Foto
Inhoud blog
 • Laatste bericht uit Ghana
 • Rondreis
 • Fun fair
 • laatste week workshops
 • Aan de scholen
 • Project
 • Wist je dat ...
 • Accra
 • gastfamilie
 • bolga
  Zoeken in blog

  Sponsors
 • bekijk hier onze sponsors
 • Foto
  it's time for africa!
  anke, caroline, evy en marlies in Ghana
  14-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste bericht uit Ghana
  Hallo allemaal!

  Het zit er bijna op hier. We zijn nu in Accra, onze eindhalte, aan het genieten van de laatste warme momenten in Afrika.
  Ondertussen hebben we ook wat cultuur opgesnoven: in Cape Coast en Elmina bezochten we slavenforten. Een rijke geschiedenis, maar met een beklemmend gevoel. Ook hebben we een nacht midden in het oerwoud doorgebracht. Bbrrr... spannend! Al die giftige spinnen, slangen en schorpioenen en bijhorende griezelige geluiden! Ja ja, wat zijn we dapper geweest . (als er iemand naar het toilet moest, gingen we toch maar met z'n drie)

  Groetjes en tot snel!

  14-12-2010 om 16:42 geschreven door caroline  


  06-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rondreis
  Hallo allemaal,

  Ondertussen zijn we al een tijdje aan het rondtrekken en dat bevalt ons goed.
  De vrachtboot op het meer was een avontuur! Spierpijn, weinig slaap, prachtige uitzichten, ingenieus systeem om yam te vervoeren, huwelijksaanzoeken door de kapitein (Evy was dit keer het slachtoffer ), ... Kortom: een onvergetelijke ervaring. Vervolgens hebben we de tro-tro richting Accra genomen waar we achterover vielen van de variatie in eten en drinken (kiwi, spuitwater, melk, mango, yoghurt, beleg, pizza, pannenkoeken, ...). Die wereld bestaat dus ook nog. Op de weg naar Kumasi hebben we een cacaoplantage bezocht, rondgeleid door de lokale overenthousiaste organic cacao farmers. De gastvrijheid van de Ghanezen heeft ons weer aangenaam verrast. In Kumasi zelf hebben we de grootste markt van West-Afrika bezocht. Een doolhofgevoel en een massa aan mensen zorgden voor een overweldigend gevoel. Voor we een aantal dagen gingen uitrusten aan het meer Bosumtwi hebben we nog een stempeldorp bezocht. Nu zitten we in het zuiden van het land en zijn we onderweg naar een dorp op palen in het water. Hierna staan nog Cape Coast, Kakum National Park en Winneba op het programma.
  Op 16 december om half zes 's ochtends zullen we dan uitgerust en wel aankomen op Zaventem. We vrezen wel voor een temperatuursshock .

  Groetjes!

  06-12-2010 om 13:02 geschreven door caroline  


  20-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fun fair
  Hallo allemaal,

  Sorry voor het late bericht. Het internet zat niet echt mee :)
  Een kleine update van de voorbije twee weken:
  - Onze FUN FAIR was een daverend succes! Met alle 90 kinderen en leerkrachten beleefden we een zeer leuke voormiddag. Ballen gooien, eendjes vissen, ezeltje prikje, kegelen, enz het was er allemaal bij! We hebben afgesloten met een gezamelijke waka waka dans (een echt kippenvelmoment). Met spijt in het hart hebben we die week afscheid moeten nemen van de kinderen en de leerkrachten. We hebben ook een draaiboek van ons project gemaakt dat we aan de leerkrachten hebben overhandigd. Dankjewel Marlies voor al je hulp!
  - Ons afscheidsfeest in the chiefs house was leuk en emotioneel. Onze gastgezinnen waren er allemaal bij. Er werd gedanst en veel plezier gemaakt. Vooral Anke's grootmoeder vloog er stevig in. Zowel het bier als het dansen bevielen haar goed :D  Het afscheid nemen viel zwaarder dan verwacht. We zijn ons na de voorbije weken toch wel gaan hechten aan ons gastgezin. We gaan ze echt missen!
  - "John, John, Jane and Jane" (alias Anke's ouders en een bevriend koppel) kwamen ons vergezellen met een hele lading  Belgisch snoeprantsoen. Dankjewel aan iedereen! Het heeft ons zo erg gesmaakt dat we er zelfs buikpijn van hebben gekregen. Het grootste deel is ondertussen al gesneuveld (zonder schuldgevoel). Samen zijn we naar Mole National Park geweest en hebben we enkele dieren gespot. Helaas geen olifanten! We hebben wel genoten van de prachtige natuur, de frisse duik in het zwembad en het herontdekken van de variatie in het eten (er bestaan nog andere dingen dan TZ en rijst)!
  - Nu zijn we aan onze reis door Ghana begonnen. Eerste halte is het hand in hand project in Nkoranza (een project voor personen met een mentale handicap). Een oase van rust. Onze volgende uitdaging wordt de vrachtboot halen om daarmee het Volta Meer te doorkruisen van Noord naar Zuid. We houden jullie op de hoogte ;).

  Groetjes

  20-11-2010 om 15:13 geschreven door anke  


  01-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.laatste week workshops
  Hallo allemaal,

  Onze laatste week workshop is begonnen! Nu is het aftellen geblazen naar de fun fair volgende week maandag.
  Verder gaat hier alles zijn gewone gangetje. Het is hier nog altijd lekker warm, het watermeloenenseizoen is gestart (njam njam), we fietsen ons nog altijd te pletter en de pannenkoeken blijken ook een succes te zijn in de gastgezinnen :)
  De leerkrachten en kinderen zijn nog altijd even enthousiast tijdens onze workshops. Vorige week zijn we gaan supporteren op een voetbalmatch van onze school. Het was een hele belevenis: er waren geen afbakeningslijnen, mensen liepen over het veld, het was snikheet, de keeper had een roze tenue aan (het was echt wel een jongen), sommige kinderen spelen zonder schoenen en we hebben veel gezongen (when you want to score and you have the ball YOU MISS). Natuurlijk zijn we gewonnen, met 5-2.
  Ondertussen is het hier ook volop oogstseizoen. In alle gastgezinnen wordt er door iedereen hard gewerkt en de maisvelden beginnen te verdwijnen. Bye bye privacy om naar het toilet te gaan in de bosjes/put.

  Tot de volgende

  01-11-2010 om 17:56 geschreven door anke  


  21-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan de scholen
  Beste leerlingen en leerkrachten uit België,

  Ondertussen loopt ook het interculturele gedeelte van ons project. Een deel van jullie vragen zijn reeds beantwoord door de leerlingen van de Bright Academy, met veel enthousiasme.
  Helaas lukt het ons (nog) niet om het forum te activeren, vandaar dat we via deze weg jullie alvast op de hoogte willen brengen.


  Vraag: Welke klusjes doen jullie thuis? Is er een verschil tussen jongens en meisjes?

  Antwoord 1: water halen, kleren/schooluniform wassen, vegen, koken, huiswerk maken, kamer opruimen, baden, groenten kuisen, helpen op de boerderij, naar de winkel gaan, …

  Antwoord 2: Er zijn geen grote verschillen tussen jongens en meisjes behalve voor het koken. Dit wordt enkel door meisjes gedaan.

   

  Vraag: Welke geloofsovertuigingen komen er bij jullie voor?

  Antwoord: Islam, Christendom, Traditionele geloof (Natuurgoden)

   

  Vraag: Hebben jullie (huis)dieren?

  Antwoord:  honden, geiten, schapen, koeien, ezels, paarden, katten, varkens, apen (eerder uitzonderlijk), muizen, vogels, eenden, parelhoenderen

   

  Vraag: Welke ziektes komen er bij jullie voor?

  Antwoord: Malaria, cholera, koorts, tyfus, hoesten, diarree, astma, griep, hoofdpijn, buikpijn, hersenvliesontsteking, infecties, vergiftiging (door eten en drinken)

   

  Vraag: Houden jullie van het warme weer?

  Antwoord: neen. Als het te warm is, wordt ons lichaam te heet daarom dat ze het regenseizoen leuker vinden.

   

  Vraag: Welke bezienswaardigheden hebben jullie?

  Antwoord: watervallen, Volta Meer, krokodillenvijver, rivier, zee, cultuur, zoo, nationale parken, natuur (woud en bergen), slavenforten, voetbalstadium, de dam,  kerken en moskee, …

   

  Vraag: Hoe komen jullie naar school?

  Antwoord: met de fiets, te voet, met de motor

   

  Vraag: Welk speelgoed hebben jullie?

  Antwoord: knuffelberen, speelgoed auto’s/moto’s, speelgoedgeweren, bal, tennis,  ludo, fietsen, televisie (wel uitzonderlijk),…

   

  Vraag: Wat eten jullie (graag)?

  Antwoord: Rijst (gekookt, gebakken of rijstballen), fufu, ei, vis, stu (soort saus), TZ (soort deeg), kip, banku (deegbol), yam (soort aardappel),  bonen, gebakken bananen, okru (soort groente), bittere bladeren (soort groenten: ziet eruit als spinazie), tomaten en ajuin,… Alles is hier extra pikant

   

  Vraag: Van welke dieren hebben jullie schrik?

  Antwoord: leeuw, kat, koe, hond, olifanten, krokodillen, schorpioenen, draken, tijgers, chita’s, slangen, apen, geiten, varkens, bijen, schorpioenen

    

  Vraag: Welke vakken hebben jullie op school?

  Antwoord: religie en moraal, rekenen, taal (moedertaal, Engels en eventueel Frans), knutselen, natuurwetenschappen, leren over hun land (nationale volkslied, regels,...), turnen, bidden, lezen en opzoekwerk

   

  Vraag: Welke spelletjes spelen jullie graag?

  Antwoord: voetbal, basketbal, ludo (gezelschapsspelletje), zing en klapspelletjes bv I like I like I like you, volleybal,…

   

  Vraag: Met hoeveel kinderen zitten jullie in de klas?

  Antwoord: In deze school zitten twee leerjaren samen in één klas. Eerste en tweede, derde en vierde en vijfde en zesde. Er zijn negentig kinderen in het totaal, ongeveer 30 kinderen per klas

   

  Vraag: Hoe ziet jullie dag eruit?

  Antwoord:

  -          Opstaan rond zes uur

  -          Douchen: water halen, tanden poetsen, haren kammen,…

  -          Ontbijt

  -          Naar school gaan om 8 uur

  -          Lessen volgen tot 14 uur

  -          Douchen: water halen

  -          Huiswerk maken

  -          Helpen in het huishouden

  -          Spelen

  -          Douchen: water halen, tanden poetsen

  -          Gaan slapen (uren zijn verschillend)

   

  Vraag: Hebben jullie huiswerk?

  Antwoord: ja

   

  Vraag: Is er een uurverschil tussen Ghana en België?

  Antwoord: Ja, nu is er twee uur verschil (zomeruur). Als het hier 10 uur is, is het in België 12 uur. Opgelet: wanneer het bij jullie winteruur wordt is het nog maar één uur verschil: Als het hier 10 uur is, is het in België 11 uur.


  Als jullie nog vragen hebben, laat het ons gerust weten!

  Vele groetjes,
  Evy, Anke en Caroline

  21-10-2010 om 17:50 geschreven door evy  


  18-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project

  Hallo allemaal!

  Ondertussen zijn we al een goede week workshops aan het geven op de school. Echt super leuk! Zowel kinderen als leerkrachten zijn razend enthousiast. We hebben gemiddeld groepen van 45 kinderen, die we toch nog de baas kunnen. Met de nodige hulp van de “schaapherderachtige” leerkrachten (inclusief stok). De samenwerking met de leerkrachten verloopt erg vlot. Wij, de kinderen en de leerkrachten leren elke dag wel iets nieuws van elkaar. Met veel gelach en plezier vliegen onze dagen voorbij J.  Topper van de dag: versgemaakte pannenkoeken met siroop en bruine suiker. Succes gegarandeerd!

  Inmiddels zijn we ook terug goed gesetteld in onze gastgezinnen, met uitzondering van onze magen. Het eten (vooral tizet) is toch een uitdaging. Onze kennis van het frafra gaat erop vooruit en langzaamaan ontrafelen we de Ghanese cultuur.

  Groetjes!

  Ps: ons mailsysteem van de Blog blijkt niet te werken. Neem initiatief en check regelmatig zelf

  18-10-2010 om 17:11 geschreven door evy  


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dat ...

  Wist je dat…

  …je op de vraag “Hoe gaat het?” altijd “goed” moet antwoorden

  … iedereen “solmia” (blanke) roept als we met de fiets passeren

  ….we water uit zakjes drinken

  … we kunnen koken op kolen: geduld en armspieren om te wapperen zijn een must

  … Nederlanders zomaar onze Bradt Guide mee durven nemen ;-)

  … we leven in een gratis sauna

  … la vache qui rit hier the laughing cow heet en dit de enige kaas is die we hier vinden

  …  de algemene orde op de bus bewaakt wordt door een agent met een groot geweer vol plakband

  … de Ghanezen absoluut niet rijvaardig zijn

  … het meest gegeten maal tizet (TZ) is

  … Ghanzen absoluut niet zuinig zijn met water, elektriciteit etc.

  … onze dagelijkse fietstocht grotendeels plaatsvindt tussen de maïs gecombineerd met het ontwijken van putten

  … er hier Bounty en Twix te verkrijgen zijn

  … alle koeken hier dezelfde muffe smaak hebben

  … het brood hier ongelooflijk zoet is en neen niet lekker voor elke keer

  … geiten in het mandje op de fiets vervoerd worden

  … Ghanezen houden  van luide muziek

  … dat ventilators nooit goed bevestigd zijn aan het plafond

  … Ghanezen erg pikant eten

  … de kakkerlakken nachtdieren zijn (jaja het toilet/gat in de grond is na zonsondergang geen aanrader)

  … er Ghanese soaps bestaan: langdradig, slecht geacteerd, voorspelbaar etc.

  … dat alle gastfamilies hard hebben gebeden voor de gezondheid van Marlies en hier zelfs een mis voor wilden opdragen

  … trotroritten warm, hobbelig en pijnlijk zijn

  … een kom water op je hoofd dragen een uitdaging is

  … elk kind hier een schooluniform draagt

  … er een Ghanese manier bestaat op een appelsien te eten (nu zijn jullie wel nieuwsgierig e)

  …  ze denken dat België een stad is in Duitsland

  … er huilende baby’s in onze blanke armen geduwd worden om aan ons te wennen

  … niet bidden kan lijden tot brandwonden (niet leuk!)

  … het water halen gezien wordt als een dagactiviteit

  … onze lessen af en toe verstoord worden door geiten, biggen of erger: een op hol geslaagde stier

  … we lesgeven onder een boom (zalig)

  … Ghanezen altijd een zweetdoekje gebruiken

  … er veel gezongen,gedanst en gelachen wordt in de kerk

  … het naar de waterput gaan telkens een belevenis vormt

  …  Deet begint te pikken/pijnlijk is na een aantal weken

  … we om de twee dagen onze banden moeten laten oppompen (jaja hobbelige wegen)

  … het internet erg traag is en foto’ s op onze blog zetten helaas niet mogelijk lijkt

  ... we nog steeds geen postpakket met noodrantsoen uit België hebben ontvangen (let op jullie hebben nog maar twee weken de tijd )

  18-10-2010 om 17:09 geschreven door evy  


  11-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Accra
  Hallo allemaal!

  Er zijn hier een heleboel uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden: het warme weer, het andere eten, de malariamuggen, de elektriciteit/internet die uitvallen, ...
  Helaas was het de afgelopen week een opeenstapeling van deze uitdagingen waardoor het een zware week was voor ons allemaal. Jammer genoeg is Marlies erg ziek geworden en is ze voor verder herstel terug naar België vertrokken. Ondertussen is Marlies aan de betere hand en wordt ze thuis lekker verwend. WE MISSEN JE!

  Wij hebben na het afscheid van Marlies een dagje uitgerust in Accra en nemen zodadelijk de bus terug naar Bolgatanga (jaja, 17 uur hobbelige weg). Morgen starten we onze workshops in de school. Hier kijken we heel erg naar uit. Marlies zal ons blijven ondersteunen vanuit België (postpakket met noodratsoen inclusief ).

  Groetjes!

  11-10-2010 om 09:16 geschreven door evy  


  29-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gastfamilie
  Hoi allemaal!

  Sinds maandag verblijven we in ons gastgezin. Eindelijk hebben we ons kunnen installeren en kunnen beginnen aan ons echte leven hier. Ook ons frafra-kennis vliegt vooruit (noodgedwongen, niet iedereen kan even goed engels). Het eten is hier wel een uitdaging. Wat zijn we blij met onze vitaminepillen en ons muggennet!


  Ook de school valt reuze goed mee. De leerkrachten en de kinderen zijn enorm enthousiast. We hebben ons zelfs al even gewaagd aan lesgeven. We bereiden ons nu nog volop voor, maandag starten we echt.

  Nog een kleine opmerking: fietsen in Ghana is een hele onderneming! Elk hutje, maisveld en paadje lijkt verdacht veel op elkaar.

  Groetjes!

  29-09-2010 om 15:54 geschreven door caroline  


  25-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bolga
  Zanore (goede avond),

  Na een heuse trotro ervaring, namelijk onze volledige 242 kilo bagage op het dak krijgen en lekker op elkaar gepropt te zitten, zijn we bijna op onze eindbestemming aangekomen. We verblijven momenteel bij Mariam in Bolgatanga.

  In het vooruitzicht:
  - bijwonen van de naamgeving van the newborn ( traditie hier om het kind te verwelkomen in het leven op de zevende dag na de geboorte)
  - rondleiding bij de gastgezinnen en bright academy (school waarmee we gaan samenwerken)
  - intrekken bij de gastgezinnen en starten op de school

  groetjes van ons!

  P.S.: het eten met onze rechterhand is heel goed meegevallen (alleen wat heet) en de Afrikaanse douche (met emmer en kom) beviel ons perfect. Dit moeten we mss thuis invoeren ;-)  25-09-2010 om 22:01 geschreven door anke    Archief per week
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 30/08-05/09 2010

  Gastenboek

  Hou ons op de hoogte van het wel en wee in België via dit gastenboek!


  forum
 • antwoorden op vragen over Ghana deel 2
 • antwoorden op vragen over Ghana deel 1
 • Hier kan je de vragen posten

  Via deze weg kunnen de kinderen van de gemeentelijke basisschool Diegem en de vrije basisschool Baloen berichtjes posten voor de kinderen in Ghana


  agenda


  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en blijf zo via mail op de hoogte!
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!