Van onze medewerker

'Ik had vanavond graag naar het Eurovisiesongfestival gekeken', zei Jonsi schertsend, in één van zijn zeldzame bindteksten. Leuk, want van een timide kereltje als Jonsi verwacht je zulke geintjes niet.

Zijn show leek in de eerste plaats een lofzang op de natuur, alsook een kniebuiging voor verval en vergankelijkheid. De muzikanten stonden tussen een resem breedbeeldschermen waarop silhouetten van vlinders en insecten door elkaar kringelden. Een filmdoek met afbeeldingen van wouddieren leek in brand te schieten en werd in de loop van een liedje door vlammen verteerd.

Halverwege de show viel het doek achter de band naar beneden en onthulde zo een serre-achtig interieur. Door de ramen zagen we een nachtelijk landschap. Over het glas kropen geanimeerde dieren of dropen dikke regendruppels naar omlaag. Het pièce de résistance was een bulderende sneeuwstorm, in de finale van de show, waar een schreeuwende Jonsi zich door leek te ploegen. Een fantastische versmelting van video en performance.

Maar de IJslandse zanger hield het vooral bij introspectie en melancholie. Bij Sigur Ros is Jonsi's ijle falset een buitenaards element dat prachtig samenvalt met de galmende instrumenten. Solo mat Jonsi zich een veel menselijker, tastbaarder profiel aan. Zijn plaat Go stoeit met kinderlijk optimisme en naïeve verwondering.

Niet dat Jonsi de tristesse schuwde in Brussel. Wanneer de zanger achter de piano kroop en engelachtige ballads zong, kon je een speld horen vallen. Dankzij de spaarzame arrangementen bleek eens te meer dat Jonsi's zangstem een acquired taste is. De liefhebbers zullen Jonsi's etherische falset even beklijvend vinden als die van Jeff Buckley. Maar wij kennen ook mensen die zijn gepiep graag vergelijken met dat van een hamster waar je alle lucht uit knijpt.

Goed beschouwd zong Jonsi erg helder en overtuigend in de AB. Bij momenten klonk zijn stem loepzuiver en erg krachtig. Waar nodig brak zijn falset, om wanhoop te verklanken.

Maar anderhalf uur Jonsi was te lang. Uptempo songs zoals 'Go do' of het frivole 'Boy lilikoi' waaiden als een aangename bries door de zaal. We hadden graag wat meer van die onverwachte, nieuwe invalshoeken gehoord. In de slepende ballades koos Jonsi uit een te beperkt klankenpallet en viel hij terug op steeds weer dezelfde stemtics. Een kortere show met een beetje meer muzikale variatie zou zijn performance minder hermetisch maken en hem wellicht nieuwe fans kunnen opleveren. Hoe meer verwonderde zielen, hoe meer vreugde, toch?

Jonsi, gezien in de AB, Brussel, op 29 mei.

Mening:

Ik kan me wel vinden dat het een aparte stijl is, en dat niet iedereen gewonnen zal zijn door zijn hoge falsettostem. Maar het vergelijken met een hamster vind ik toch wel wat veregaand. Maar iedereen heft natuurlijk zijn eigen stijl. Dat het na een tijd wat begon te vervelen en te lang werd, vind ik ook niet echt kloppen. Ik vond dat er genoeg variatie zat in de show en dat het concept van dat doek dat viel en diertjes die over en weer kropen wel goed gevonden. Dat heb ik nog niet vaak gezien. Ik kan er wel inkomen dat het muziek is voor een bepaalde groep mensen, endat het niet zo'n muziek is voor een brede groep mensen. Maar toch was ik onder de indruk van het concert en was ik blij dat ik er bij was.