Over mijzelf
Ik ben ANGELWINK
Ik ben een vrouw en woon in limburg (ned) en mijn beroep is huisvrouw.
Ik ben geboren op 03/03/1968 en ben nu dus 57 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: bloggen,muziek,mijn gezin.
ik ben een mama van 4 kindjes waarvan een een engeltje is ben getrouwd hopelijk vinden jullie mijn blog leuk mijn andere
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • PINKSTEREN
  • Pasen volgens de Bijbel
  • Oorsprong Pasen.
  • waneer is het pasen
  • Wetenswaardigheden over Pasen
    Foto
    Foto

    Altijd zal ik van je blijven houden
    ik wil je nooit - nee nooit meer kwijt
    want wat er er tussen ons is gegroeit
    dat trotseert de eeuwigheid

    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    us5
    www.bloggen.be/us5
    MIJN SEIZOENEN BLOG
    blog van angelwink
    04-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PINKSTEREN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Pinksteren
    Kort
    Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk.

    Vijftigste dag
    De naam Pinksteren komt van het Griekse pèntèkostè, dat ‘vijftigste’ betekent. Het is de laatste dag van de vijftigdaagse Paastijd, die aanvangt op Paaszondag. De Kerk viert met Pinksteren de voltooiing van Pasen door de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen.


    'La Pentecôte' van Jean II Restout, 1732 (foto: Webgallery of Art, wga.hu)

    Heilige Geest
    De Heilige Geest is God zelf in Zijn werkzame kracht en kan ook worden gezien als de goddelijke liefdesband tussen God de Vader en Jezus Christus, zijn eniggeboren Zoon. Het Nieuwe Testament verhaalt hoe Jezus door de Heilige Geest gedreven wordt.

    Belofte van Jezus
    Volgens het Evangelie van Johannes belooft Jezus zijn apostelen op de avond vóór zijn lijden en dood dat Hij hen de H. Geest zal zenden. De Geest zal hen voor altijd met Vader en Zoon verbinden, en hen helpen getuigenis af te leggen over de verrezen Jezus. Volgens de Handelingen der Apostelen daalde de Geest uiteindelijk inderdaad op de apostelen neer. Dat gebeurde tijdens het joodse pinksterfeest, zeven weken na Pesach.

    Joods Pinksterfeest
    Het joodse pinksterfeest heet Sjavoeot. ‘Sjavoeot’ is Hebreeuws voor ‘Wekenfeest’: het feest moet volgens de Wet van Mozes namelijk zeven weken (49 dagen) na Pesach gevierd worden.

    Sjavoeot de bekroning van Pesach
    Met Pesach herdenken de joden de bevrijding uit Egypte, en met Sjavoeot de openbaring van de Tora op de berg Sinaï. Sjavoeot is feitelijk de bekroning van Pesach: de uittocht van het joodse volk uit Egypte en de weg naar het Beloofde Land wordt bekrachtigd door een godgegeven Wet, waar het volk voortaan naar leven kan.

    Pinksteren de bekroning van Pasen
    Bij de christenen is, net als bij de joden, Pinksteren de bekroning van Pasen: de uittocht van Christus uit het dodenrijk die met Pasen gevierd wordt, wordt met Pinksteren bekrachtigd door het goddelijk geschenk van de Heilige Geest.

    Vurige tongen
    Lucas beschrijft in de Handelingen der Apostelen hoe de apostelen aan het begin van Sjavoeot in Jeruzalem bijeen zijn. "Toen de dag van Pinksteren aanbrak, waren zij allen op één plaats bijeen. Plotseling kwam er uit de hemel een geraas alsof er een hevige wind opstak, en het vulde heel het huis waar zij waren. Er verschenen hun vurige tongen, die zich verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten. Zij raakten allen vol van heilige Geest en begonnen te spreken in vreemde talen, zoals de Geest hun ingaf" (Handelingen 2, 1-4).

    Vreemde talen of dronkemansgelal?
    Lucas schildert de neerdaling van de Geest als een wonderbaarlijke gebeurtenis. Het wonder mist zijn uitwerking op de buitenwereld, en dan met name op de in Jeruzalem aanwezige buitenlanders, natuurlijk niet: "Toen dat geluid opkwam, liep de menigte te hoop en raakte in verwarring, omdat iedereen hen in zijn eigen taal hoorde spreken. Ze stonden versteld en vroegen zich verwonderd af: `Maar dat zijn toch allemaal Galileeërs die daar spreken! Hoe is het dan mogelijk dat ieder van ons de taal van zijn geboortestreek hoort? Parten en Meden en Elamieten, en bewoners van Mesopotamië, Judea en Kappadocië, Pontus en Asia, Frygië en Pamfylië, Egypte en het Libische gebied bij Cyrene, en hier woonachtige Romeinen, Joden en proselieten, Kretenzen en Arabieren, wij horen hen in onze eigen taal spreken over de grote daden van God.' Ze stonden allen versteld, en in grote verlegenheid zei de één tegen de ander: ‘Wat heeft dit te betekenen?' Maar anderen zeiden spottend: `Ze zitten vol zoete wijn.'" (Handelingen 2, 5-13)

    Discussie: xenoglossie versus glossolalie
    Bijbelgeleerden houden zich nog steeds bezig met de vraag of het taalwonder van Pinksteren een kwestie is van glossolalie of xenoglossie. Glossolalie is het ‘spreken in tongen’: een bovennatuurlijk verschijnsel dat voorkomt bij mensen die vervuld zijn van de Heilige Geest. In extatische toestand spreken zij een onbegrijpelijk taal. Xenoglossie is het Charisma om talen te spreken die de spreker eigenlijk onbekend zijn.

    Universele taal
    De theologische betekenis van het taalwonder heeft in ieder geval te maken met de katholiciteit van de Heilige Geest. ‘Katholiek’ betekent namelijk letterlijk ‘universeel’. De Geest, zo wordt met Pinksteren duidelijk, laat zich verstaan aan eenieder die er oor voor heeft. Gods liefde openbaart zich voortaan niet langer aan één volk maar aan alle volken, rassen en talen. De apostelen zijn de vertolkers van de taal van goddelijke liefde en zijn daardoor toegerust om het Evangelie in heel de wereld te verkondigen.

    Geboorte van de Kerk
    De katholieke traditie ziet in de Pinkstergebeurtenis zoals Lucas die in de Handelingen beschrijft, de geboorte van de Kerk. Door de kracht van de Geest presenteert de Kerk zich voor het eerst aan de wereld, te beginnen in Jeruzalem, het centrum van de joodse godsdienst. In Handelingen staat beschreven hoe Petrus na de neerdaling van de Geest als eerste van de apostelen naar voren treedt en zich richt tot de "joodse mannen en bewoners van Jeruzalem". Petrus, de man die op Goede Vrijdag zijn Heer nog driemaal verloochend had, neemt nu onbevreesd het woord en legt aan de hand van de Heilige Schrift uit dat Jezus de Messias is. Petrus roept na zijn toespraak de toehoorders op zich te bekeren, met resultaat: Die zijn woord aannamen lieten zich dopen, zodat op die dag ongeveer drieduizend mensen zich aansloten (Handelingen 2, 41).

    ‘Hij ademde over hen’
    In het Nieuwe Testament wordt nog een andere wijze beschreven waarop de apostelen de Geest ontvangen. Tijd van handeling is de avond van de dag der Verrijzenis. Het Evangelie van Johannes beschrijft dat Jezus die avond zijn apostelen uitzendt met de woorden:`Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zo zend Ik jullie.' Johannes vervolgt: Na deze woorden ademde Hij over hen. `Ontvang de heilige Geest', zei Hij. ‘Als jullie iemand zijn zonden vergeven, dan zijn ze ook vergeven; als jullie ze niet vergeven, dan blijven ze behouden.'" (Johannes 20, 19-23) De Heilige Geest wordt hier dus gelijk gesteld met de adem van Christus. Aan deze ‘beademing’ is bovendien een volmacht verbonden: de apostelen mogen in naam van Christus zonden vergeven. De aangehaalde tekst van Johannes wordt op Pinksterzondag tijdens katholieke eucharistievieringen voorgelezen.

    Geschiedenis van Pinksterfeest
    Al vroeg in de geschiedenis van de Kerk wordt het christelijk pinksterfeest op de vijftigste dag van de Paastijd gevierd. Aanvankelijk worden met Pinksteren zowel de neerdaling van de Geest als de Hemelvaart van Jezus gevierd. In 310 besluit het Concilie van Elvira dat de Hemelvaart voortaan als zelfstandig feest gevierd moet worden, en wel op de veertigste dag van Pasen. Pinksteren wordt een zelfstandig feest, geheel gewijd aan de uitstorting van de Geest. Tussen Hemelvaart en Pinksteren ligt dan het Pinksternoveen, waarin voor de werking van de Heilige Geest wordt gebeden.

    Pinksteroctaaf
    Sinds het Concilie van Elvira is de viering van Pinksteren in de Kerk steeds rijker geworden. Pinksteren kreeg bijvoorbeeld net als Pasen een Octaaf: een achtdaagse viering. Omdat Pinksteren van oorsprong de afronding is van de vijftigdaagse Paastijd, oordeelde het Tweede Vaticaans Concilie dat het Pinksteroctaaf niet gepast was en besloot het daarom af te schaffen. Wel werd bij de afschaffing de afsluiting van het Pinksteroctaaf, de zogenoemde Drievuldigheidszondag, als Hoogfeest gehandhaafd.

    Rozenpasen
    Vanaf de Middeleeuwen werd Pinksteren in Nederland ook wel Rozenpasen genoemd, omdat er tijdens de Pinkstervieringen uit de kerkgewelven rozenbladeren werden neergelaten, als symbool van de neerdaling der vurige tongen. Mogelijk duiden de rozenbloemen ook op een verwantschap met het folkloristisch feest van de Pinksterbloem of, zoals het in Oost-Nederland heette, Pinksterbruid.

    ‘Pinksterbruid’
    Oorspronkelijk was het feest van Pinksterbruid een ode aan het voorjaar. Het mooiste meisje van het dorp werd door de jongemannen tot pinksterbloem of -bruid gekozen en met bloemen versierd en gekroond. De bloem of bruid symboliseerde het begin van een nieuwe zomer, maar ook de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Het feest is overigens vrijwel overal verdwenen.


    Pinksteren en Maria
    In de uitbeelding van het Pinksterwonder zoals het in Handelingen beschreven staat duikt, of het nu om oosterse iconen of westerse schilderijen gaat, opmerkelijk genoeg vaak Maria op. De Maagd neemt doorgaans zelfs een centrale plaats in: zij wordt afgebeeld in het midden van de kring van twaalf apostelen; boven elk hoofd zweeft doorgaans een tongvormige vlam, soms ook een stralenbundel. Dat Maria in het begeesterde gezelschap is gezeten, is niet zo vreemd. Maria symboliseert namelijk de Kerk, die bij Pinksteren in het aanschijn treedt. Haar plaats in het geheel is overigens ook met een beroep op de Schrift te rechtvaardigen. In Handelingen waarin wordt namelijk verteld hoe de apostelen na Jezus’ Hemelvaart terugkeren naar Jeruzalem: Daarna keerden ze van de zogeheten Olijfberg, die dichtbij Jeruzalem ligt, op een sabbatsreis afstand, terug naar Jeruzalem. Toen ze de stad binnenkwamen, gingen ze naar de bovenzaal waar ze gewoonlijk verbleven: Petrus, Johannes, Jakobus en Andreas, Filippus en Tomas, Bartolomeüs en Matteüs, Jakobus van Alfeüs, Simon de Zeloot en Judas van Jakobus. Zij bleven allen trouw en eensgezind in gebed, samen met de vrouwen, met Maria, de moeder van Jezus, en zijn broers (Handelingen 1, 12-14). Maria, zo maakten kunstenaars uit deze tekst op, verbleef blijkbaar in het gezelschap van de apostelen, en kon dus met het volste recht in hun midden worden afgebeeld.

    Heilige Geest
    De Heilige Geest is God zelf in Zijn werkzame kracht en kan ook worden gezien als de goddelijke liefdesband tussen God de Vader en Jezus Christus, zijn eniggeboren Zoon. Het Nieuwe Testament verhaalt hoe Jezus door de Heilige Geest gedreven wordt.

    Belofte van Jezus
    Volgens het Evangelie van Johannes belooft Jezus zijn apostelen op de avond vóór zijn lijden en dood dat Hij hen de H. Geest zal zenden. De Geest zal hen voor altijd met Vader en Zoon verbinden, en hen helpen getuigenis af te leggen over de verrezen Jezus. Volgens de Handelingen der Apostelen daalde de Geest uiteindelijk inderdaad op de apostelen neer. Dat gebeurde tijdens het joodse pinksterfeest, zeven weken na Pesach.

    Joods Pinksterfeest
    Het joodse pinksterfeest heet Sjavoeot. ‘Sjavoeot’ is Hebreeuws voor ‘Wekenfeest’: het feest moet volgens de Wet van Mozes namelijk zeven weken (49 dagen) na Pesach gevierd worden.

    Sjavoeot de bekroning van Pesach
    Met Pesach herdenken de joden de bevrijding uit Egypte, en met Sjavoeot de openbaring van de Tora op de berg Sinaï. Sjavoeot is feitelijk de bekroning van Pesach: de uittocht van het joodse volk uit Egypte en de weg naar het Beloofde Land wordt bekrachtigd door een godgegeven Wet, waar het volk voortaan naar leven kan.

    Pinksteren de bekroning van Pasen
    Bij de christenen is, net als bij de joden, Pinksteren de bekroning van Pasen: de uittocht van Christus uit het dodenrijk die met Pasen gevierd wordt, wordt met Pinksteren bekrachtigd door het goddelijk geschenk van de Heilige Geest.

    Vurige tongen
    Lucas beschrijft in de Handelingen der Apostelen hoe de apostelen aan het begin van Sjavoeot in Jeruzalem bijeen zijn. "Toen de dag van Pinksteren aanbrak, waren zij allen op één plaats bijeen. Plotseling kwam er uit de hemel een geraas alsof er een hevige wind opstak, en het vulde heel het huis waar zij waren. Er verschenen hun vurige tongen, die zich verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten. Zij raakten allen vol van heilige Geest en begonnen te spreken in vreemde talen, zoals de Geest hun ingaf" (Handelingen 2, 1-4).

    Vreemde talen of dronkemansgelal?
    Lucas schildert de neerdaling van de Geest als een wonderbaarlijke gebeurtenis. Het wonder mist zijn uitwerking op de buitenwereld, en dan met name op de in Jeruzalem aanwezige buitenlanders, natuurlijk niet: "Toen dat geluid opkwam, liep de menigte te hoop en raakte in verwarring, omdat iedereen hen in zijn eigen taal hoorde spreken. Ze stonden versteld en vroegen zich verwonderd af: `Maar dat zijn toch allemaal Galileeërs die daar spreken! Hoe is het dan mogelijk dat ieder van ons de taal van zijn geboortestreek hoort? Parten en Meden en Elamieten, en bewoners van Mesopotamië, Judea en Kappadocië, Pontus en Asia, Frygië en Pamfylië, Egypte en het Libische gebied bij Cyrene, en hier woonachtige Romeinen, Joden en proselieten, Kretenzen en Arabieren, wij horen hen in onze eigen taal spreken over de grote daden van God.' Ze stonden allen versteld, en in grote verlegenheid zei de één tegen de ander: ‘Wat heeft dit te betekenen?' Maar anderen zeiden spottend: `Ze zitten vol zoete wijn.'" (Handelingen 2, 5-13)

    Discussie: xenoglossie versus glossolalie
    Bijbelgeleerden houden zich nog steeds bezig met de vraag of het taalwonder van Pinksteren een kwestie is van glossolalie of xenoglossie. Glossolalie is het ‘spreken in tongen’: een bovennatuurlijk verschijnsel dat voorkomt bij mensen die vervuld zijn van de Heilige Geest. In extatische toestand spreken zij een onbegrijpelijk taal. Xenoglossie is het Charisma om talen te spreken die de spreker eigenlijk onbekend zijn.

    Universele taal
    De theologische betekenis van het taalwonder heeft in ieder geval te maken met de katholiciteit van de Heilige Geest. ‘Katholiek’ betekent namelijk letterlijk ‘universeel’. De Geest, zo wordt met Pinksteren duidelijk, laat zich verstaan aan eenieder die er oor voor heeft. Gods liefde openbaart zich voortaan niet langer aan één volk maar aan alle volken, rassen en talen. De apostelen zijn de vertolkers van de taal van goddelijke liefde en zijn daardoor toegerust om het Evangelie in heel de wereld te verkondigen.

    Geboorte van de Kerk
    De katholieke traditie ziet in de Pinkstergebeurtenis zoals Lucas die in de Handelingen beschrijft, de geboorte van de Kerk. Door de kracht van de Geest presenteert de Kerk zich voor het eerst aan de wereld, te beginnen in Jeruzalem, het centrum van de joodse godsdienst. In Handelingen staat beschreven hoe Petrus na de neerdaling van de Geest als eerste van de apostelen naar voren treedt en zich richt tot de "joodse mannen en bewoners van Jeruzalem". Petrus, de man die op Goede Vrijdag zijn Heer nog driemaal verloochend had, neemt nu onbevreesd het woord en legt aan de hand van de Heilige Schrift uit dat Jezus de Messias is. Petrus roept na zijn toespraak de toehoorders op zich te bekeren, met resultaat: Die zijn woord aannamen lieten zich dopen, zodat op die dag ongeveer drieduizend mensen zich aansloten (Handelingen 2, 41).

    ‘Hij ademde over hen’
    In het Nieuwe Testament wordt nog een andere wijze beschreven waarop de apostelen de Geest ontvangen. Tijd van handeling is de avond van de dag der Verrijzenis. Het Evangelie van Johannes beschrijft dat Jezus die avond zijn apostelen uitzendt met de woorden:`Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zo zend Ik jullie.' Johannes vervolgt: Na deze woorden ademde Hij over hen. `Ontvang de heilige Geest', zei Hij. ‘Als jullie iemand zijn zonden vergeven, dan zijn ze ook vergeven; als jullie ze niet vergeven, dan blijven ze behouden.'" (Johannes 20, 19-23) De Heilige Geest wordt hier dus gelijk gesteld met de adem van Christus. Aan deze ‘beademing’ is bovendien een volmacht verbonden: de apostelen mogen in naam van Christus zonden vergeven. De aangehaalde tekst van Johannes wordt op Pinksterzondag tijdens katholieke eucharistievieringen voorgelezen.

    Geschiedenis van Pinksterfeest
    Al vroeg in de geschiedenis van de Kerk wordt het christelijk pinksterfeest op de vijftigste dag van de Paastijd gevierd. Aanvankelijk worden met Pinksteren zowel de neerdaling van de Geest als de Hemelvaart van Jezus gevierd. In 310 besluit het Concilie van Elvira dat de Hemelvaart voortaan als zelfstandig feest gevierd moet worden, en wel op de veertigste dag van Pasen. Pinksteren wordt een zelfstandig feest, geheel gewijd aan de uitstorting van de Geest. Tussen Hemelvaart en Pinksteren ligt dan het Pinksternoveen, waarin voor de werking van de Heilige Geest wordt gebeden.

    Pinksteroctaaf
    Sinds het Concilie van Elvira is de viering van Pinksteren in de Kerk steeds rijker geworden. Pinksteren kreeg bijvoorbeeld net als Pasen een Octaaf: een achtdaagse viering. Omdat Pinksteren van oorsprong de afronding is van de vijftigdaagse Paastijd, oordeelde het Tweede Vaticaans Concilie dat het Pinksteroctaaf niet gepast was en besloot het daarom af te schaffen. Wel werd bij de afschaffing de afsluiting van het Pinksteroctaaf, de zogenoemde Drievuldigheidszondag, als Hoogfeest gehandhaafd.

    Rozenpasen
    Vanaf de Middeleeuwen werd Pinksteren in Nederland ook wel Rozenpasen genoemd, omdat er tijdens de Pinkstervieringen uit de kerkgewelven rozenbladeren werden neergelaten, als symbool van de neerdaling der vurige tongen. Mogelijk duiden de rozenbloemen ook op een verwantschap met het folkloristisch feest van de Pinksterbloem of, zoals het in Oost-Nederland heette, Pinksterbruid.

    ‘Pinksterbruid’
    Oorspronkelijk was het feest van Pinksterbruid een ode aan het voorjaar. Het mooiste meisje van het dorp werd door de jongemannen tot pinksterbloem of -bruid gekozen en met bloemen versierd en gekroond. De bloem of bruid symboliseerde het begin van een nieuwe zomer, maar ook de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Het feest is overigens vrijwel overal verdwenen.

    .
    Pinksteren en Maria
    In de uitbeelding van het Pinksterwonder zoals het in Handelingen beschreven staat duikt, of het nu om oosterse iconen of westerse schilderijen gaat, opmerkelijk genoeg vaak Maria op. De Maagd neemt doorgaans zelfs een centrale plaats in: zij wordt afgebeeld in het midden van de kring van twaalf apostelen; boven elk hoofd zweeft doorgaans een tongvormige vlam, soms ook een stralenbundel. Dat Maria in het begeesterde gezelschap is gezeten, is niet zo vreemd. Maria symboliseert namelijk de Kerk, die bij Pinksteren in het aanschijn treedt. Haar plaats in het geheel is overigens ook met een beroep op de Schrift te rechtvaardigen. In Handelingen waarin wordt namelijk verteld hoe de apostelen na Jezus’ Hemelvaart terugkeren naar Jeruzalem: Daarna keerden ze van de zogeheten Olijfberg, die dichtbij Jeruzalem ligt, op een sabbatsreis afstand, terug naar Jeruzalem. Toen ze de stad binnenkwamen, gingen ze naar de bovenzaal waar ze gewoonlijk verbleven: Petrus, Johannes, Jakobus en Andreas, Filippus en Tomas, Bartolomeüs en Matteüs, Jakobus van Alfeüs, Simon de Zeloot en Judas van Jakobus. Zij bleven allen trouw en eensgezind in gebed, samen met de vrouwen, met Maria, de moeder van Jezus, en zijn broers (Handelingen 1, 12-14). Maria, zo maakten kunstenaars uit deze tekst op, verbleef blijkbaar in het gezelschap van de apostelen, en kon dus met het volste recht in hun midden worden afgebeeld.


     

    04-05-2008 om 10:25 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    16-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasen volgens de Bijbel

    .

     

     

     

    In de christelijke traditie is Pasen het belangrijkste liturgische feest.
    Met Pasen, of het paasfeest, herdenken Christenen het lijden en
     de kruisdood van Jezus Christus en vieren zij zijn opstanding,
    ook wel 'verrijzenis' genoemd, uit de dood.

    Met de christelijke viering wordt evenals met de joodse viering,
     de uittocht herdacht, zij het metaforisch vanuit het werk van God
    in en door de persoon Jezus Christus, voor christenen de Zoon
    van God
    , de beloofde Messias, de Verlosser. Hij wordt in het
    Nieuwe Testament het paaslam genoemd, dat zichzelf vrijwillig
    liet offeren voor de verzoening van God met de mensen.
     Dit duidt op de symbolische betekenis van het offerlam,
    wat volgens de Mozaïsche voorschriften (Oude Testament,
    Pentateuch) en de tradities van de joodse godsdienst geofferd
    moest worden ter vergeving van zonden. Met de voorstelling van Jezus
     als het eeuwige paaslam werd in geestelijke zin een 'nieuw verbond'
    tussen God en mens aangeboden, gebaseerd op de genade, waarmee
     het oude verbond, gebaseerd op de wet, buiten werking kon worden
     gesteld. Wie in Hem gelooft, hoeft volgens de christelijke traditie niet
     meer 'onder de wet' te leven, maar valt 'onder de genade'. Deze
    begrippen en de verhoudingen tussen het een en ander zijn in
    onder meer de brieven van de apostel Paulus nader uitgewerkt

    Met het paasfeest wordt ook uitgezien naar de verwachte wederkomst
    van Jezus Christus op aarde.

    De gebeurtenissen

    De belangrijkste bron voor het nagaan van de gebeurtenissen
     rond lijden, sterven en opstanding van Jezus is de Bijbel, met
    name de vier evangeliën in het Nieuwe Testament. In Matteüs 26 -27,
     Marcus 14-15, Lucas 22-23 en Johannes 18-19 wordt deze
    geschiedenis beschreven.

    Ontwikkeling van het christelijke paasfeest

    Pesach

    De oorsprong van het christelijke paasfeest ligt in de joodse traditie.
    Het joodse Pesach (in de christelijk liturgie Pascha) is nauw verbonden
    met de uittocht uit Egypte, de Exodus. De viering en herdenking hiervan
     werd volgens het bijbelboek Exodus de avond voor de uittocht ingesteld
    en is de eeuwen door in verschillende vormen bewaard gebleven.
    Inherent is de herdenking van de grote daden van God aan het volk
    Israël
    . Hierin ligt het idee van 'bevrijding' besloten. Dit geldt ook voor
     het christelijke paasfeest, zij het vanuit een andere invalshoek.

    Jezus' tijd

    Ten tijde van Jezus was het Pascha, naast het pinksterfeest
    en het Loofhuttenfeest een van de drie belangrijke pelgrimsfeesten.
    Het was nauw verbonden met het Massotfeest; beide werden in feite
     als één feest gevierd. Van heinde en ver kwamen de mensen naar de
     tempel in Jeruzalem. De betekenis was nog altijd: herdenking van de
     bevrijding uit Egypte en hoop op de komende verlossing door de
    beloofde Messias.

    Zeer waarschijnlijk was het 'laatste avondmaal' van Jezus en zijn
    volgelingen, de discipelen, een Pesachviering. Het voldeed
    volgens de evangelieverhalen in elk geval aan belangrijke
    voorschriften en tradities van het Pesach. Men trof de
    voorgeschreven voorbereidingen de avond ervoor, de viering
    vond plaats in Jeruzalem na 19.00 uur, er werd wijn gedronken,
     brood gegeten en een loflied gezongen, het Hallel. De vereiste
    kruiden en woord 'ongezuurd' (brood) worden niet genoemd, maar
    dat kan komen doordat de evangelieschrijvers niet perse volledig
    pretendeerden te zijn en men zich bij de verslagen kennelijk
    concentreerde op wat men voor de eerste christenen van die tijd
    van belang vond.

    De eerste christenen

    Ook de eerste christenen, waarvan de meeste Joden waren,
    bleven aan de joodse feesten deelnemen, ook aan het Pesach.
    Gaandeweg werd het voor de christenen een tijd van vooral
    vasten ter herdenking van Christus' lijden, en een nachtwake.
     Later is een scheiding tussen de feesten gekomen, alleen al
    door het instellen van verschillende data voor Pesach en Pasen.

    313 t/m de Middeleeuwen

    Na 313, het jaar van de zg. 'kerkvrede', kreeg het paasfeest
    een ander aanzien. Toen werd het liturgische Triduum Sacrum';' ingevoerd:

    Witte Donderdag (instelling van de Eucharistie en het
    priesterschap, begin van het lijden van Christus)

     Goede Vrijdag (lijden en sterven)

     Stille Zaterdag of Paaszaterdag (grafrust)

    Paaszondag (opstanding)

    Na de Middeleeuwen

    Paaszondag in Portugal: de "compasso" gaat met een kruis,
    versierd met bloemen, de katholieke huizen van het dorp langs

    Van de Middeleeuwen tot halverwege de 20e eeuw werd de paaszondag
     min of meer apart gezien van de overige paasdagen. Het Tweede
    Vaticaans Concilie
    herstelde de liturgische eenheid van het Triduum.
    Ook hersteld is de Paaswake, die in de nacht van zaterdag op zondag
     gehouden wordt. Deze was in de reformatorische traditie vrijwel onbekend,
    maar wordt de laatste decennia her en der gevierd, ook in
    evangelische- en Pinksterkringen.

    De Rooms-katholieke Kerk kent de traditie van de Kruisweg,
    een uitbeelding van de lijdensgang van Christus. Tijdens de
    paasdagen worden, met name in de rooms-katholieke streken,
    passiespelen uitgevoerd. Het bijwonen van uitvoeringen van
    passiemuziek van met name Bach is bij gelovigen, en overigens
     ook bij niet-gelovigen, een populaire vorm van paasviering.

    Ook het Carnaval, Aswoensdag, de Vastentijd en Palmpasen
    zijn vanouds voorbereidingen voor de paasviering.

    Hoe ziet de goede week eruit:

    Palm zondag:

    De zondag voor Pasen kennen we als palmzondag.
    Het is het begin van de Goede week. We vieren dan
    dat Jezus als een koning werd binnengehaald in Jerusalem.
     De mensen zwaaiden met palmtakken en zongen hosanna.
     Het is haast niet te geloven dat Jezus nog geen week later
     werd vermoord als een zware misdadiger!

    Witte donderdag:

    Op deze dag at Jezus voor het laatst met Zijn vrienden. We noemen
    dit het laatste avondmaal. Jezus zei, toen Hij het brood in stukken
    brak en ronddeelde: Dit is mijn lichaam, en het wordt voor iedereen
    gegeven. En bij het ronddelen van de wijn zei Hij: Dit is mijn bloed
     dat voor iedereen wordt vergoten.
    Zijn vrienden snapte er toen niet veel van. Pas later toen Hij dood was
     begrepen ze wat Jezus bedoelde. In veel kerken wordt dit laatste
    avondmaal nog steeds gevierd. En in de Katholieke kerk zelfs elke
     zondag, daar heet het brood (lichaam van Jezus) de Eucharistie
     of Hostie.

    Goede vrijdag:

    Het is de vrijdag voor Pasen. Deze dag herdenken we dat Jezus is
     doodgegaan. Ze hebben Hem met spijkers aan het kruis geslagen,
     wat zal dat pijn hebben gedaan.
    Waarom zou dan toch deze dag Goede vrijdag worden genoemd?
    Er was toch niks goeds aan, dat Jezus dood ging! Goede vrijdag
    heet zo omdat Jezus Zijn leven aan ons allemaal GEGEVEN heeft.
    Dit deed Hij omdat, Hij onze dingen die we fout doen aan het
    kruis heeft gedragen. Dit betekent dat Hij ervoor zorgt dat God ons
     kan vergeven als we iets doen dat niet mag. Meestal doen we dan
    een ander verdriet of pijn. Als je er spijt van hebt kan God je vergeven,
     en jij kunt dan ook naar de ander toe gaan en zeggen dat je spijt hebt.

    Paaszaterdag:

    Op paaszaterdag denken we aan Jezus die nu in het graf ligt,
    een uitgeholde grot met een grote zware steen ervoor. Het kruis is
    nu leeg, en in veel kerken is het altaar nu leeggeruimd. Er liggen
    en staan geen bloemen, kaarsen, of mooie kleden op het altaar
    (kerktafel waar de pastoor of dominee aan staat.)

    Paaskaarsjes!

    Wanneer vele paaskaarsjes branden,
    is dat een prachtig gezicht.
    Want dan zie je iedereen,
    als in een zee van licht.

    Ik denk dan stiekem bij mezelf,
    zo moest het altijd zijn:
    Een zee van licht waar je ook gaat,
    en nergens donkere pijn.

    Het licht van Jezus in de straat,
    op school, op elk plein.
    In alle steden, klein en groot,
    Zou het dan vrede zijn!

    De grote vraag dus, waar het om gaat,
    ontwijken heeft geen zin,
    hoe krijgen we dit zuivere licht,
    de hele wereld in?

    Hoe wandelt het naar stad en land,
    naar mensen groot en klein.
    Hoe wandelt het de huizen in,
    om er voorgoed te zijn?

    Ik heb er over nagedacht,
    en heb mijn antwoord klaar,
    Het licht komt er door jou en mij,
    wij zijn die wandelaar.

    De Paaskaars brandt,
    Het licht van Pasen schijnt.
    Het is aan ons te zorgen dat,
    Dit licht nooit meer verdwijnt.

    Paasgebedjes

    Lieve Here Jezus, Ik dank U,
    dat U op eerste Paasdag de dood en het graf
    overwonnen hebt, opgestaan bent.
    Ik dank U dat U niet alleen een herinnering bent,
    maar dat U ook leeft en aanwezig bent.
    Ik dank U dat U beloofd hebt,
    tot aan het einde van de wereld bij ons te zijn,
    en ook daarna.
    Amen.

    Lieve God,
    Met Pasen denken we aan het meest glorieuze gebeurtenis,
    die ooit heeft plaatsgevonden, dat Jezus uit de dood
    is opgestaan, en de wereld heeft laten zien
    dat iedereen die in U gelooft, eeuwig leven heeft.
    Dank U, God, dat U uw Zoon naar ons toe hebt gestuurd,
    en ons zoveel liefde hebt gegeven.
    Amen.

    Dank U dat ik weten mag:
    Pasen is een blijde dag.
    Dan denken we eraan,
    de Zoon van God is opgestaan!

    16-03-2008 om 01:44 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorsprong Pasen.
    Het Paasfeest word net zoals andere feesten gevierde door gelovigen en heidenen.  De oorsprong van het christelijke paasfeest ligt in de joodse traditie. Het joodse Pesach of Pascha is nauw verbonden met de uittocht uit Egypte, de Exodus. De viering en herdenking hiervan werd volgens het bijbelboek Exodus de avond voor de uittocht ingesteld en is de eeuwen door in verschillende vormen bewaard gebleven. Met de christelijke viering wordt eveneens de uittocht herdacht. Mozes was toen hij net geboren was, door zijn moeder in een rieten mandje in het water gelegd in de hoop dat hij een beter leven zou vinden. De dochter van de Farao vond hem en nam hem mee naar huis. Hier groeide Mozes op en bevrijde later het Joodse volk van de Egyptenaren. De Israëlieten vieren deze bevrijding uit de slavernij nog elk jaar met het vieren van het paasfeest. Jezus is op deze herdenkingsdag (goede vrijdag) gekruisigd. Maar toen ze hem op zondag wilde balsemen, bleek zijn graf leeg te zijn. Jezus was herrezen. Met Pasen herdenken Christenen deze wederopstanding van Jezus. Volgens de heidenen zou het Paasfeest zijn ontstaan uit een feest ter ere van de godin van de sensuele liefde en vruchtbaarheid; Astoreth, Astarte of Isjtar. Met grote orgieën werd gevierd dat de zon terugkwam en de natuur ontwaakte uit de winterse dood. De symbolen van deze godin waren de haas en het eEen andere verklaring is dat Pasen afstamt van een feestdag ter ere van de godin van de dageraad; Eostre, of van een lentefeest ter ere van de Teutoonse godin van licht en lente; Eastre. Het feest was bedoeld om de demonen van de winter te verjagen. Vaak werden hierbij paasvuren aangestoken op heuveltoppen                                        
    1. .
        • Aswoensdag.

        Aswoensdag is de woensdag na Carnaval die het begin inluidt van veertig dagen vasten. Een tijd van bezinning. Wat is belangrijk in het leven? In de kerk wordt een askruisje op het voorhoofd aangebracht. De as is gemaakt van de palmtakjes van het jaar ervoor en wordt gezegend. De as herinnert mensen eraan dat ze sterfelijk zijn ('tot as zullen wederkeren'). Daarnaast is as vruchtbaar en reinigend.

        • Palmzondag & Palmpasenstok.

        De zondag voor Pasen is het Palmzondag. Met name in Rooms-katholieke streken trekken kinderen op Palmzondag met een palmpasenstok in optocht door dorpen en steden. De palmpasenstok is een kruis of stok versierd met vruchten, snoepgoed, suikereitjes en bovenop een broodhaantje. De stokken werden gezegend en mee naar huis genomen als bescherming tegen onheil. Ze zingen liedjes en brengen paaseitjes bij ouden van dagen. In ruil hiervoor krijgen ze meestal iets lekkers of zelfs geld. De Palmpasenoptocht is ontstaan door een vermenging van een kerkelijk gebruik, de herdenking van de intocht van Jezus in Jeruzalem en de niet-kerkelijke meiboomviering, het ronddragen van de meiboom ten teken van de naderende lente.

        • Witte Donderdag.

        De donderdag voor Pasen is de dag van het Laatste Avondmaal. Tijdens het avondmaal voorspelde Jezus zijn twaalf discipelen het verraad van Judas en de verloochening door Petrus. De paus spreekt op deze dag zijn 'urbi et orbi' uit, boetelingen worden weer tot de kerk toegelaten en gevangen krijgen kwijtschelding van hun straf. Vanaf dat moment tot Paaszondag zwijgen de kerkklokken. In de Katholieke kerk wordt het kruis met een wit doek afgedekt.

        • Goede Vrijdag.

        Het lijden van Jezus en zijn opoffering voor de mensheid wordt door Christenen herdacht op Goede Vrijdag. Op deze dag wordt streng gevast en verzamelt men zich om drie uur in de kerk voor de kruisweg voor een oefening van devotie.

        • Paaszaterdag.

        Op Paaszaterdag, stille of heilige zaterdag, om 12 uur 's middags eindigt de vastenperiode die begint op Aswoensdag. Christenen herdenken dan de wederopstanding van Jezus. Op zaterdagochtend werd eeuwen lang het nieuwe licht en het nieuwe water gewijd. In 1951 werden deze Goede Weekplechtigheden zelfs verplicht gesteld door paus Pius XII.


        Achterin de kerk kon iedereen vers gewijd water halen om mee naar huis te nemen. In andere kerken werd het wijwater rondgebracht, zoals de melkboer de melk rondbrengt. Het wijwater werd gebruikt om het net schoongemaakte huis te zegenen. Meestal was het wijwater gratis, maar soms gaf men in ruil hiervoor gekookte eieren die aan de armen konden worden uitgedeeld.


        Tegenwoordig worden de liturgische plechtigheden van de dag voor Pasen op de avond van Paaszaterdag gevierd, gevolgd door de eucharistieviering van Pasen zelf. Tijdens deze Paaswake wordt de Paaskaars aangestoken ten teken van de verrijzenis van Jezus.

         

        • Paaszondag.

        Paaszondag is een feestdag die in veel gezinnen begint met het verstoppen en zoeken van paaseieren wat met heerlijke eten wordt afgesloten.

    16-03-2008 om 01:38 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waneer is het pasen

    img509/5980/naamloosif1.jpg.

    16-03-2008 om 01:11 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenswaardigheden over Pasen

    Net als andere feesten is ook Pasen een feest vol symboliek.
     De paashaas, het ei en de paasvuren zijn een paar
    van de bekendste voorbeelden. Waar hebben we deze
    symbolen eigenlijk aan te danken?

    De Paaskaart

    Of het een Paassymbool is of wordt, is niet bekend,
    maar feit is wel dat ieder jaar steeds meer kaarten
    worden verstuurd.

    De Palmpasenstok

    De Palmpasenstok heeft de vorm van een kruis en wordt
     met een aantal traditionele symbolen versierd

    Het paasvuur

    Het paasvuur stamt uit de heidense oorsprong van ons Paasfeest.

    Goede Vrijdag: het houten kruis

    Palmpasen: de palmtakjes

    Witte Donderdag: de broodkip
    (het breken en delen van het brood
    bij het laatste avondmaal)

    Pasen: eieren als teken van nieuw leven .

    16-03-2008 om 00:52 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het paasvuur

    Paasvuur

    Het paasvuur stamt uit de heidense oorsprong van ons Paasfeest.
     Vroeger werden op heuveltoppen vuren aangestoken om de
     demonen van de winter te verjagen. Vuur staat al eeuwen lang
     symbool voor reiniging en vruchtbaarheid.

    .

     

    16-03-2008 om 00:47 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasboom

    Ondanks het feit dat Nederlanders dol zijn op de traditionele
     feestdagen zoals Kerst en Oud en Nieuw, is het Paasfeest toch
     een beetje een ondergeschoven kindje als je kijkt naar de
    versieringen in huis. Maar net als een Kerstboom kan een
    Paasboom voor een gezellige sfeer zorgen. En het is een kleine
     moeite nemen om de traditie te laten herleven!

    Enkele tips voor een vliegensvlugge Paasboom:

    1. Neem een mooie, wat hogere plantenpot en vul deze
    met vochtig steekschuim.

    2. Steek in het midden van het steekschuim een tak van
     een hazelaar. Druk hem zo diep mogelijk voor een goede
     stevigheid. Het leuke van zo'n tak is dat, als u hem maar
    goed genoeg water geeft, er verse blaadjes aan komen.

    3. Bedek de bovenkant van de pot met tilantsia.

    4. Om 's avonds ook plezier te hebben van de boom, kunt
     u een kleine streng Kerstverlichting in de boom hangen.

    5. De veertjes die u misschien met Kerst heeft gebruikt,
    kunt u nu hergebruiken. Bind een paar veertjes samen met
    een Paaseitje en hang dit aan een mooi lintje in de Paasboom.

    6. U kunt echte eieren gebruiken die u naar eigen believen
    decoreert, maar er zijn ook volop eitjes te koop. Of koop piepschuim
     eieren in een hobbywinkel. Trek er met een stopnaald een lintje
    door voor de bevestiging. Wikkel het ei in aluminiumfolie voor
    een trendy Paasei!

    U zult zien: de boom is vliegensvlug klaar! Het zou zonde
    zijn van de traditie en de Paassfeer om de moeite niet
    even te nemen….

    16-03-2008 om 00:41 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Palmpasenstok

    Image hosting by Photobucket

    De Palmpasenstok heeft de vorm van een kruis en wordt
     met een aantal traditionele symbolen versierd. Allereerst
     de groene takjes (meestal buxus). Deze verwijzen naar de
    intocht van Jezus, die op een ezeltje Jeruzalem binnen reed.
    Hij werd hierbij ingehaald door mensen die hem met palmtakken
     toezwaaiden. Ronde vormen (kransen) mogen niet ontbreken,
     als symbool van de kringloop van het jaar en van het leven.
     Van oudsher zit er zelfs een hoepel om de stok.

    Bovenop de stok wordt een haantje van brooddeeg geprikt.
     De haan is het symbool van Jezus: hij kraait als de zon opkomt,
     maakt je wakker en vertelt je dat het licht eraan komt.
    Bovendien draaien haantjes op kerktorens hun snavel tegen
    de wind: een vogel met durf. Een andere verklaring is dat het
    haantje verwijst naar Petrus. Voordat de haan kraaide had hij
    drie keer gezegd dat hij Jezus niet kende. Deeg is daarnaast een
     teken van leven en kiemkracht. Het snoep dat tenslotte aan
     de stok wordt gehangen, geeft aan dat Palmpasen een feest is.
    Een andere plausibele verklaring van de symboliek van de
    Palmpaasstok is dat deze verwijst naar de Goede Week:

    Goede Vrijdag: het houten kruis

    Palmpasen: de palmtakjes

    Witte Donderdag: de broodkip
    (het breken en delen van het brood
    bij het laatste avondmaal)

    Pasen: eieren als teken van nieuw leven .

     

    16-03-2008 om 00:35 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De paashaas

     

    De paashaas is wel een heel bijzonder dier. Niet alleen
     is hij onzichtbaar, maar ook zou hij een gouden vacht hebben.
     Niet zo vreemd dat over zijn ontstaan verschillende verhalen
     de ronde doen. Net als het ei, is de haas - vanwege zijn
    voortplantingsdrang - te zien als vruchtbaarheidssymbool. Het was
     niet voor niets een van de symbolen van de vruchtbaarheidsgodin
     Isjtar. Het konijn had voor ons wellicht meer voor de hand gelegen.
     Dit diertje werd echter pas in de Middeleeuwen in ons land
    gesignaleerd.

    Een ander verhaal vertelt dat de paashaas eigenlijk een vogel
     is die zich zo had misdragen, dat hij voor straf in een haas werd
    veranderd. Nu mag hij nog maar één keer per jaar eieren leggen,
    die hij goed moet verstoppen. De meest logische verklaring lijkt
    wel te zijn dat eieren die door vogels in verlaten hazenlegers werden
    gelegd, per ongeluk werden aangezien voor 'hazeneieren'.

    Het eerste eetbare paashaasje werd begin 1800 in Duitsland
    gemaakt van deeg en suiker. De Paashaas werd door Duitse
    immigranten in de achttiende eeuw meegenomen naar Amerika.
    In die tijd bouwden kinderen een nest waarin de Paashaas zijn
    eitjes kon achterlaten.

    .

    16-03-2008 om 00:25 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het onstaan van de paaseieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    img521/3214/eastereggsingrass1qy7.jpg.

    15-03-2008 om 00:00 geschreven door angelwink  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)


    Hoofdpunten blog ladysunshine17
  • Er zijn drie data in het jaar die vallen mijn ontzettend zwaar
  • Leeftijd Dylano
  • Dylano`s verjaardag
  • dylano`s 2de engelen verjaardag
  • my angel`s place
  • .dylano 2 juli 2007-2juli 2008.
  • DYLANO 2 juli 2007/ 2 juli 2008
  • .dylano 2-7-2007-2-7-2008
  • **********
  • *************
  • afscheid
  • ******
  • gedicht van mij die ik dylano heb mee gegeven
  • samen.afscheid,verlangen
  • .....

    Foto

    Gastenboek
  • met de vriendelijke groeten
  • Van Alles En Nog Wat's Theologie!
  • 'pastor' maar dat is toch iedereen
  • hey!
  • bezoekje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto


    Foto

    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • PINKSTEREN
  • Pasen volgens de Bijbel
  • Oorsprong Pasen.
  • waneer is het pasen
  • Wetenswaardigheden over Pasen

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


     


    Foto

    Archief per week
  • 28/04-04/05 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 01/01-07/01 2007
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 26/09-02/10 2005

    Laatste commentaren

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs