Wekenlang naar uitgekeken, elke dag afgeteld. Onze contacten met Gambia dateren al van veel vroeger , we kennen er heel wat mensen , en het zal heerlijk zijn hen terug te zien.
Een heel jaar hebben we ingezameld. Truitjes , badpakjes , broekjes , speelgoed , schoolgerief, schoenen noem maar op en het zit in onze verzamelboxen. Veel kennissen hebben nog bruikbare dingen binnen gebracht en we hebben alles met liefde ontvangen.
Maar dan moeten we valiezen maken! We beperken onze eigen kledij tot het strikte minimum en proberen alleen die kleren en productenmee te nemen die we ook ginder kunnen laten als cadeautje. We hopen op een bagagetoezichter die wat door de vingers ziet en oogluikend toelaat dat er wat extra kilos worden meegenomen. Ettelijke keren staan we op de weegschaal , wat kan er nog extra in valies of handbagage? Foert , we hopen er het beste van en proppen alles vol tot het laatste gaatje gevuld is.
Als ik mijn valies in de autokoffer van mijn vriendin moet tillen bezwijk ik bijna onder het gewicht. Ook zij zit al zwaar over de toegelaten 20 kg , maar blijkbaar span ik de kroon.
3 Hartsvriendinnen beginnen aan hun eigen avontuur, één al voor de 12de keer , ikzelf voor de 4de keer en de laatste voor de eerste keer.We stellen de GPS in richting Amsterdam- Schiphol en controleren een laatste maal of alles binnenboord is. Onze keuze voor Schiphol was snel gemaakt. Arkefly biedt veruit de goedkoopste reizen naar ons land van bestemming aan. Vanuit België vertrekken is een stuk moeilijker en vooral ook veel duurder. Per persoon zou ons dat toch een meerprijs van ongeveer 300 euro kosten, daar kunnen we een hele week onze vakantie ter plaatse van betalen!
Verwacht in Gambia geen all-in toestanden. Wie wil,kan natuurlijk full option in een hotel gaan. Wij verkiezen een hotel met ontbijt zodat we alle mogelijkheden open kunnen houden om zoveel mogelijk lokale restaurantjes of kroegjes of whatever te bezoeken. Je kan er lekker eten aan een echt heel voordelige prijs. En we kunnen ons geld beter gebruiken dan het te spenderen aan duurdere maaltijden in een hotelrestaurant waar je niets te smakenkrijgt van de echte Gambiaanse keuken .
We hebben een zeer vroege vlucht , dus zonder fileprobleem komen we al na een 3-tal uurtjes op Schiphol aan. Auto geparkeerd op de parking Lang parkeren, ook helemaal niet zo duur als je het door 3 kan delen. De Shuttlebus op en na wat getrek en gehijs met onze bagage staan we al in de inkomhal
Inchecken, spannend. Vriendelijk lachen , hopen dat de valiezenman bijzonder gecharmeerd is door onsspontaan Vlaams taaltje LAP, in totaal 13 kilo overgewicht waarvan er 8 kilo van mij zijn. Mijn charme is nihil dus dat wordt zwaar bijbetalen.Eerst vraagt men ons 12 euro per kilo extra , na wat gepalaver geeft de dame achter de balie ( daarom werkte onze charme natuurlijk niet ! )toe dat Gambia inderdaad een uitzonderingsgeval is en daarom moeten we maar 8 euro /kg extra toeleggen.
Hebben we dat er voor over , is het sop de kool nog waard? We overleggen druk , met dat extra geld dat we moeten betalen kunnen we in Gambia heel wat doen voor de mensen daar! Ik haal mijn valies opnieuw van de band en zoek ongeveer 5 kg spulletjes bij elkaar waar ik van denk dat de familie waar we naartoe gaan ze niet echt nodig heeft. Spijtig , maar helaas, ze gaan de kledingcontainer in. 40 euro uitgespaard om ginder nuttiger te besteden.Kosten en baten moeten afgewogen worden. Volgende keer toch beter de weegschaal in de gaten houden.
Als die formaliteiten achter de rug zijnhebben we alle tijd om richting Gate te stappen. Onze maag begint al duchtig te knorren en we moeten iets eetbaars zoeken. Zo vroeg is er weinig keuze. In een absoluut ongezellig hoekje vinden we een typisch Hollands broodje , klef , smakeloos en DUUUUUR. Sorry , Nederland, het ligt niet aan jullie , het is gewoon vlieghavenkost. 8,5 euro Voor een panini broodje: Hallo Kroket!
Maar we laten het niet aan ons hart komen . 3 Maatjes , samen op reis naar een land waar ik vanaf de eerste keer mijn hart verloor aan grote zwarte ogen, ebbenhoutenkindjes, en een witte brede glimlach op donkere hoopvolle gezichten.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!