Rondvraag / Poll
Mag een leerkracht een pedagogische tik uitdelen aan een leerling?
Ja, altijd
Ja, als er toestemming werd gevraagd aan de ouders
Ja, in bepaalde situaties
Ja, na meerdere opmerkingen/waarschuwingen
Neen, nooit
Neen, behalve in uitzondelijke gevallen (bijvoorbeeld: een tik op de hand als een kind aan vuur wilt komen)
Bekijk resultaat

Inhoud blog
  • test
  • welkom!
  • Mogen we nog lachen op school?
  • Kerststage van Annelies
    Categorieën
  • Onderwijs in de actualiteit (13)
  • Stage (1)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Bronnen
  • bloggen.be
  • Klasse voor leerkachten
  • Klasse voor ouders
  • Krant: De Morgen
  • Krant: Het Laatste Nieuws
  • Weblog van Anne-Sophie en Annelies
    Onze kijk op onderwijs
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.test
     

    25-01-2010 om 10:04 geschreven door Anne-Sophie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     

    25-01-2010 om 09:58 geschreven door Anne-Sophie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit
    21-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.welkom!
     


    Welkom op onze blog!

    Wij zijn twee studenten aan Hogeschool West-Vlaanderen die studeren voor kleuteronderwijzeres.
    Deze blog is een taak voor de vakken 'Visie op onderwijs en didactiek' en 'Nieuwe media'.
    De bedoeling was om een blog te maken met tien onderwijskundige thema's en hierover telkens onze mening te geven.
    Kijk gerust eens rond!

    Anne-Sophie en Annelies

    21-01-2010 om 00:00 geschreven door Anne-Sophie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit
    03-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogen we nog lachen op school?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onderwijs is een ernstige zaak, daarom is er nood aan humor


    Humor is de meest onderschatte kracht in onderwijs. Hij zorgt voor leerplezier bij leerlingen, werkgenot bij leraren en visie bij directeurs. "Maar humor is meer dan moppen tappen", zegt onderwijskundige Paul Mahieu van de Universiteit Antwerpen. "Het gaat over ontspannen, creatief en authentiek zijn." Klaar voor twaalf sterktes van haha!-humor?

    Humor is gezond

    "Humor doet lachen. Angst en stress nemen af, de zelfwaardering verbetert en de motivatie en levenskwaliteit verhogen. Naast die psychologische zijn er fysiologische effecten: doordat je meer endorfine produceert in je hersenen is lachen een soort jogging voor je ingewanden."

    Humor verandert je denken

    "Humor lijkt op een sprookje omdat het de werkelijkheid verdraait. Humor maakt nieuwe, speelse combinaties van taal, persoonlijke meningen, plaats en tijd. Humor verandert een starre in een speelse geest."

    Humor werkt therapeutisch

    "Humor werkt makkelijker bij een taalvak omdat je daar al over humoristisch materiaal beschikt. Als leraar aardrijkskunde of houtbewerking moet je meer in jezelf graven om humor in je les te krijgen. Zo ook is de ene school beter geschikt voor humor dan de andere. Secundaire scholen voor type 3 (leerlingen met gedrags- en emotionele problemen) hebben een hoge graad van humor. In deze scholen met serieuze problemen wordt veel gelachen. Leraren vinden in humor een middel om de problemen te duiden, te relativeren en te uiten. Sommige scholen gebruiken humor strategisch door cartoons in de lerarenkamer of het schoolblad. Ook leerlingen spelen in die scholen vaak een rol als humorist."

    Leraren met humor overleven de humorval van (beroeps)leerlingen

    "In beroepsscholen heerst vaak een cultuur die perfect voorbereidt op de arbeiderscultuur. Beroepsleerlingen kennen een sterke groepscohesie, met een apart gevoel voor humor. Dat gaat van onverschilligheid, over een punaise op de stoel van de leraar, tot obscene symbolen tekenen. Dat gedrag is een machtsspel. Het met woorden counteren werkt contraproductief. Eén van hen proberen te worden ook. Als je dat gedrag kanaliseert en het samen met de leerlingen analyseert, overleef je de humorval."

