-12-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  03-11-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ApPelSap
  In oktober hebben we alle appels geplukt en het werd het de hoogste tijd voor de appelvrouw om appelsap te laten maken.
  De Groninger Kroon, Goudrenet, Alkmene en Notarisappel, allen in de sap. Vooral de Notarisappelboom heeft een mooie oogst gegeven, en is ook als handappel erg lekker.
  De Sterappel mocht niet in het sap dit jaar, behalve dat ik maar een kleine oogst had verdenk ik deze zoete appel ervan vorig jaar een zepig bijsmaakje aan onze appelsap te hebben gegeven.

  De appelsap wordt gemaakt bij een appelsap"fabriekje", je maakt weken tevoren een afspraak op een dag dat je denkt alle appels te hebben geplukt. De renet was nog niet echt rijp, maar toch meegeplukt, de datum stond immers vast.
  De vorige jaren moesten we bij de sapmakerij nogal lang wachten o.a. vanwege machinepech en tekort aan diesel ( die was in de nacht gestolen..) en we dachten slim te zijn om vroeg in de morgen een afspraak te maken met de hoop dat er dan  misschien nog niet veel was misgegaan.
  Het was nogal koud, het had gevroren, en ik maakte me al op voor een tijdje stampvoeten buiten de sapmakerij.
  Hier zie je de bak gevuld met onze appels, veel is het niet vergeleken met onze collega`s appelsapmakers, vaak had men twee bakken vol.

  Tot onze blijde verbazing waren we heel snel aan de beurt, de appels rolden de wasbak in en werden omhoog in de shredder gezogen.
  We dachten zo`n 120 kg appels te hebben -losjes geschat- en rekenden op 70 liter sap.
  De machine is vrij simpel, een bak die de appels wast, een zuiger die appels uit het water omhoog zuigt en door een soort wringer met tandjes haalt, waarna het sap gezeefd in een grote bak terecht komt.

  Binnen 10 minuten waren onze bellefleuren fijngemalen, ditmaal deed de machine zijn naam eer aan en de machineoperateur liet ons een glaasje van onze verse sap proeven..mmm

  Dan door hete leidingen die het sap verhitten tot ongeveer 80 graden, en dan naar de afvulmachine waar je zelf aan de slag mag met het plaatsten van de lege flessen op de band, en je de hete volle eraf mag halen. Dat is niet makkelijk, want de vuurvaste handschoenen die men erbij levert zijn mij steevast te groot, Lie mocht niet pakken vanwege de pijnlijke vinger. Hier mijn voorganger die wel even wilde poseren

  Met onze schatting van 70 liter zaten we er goed naast, of onze appeltjes waren dit jaar erg sappig.
  De prijs valt niet mee, vergeleken met het vorige jaar weer 10 cent per liter duurder, 1 hele euro per fles...maar je hebt wel wat, je eigen verse, sapje uit onbespoten boomgaard!
  Voorzichtig de nog hete flessen in de kar naar de auto rijden, en je onderweg naar huis verheugen op deze rijkdom, 100 liter appelsap!




  Categorie:Dorpsleven
  Tags:appels, boomgaard,appelsap maken,
  03-11-2009, 15:50 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  16-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitbomen planten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgelopen zaterdag 10 oktober is onze 4e kleinzoon geboren. Hij heeft deze dag en maanddatum gemeen met een "groot" en beroemd staatsman, Napoleon Bonaparte. Hij is een mooi klein ventje (de kleinzoon) die, toen we hem voor het eerst zagen met open ogen op de schoot van zijn moeder lag..zo relaxed, het leek alsof hij alles volgde wat zij deed, en zich verwonderde dat hij nu kon zien wat hij al een tijdje had gehoord..

  Voor ieder nieuwe kleinzoon of dochter planten we een boompje in onze boomgaard, en dat komt dit jaar heel erg mooi uit, de gemeente van ons dorp geeft tot maar liefs 70 % subsidie op het aankopen van fruitbomen.
  Vanochtend was daartoe een aanmeldingsochtend in de feestzaal van Kleindorp, we zijn er op de tijd dat de fransen aan t aperatief zitten heengegaan (altijd raak, de fransen willen dat niet missen) en konden zo doorlopen.

  Voor de nieuwe boreling hebben we een late peer uitgekozen, een poire de prêtre,( peer van de priester) een oud Lorrains ras.
  Verder een abrikoos van de streek,( deze nog voor onze 1e kleinzoon, zijn boompje was opgegeten door mulot, kleine gemene knaagdiertjes) een zoete kers, reine claude pruim en een mispelboom gekocht.
  Ook hebben we snoeihulp aangevraagd, ook gesubsidieerd, we hoeven maar één derde te betalen aan een professionele boomverzorger.

  De mispel gaan we voor de deur planten, de rest komt van de winter en we zullen vanaf 2012 kunnen gaan genieten van onze nieuwe fruitsoorten! dat wordt weer veel vers fruit, jam en conserven..stuurt uw recepten!
  op de foto de mispelvrucht.

  Categorie:Dorpsleven
  Tags:fruit, fruitbomen,peer,abrikoos, kers,mispel
  16-10-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  25-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2000 liter melk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Pfff, vanmorgen in Groterstadje 2000 liter melk weggegeven. Toen we bij de markt aankwamen stond er al een flinke rij mensen met tassen vol flessen, bidons, jerrycans, bierflesjes, emmers, thermosflessen, hogedruk pannen, Sommigen hadden zelfs hun eigen trechter bij zich.
  Met 10 man sterk stonden we daar, de mannen haalden de gekoelde melk van de wagen, goten het in melkbussen die andere mannen weer in emmers leeggoten. Wij schepten de melk zo uit de emmers in de fles etc..
  Superhygiënisch was het niet, maar daar zitten de fransen niet mee, thuis even door de zeef en opkoken.
  Een meneer kwam 50 liter halen, hij ging kaas maken.
  Ook zo werd de melk gedronken, en en werden veel herinneringen opgehaald... zó smaakte de melk vroeger, rechtstreeks uit de koe!

  Alle mensen zijn erg begaan met de aktie van de boeren, en met een weggeef-aktie als vandaag komt er natuurlijk nog meer sympathie. En iedereen begrijpt het ook, per slot van rekening hebben zoveel mensen het moeilijk sinds er crisis is.
  De aktie ligt na vandaag stil tot 5 oktober, dan is een een buitengewone raad van de ministers van Landbouw, en wordt er onderhandeld.

  Als Appelvrouw heb ik mijn steentje bijgedragen, maar eerlijk gezegd kan ik even geen melk meer zien...Vanmiddag appels en pruimen plukken; morgen jam maken!!



  Categorie:Dorpsleven
  25-09-2009, 14:17 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  22-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melkstaking 21 september 2009 -Meuse&Meurthe-et-Moselle-
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Kleindorp, en ook andere dorpen in de omgeving staan klaar voor een nieuwe revolutie!

  Sinds de EMB (European Milk Board) boeren uit heel Europa oproept mee te doen aan de melkstaking is er al op heel wat plekken in Frankrijk melk gestort. Zie ook Youtube, onder de zoeker: greve du lait, en je vind enkele indrukwekkende filmpjes van rijen en rijen tractoren met giertanks erachter die melk in plaats van gier verstrooien op het weiland.

  Zo nu ook hier. Gisteren, en vandaag weer, bij Stenay!
  Het zijn zogenaamde wilde stakingen...privéstakingen, want de vakbondsbazen zijn angsthazen...en durven niet. Het is revolutie, roepen ze angstig uit..de boeren zijn daar niet van onder de indruk; dat hebben we wel meer meegemaakt meesmuilen ze naar de bonden.
  Voor de boekhouders onder ons het zit zo:
  Om melk te maken is zijn de kosten plusminus 31 cent per liter.
  De boeren krijgen hier in Frankrijk 27 cent per liter.
  Verkoopprijs in de supermarkt tussen de 80 cent en 1 Euro!

  Wie kan er werken en er geld op toeleggen vraagt mijn buurvrouw zich af?
  Waar blijven de 53 cent of meer die de consument betaald? Bij de bovenbazen natuurlijk..
  Dezelfde boerin heeft heel veel moeite met het gieten van de melk in een weiland....er zijn zoveel mensen die honger lijden, en wij gieten de melk weg!
  Ze heeft haar eigen aktie bedacht: gratis melk verstrekken. Morgenavond is heel ons dorp en verder iedereen die wil uitgenodigd om gratis melk te komen halen.
  "Neem je flessen, melkemmers en potten mee.."schrijft ze op een briefje dat vandaag in het hele dorp in de bus gaat.
  Venez nombreux!



  Categorie:Dorpsleven
  22-09-2009, 11:29 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  23-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moerasparelmoervlinder op Piramideorchidee
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij ons in de "achtertuin"


  Categorie:Dorpsleven
  23-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  28-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.affouage, bos en recycling

  L'affouage est le droit de prendre du bois dans une forêt.( "affouage is het recht om hout uit het bos te halen").

  Wij wonen in een fijn dorp. Ons dorp heeft al erg lang een goed bosbeleid, en de inwoners profiteren daarvan.
  Ook ons Hollanders wordt toegestaan hout uit het bos te halen.Het maakt niet uit dat we hier in een tweede huis wonen, we betalen belasting en hebben dus dezelfde rechten als andere dorpsbewoners. Très sympa. Wij zijn dus affouagistes!

  Ons zijn 9 genummerde kruinen ( houppiers) toegewezen, de stammen zijn verkocht om de gemeentekas te spekken. Aan zo`n kruin zit plenty hout, soms 4 stère of meer. Genoeg te kappen! Er kwam hulp uit Nederland en we hebben weer enkele fijne dagen doorgebracht in het bos.
  We hebben geluk met ons perceel dit jaar, gemakkelijk bereikbaar, vlak aan het pad, dus geen gesleep met kettingzagen, benzinetankjes, snoeischaren en picknickmand.

  Wat je wel en niet mag in het woud staat allemaal in ons contrat vente de bois de chauffage beschreven. Zo staat erin hoe je je hout moet zagen en plaatsen (op stère`s van 1.05m hoog en 1m lang) op welke plek (niet plaatsen op pad, op jonge boompjes, tegen een boom aan of op het perceel van je buren) en wat het kost, nl 8 euro per stère. Hout wat beneden de 7 cm doorsnee heeft is gratis. Vergeet je naam er niet op te zetten, anders 10 euro boete!
  Ook is er een kalendertje met de dagen waarop gejaagd word; je wordt geacht op deze dagen niet in het bos te komen. In februari moest de dag van de jacht nog vastgesteld worden, dat we die nooit te weten zijn gekomen heeft geen problemen opgeleverd.

  Op ons contract stond ook op de tweede regel het woord Menu.
  Dat zou nog bij de overeenkomst kunnen horen, maar een paar regels verder staat er tussen de regels gedrukt: saumon au citron en verderop brie sur toast, chocola mandarine en na de regel over de boete`s: champagne...Ik zag het voor me; onze (milieu) vriendelijke burgervader had teveel oudejaarsavond menu`s uitgedraaid en zag er geen been in deze te hergebruiken. Goed dorp!!






  Categorie:Dorpsleven
  28-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  25-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels
  De kraanvogels zijn terug! Terug, dat wil zeggen ze zijn onderweg.Van Afrika naar Zweden. Ieder vroeg voorjaar komen hier duizenden kraanvogels over.  .
  De eerste tekenen van de kraanvogels in het voorjaar geven mij een lekker blij lentegevoel.
  Voor je de vogels ziet hoor je ze al,  het geluid klinkt een beetje als "kruukruu", de latijnse naam grusgrus en de franse grues komt daar vast vandaan.
  Doorgaans zie ik de eerste vogels op flinke hoogte, draaiend in groepen, soms boven elkaar, naar elkaar roepend.. Het lijkt alsof ze op elkaar wachten, terwijl ze rondjes draaien boven het dorp tot de achterblijvers hen weer hebben ingehaald, en vaak zweven ze er dan met zijn allen met een flinke snelheid ervandoor.
  Ik moet me iedere keer bedwingen om niet - a la Niels Holgerson - naar ze te roepen "hier ben ik, neem me mee!!" Soms doe ik dat zachtjes toch.

  Dikwijls komen ze in de ochtend op de maisvelden van het dorp grazen.
  Voorzichtig ga ik dan kijken, je moet wel op afstand blijven, want ze zijn schuw, alhoewel je met een auto of tractor nog in de buurt kan komen, dat zijn ze kennelijk gewend! Hoe dichterbij je komt, hoe oorverdovender het geluid.
  Adembenemend.
  De foto`s heb ik gepikt van de sites van de vogelbescherming!




  Categorie:Dorpsleven
  25-02-2009, 21:29 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  15-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Mudam in Luxemburg

  Vandaag met Lie en twee vriendinnen naar het Luxemburgse museum van de moderne kunsten geweest, het Mudam.
  We hoefden niet te betalen want er was een wisseling tussen twee exposities, en veel ruimtes waren afgesloten vanwege het  inrichten van exposities. Dat was jammer, want de 1e keer dat ik er was kon ik ook niet overal in, en deze keer waren er nog meer ruimten afgesloten,
  vrijwel de hele bovenverdieping.
  Dat was het enige minpunt, want verder hadden we een fijne middag, begonnen met een prima lunch in het Mudam café.
  Het gebouw zelf, gebouwd door architect Pei is het bezoek meer dan waard!!
  Foto1: Gebouwd op de oude muren van fort Thüngen door architect Ieoh Ming Pei  (bekend van het Louvre in Parijs).
  Foto2: Detail van een glas-in-lood raam in een gotisch geïnspireerde kapel door Wim Delvoye.





  Categorie:Dorpsleven
  15-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  12-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw in de Lorraine
  Vandaag is alles weer wit,  dat brengt natuurlijk problemen. Ik kan niet in de tuin werken. De bakker komt pas om 12 uur, en heeft dan weinig brood meer. Lie kan niet op klus. Dan kan hij me mooi helpen met het maken van  de everzwijnpaté. Morgen het recept.






  Categorie:Dorpsleven
  12-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  Foto
  Kijk ook eens op deze blogs...
 • Paradijs in GF!
 • Paradis (franstalig)
 • Moestuinforum
 • Agnes` kruidentuin
 • St.Laurent sur Othain
 • Hernia diafragmatica
 • Diana`s mooie moestuin
  Archief per jaar
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!