Dit is mijn laatste blogberichtje over Project Energie. Hier kunnen jullie wat meer lezen over aardolie, aardgas, uranium en kernenergie.
Aardolie en Aardgas.
* Hoe wordt ruwe aardolie en aardgas getransporteerd?:
-Via pijpleidingen, aardgasflessen of schepen,...
*Hoe noemt men ruwe aardolie nog en waarom?:
-Ruwe aardolie wordt ook wel zwart goud genoemt, omdat het dezelfde kostprijs heeft.
Kernenergie.
*De werking van een kerncentrale:
-Het principe van een kerncentrale is hetzelfde als een klassieke centrale, aleen worden er geen fossiele brandstoffen verbrand. Bi een kerncentrale wordt stoom gemaakt met kernenergie.
*Wat is kernenergie?:
-Het woord zegt het eigenlijk al zelf: dit is energie die vrij komt bij het splitsen van atoomkernen. Hiervoor gebruikt men uraniumatomen uit uraniumerts
*Wat is zo gevaarlijk aan kernafval?:
-Het is kankerverwekkend.
Uranium.
*Wat is uranium?
-Uranium wordt ook wel Uraan genoemd; het is een delfstof (metaal).
*Wat is Tjernobyl:
-Stad in Oekraïne die gekend is om zijn kernramp in 1986.
*Een emmer uranium = een heel voetbalveld steenkool. Dat betekent dat uranium een zeer krachtige energiebron is! In principe is dit dus milieuvriendelijk MAAR!! Na afloop blijft er zeer gevaarlijk en door de natuur niet verwerkbaar kernafval achter.
Nog enkele foto's:
1 Barrel is 1 vat ruwe aardolie = 159 l.
Uranium
Als je deze foto bekijkt van de kerncentrale dan merk je dat er betonnen bunkers aanwezig zijn. In deze betonnen bunkers plaatst me de kernreactor. Zelf al zit er een reactor in de bunker, toch kan het nog fout gaan.:
5. stukje geschiedenis van zeep en de technische beroepen (zeep).
Hallo,
Jammer genoeg is dit het laatste blogberichtje over zeep... Vandaag zal ik wat meer informatie geven over de geschiedenis van de zeep. Zeer interessant als je iets wilt bijleren. Ook zal je de technische beroepen (ook van zeep) hier te lezen krijgen.
Stukje korte geschiedenis:
Het eerste bewijs voor het gebruik van zeep is bijna 5000 jaar oud en stamt uit Babylon.
Een cilinder van klei uit 2800 v.Chr. bleek een zeepachtige substantie te bevatten, en ook werd een babylonisch kleitablet van 2200 v.Chr. gevonden waar een zeepformule op staat beschreven.
Ook de Oude Egyptenaren gebruikten regelmatig zeep, waarbij de oliën van zowel dierlijk als plantaardige afkomst waren. Romeinse plattelandsvrouwen zouden de reinigende werking van zeep bij toeval ontdenkt hebben.
De klei van de oevers van de rivier de Tiber bleek te helpen bij het schoonmaken van hun was, doordat het vermengd was met dierlijk vet en as.
Dit was afkomstig van de tempel van de berg Sapo, een naam die in vele talen terugkomt in het woord voor zeep.
Zeep werd tot de tweede wereldoorlog veel als schoonmaakmiddel gebruikt, maar gedurende de tweede helft van de 20e eeuw is zeep bijna geheel verdrongen door andere detergenten.
En nu nog de technische beroepen:
Welke beroepen komen voor:
° Bij het ontwerpen van een nieuwe zeep in het labo?: Laborant ° Het maken van zeep in een fabriek?: Arbeider ° Het controleren van de zeep op kwaliteit?: Kwaliteitscontroleur ° Het inpakken van de zeep om te verzenden?: Inpakster ° Het stockeren van de zeep in de zeepfabriek?: Magazijnier ° Het vervoeren van de zeep naar de winkel?: Vrachtwagenbestuurder
Voila, dit was mijn 5e bogberichtje over ons project zeep. Hopelijk heb ik jullie iets bijgeleerd. Tot ons volgende project!
Groetjes Anouk
Hier nog enkele foto's
Kleitablet: De Tiber: Laborant: De kwaliteitscontrole
4.Grondstoffen, materialen en aggregatietoestanden (zeep).
Hallo,
Hier zullen jullie wat meer te weten kunnen komen over de grondstoffen en materialen om zeep te maken. Ook de aggregatie toestanden kan je hier lezen.
Grondstoffen en materialen:
-Gietzeep of 20 ml texapon: -Kleurstof om de zeep een aangenamer uitzicht te geven. Oorspronkelijk is zeep weinig aantrekkelijk.
-Om de geur aangenamer te maken voegen we parfumolie toe. Het wordt gebruikt om verschillende cosmetische producten te maken, zoals eau de cologne, parfum, zeep lotions enz.
-Parabeen om het langer houdbaar te maken. Parabenen worden onder meer gebruikt in: medicijnen, inkten, verven en cosmetica (= schoonheidsproduct)
-Zout: keukenzout is de meest bekende en meest gebruikte soort zout. Keukenzout bestaat uit 2 delen, natrium en chloride. 1 gram keukenzout bevat 400 mg natrium en 600 mg chloride. Zout wordt gebruikt als bewaarmiddel in voedingsmiddelen en om de houdbaarheid van de producten te verlengen.
-water: water heet in de scheikunde eigenlijk H2O.
Aggregatietoestanden:( de vorm waarin een stof voorkomt)
water kan in 3 vormen voorkomen: 1.water= vloeibaar 2.ijs= vast 3.waterdamp= gasvormig
Bij 0°C smelt ijs. Water kookt bij 100°C en geeft waterdamp.
Dit was het, tot mijn volgende blogberichtje! Groetjes Anouk
Nog enkele afbeeldingen:
Parabeen: Zout: Water (H2O): Aggregatietoestanden:
In mijn vorige blogberichtje heb ik gezegt dat ik vandaag wat meer uitleg zou geven, over de industriële manier om zeep te maken.
Industriële manier om zeep te maken:
Als we de zeep gaan maken, beginnen we met het toevoegen van kleurstoffen en geurolie aan de zeepkorrels.
Dit mengsel gaat in de zeepmachine en wordt daarin door een persplaat naar buiten gedrukt. Hierdoor komen er aan de voorkant van de machine slierten zeep uit.
De slierten zeep die uit de machine geperst worden noemt men spaghetti. Die slierten worden afgesneden en gaan terug de machine in.
Dit proces wordt minstens 10 keer herhaald zodat alle ingrediënten goed gemengd zouden zijn.
Als alle ingrediënten goed zijn gemengd dan wordt de zeep uitgedraaid. Hiervoor wordt een bepaalde vorm, of mal in de machine geplaatst. De zeep wordt nu in de vorm van de mal uit de machine geperst.
Na het uitdraaien van de zeep wordt deze afgesneden in de gewenste breedte of dikte. Dit gebeurt handmatig met een speciale snijmachine.
Nu de zeep nog warm is kan er een naam of logo in gedrukt worden. Uiteindelijk wordt de zeep verpakt.
Zo dit was het voor vandaag bedankt! De volgende keer geef ik wat informatie over zeep op de huishoudelijke manier.
Hey! In de techniekles zijn we bezig over ons nieuw project: Zeep. Vandaag leg ik uit wat zeep precies is en de ingrediënten om zeep te maken.
Zeep is een product wat (bijna) iedereen dagelijks gebruikt. Het is een middel dat al eeuwenlang bestaat. In het Engels: soap/ In het frans: savon
Zeep ontstaat uit een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Hieronder staan alle ingrediënten die in zeep voorkomen.
° Vet:
Voor vet kan je eigenlijk ieder soort vet nemen. Het makkelijkst is waarschijnlijk om olijolie te nemen. Zeer makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt. Wel een beetje duur. Wat moeilijker aan te komen, maar zeker de moeite waard: runder-of varkensvet (reuzel). Deze vetten zijn bij een goede slager te krijgen en maken en maken erg goede zeep. Maar je kunt ook palmolie, palpitolie of kokosolie gebruiken als je bovenstaande producten niet in huis hebt.
° Natriumhydroxide:
Beter bekent als gootsteenontstopper. Natronloog is een oplossing van natriumhydroxide in water. Het is sterk bijtend en kan brandwonden veroorzaken. Laat staan als je het spul in je ogen krijgt Dan moet je eerst met water uispoelen Krijg je natronloog op je huid: eveneens onmiddelijk uitspoelen met water. Onze huid is taai genoeg om er eventjes tegen te kunnen. Krijg je het in de ogen of slik je (of iemand) het in, bel dan meteen het antigifcentrum op (tel. 070/245.245). Ga naar de dokter en neem de fles met etiket mee.
° Water
Met al deze ingrediënten maak je basiszeep daarnaast kan je naar eigen keuze grondstoffen toevoegen zoals: Kleurstoffen en geurstoffen.
Tot de volgende keer, dan vertel ik over de industriële manier om zeep te maken.