    Humor verraadt de schoolcultuur

    "Op de ene school is humor een vanzelfsprekend deel van de cultuur, op de andere school is het absoluut not done. Daarmee verraden scholen (on)uitgesproken waarden, normen en opvattingen die er leven. Ga na hoe humor werkt in jouw school."

    Humor zorgt voor een goede klassfeer

    "Samen met motivatie en positieve bevestiging zorgt humor voor een gunstig leerklimaat. Leerlingen leren het best in een sfeer waarin ze mogen lachen, waar iedereen zich goed voelt. In 'moeilijke' klassen vind je niet altijd makkelijk de gulden middenweg tussen een ernstige en amusante leeromgeving."

    Iedere leraar is een humorist

    "Veel leraren denken dat je hét moet hebben om een humorist te zijn, maar humor gaat niet om een grap vertellen. Om een humorist te worden moet je geen vaardigheden aanleren, veeleer weerstanden laten varen. Je moet niet zozeer een cursus humor volgen als wel het zinnetje 'ik ben geen humorist' in je hoofd uitschakelen."

    Humor scherpt de creativiteit aan

    "Bij een experiment werden leerlingen in twee groepen verdeeld. De ene groep bekeek een video over wiskunde, de andere een humoristisch filmpje. Daarna kreeg elke leerling in een aparte ruimte een kurken wandbord, een tafel met een doos kaarsen, een doosje lucifers en een doosje punaises. In 45 minuten moesten ze een kaars bevestigen zonder dat het kaarsvet op de grond druppelde. 17 procent van de leerlingen die de wiskunde-video bekeken, slaagde in de opdracht, van de humorgroep was dat 80 procent. Humor maakt onze geest leniger."

    Humor is een levenshouding

    "Relativeren, ontspannen en communiceren met humor moeten je leerlingen leren op school. Net als zelfspot: het zekerste teken van gevoel voor humor. Dankzij humor durf je over opgelegde grenzen heen te kijken en op zoek te gaan naar je eigen levenshouding."

    Docenten zijn gemiddeld 2,08 keer grappig per les

    "Dat bleek alvast uit een onderzoek bij Amerikaanse docenten. Of de Amerikaanse studenten ook 2,08 keer moesten lachen, weten we niet."

    10 procent van de humor in de klas is agressief

    "Agressieve humor gaat ten koste van anderen. Dat soort humor komt de klassfeer en het imago van de leraar niet ten goede. Te vermijden dus."

    Dankzij humor onthouden leerlingen beter informatie

    "Voor het vak statistiek werden studenten in twee groepen verdeeld. De ene kreeg veertien weken cursus van docenten die tijdens elk college drie of vier keer humor gebruikten. In de andere vermeden de docenten elke vorm van humor. Op de eindtest scoorden de studenten van de eerste groep gemiddeld 10 procent hoger."

    Bron: Klasse voor Leraren 201, Januari 2010, p.22-23

    Eigen mening Anne-Sophie:

    Ik ben het volledig eens met het artikel. Met humor creëer je een spontane sfeer in de klas. Iedereen voelt zich dan goed en dan bevordert het leren, het graag naar school gaan bij leerlingen en leerkrachten.
    Maar het mag niet overdreven zijn. De essentie van de les is niet om ter langst de slappe lach aanhouden.
    Het moet subtiel zijn, de hele klas (en de leerkracht) moet ervoor open staan.
    Het moet ook aangepast zijn aan het niveau van de klas.
    In een kleuterklas is humor snel te verkrijgen. Doe als leerkracht iets zot en alle kleuters liggen plat van het lachen (bijvoorbeeld een sok willen op je hoofd zetten of zich elke keer opnieuw verspreken)
    Als een leerkracht iets moeilijk met een vleugje humor uitlegt, dan zou het beter blijven plakken in het geheugen.

    Eigen mening Annelies:

    Ik ben van mening dat humor in het onderwijs zeker noodzakelijk is maar in een beperkte mate.  Alle argumenten die hierboven aanbod gekomen zijn, bevestigen dit. Zowel als leerkracht, als student is het fijn om tijdens de les eens te kunnen lachen. Meestal om even te ontspannen maar soms kan humor aanstekelijk werken om leerstof te laten doordringen bij de leerlingen, zodat zij het gezegde niet meer zullen vergeten. Humor k an dus volgens mij een vorm van onderwijzen zijn. Leerstof die op een aparte wijze aanbod gebracht wordt, zal vaker onthouden worden dan leerstof die telkens op dezelfde wijze aanbod gebracht wordt. Wel vind ik dat er een limiet moet zijn in het gebruiken van humor tijdens het lesgeven. Humor moet verrassend blijven en mag geen dagelijkse kost worden. Naar mijn mening werkt het niet meer aanstekelijk als het teveel van toepassing is. 

    Conclusie: gebruik humor tijdens het lesgeven maar zorg dat het steeds verrassend is!

    03-01-2010 om 00:00 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit
    30-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerststage van Annelies
    Van 7 december 2009 tot 18 december 2009 heb ik stage gelopen in Brugge, in de Vrijdagmarkt.
    Achteraf bekeken was dit een fantastische school om stage te lopen.
    De mentor en alle andere leerkrachten waren altijd vriendelijk, de kleuters waren enthousiast, de klas was zeer ruim, ...

    Tijdens mijn stage heb ik gewerkt met dagthema's. Elke dag werd een nieuw thema aanbod gebracht, in een opbouwende structuur, zodat de kleuters zich steeds meer konden plaatsen in het thema.

    Hieronder een korte samenvatting van de stage:

    Week 1:

    Op maandag was het dagthema 'de kerstboom'. De kleuters kregen de kans om een kerstboom grondig waar te nemen, een kerstboom te stempelen, een kerstboom te maken uit plasticine, een schrijfdans te doen rond de kerstboom, ... 
    De volgende dag (dinsdag) werd er nog steeds gewerkt rond de kerstboom maar werden de begrippen 'groot' en 'klein' aanbod gebracht. De hele dag konden de kleuters werken rond deze begrippen aan de hand van sorteeroefeningen, het schilderen van een grote en kleine kerstboom, ...
    Op woensdag werd er verwezen naar de versiering in de kerstboom. De kleuters mochten hierbij de kerstboom zelf versieren in de klas, versiering op hun reeds bestempelde kerstboom kleven, puzzelen rond een versierde kerstboom, ...
    De donderdag konden de kleuters kennismaken met de versiering in de klas. Zo werd erop gewezen dat niet enkel de kerstboom versiert moet worden, maar ook de klas (of het huis). De kleuters konden hierbij de klas zelf versieren. Zij kregen slingers, kerstsokken, kaarsen, ...
    De eerste week werd afgesloten met het thema 'cadeaus'. Er was een tik tak rond cadeaus, een sorteeroefening (groot en klein), een verhaal met prenten en een tikspel met cadeaus.  

    Week 2:

    De tweede week werd ingezet met een herhaling van de eerste week. Er werd verder gewerkt rond cadeaus. Wel kwamen nieuwe begrippen aanbod voor de kleuter: 'licht' en 'zwaar'. Tijdens dit lesje waren de kleuters ontzettend enthousiast. Er werd gewerkt met een stukje drama, een weegschaal (balans), lichte en zware cadeaus, prenten, ...
    Op dinsdag en woensdag konden de kleuters kennis maken met de Kerstman. Ze kregen verkleedkledij, rendieroren, belletjes, ... waarmee zij zich konden inleven in het leven van de Kerstman. 
    De laatste twee dagen van de stage werd vooral gewezen op het Kerstfeest zelf. We hebben zelfs een echt kerstfeest georganiseerd in de klas. De kleuters mochten via een muzikaal pak cadeaus aan elkaar geven, de kleuters kregen taart, champagne en de gelegenheid om zich uit te leven op kerstmuziek. 

    Wat mij het meest bijgebleven is van mij stage zijn twee gebeurtennisen:

    1. SNEEUW !
     
    Plots, toen we allemaal in de kring zaten, begon het te sneeuwen. Ik heb meteen alle kleuters hun jas, sjaals, handschoenen en mutsen aangedaan. We zijn meteen naar buiten getrokken. 
    Alle kleuters speelden enthousiast in de sneeuw behalve één kleuter, Tharcisse. Hij had nog nooit sneeuw gezien, hij was bang.
    Zowel ik als de andere kleuters hebben hem gestimuleerd om toch in de sneeuw te proberen spelen. Hand in hand met Tharcisse stapte hij vaker door de sneeuw. Na drie dagen sneeuw speelde hij, net zoals alle andere kleuters, met veel plezier mee.


          . 

    2. JINGLE BELLS ! 

    Tijdens de eerste dag van mijn stage gebruike ik het lied 'Jingle bells' als tussendoortje met de kleuters. Voor de rest van mijn stage is dit het kerstlied van de klas geworden. Telkens als we in de kring zaten, werd het lied opgelegd. Tegen het einde van de stage konden de meerderheid van de kleuters het refrein uit volle borst meezingen. 

    Ik heb enorm genoten van mijn stage en ik sta al te popelen om mijn volgende stage te beginnen.

     
           









    30-12-2009 om 00:00 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit
    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerststage van Anne-Sophie

    Van 7 tot en met 18 december heb ik stage gelopen in basisschool Stene in Oostende.
    Ik stond in de 1ste kleuterklas, een klasje met 28 peuters en kleuters.
    Mijn stage verliep twee weken lang rond het thema kerst. Een thema boordevol mogelijkheden!

    Zo gingen we de eerste week van start met een waarneming van de kerstboom en kerstversiering. Die kerstboom mochten de kleuters zelf versieren.
    Voor de kleuters die maar geen genoeg kregen van al dat versieren, konden ze zich uitleven op een kleine kerstboom in de huishoek.
    Woorden zoals de kerstbal, de ster, de slinger en de piek klonken niet meer zo vreemd na de eerste dagen.
    De kleuters gingen ook van start met het knutselen van hun kerststukje (zie foto) en met het inoefenen van hun nieuwjaarsversje:

    Timpe tampe tovenaar,
    ik sta hier met mijn stokje klaar.
    Ik tover voor het nieuwe jaar,
    een kusje hier, een kusje daar.
    Hokus pokus bie ba boe,
    Ik wens je 't allerbeste toe.
    Van je kapoen ...




    De laatste dagen van de eerste week werd er rond het dagthema cadeautjes gewerkt. Samen de kleuren en vormen van cadeautjes ontdekken, winkeltje spelen, zelf speelgoed inpakken ...

    De tweede week gingen we van start met dagthema: de Kerstman. De kleuters kregen de mogelijkheid om zich te verkleden en om de Kerstman te schilderen.

    Op woensdag was het tijd voor het kerstfeest. De kleuters konden zich eens van hun beste kant laten zien en dansen op 'schuddebol je mee' van Kaatje en Kamiel van Ketnet. Alle kleuters hebben super goed meegedanst en om de korte schooldag compleet te maken, begon het na afloop te sneeuwen.
    Door de hevige sneeuwbui konden de kleutertjes buiten spelen op donderdag.
    Samen met de hele klas een sneeuwpop maken, leuk! (zie foto)
    Nadat we wat hebben buiten gespeeld en de natte, koude kleren te drogen hebben gehangen, konden we genieten van onze boterkoeken tijdens het kerstontbijt. (zie foto's) Na al dat ravotten in de sneeuw hadden de kleintjes een reuzehonger!



     

    Om mijn stageperiode feestelijk af te sluiten, hielden we een klein kerstfeestje in de klas. Daarvoor werden kerstmancakejes gemaakt.
    Alle kleuters kregen een plakje cake dat ze konden overgieten met glazuur. Ze gebruikten snoepjes voor de ogen en de mond en om onze kerstmannetjes compleet te maken, kregen ze een echte slagroombaard, mmmm...
    Sommige kleuters konden het toch niet laten om al te proeven tijdens het maken van de cakejes...

    Hopelijk hebben de kleuters evenveel plezier gehad als ikzelf
    Ik wens de kleuters en mijn mentor een prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!

    19-12-2009 om 00:00 geschreven door Anne-Sophie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Stage
    28-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer agressie bij kleuters




    Deze week sloot een school in Groot-Brittannië een 4-jarige definitief uit nadat hij zijn juf meermaals fysiek had aangevallen. Een alleenstaand geval of eerder een fenomeen, ook in Vlaanderen?

    15 tot 20 procent van de kleuters vertoont verstoord gedrag in de ontwikkeling, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Verstoord betekent niet alleen dat een kleuter agressief is, maar ook negatief en teruggetrokken. Kinderpsychiater Celia Van Zandweghe verduidelijkt aan de krant De Morgen: "Bij kinderen vanaf 18 maanden is agressief gedrag niet zo uitzonderlijk. Dan behoren tekenen van agressie tot de normale ontwikkeling. De kleuters kunnen nog niet met hun emoties omgaan en dus uiten ze hun gevoelens op een fysieke manier. Dat verklaart waarom ze bijvoorbeeld een klasgenootje gewoon wegduwen en niet vragen om even uit de weg te gaan."

    Volgens deze kinderpsychiater is de toename van fysiek geweld bij kleuters een gevolg van verschillende factoren zoals: de omgeving, een nieuwe gezinssituatie… Ook de grootte van de klas kan kleuters agressiever maken.

    Het
    STOP-project – Samen Terug Op Pad – is een therapeutisch programma waarbij kinderen samen met hun leraren, ouders en psychiaters werken aan hun probleemgedrag.

    Maak jij jouw kleuter agressief?

    De universiteit van Utrecht onderzocht hoe sommige kleuters agressief worden en andere niet. Conclusie? De ouders spelen een belangrijke rol. Ouders die schreeuwen tegen het kind of het zwaar bekritiseren als het een fout maakt, hebben meer kans dat hun kind gaat liegen, stelen of spijbelen.

    Bron
    http://www.klasse.be/ouders/13916/Meer-agressie-bij-kleuters

    Eigen Mening: Anne-Sophie
    Het is een schande dat het al zo ver kan komen met een kind van 4 jaar.
    De ouders hebben een grote invloed op het gedrag van hun kind, maar een leerkracht heeft dat ook. Als je tijdens de lessen enkele instrumenten aanreikt waarmee kinderen beter kunnen leren omgaan met verschillende emoties, help je de kinderen al een stap verder.
    Een kleuter die zijn ouders elke keer ziet slaan op tafels of met de deur als ze kwaad zijn, neemt dit gedrag over als het zelf kwaad is.
    De leerkracht toont aan het kind dat het niet erg is om eens kwaad te zijn, maar dat er wel betere manieren bestaan om die woede te uiten. (zonder slaan of schoppen)
    Het bespreekbaar maken van emoties en gevoelens helpt de kinderen om er beter mee om te gaan. Je geeft ze dus niet enkel middeltjes om er mee om te gaan, maar ook woordenschat, zodat ze over hun gevoelens kunnen praten, wat ook niet onbelangrijk is.

    Eigen Mening: Annelies
    Zoals kinderpsychiater Celia Van Zandweghe ons vertelt, is agressie bij kinderen niet altijd abnormaal. Er moet enkel een duidelijk onderscheid kunnen gemaakt worden tussen normale agressie bij kinderen, waarbij ze zich op een fysieke manier uiten omdat ze dit nog niet aan de hand van emoties of taal kunnen, en abnormale agressie, waarbij kinderen zich reeds kunnen uiten aan de hand van emoties en taal maar nog steeds gebruik maken van fysiek geweld ten opzichte van andere personen. Ik vind dat men zowel als ouder of leerkracht het gedrag van het kind in de gaten moet houden.  Het is noodzakelijk om lief maar kordaat te zijn voor het kind dat dergelijk gedrag vertoont. Geduld speelt hierbij een grote rol. Het heeft geen zin om zelf agressie te vertonen ten opzichte van het kind want dan zal hij/zij negatief gedrag blijven vertonen. Wanneer het gedrag zich blijft voordoen, kan er om hulp gevraagd worden van onder andere het CLB of dergelijk hulpmiddelen. Naar mijn mening mogen we dus niet te snel denken dat een kind negatief gedrag vertoont. Ga na vanwaar het gedrag komt en speel daar zo goed mogelijk op in. Uiteraard op een positieve manier. 

    28-11-2009 om 00:00 geschreven door Anne-Sophie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit
    01-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderen leren pesten van ouders en klasgenoten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Roddelen, manipuleren, iemand uitsluiten of negeren, dreigen de vriendschap te verbreken. Onderzoeker Sofie Kuppens (K.U.Leuven) stelt vast dat kinderen (van 8 tot 10 jaar) zo'n 'relationeel' pestgedrag soms van hun ouders leren. Als ouders hun kind bijvoorbeeld volledig negeren als het hen teleurgesteld heeft, leren kinderen daaruit dat je persoonlijke en hechte relaties kunt misbruiken of manipuleren om je zin te krijgen. Die strategie passen ze ook op school toe: 'Als jij niet elke dag je koek met mij deelt, ben je mijn vriendje niet meer.' Ook leeftijdsgenoten hebben een invloed. Een kind dat in een klas zit waar veel kinderen psychologische trucs gebruiken, kopieert al snel dat gedrag. 

    Bron: Klasse voor Leraren 199, November 2009, p.4-9.

    Eigen mening Anne-Sophie:
    Het lijkt mij maar logisch dat kinderen niet enkel het goede gedrag van hun ouders overnemen.
    De taak van de leerkracht is dan ook zorgen dat kinderen weten dat het slechte gedrag dat ze vertonen, verkeerd is en dat dat gedrag niet meer mag voorkomen in de klas.
    Je kan als leerkracht werken rond het thema pesten of vriendschap. Maar ook gewoon af en toe waarden en normen bespreken tijdens een klassgesprek of spelletjes organiseren waar ze als klas samen moeten werken.
    Als ik zo'n voorval zou tegenkomen in mijn klas, dan zou ik er eerst klassikaal aan proberen te werken. Als dit niet zou werken, zou ik durven de ouders aan te spreken over het misplaatste gedrag van hun zoon/dochter.

    Eigen mening Annelies:
    Pesten komt bij alle leeftijden, in alle omstandigheden voor. Dat het pestgedrag kan aangeleerd worden door de ouders en leeftijdsgenoten kan best waar zijn. Op jonge leeftijd bootsen kinderen hun ouders en leeftijdsgenoten waar zij naar opkijken, na. Wanneer ouders hun kinderen vertellen wat zij moeten doen in bepaalde situaties of wanneer ouders het voorbeeld zelf geven, zullen volgens mij hun kinderen precies hetzelfde gedrag vertonen. Hetzelfde gebeurt bij leeftijdsgenoten. Kinderen hebben altijd een persoon waar zij naar opkijken en het gedrag van die persoon zullen zij vaak overnemen. Ook de mening van de persoon waar zij naar opkijken zullen zij meestal delen. Naar mijn mening worden kinderen niet geboren met een kaartje rond hen waarop staat: 'ik zal pesten' of 'ik zal gepest worden'. Aan de andere kant zijn volgens mij de ouders en de leeftijdsgenoten niet de enige die de oorzaak zijn van het gedrag van hun kinderen of vriendjes. Ook leerkrachten, andere familieleden, buitenstaanders, ... zullen hier een invloed op hebben.  

    01-11-2009 om 00:00 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit
    01-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleuters ontwerpen mee speeltuin.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Appelen, kippen en klingelklangel

    Wat doen kleuters in een lelijke en gevaarlijke speeltuin? Niet spelen, wel ruziën. In basisschool De Schatkist in Berchem is dat verleden tijd. Het recept? Een ONTDEKtuin die blijft groeien.

    "De speeltuin heeft een metamorfose ondergaan", lacht kleuteronderwijzer Ann Smans. Samen met ouders en kinderen tekenden we de plannen. Zo'n plan voer je best vlug uit. Zo houd je iedereen scherp en zien de kinderen de tuin echt groeien. Wij kozen voor een ontdektuin met veel variatie: de kinderen oefenen hun motoriek op speeltuigen, er staan laagstamappelbomen die hun leren over de seizoenen, een volière, miniharken en gieters voor dorstige bloemen of planten en drie kippen. Plus een pluchen kip. De klas waar die logeert, is verantwoordelijk voor de tuin. Dat is leerrijk, plezant en zo breng je de kleuters respect bij voor natuur en spelmateriaal. Een leerling hout en bouw maakt een kleine toegangspoort en de academie bezorgt ons klingelklangeldingetjes voor in de bomen. Onze tuin moet nooit af zijn, wel altijd blijven groeien."

    Vrije basisschool De Schatkist Berchem - www.gvbs-deschatkist.be De ONTDEKtuin is een Baobab-schoolproject van de stad Antwerpen. Een fotoreportage en meer info op www.klasse.be/leraren/bijlage

    Bron: Klasse voor Leraren 198, Oktober 2009, p.24-25

    Eigen mening Anne-Sophie:
    Een fantastisch idee van BSGO De Schatkist! De kinderen leren met dit initiatief heel veel bij, niet enkel de theorie over bijvoorbeeld de seizoenen en dieren, maar ook de praktijk. Ze zien het met eigen ogen en daarmee leren de kinderen soms zoveel meer.
    Ik heb wel een beetje mijn twijfels/vragen bij het onderhoud van hun ontdektuin. Tijdens het schooljaar zorgen de kinderen voor de dieren en planten. Maar wat gebeurt er met de kippen tijdens de vakantie? Ik denk niet dat veel leerkachten staan te springen om een kip mee te nemen naar huis tijdens de zomer.
    Als ze nog een goede oplossing hebben voor dit praktisch probleem, vind ik dit een goed voorbeeld voor andere scholen!
    Eigen mening Annelies:
    Ik vind het een enorm leuk initiatief van de school om de kleuters te betrekken bij het ontwerpen van hun speeltuin. Zoals in het artikel wordt vermeld spelen kleuters niet gauw in een saaie, gevaarlijke speeltuin. Zo ontstaat er meer ruzie tussen de kinderen onderling omdat ze zich met niets anders kunnen bezighouden. 
    De speeltuin werd gemaakt naar wat de kleuters leuk vinden, wat hen aanspreekt en wat hen vooral zal aanzetten tot spelen, samen dingen ontdekken, op een leuke manier toch iets bijleren, ...
    Alleen zal het probleem van ruzie maken volgend mij niet meteen opgelost worden. Het ene kind zal bezig zijn met de appelboom, een ander kind zal daar ook mee willen spelen maar er is geen plaats meer ... ruzie. Er zullen dus duidelijke afspraken rond het gebruik van de speeltuin gemaakt moeten worden. Voor dat de kleuters kennismaken met de speeltuin zal er duidelijk gemaakt moeten worden door de leerkrachten wat wel en niet mag, dat de kinderen allemaal moeten samenspelen, dat de speeltuin van iedereen is, dat ze gaan ruzie mogen maken om bepaalde toestellen, ... 
    Al bij al vind ik het een initiatief dat vele scholen mogen opvolgend, zolang er duidelijke afspraken worden gemaakt onderling. 

    01-10-2009 om 00:00 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren willen meer fruit op school.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zes op tien jongeren willen graag vers fruit, verse fruit- of groentesappen of snacks op basis van fruit (yoghurt, compote, fruitsalade en smoothies) op school kopen. Uit een enquête van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (Oivo) bij 2 600 tien- tot zeventienjarigen blijkt dat leerlingen te vaak slechte snacks eten op school. Om tien uur is de snelle hap meestal een suikerbom. Hoewel ze 's middags vooral boterhammen en sandwiches eten, volgt daar een gesuikerd dessert achter. Het vieruurtje - dat de jongeren meestal thuis eten - is evenwichtiger: ze eten dan vaker fruit of zuivelproducten.

    Bron: Klasse voor Leraren 198, Oktober 2009, p.4-9

    Eigen mening Anne-Sophie:
    Op mijn stageschool waren koeken 'verboden'. De kleuters kregen allemaal, dagelijks een stuk fruit mee van thuis uit. Het is geen extra moeite om de koek in te wisselen voor een appel, peer of mandarijn. En het is zelf een stuk goedkoper!
    In het kleuter- en lager onderwijs bepalen de regels van de school en wat de ouders in de boekentas van hun kind steken, grotendeels ofdat een kind dagelijks fruit eet of niet.
    In het secundair onderwijs ligt dat iets anders. Het enige wat op de meeste scholen staat is een automaat met frisdrank en een met koeken, chips en andere zoetigheden.
    Er is maar 1 manier om jongeren gezonder te laten eten op school, gezondere snacks aanbieden!
    Een mogelijk argument van scholen uit is misschien de mogelijke verspilling, tientallen appels die niet worden opgegeten omdat ze er niet goed uitzien. Maar dit kan gemakkelijk opgelost worden door te werken met nevenproducten zoals smoothies, sapjes en appelcake.
    Geen reden tot het uitstellen van gezondere snacks op school dus!
    Eigen mening Annelies:
    Zelf vind ik ook dat er meer fruit op school aanwezig moet zijn. In dit artikel wordt er gesproken over jongeren die hiervoor strijden maar ook in het kleuteronderwijs moet er meer aandacht besteed worden aan fruit. Ik merk dat de meerderheid van de kinderen twee, soms drie koeken meekrijgen naar school. In het kleuteronderwijs wordt vaak een fruitdag gekozen. Op die dag zijn de ouders 'verplicht' om hun kind een stuk fruit mee te geven. Ik vind dat de regeling ,nog wat aangepast moet worden. Er zijn elke dag twee momenten waarbij de kleuters een koek en drankje krijgen. Het zou naar mijn mening veel beter zijn om de ouders te vragen om per dag één stuk fruit mee te geven en één koek. Wanneer dit initiatief niet zou werken, kan de school instaan voor het geven van fruit aan de kinderen. Dan zou de school elke dag een stuk fruit aan de kinderen kunnen geven en het bedrag wordt dan op factuur gezet voor de ouders. Ik denk dat dit initiatief voor velen goed uit zou komen. Fruit dat door de school aangekocht wordt, zal niet veel kosten en zo moeten de ouders er eveneens niet elke dag rekening mee houden wanneer ze inkopen gaan doen. 
    De motivatie voor het eten van fruit is en blijft de gezondheid van iedereen. 
    An apple a day keeps the doctor away Smile ! 

    01-10-2009 om 00:00 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit


    Archief per week
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 11/05-17/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Webmail
  • webmail


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs