Inhoud blog
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Map Competentie

    pop jaar 3

    Archief per maand
  • 03-2009
    Mijn Portfolio
    De positieve veranderingen
    23-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Lesformulier

    Naam:Anna Narain

    School:ROCflevoland

    Naam SPD

    Klas:Ae401B

    Datum les:21 april 2008

    Onderwerp:Inkoop-en verkoopboek met

    Beginsituatie:

    De leerlingen kunnen de journaalposten van de inkoop- en verkoopadministratie maken.

    Ook kunnen ze aan de hand van de creditnota journaliseren.

    Aan de hand van deze voorkennis zal ik de leerlingen erop wijzen, dat hun weleens kleren of iets kopen, die ze achteraf niet leuk vinden.

    Dan stel ik hierbij, wat doen zij in geval dat zij iets hebben gekocht en niet leuk vinden?

    Ik leg uit dat een ondernemer of een bedrijf ook in zulke situatie zich kan bevinden.

    In zo een geval retourneert de ondernemer of het bedrijf de goederen.

    We krijgen dan niets anders dan een omgekeerde boeking dan dat we hebben gemaakt van een inkoopboek.

    Vraag aan de leerlingen ; Wat is de boeking geweest bij een inkoopfactuur?

    Antw:

    Doelstellingen

    Begrippen

    Vaardigheden

    Concrete lesdoelen:

    1)

    2)

    3)

    4)

    5)

    Eigen leerdoel student:


    Tijd

    Lesdoelnr.

    Lesinhoud

    (werkvormen, strategieën, inhouden

    Leerlingactiviteiten

    Media

    Bordschema 1

    Bordschema 2

    Evaluaties

    Opmerkingen student/conclusies met oog opvolgende lessen:

    Opmerkingen schoolpracticumdocent:

    Opmerkingen medestudent:

    23-03-2009 om 16:05 geschreven door Be yourself  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Map competenties
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Be yourself,

    Remember who you realy are

    1. Interpersoonlijke competentie

    Leerdoel jaar 3.

    Als leerdoel voor dit jaar, wil ik het gedrag van de leerlingen beter proberen in te schatten en dit bespreken met de coach/mentor van de leerlingen.Jammer genoeg heb ik op deze school geen vaste klassen, om toch dit leerdoel te bereiken zal ik nuttig gebruik moeten maken van mijn inval uren. In mijn pop van vorig jaar, heb ik aangegeven dat dit een van sterke punten is. Ik onderken het wel, dat je deze competentie het beste kunt beheersen, als je vaste klassen hebt (dat heb ik wel vorig jaar gehad). In het begin van mijn stage periode had ik eigenlijk wel moeite ermee, omdat ik verschillende klassen had. Daar ik op deze school niet elke dag aanwezig was, dachten de leerlingen een loopje met me te kunnen nemen. Gelukkig was dat niet het geval in elke klas en waar het wel zo was hadden de leerlingen al gauw door dat het geen zin had.

    De leerlingen weten dat ik de docent ben en dat ze naar mij moeten luisteren. Iets wat mij heel erg opvalt of duidelijk te merken is dat het wel heel veel verschilt hoeveel je met een klas kan als je ze het eerste paar uur op een dag hebt of het laatste uur. Het laatste uur is echt trekken aan de klas om de leerlingen gemotiveerd te houden. Dit maakt het wel eens moeilijk om er een goede les van te maken en tegelijk de rust te houden die nodig is.

    Iets wat ik heel leuk heb ervaren, is het contact met de leerlingen. Als de leerlingen zelfstandig aan hun opdracht werken dan loop ik rond en beantwoord ik de vragen maar praat ik ook met ze over andere zaken. Dit maakt de les heel plezierig, daarna is het helemaal geen probleem om de les weer op de rails te krijgen en gewoon verder te gaan met de les. Het is dan even gezellig geweest en als ik weer voor de klas sta dan betekent het dat er weer nog wat gezegd gaat worden over de les en dit accepteren de leerlingen zonder enig moeite.

    Daarnaast heb ik intensief contact met de coach van de eerste klassen. Op het moment dat iets niet goed loopt bij een klas of leerling, of als ik merk dat er iets speelt, dan speel ik dit gelijk door aan de coach. De coach moet dan weten of hij/zij iets mee kan/wil doen. Ik merk dat dit erg goed werkt ook voor de leerlingen. Daar tegenover staat dat het hier ook gaat om positieve zaken.

    Feedback

    Een collega gaf aan dat ik moest oppassen dat ik niet te streng was voor een aantal van mijn leerlingen. Zelf bemerk ik dat op het moment dat een ander in mijn klas een les komt bijwonen, ik op de een op ander manier wat strenger wordt.

    Ik ben van nature niet streng, maar wel consequent, wat door andere collega’s en mijn stagebegeleidster worden ervaren als streng. Ook mijn leerlingen hebben wel eens aangegeven dat ze last hebben van mijn strengheid, maar dat het lesgeven hen erg bevalt.

    Wat wil ik nog beter beheersen?

    Ik wil volgend jaar mijn regels, die ik van belang vind om een les ordelijk en duidelijk te laten verlopen, nog duidelijker hebben. Op dit moment heb ik 3 dagen in de week gedoceerd. Zelf heb ik geen regels opgesteld, maar de regels laten gelden wat bij mijn collega gold.

    Daarbij wil ik de juiste oplossing trachten te vinden voor de moeilijke klassen, die ik de laatste uren heb.Wat betreft persoonlijk contact denk ik dat ik precies kan aangeven waar mijn grens ligt en hoe ik de leerlingen kan benaderen en ook nog een plezierige sfeer kan onderhouden. Wat ik nog wil leren hoe ik moeilijke leerlingen kan/moet benaderen. Is er een bepaalde manier, hoe je deze leerlingen kunt benaderen? Ook wil ik letten, dat ik consequent ben en toch niet te streng. Ik zal hier echter toch meer moeten opletten.

    Wat heb ik daarvoor nodig?

    Het is, denk ik, heel belangrijk dat ik aan het begin van een schooljaar mijn regels duidelijk heb en die ook handhaaf. Ik zal hierbij goed over moet nadenken en deze voor mijzelf op papier proberen te zetten. Ik wil deze wel in samenspraak met de leerlingen opstellen en deze voor de leerlingen uitwerken.

    Ik zal dan een uitdraai van maken en uitdelen aan de leerlingen. En zal aan de leerlingen vragen om deze goed te bewaren. Voor de laatste lessen moet ik kijken hoe ik mijn tijd indeel, want op een gegeven moment krijg je toch een laatste uur . Dus ik zal proberen om deze les ook op een plezierige manier te geven. Bij de moeilijke leerlingen moet ik goed blijven observeren. En zal ik advies vragen aan mijn ervaren collega’s die wel een ingang krijgen bij deze groep leerlingen. Misschien moet ik me wel erbij neerleggen, dat het niet zal lukken bij deze groep leerlingen.

    Leerdoel bereikt, maar wil dit beter beheersen!

    2 Pedagogische vaardigheden

    Leerdoel voor dit jaar is goed inleven op de belevingswereld van mijn leerlingen.

    Voor dit schooljaar heb ik geen eigen klas, maar heb ik in overleg met een collega zijn lessen overgenomen. Hierdoor heb ik veel ervaringen opgedaan wat betreft de leerlingen.

    Op pedagogisch vlak of leerlijn denk dat ik al aardig opschiet. Kan mij goed inleven in de belevingswereld van de leerlingen en de leerlingen voelen zich veilig op hun gemak. Als de leerlingen erg op hun gemak voelen, zijn er ook nadelen aan verbonden. Mij lijkt heel erg moeilijk om deze leerlingen te straffen waar nodig, wat af en toe de orde verstoort tijdens mijn les.

    Ik heb gemerkt dat straffen van leerlingen niet betekent dat je als docent faalt. Het komt ten goede aan de orde in de klas. Achteraf ben ik blij, dat ik bij ongewenst gedrag waarschuw en daarna als het noodzakelijk is, een leerling daadwerkelijk straf.(kan zijn de klas uitsturen door herhaaldelijk ongewenst gedrag te vertonen)

    Het wisselen van posities in gesprekken met leerlingen gaat steeds beter Ik maak dankbaar gebruik van helikoptervisie om niet alleen mijzelf, maar ook de leerling een overzicht te kunnen geven van datgene wat we tot nu toe hebben gesprokken.

    Door het wisselen van de posities merk ik, dat ik een beter beeld krijg van de leerling en kan gemakkelijk aanleiding en uitkomst van het gesprek benoemen.

    Ik concludeer hieruit dat ik nu doelgericht gesprekken voer en dat schept helderheid zowel bij mij als bij de leerlingen.

    Wat ik nog ook heel moeilijk vind om mijn gevoelens tijdens een gesprek te benoemen. Het gaat niet zozeer om gesprekken met leerlingen, want hierin kan ik mijn gevoel wel benoemen, maar om gesprekken met andere gesprekspartners. Zelf lijkt mij door het benoemen van mijn gevoel onder de knie te krijgen, een stuk van mijn knaaggevoel af te komen, wat mij een stuk rust geeft.

    Verder ben op deze leerlijn meer te weten gekomen door ABV leerlingenbegeleiding, zie verschillende producten die ik bij dit onderdeel van ABV moest onderzoeken. Doordat er diverse onderdelen aanbod zijn gekomen, heb ik geleerd dat je als docent en/of mentor niet alles voor de leerling kan oplossen en af en toe ook gerust moet zeggen’hier kan ik je niet mee helpen’, maar ik kan wel met jou opzoek gaan naar die persoon die dat wel kan!

    Hiermee laat je een leerling met een probleem niet aan zijn/haar lot over, maar je geeft duidelijk aan dat het buiten je eigen kunnen ligt.

    Nu ik weet waar de leerling heen kan met zijn/haar probleem, heb ik rust en vrede met de situatie.

    Ik heb geen problemen om leerlingen te begeleiden. Een recent voorbeeld: er zitten 2 dames die vanwege FA het schooljaar opnieuw moeten doen. Of ten minste de vakken die zij vorig niet hebben gehaald. Op een gegeven moment hadden deze 2 dames vragen, wat in het begin van het hoofdstuk ter sprake is geweest. Ik heb de dames gevraagd of zij een momentje hadden en als ik klaar was met mijn klassikale uitleg aan de andere leerlingen, ik naar hun toe zou komen. Nadat ik klaar was met mijn klassikale uitleg, heb ik rustig de vragen van deze 2 dames beantwoord. Daarbij heb ik per klas ook nog een aantal die erg druk zijn. Ik probeer zoveel mogelijk in de groep te houden. Want de kans dat je iemand bij naam noemt, kan het in het verkeerde keelgat schieten. Vooral het systeem belonen/straffen werkt erg goed. Bij al dit probleem gevallen, verlies ik wel eens het oog op de rustig leerlingen. In het begin had ik hiermee wel moeite mee. Nu nog ook denk ik, hoewel ik denk dat het de goede kant opgaat. Wat niet wil zeggen, dat ik er tevreden mee ben.

    Heb wel mijn leerdoel bereikt, maar als docent ben je nooit uitgeleerd.

    Feedback

    Een collega gaf dat ik me niet zozeer bezig moet houden met een groep leerlingen. Ik moet mijn aandacht beter proberen te verdelen. Want naar zijn oordeel ging ik helemaal in en wel steeds op dezelfde leerlingen.

    Ook gaf die collega aan hoe ik iets overbreng op de leerlingen. Ik wilde aan een leerling vertellen, wat voor mij duidelijk was, dat de leerling moest opletten wat ze over haar/zijn medeleerlingen zegt. Ik noemde namen, dat beviel de leerling niet en kreeg ik onenigheid. Het werd negatief ervaren. Ook wilde ik compliment geven aan een leerling, maar de andere leerlingen voelden zich gepasseerd.

    Wat wil ik nog beter wil beheersen?

    Ik wil alle leerlingen evenveel aandacht geven en des te meer de rustige leerlingen. Het gaat wat wisselend, de ene keer beter dan de andere keer. Toch ben ik er redelijk tevreden over. Volgend jaar als ik een eigen klas heb, zal ik proberen het helemaal mijn eigen te maken: het geven van aandacht zowel aan drukke als rustige leerlingen.

    Ik heb het punt straffen zo hoog gegrepen, dat ik nu zo streng overkomt, soms bij heel kleine dingen wil ik al gaan waarschuwen.(dat is niet mijn bedoeling) Ik wil hieraan werken door in mijn lessen tijdig op te treden tijdens ongewenst gedrag, want voor je het weet wordt het wel een zooitje.Want bij elk wisje wasje waarschuwen kost ook veel energie. (negatieve)

    Wat heb ik daarvoor nodig?

    Het belangrijkste wat je hierbij nodig hebt is ervaring. Helaas is ervaring geen middel om een doel te bereiken. Wat ik wel kan doen is om aan het begin van het leerjaar duidelijk bij de verschillende coaches/mentoren informeren naar de verschillende leerlingen wat de problemen zijn. Niet alle leerlingen zijn het zelfde. Om hierachter te kunnen komen, moet ik al wat lessen hebben gegeven. Dan kan ik eventueel voor mezelf bepalen hoe ik het ga aanpakken.

    Ik heb dan erover nagedacht wat ik ongewenst gedrag vind waarvan de rest van de leerlingen last ondervinden(denk maar aan zomaar rondlopen tijdens de les als ik aan het woord ben, onnodig praten, met een ander vak zich bezig houden, en respectloos optreden tegen mij of tegen medeleerlingen). Ik heb dan het volgende plan/werkwijze bedacht hoe ik ongewenst gedrag wil gaan aanpakken:

    1.Niet continu waarschuwen, maar daad bij woord toe te voegen.

    2.Als ik de leerlingen heb verteld dat ze de volgende keer eruit gaan, dan heb ik besloten om ook daadwerkelijk dat te doen.

    3.Vak- & Vakdidactische vaardigheden

    Met deze vaardigheden ben ik bewust bezig geweest, omdat ik in mijn vorige persoonlijke ontwikkelingsplan heb beschreven, dat ik graag wil weten: hoe herken je een leerling die echt zwak is.

    Dit heb ik grotendeels kunnen bewerkstelligen, door vaker langs de leerlingen te lopen, als ze zelfstandig aan het werk zijn.

    Bij het rondlopen als de leerlingen zelfstandig aan werk zijn, tijdens de les viel mij op dat de leerlingen(zwakke)zogenaamd beginnen te lezen of te bladeren in hun boek. Loop ik na een tijdje weer langs die leerlingen, hebben deze leerlingen nog niks opgeschreven. Bij navraag bleek dat deze leerlingen mijn uitleg niet hadden begrepen(of veel moeite hadden met de opdracht).

    En bij doorvragen bleek dat deze leerlingen niet durfden te vragen, omdat ze bang waren uitgelachen te worden door andere leerlingen.

    Dus zo herkende ik deze zwakke leerlingen. Maar dan kleeft er een ander probleem bij dit groepje namelijk dat ze altijd op mijn hulp wachten.

    Dit wil ik volgend jaar aanpakken door samen met mijn collega’s binnen het sector economie te bespreken.

    Als deze groep leerlingen het na uitleg in kleine groep nog niet snappen, dan moeten zij het zelf even aangeven. Want een aantal die werken wel heel hard tijdens de les, maar de tijd is niet voldoende die er tijdens de les beschikbaar is.

    Daar zijn studiehulp uren voor, waarbij ik deze leerlingen, in kleine groepjes, nog wat extra uitleg en vaak extra opdrachten geef, zodat ze de stof wat extra kunnen oefenen. Naast de leerlingen die moeilijk vinden, zijn er ook leerlingen die het makkelijk vinden. Wat ik voor deze groep heb bedacht is, dat zij door mogen werken en bij mij kunnen controleren of ze het goed hebben.

    Om verschillende vormen van lesgeven toe te passen, heb ik enkele werkvormen van het van samenwerkend leren gebruikt. Ik probeer mijn lessen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de leerlingen, hier heb ik mijn uitdaging gevonden. En eerlijk gezegd, het is mij(lees Anna) en de leerlingen bevallen.

    Feedback

    Van mijn leerlingen kreeg ik te horen dat ze mijn manier van lesgeven veel prettiger vinden. Hoewel het leuk is om positief feedback van de leerlingen te krijgen, is het soms vervelend dat ze mij met mijn collega’s vergelijken. De leerlingen vinden dat ik heel vaak op dezelfde manier les geef en enkele keren, dat ik een ander werkvorm heb gebruik, is het de leerlingen bevallen.

    Voor mij blijft het moeilijk om afwisselend les te geven, aangezien ik FA en BE geef. Als docent heb je een programma waaraan je moet houden en andere werkvormen toepassen kost veel meer tijd dan klassikaal lesgeven. Dus het blijft een struikelblok.

    Wat wil ik nog verbeteren?

    Ik wil beter kunnen schatten hoe goed de leerlingen de lesstof wat ik heb uitgelegd tijdens de les hebben begrepen. En hoe ik het beste kan inspelen op die groep leerlingen die het niet hebben begrepen.

    Ook wil ik zelf wat extra oefen materiaal ontwikkelen, dan bedoel ik hiermee ook op papier hebben tijdens de les. Mocht het blijken dat ik gebruik zou moeten maken van mijn extra materiaal, dan kan ik die uitdelen aan de leerlingen. Daarnaast wil ik ook wat meer afwisseling brengen in mijn lessen. Ik denk dat ik hier nu beter in staat ben omdat ik de stof ken die ik in de les moet geven en waar het moeilijkheidsgraad is. Ook ken ik het type leerling beter waardoor ik een beter idee heb, wat voor materiaal ik voor dit type leerlingen moet ontwikkelen, zodat het echt aanslaat.

    Wat heb ik hiervoor nodig?

    Ik maak nu van 2 verschillende boeken, die ik bij samenwerkend leren en actief leren heb gebruikt en op internet zijn diverse voorbeelden, waarbij je kunt kijken welke didactische werkvormen er worden gebruik. Ook zijn er klant en klare lesvoorbereidingen van andere economiestudenten op Kennisbank.nl(Ruud de Moor)Wat erg van belang is, dat ik weet wat mij volgend jaar te wachten staat en hoe ik erop moet inspelen bij mijn lessen. Ik wil in de vakantie alvast aan de slag om alvast wat extra materiaal te zoeken of maken. Deze kan je dan zo gebruiken als het noodzakelijk mocht blijken. Over het punt dat snelle leerlingen eerder klaar zijn en hoe deze op productieve manier bezig te houden, wil ik in overleg met collega’s, wat hen doen, zoal om deze groep leerlingen toch bezig te houden. En dan bedoel ik hiermee productief en zonder enig verveling.

    Dit leerdoel beheers ik goed, alleen bij samenwerkingsopdrachten meer mee aan slag gaan om een grip op andere samenwerkingsvormen te hebben, net als op de klassikale lessen.

    Leerdoel bereikt, omdat ik nu weet hoe je zwakke leerlingen herkent en hoe erop in te spelen.

    4.Organisatorisch competent

    Ik heb 2 eigen klassen dit jaar en ben zelf verantwoordelijk voor. Dit betekent ook dat ik de verantwoordelijk ben en de volledige administratie moet doen. In de eerste instantie mogen de leerlingen van mij zelf bepalen waar ze willen zitten en naast wie. Maar ik heb de leerlingen ook meegedeeld, dat als ze te druk zijn, ik dan wel ga ingrijpen. Wat zou betekenen dat ik ze zou gaan indelen. Bij de eerste klassen(drukke) heb ik dan het volgende toegepast, dat ik wat drukke leerlingen meer achterin in de klas heb gezet en de rustige vooraan.Zodat de leerlingen niet ondergesneeuwd raken en toch de les goed kunnen volgen zonder steeds last te hebben van de drukte makers. Daarbij realiseer ik me ook dat ik verantwoordelijk ben voor de cijfers en mijn idee van leerlingen binnen de klas bij bijvoorbeeld bij rapportvergaderingen. Ik deel mijn lesstof zelf in, wel in overleg met mijn collega’s.

    Feedback

    Mijn medestudenten en collega’s vinden dat ik alles goed kan organiseren en bij de hand heb. Toch heb ik het idee dat ik wat chaotisch uit de hoek kom! Wat een punt van verbetering is naar mijn idee.Ik ben er net op tijd, wat betreft het opstellen van toetsen.

    Wat wil ik verbeteren?

    Ik zou niet zo chaotisch te werk willen gaan, al gebeurt dat enkele keren, maar ik realiseer hoeveel tijd en energie dat mij kan kosten. Dus zou ik dit zeker achterwege willen laten. Ik heb hierop al wat oplossingen voor, maar die moet ik nog wat meer toepassen. Ik denk dat het zeker een steuntje voor mij zal zijn en ik ermee een stuk minder chaotisch zal zijn. Nu gaat het de goede kant op, maar het kan nog beter en daarmee ga ik zeker verder aan de slag. Zeker voor volgend jaar wil ik een duidelijke structuur hebben van wat en wanneer ik het moet doen. Nu merk ik dat dit me vaak overvalt. Misschien gaat het wat beter als ik een heel jaar op eenzelfde school zit.

    Wat heb ik hiervoor nodig?

    Ik moet een duidelijke tijdsplanning hebben. Ook naar de leerlingen toe wil ik dit gaan doen. Dan heb ik hier niet zozeer wat ik in de les ga doen, dat lukt mij heel goed. Maar meer wat ga ik in de lessen voor de komende maand behandelen. Wat moeten deze leerlingen wat en wanneer af hebben. En wanneer hebben ze een toets en over welke hoofdstukken. Dit zou ik dan op een sheet kunnen zetten en uitdelen aan de leerlingen. Vanuit de ervaring van dit jaar die ik heb opgedaan, ben ik beter in staat om die planning te maken en doordoor mijn chaos te beperken, hoe minimaal die nu ook lijkt.

    Leerdoel bereikt, maar verder in verdiepen, zodat ik mezelf een goede docent kan noemen. En ook heb ik voorgenomen om vanaf 1 april vaker voor de klas te staan, dan kan ik, hoop ik beter op deze competentie inspelen. Of als het dit jaar niet meer lukt, dan volgend schooljaar.

    Samenwerken met Collega’s

    Ik kan goed contact leggen met mensen, door deze persoonlijkheid lig ik goed in een team als het om samenwerken gaat. Bij overleggen wordt ik gezien als een waardige collega, daar handel ik ook naar. Ik heb op dit punt niet zoveel ervaring gedaan in het onderwijs(als docent), maar wel als freelancer medewerker voor een bedrijf, waarbij er veelvuldig wordt vergaderd en ik mij zelf vertegenwoordig en mijn visie geeft over de onderwerpen. Zelf neem ik veel initiatief.

    Feedback

    Mijn collega’s vinden dat ik mijn visie opdringt, wat niet zo prettig wordt ervaren. Maar mijn collega’s begrijpen dat ik erg enthousiast word als ik een visie heb. Want popel ik om aan het woord te komen en het uit een te zetten en maar hopen dat de andere collega’s het ook een goed plan vinden.

    Wat wil ik betere beheersen?

    Eigenlijk wil ik meer ervaring wat deze competentie betreft opdoen in het onderwijs. Mijn samenwerking met collega’s loopt goed wat mij betreft en mijn collega’s.

    De collega’s op school hebben allemaal ervaringen uit het bedrijfsleven. Hier lijkt mij heel handig om de leuke samenwerkingsopdrachten, die ik zelf voor het vak samenwerkend leren en actief leren heb gedaan op de opleiding, een kopie ervan te overhandigen. En als ik dan erover heb, kunnen mijn collega’s meepraten en waarnodig zelf gebruik van maken.

    Wat heb ik nodig hiervoor?

    Tijd. Zelf heb ik redelijk veel ervaring vanuit mijn baan, waarbij je continu aan het overleggen bent. Ik werk voor een bedrijf, waarbij de administratie en de marketing onder mijn beheer valt. Ik stel dan de marketing doelen in overleg met de andere collega’s

    Met de kredietcrisis vindt overleggen in dit bedrijf elke dag plaats. En dat ervaren wij als collega’ s prettig, maar soms onnodig.

    Dus ik wil voor het volgende jaar dan meer deelnemen aan overleggen met collega’s binnen sectie economie en de vergaderingen en ouderavonden.

    Dit leerdoel in grote lijnen niet bereikt

    Dit neem ik mee voor mijn Lio-stage.

    6. Samenwerken met de omgeving

    Op scholen is het heel gewoon dat je worden betrokken bij ouderavonden en opendagen.Ook zoeken naar geschikte stage plekken en contact onderhouden tijdens stages van de leerlingen.Ik heb dan niet zoveel te maken gehad met deze competentie. Enkel heb ik wat ouderavonden bijgewoond, omdat ik 2 klassen volledig heb overgenomen van mijn collega. Ik ben competent wat deze competentie betreft, omdat ik als groepsleidster en als leidinggevende heb gewerkt op een kinderdagverblijf. En dan heb je ook 3 keer per jaar ouderavonden, waaraan er een oudercommissie deelneemt. En als leidinggevende, ben je ook constant bezig om contact te leggen met de omgeving zoals: bedrijven, instanties en de buurt.

    Feedback

    Niet vanuit het onderwijsveld. De directeur van het bedrijf waar ik heb gewerkt,heeft mij een compliment gemaakt dat ik erg nauwkeurig ben met het noteren van mijn boodschappen gericht hem.

    Wat wil ik nog verbeteren?

    Op dit gebied kun je veel verbeteren door ervaring.Ik zal de opgedane ervaringen uit het bedrijfsleven in mijn docentschap zal toepassen, bijvoorbeeld het houden van ouderavonden, zoeken van stageplekken(contact leggen met bedrijven), stagebezoek afleggen)

    Ik kan bijvoorbeeld goed organiseren en als het kan zou dit willen doen op mijn school. Dit alles wil ik dan volgend schooljaar doen.

    Reflectie en ontwikkeling

    Ik ben constant aan het reflecteren over mijn manier van lesgeven. En sta echt open voor reflectie van collega’s. Want alleen als je kritiek positief opvat, kun je verbeteren waar nodig.

    Hoewel ik van mij zelf een goede docent vind, verlies ik deze competentie echter niet uit het oog. Verder ben ik van overtuigd dat ik mijn zwakke en sterke punten op een rij heb.Ik ga proberen verder te groeien in reflecteren. . En hieraan wil ook graag gaan werken per 1 april of volgend schooljaar. In mijn laatste stageverslag is dit mij meegegeven om niet alleen na te denken of ik docentschap aankan, maar door vaker voor de klas te staan of les te geven. Ik zal dan aan het eind dit schooljaar over deze competentie evalueren en een kort verslag toevoegen.

    23-03-2009 om 01:19 geschreven door Be yourself  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
                                                                                                                            Welkome to my homepage

    23-03-2009 om 01:09 geschreven door Be yourself  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/annadocent

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    23-03-2009 om 01:00 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 23/03-29/03 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • www.ehva.nl
  • www.hotmail.com
  • www.nvn.nl

  • Categorieën
  • Map competenties (1)

  • Presentatie 1 Communicatie & Cultuur

     

    Lesformulier 1: hoeken

     

    Naam: Anna Narain

     

    School: vmbo

    Naam SPD: nvt

     

    Klas: 3e jaar

    Datum les: nvt

     

     

    Onderwerp: Jongeren mogen vanaf 12 jaar werken.

     

     

    Beginsituatie:

    In de derdejaars klassen zitten kinderen in de leeftijd van 14 t/m 16 jaar. Sommige kinderen hebben een bijbaan of verrichten wel eens klusjes tegen een kleine vergoeding.

    Deze kinderen weten vaak wel dat er een leeftijdsgrens is vanaf wanneer men mag werken. Vaak weten ze niet waarom er een grens is ingesteld.

    De derdejaars hebben al vaak in kleine groepjes van maximaal zes personen gediscussieerd over verschillende stellingen door argumenten te gebruiken. Ze weten wat argumenten zijn en hoe die moeten worden geformuleerd.

    Tijdens die discussies zijn er altijd mensen in een groep die voor- en tegenargumenten moeten notuleren en dat ze vervolgens moeten worden gerapporteerd aan de docent.

    Ze hebben nooit met de hele klas over een stelling gediscussieerd.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Doelstellingen

    Begrippen

    De leerlingen weten wat de begrippen kinderarbeid en uitbuiting inhouden.

     

    Ze weten ook wat ergonomie betekent.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Vaardigheden

    De leerlingen kunnen aan het einde van de les aangeven wat de voor- en tegenargumenten zijn om de leeftijdsgrens voor het werken te verlagen.

     

    De leerlingen kunnen aan het einde van de les een duidelijk standpunt innemen naar aanleiding van de stelling.

     

    De leerlingen kunnen de argumenten per groep notuleren op een flip-over om herhaling van argumenten te voorkomen.

    Concrete lesdoelen:

     

    1) De leerlingen kunnen aan het einde van de les klassikaal discussiëren zonder dat het een rotzooi wordt.

     

    2) De leerling kan naar een ander luisteren.

     

    3) De leerling kan met nieuwe argumenten komen.

     

    4) de leerling kan de aangevoerde argumenten van zijn klasgenoten op zich inlaten werken en vervolgens een keuze maken of hij het ermee eens is of niet.

     

    5) De leerling kan reageren op tegenargumenten.

     

    Eigen leerdoel student:

     

    Aan het einde van de les ben ik in staat om andere samenwerkingsstructuren te gebruiken, wanneer ik een stelling moet behandelen.

     

    Aan het einde van de les ben ik in staat om het hoeken te organiseren.

     

     

     

     

     

     

     

     


    Tijd

    Lesdoelnr.

    Lesinhoud

    (werkvormen, strategieën, inhouden

    Leerlingactiviteiten

    Media

    9.15-

    9.22

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    9.22-

    9.27

     

     

     

     

     

     

     

    9.27-9.30

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    9.30-9.50

     

     

     

    9.50-10.00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    1,2,3,4

     

     

    5

    De docent begint met de vraag vanaf welke leeftijd iemand mag werken in een supermarkt of folders mag gaan rondbrengen.

    De docent gaat ervan uit dat er verschillende antwoorden komen en vertelt dan het juiste antwoord.

     

    Hiermee stapt de docent over op de stelling: Jongeren mogen vanaf 12 jaar werken.

    De docent licht toe dat er met deze stelling op alle bijbaantjes wordt gedoeld.

     

    De docent legt uit dat er twee kampen (een voor en een tegen) worden gemaakt in de klas en dat daarvoor alle tafels en stoelen aan de kant geschoven moeten worden. De leerlingen moeten ter plekke een keuze maken in welke kamp ze gaan staan. De leerlingen mogen tijdens de discussie 1x overlopen.

     

    De docent heeft al twee flip-overs staan in de klas en daarvoor wijst ze twee notulisten aan die alle argumenten moeten gaan opschrijven. Alle argumenten die een keer aan bod zijn gekomen, mogen niet nog een keer worden gebruikt.

    De docent kiest tevens een voorzitter aan die de discussie gaat leiden. Die persoon moet mensen de beurt geven, wanneer ze iets willen zeggen.

    De groep met de meeste argumenten wint de discussie.

    De docent herhaalt nog even dat er niet door elkaar gepraat mag worden en dat ze naar elkaar moeten luisteren.

    De docent grijpt in wanneer het mis dreigt te gaan.

    De kinderen hebben 20 minuten om te discussiëren.

    Tijdens de actieve discussie helpt de docent de voorzitter bij zijn rol.

     

    De docent stopt ongeveer tien minuten voor tijd en neemt met de klas de argumenten door. De docent vertelt ook wat er goed ging en wat slecht ging. Leerlingen mogen erop reageren.

    Door alle goede argumenten op te tellen van beide kampen wordt er een winnaar gekozen.

     

    De leerlingen beantwoorden de vraag van de docent.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Het maken van twee kampen en ze moeten bepalen of ze voor of tegen de stelling zijn.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Discussie, notulen en de voorzitter wijst mensen aan.

     

     

     

    Reacties op argumenten.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Flipover

     

     


    Inhoud blog
  • Proficiat!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs