De Russische Federatie (Russisch: Rossiskaja Federacija; ook: Russische Federatieve Republiek [Russisch: Rossiskaja Federativnaja Respoeblika]) of Rusland (Russisch: Rossija), is een republiek die zowel in de werelddelen Europa als Azië ligt. De totale oppervlakte van Rusland bedraagt 17.075.200 km2 en het is daarmee het grootste land ter wereld en meer dan 400 keer zo groot als Nederland. De maximale afstand van oost naar west bedraagt maar liefst ca. 10.000 km (van Polen tot de Beringstraat), en Rusland telt dan ook tien tijdzones. Het Europese gedeelte van Rusland beslaar ca. een kwart van het totale grondgebied van Rusland. De grens tussen Europa en Azië wordt gevormd door het Oeralgebergte. Rusland grenst verder aan de volgende landen: Noorwegen (196 km), Finland (1340 km), Estland (294 km) en Letland (217 km) in het noorden en westen, en via de exclave Kaliningrad aan Litouwen (227 km) en Polen (206 km), in het zuidwesten aan Belarus of Wit-Rusland (959 km) en Oekraïne (1576 km) en in het zuiden aan Georgië (723 km), Azerbeidzjan (284 km) en Kazakstan (6846 km). In het verre oosten grenst Rusland aan China (3645 km), Mongolië (3845 km) en Noord-Korea (19 km). Rusland wordt in het noorden omsloten door een groot aantal randzeeën van Noordelijke IJszee, zoals de Barentsz Zee, de Witte Zee, de Karische Zee, de Laptev Zee en de Oost-Siberische Zee. In het oosten grenst Rusland aan de Bering Zee, de Zee van Ochotsk en de Japanse Zee; in het zuiden aan de Kaspische Zee; in het westen aan de Oostzee en de Finse Golf. De kustlijn van Rusland bedraagt in totaal 20.017 km. Tot Rusland behoort ook nog Kaliningrad (Nederlands: Koningsbergen; Duits: Königsberg; Pools: Krolewice), een exclave tussen Litouwen en Polen in de Bocht van Gdansk. De volgende eilanden en eilandengroepen behoren ook tot Rusland: Nova Zembla, Frans-Jozef Eilanden, Noordland, Nieuw-Siberische Eilanden, Vrangel, Commandeurseilanden, Koerilen en Sachalin. De noordelijkste punt van de Euraziatische landmassa, en in feite het noordelijkste deel van het vasteland van de aarde, is het schiereiland Tajmyr. Het schiereiland strekt zich uit tot 1100 km ten noorden van de noordpoolcirkel. De meest noordelijke punt van Rusland wordt gevormd door Kaap Rodolfo op een van de Frans-Jozef Eilanden in de buurt van Nova Zembla.
Landschap
De Oost-Europese laagvlakte is een zwak golvend gebied dat naar het oosten toe iets oploopt en daar door het Oeralgebergte wordt begrensd. Deze vlakte ligt grotendeels op een hoogte van minder dan 200 meter, maar sommige heuvelgebieden bereiken hoogten van 300 à 400 meter (o.a. de Timanrug, de Valdajhoogte en de Noord-Russische Rug). De hoogste top van het Oeralgebergte is de Narodnaja met 1894 meter, de rest van het gebergte is veel lager.
Ten oosten van het Oeralgebergte komen drie landschapstypen voor. In het verre noorden ligt de boomloze toendra, die op een permanent bevroren ondergrond, de permafrost, de Euraziatische landmassa over een lengte van 4000 km bedekt. Ten zuiden hiervan maken uitgestrekte naaldwouden (sparren, dennen en ook berken) van de taiga plaats voor uitgestrekte graslanden, de steppes.
De toendra is een verlaten koudewoestijn die van de boomgrens tot de Noordelijke IJszee als een kap over het noordelijke deel van de Euraziatische landmassa ligt. Door de intense kou en de lange winters groeien er alleen mossen, korstmossen en, in het zuidelijke gedeelte, dwergstruiken. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de -10°C. Tijdens de drie zomermaanden wordt het bodemoppervlak enkele decimeters ontdooid. Daaronder bevindt zich de permafrost of vetsjnaja mertslota, een permanent bevroren laag aarde van enkele tientallen tot honderden meters dik.
De wouden (voornamelijk berken en naaldbomen) van de taiga strekken zich uit van de Oostzee tot de Beringstraat en van de noordpoolcirkel tot de centrale Siberische hooglanden ten noorden van het Bajkalmeer; in totaal 6,5 miljoen km2 en daarmee een van de grootste aaneengesloten bosgebieden ter aarde. De taiga wordt doorsneden door rivieren die langer dan de helft van het jaar zijn dichtgevroren.
De steppen van Rusland vormen een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt van de Zwarte Zee tot Mantsjoerije. In loop van millennia is het plantenmateriaal afgebroken tot een donkere, humusrijke aarde, de zwarte aarde (tsjernozjom) die zeer geschikt is voor de landbouw.
Rivieren, meren en kanalen
Rusland bezit zeer veel rivieren, men schat ca. 100.000. Veel van die rivieren zijn niet te bevaren, maar vormen wel een geweldig waterkrachtpotentieel, vooral de rivieren in Siberië. Het scheepvaartverkeer op de grote rivieren van Europees Rusland en Siberië heeft het moeilijk door de lange perioden dat de rivieren ijs voeren. In Europees Rusland duurt de ijsperiode 100 à 135 dagen; de mondingen van de Siberische rivieren zijn gedurende 190 dagen (Ob) tot 260 dagen (Lena) dichtgevroren. In het voorjaar treden zowel bij de Europese als bij de Siberische rivieren grote overstromingen op door het grote smeltwateraanbod en, bij de Siberische rivieren, door opstuwing van het rivierpeil door het mondingsijs. De Wolga is de langste rivier van Europa (3531 km). Andere belangrijke rivieren zijn de Oeral (2428 km) en in het Aziatische gedeelte van Rusland de Lena (4313 km), de Irtysch (4248 km) en de Ob (3650 km).
Rusland bezit een groot aantal meren (ca. 270.000), waaronder er vijf een oppervlakte van meer dan 1000 km2 hebben. De grootste meren zijn het Bajkalmeer bij Irkoetsk en het Ladogameer bij St.-Petersburg; andere bekende meren zijn de Kaspische Zee en het Aralmeer. De meren en moerassen van de Siberische laagvlakte zijn een gevolg van de gebrekkige drainage en van het voorkomen van bevroren bodems die de infiltratie van smelt- en regenwater tegenhouden. Verder zijn er nog een aantal kunstmatige stuwmeren met een totale oppervlakte van ca. 70.000 km2.
De kanalen dienen vooral de scheepvaart. Via de kanalen van het Wolgasysteem staan de Witte Zee, de Oostzee en de Zwarte Zee met elkaar in verbinding.
Diversen
BAJKALMEER Het Bajkalmeer is ongeveer 25 miljoen oud en daarmee mogelijk het oudste meer ter wereld. Het meer heeft een oppervlakte van 31.500 km2 en een kustlijn van 2000 km lengte. Qua oppervlakte is het Bajkalmeer het achtste meer ter wereld. Het is het diepste meer ter wereld met een diepte van 1600 meter en bevat ca. 31.500 km2 water, evenveel als alle grote Noord-Amerikaanse meren bij elkaar en een vijfde van al het zoete water op aarde. Er stromen 336 rivieren in het meer uit, maar het heeft maar één afvoerrivier, de Angara. Het meer telt ca. 45 eilanden, waarvan Olkhon het grootste is met zelfs een 1268 meter hoge berg.
KAUKASUS De Kaukasus is een gebergte in Rusland, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan, ook wel een landbrug tussen de Zwarte Zee en Kaspische Zee genoemd. De Kaukasus wordt verdeeld in de Kleine Kaukasus en de Grote Kaukasus. In de Grote Kaukasus bevinden zich in de hoogste bergen van Europa, de Elbrus (5642 meter), de Dych Taoe (5204 meter), de Kosjtan Taoe (5145 meter) en de Kazbek (5047 meter). Er zijn meer dan 1000 gletsjers waarvan de Bezengi met 18 km de langste is.
KOERILEN-ARCHIPEL Voor de verre oostkust van Siberië ligt de Koerilen-archipel, 56 eilanden met ca. 100 vulkaantoppen waarvan er nog 38 actief zijn. Ze strekken zich uit over 1200 km van het schiereiland Kamtsjatka tot het Japanse eiland Hokkaido
Egypte is een
populaire vakantiebestemming, gelegen in het noordoosten van Afrika. Het land
ligt aan de Middellandse Zee, de Rode Zee en heeft dwars door het land twee
belangrijke waterwegen liggen. Allereerst is er de rivier de Nijl, die feitelijk
een samensmelting vormt van de Blauwe Nijl die in Ethiopië ontspringt en de
Witte Nijl die voortkomt uit het Victoriameer. De Nijl stroomt in noordelijke
richting door Egypte en vertakt op het laatst in de Nijldelta. De rivier is een
belangrijke levensader voor Egypte, dat door het water uit de Nijl in staat is
om aan land- en akkerbouw te doen in een land waar buiten het stroomgebied van
de Nijl vooral droog woestijnlandschap de horizon domineert. Een andere
belangrijke waterweg is het kunstmatige Suezkanaal. Dit 163 kilometer lange
kanaal die de Middellandse Zee en de Rode Zee met elkaar verbindt is een
belangrijke doorvoerroute voor schepen. Jaarlijks varen duizenden schepen door
dit kanaal, een tocht die gemiddeld ruim een halve dag duurt.
Egypte is
een populair reisdoel van toeristen, die vooral af komen op de rijke
geschiedenis en de daaruit voortvloeiende bezienswaardigheden zoals piramides,
tempels, mummies en de vele schatten die vroegere heersers van Egypte bezaten.
Een andere schat waar veel toeristen op af komen is de Rode Zee, waar koraal en
prachtige vissen ervoor zorgen dat de badplaatsen aan de Rode Zee zeer populair
zijn onder duikers en snorkelaars. Het warme en zonnige klimaat heeft ervoor
gezorgd dat ook zonaanbidders die niet zozeer de onderwaterwereld hoeven te
bekijken inmiddels massaal de luxe hotels en resorts in Egypte weten te
vinden.
Het groothertogdom Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa. Het heeft een oppervlakte van 2.586 km2 en is daarmee ongeveer even groot als de provincie Drenthe. Het ligt ingesloten tussen België, Frankrijk en Duitsland. Het groothertogdom bestaat globaal genomen uit twee streken. Het noordelijke deel heet Ösling en behoort tot de Ardennen. Het is een bosrijk plateaulandschap met enkele diep uitgesleten rivierdalen en een rotsachtige bodem. Het midden en het zuiden van het land heet Gutland of Bon Pays dat "goed land" betekent. Dit gebied heeft een golvend landschap en de bodem is van leem en mergel, uitstekend geschikt als landbouwgebied. Het noorden heeft een gemiddelde hoogte van 400 tot 500 meter met als hoogste punt de Buurgplaatz (560 meter). Het midden en zuiden is ook een hoogvlakte, maar met een gemiddelde hoogte van ongeveer 270 meter.
dat Zwitserland een democratische Bondsstaat is sinds 1976 en bestaat uit 23 kantons en 3 halfkantons;
dat de kantons elk een eigen regering en parlement hebben, alsmede een eigen grondwet en eigen rechtspraak;
dat het actieve- en passieve vrouwenkiesrecht pas in 1971 op federaal niveau is ingevoerd. In het kanton Appenzell is dit pas in 1990 ingevoerd;
dat op federaal niveau algemene zaken worden geregeld als buitenlandse politiek, landsverdediging, geldwezen en wetgeving op het gebied van de rechtsspraak;
dat op kantonaal- en gemeentelijk niveau er een grote mate van autonomie bestaat, zeker als het gaat om toelating van buitenlanders;
dat het Zwitserse volk kan over bondswetten en algemene bondsbesluiten een referendum aanvragen en is dat zelfs verplicht bij grondwetswijzigingen.
Mensen in Zwitserland
Wist u
dat Zwitserland ongeveer 7.500.000 inwoners telt;
dat van de 7.500.000 inwoners er 5.500.000 Zwitsers staatsburgers zijn. De overigen zijn buitenlanders die vaak op contractsbasis werken in Zwitserland;
dat er gemiddeld maar 166 inwoners wonen op een vierkante kilometer. in de Alpen zijn dit er nog maar 30;
dat meer dan 60% van de bevolking in de stedelijke gebieden woont, terwijl 60% van het landschap wordt ingenomen door de Alpen;
Andere sites
Andere sites gerelateerd aan leven, wonen en kopen in Zwitserland zijn:
Natuurlijk bent u geïnteresseerd in wat Zwitserland te bieden heeft op het gebied van produkten en diensten. Kijk hier voor meer over Zwitserse specialiteiten.
Het
transcontinentale land Turkije ligt deels in Europa en voor het grootste deel op
het continent Azië. De grens tussen de continenten loopt dwars door de Bosporus,
de rivier die de miljoenenstad Istanbul in twee stukken deelt. Dat Turkije zowel
geografisch als politiek en religieus op een grens ligt wordt op veel manieren
duidelijk. Binnen de Arabische wereld ziet men het liberale en moderne Turkije
als westers. Dat gevoel wordt versterkt door het lidmaatschap van de NAVO en de
gewenste toetreding tot de Europese Unie. Binnen conservatieve kringen in
voornamelijk West-Europa ziet men Turkije juist als een islamitisch land met
andere opvattingen en een andere levensstijl dan de Europeanen. Dankzij de
belangrijke strategische positie die Turkije heeft vinden veel landen het
belangrijk om een goede vriendschappelijke band te hebben met Turkije. Dat zorgt
er anderzijds ook voor dat diezelfde vrienden het daarom lastig vinden om
Turkije helemaal in hun armen te sluiten. Klein-Azië zoals het land voor de
komst van de Turken heette is altijd al een belangrijke plek geweest in de
geschiedenis. De belangrijkste bloeiperiode die het land heeft gekend was vanaf
halverwege de vijftiende tot het einde van de zestiende eeuw. Na de verovering
van Constantinopel (het huidige Istanbul/Istanboel) werd deze stad de hoofdstad
van het machtige Ottomaanse Rijk. De Ottomanen heersten toen over grote delen
van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Balkan. Uit deze periode zijn nu nog
veel bezienswaardigheden terug te vinden verspreid over het huidige
Turkije. Tegenwoordig is Turkije een belangrijke toeristische bestemming.
Onder Nederlandse toeristen staat Turkije steevast in de top drie van
populairste vliegbestemmingen. Met een kleine dertig miljoen toeristen
wereldwijd richting Turkije op jaarbasis behoort Turkije zelfs tot de top tien
van meest bezochte landen wereldwijd (bron: World Tourism Organisation).
Bij vakanties naar Turkije denken de meesten aan all-inclusive resorts tijdens
het zomerseizoen, maar Turkije heeft zoveel meer te bieden. Zo kun je in de
wintermaanden uitstekend aan wintersport doen, behoort Istanbul al jarenlang tot
de meest fantastische stedentripbestemmingen van Europa, kunnen
natuurliefhebbers zich helemaal uitleven in Cappadocië en zijn er zoveel
historische bezienswaardigheden te zien dat cultuurliefhebbers ook helemaal aan
hun trekken komen. Het massatoerisme dat bij ons bijna onlosmakelijk met Turkije
verbonden is, is nodig geweest om de Europese toeristen naar Turkije te lokken.
Je merkt nu dat er langzaamaan een verschuiving begint te komen van toeristen
die hun resorts bijna niet uitkomen naar toerisme waarbij het land zelf meer
centraal staat. Wie Turkije echt wil leren kennen zal merken dat het een land
met veel gezichten, gastvrije mensen en fraaie rijkdommen is.
Wie eenmaal Italië bezocht heeft zal
in veel gevallen verliefd worden op dit prachtige land. De typische Italiaanse
cultuur en sfeer laten weinig mensen onberoerd. Het landschap is op veel plekken
betoverend mooi, vooral de Toscane staat bekend op de prachtige natuur en trekt
jaarlijks massa's toeristen naar het land van pasta, ijs en mooie
sportauto's. Wie probeert het Hollandse ritme en gewoontes los te laten en
open staat voor alles wat Italië te bieden heeft zal niet teleurgesteld worden.
Wat je zult merken is dat voor Italianen passie de kern van alles is. Passie
voor heerlijk eten, dat door de eenvoud en mooie producten een waar feest is.
Passie voor mooie spullen, wat te zien is in de prachtige auto's die door onder
andere Ferrari, Lamborghini en Masserati gemaakt worden. Passie voor voetbal,
waardoor de Italiaanse competitie al decennia lang tot de Europese top behoort.
Passie voor kleding, waardoor Italiaanse mannen en vrouwen meestal veel beter
gekleed gaan dan Nederlanders. Wat in het algemeen te merken is, is de passie
voor het leven. Wat een Italiaan doet, doet hij of zij met overgave en liefde.
Dit gegeven druipt van het land af en maakt het onweerstaanbaar voor
bezoekers.
Venetië Eén van de mooie wonderen van Italië is Venetië, de stad in het water
waar in het centrum de kanaaltjes fungeren als wegen. Deze geweldige stad is
geliefd bij mensen over de hele wereld. Venetië is ook een romantische stad bij
uitstek, waar je heerlijk kunt slenteren door de smalle straatjes of een tochtje
kunt maken in een gondel. Er zijn ook vele bezienswaardigheden als Plaza Sant
Marco met de San Marco Basiliek, Ponte de Rialto, Canal Grande en het
Dogenpaleis. Om de stad te beleven als een echte local is een appartement de
juiste keuze. Vind hier uw appartement in Venetië op de locatie die
u wilt