Inhoud blog
  • Gevulde omelet
  • Vervolg foto's workshop Aziatisch koken
  • Food for Foodies: Aziatisch koken
  • afkortingen die ik vaak ga gebruiken
  • Hoeveelheden uitrekenen en aanpassen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Anders koken
    Koken met duidelijke stappen!
    11-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde omelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gevulde omelet voor 1 persoon

    Wat heb ik nodig?
    • 3 eieren
    • een beetje melk
    • 100 g champignons
    • peper
    • zout
    • 2 tomaten
    • een halve ajuin
    • boter of olijfolie
    Welk keukengerief heb ik nodig?
     
    • een klopper
    • een kom
    • een pan
    • een wok
    • snijplankje
    • een aardappelmesje
    • een schep
    Hoe maak ik dit gerecht klaar?

    1. Maak de champignons schoon.
    2. Snij de tomaten in stukjes en haal de pitjes eruit.  Ook het groen van boven op de tomaat moet eraf.
    3. Doe de pel van de ajuin en snij ze zeer fijn in stukjes.
    4. Doe boter of olijfolie in de wok. En stoof daarin de ajuin, tomaten en champignons. Voeg daar peper en zout toe.
    5. Doe de eieren en de melk in een kom.  Klop de eieren met de melk tot een mengsel.  Voeg peper en zout toe aan dit mengsel.
    6. Doe de pan op het vuur met een klontje boter.
    7. Giet het eimengsel in de pan en de bak de omelet aan beide kanten.  Wanneer één kant van de omelet is gebakken, keer je met de schep de omelet om.
    8. Als de omelet klaar is, leg het op een bord.
    9. Doe de vulling met de groenten erbij langs één helft van de omelet.
    10. Plooi de omelet in twee.
    11. Klaar!




    11-02-2014 om 18:11 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:gevulde omelet, eiergerechten
    19-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg foto's workshop Aziatisch koken
















    19-01-2014 om 23:57 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Food for Foodies, Beeldexpressie, Aziatisch koken, zelfgemaakte foto's,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Food for Foodies: Aziatisch koken
    Ik heb in november 2013 een workshop Aziatisch koken gevolgd.  In een éénmalige sessie.  Die workshop was in samenwerking met Food for Foodies (een organisatie die kookworkshops organiseert) in Antwerpen en Beeldexpressie (een vzw voor amateurfotografen en filmers).  Dus het is een kook- en fotografieworkshop tegelijk.  Het is een leuke, leerrijke en heerlijke workshop geweest.  Bij dit bericht plaats ik zelfgemaakte foto's rond die workshop.

    Voor meer informatie rond Food for Foodies zie: www.foodforfoodies.be
    Voor meer informatie rond Beeldexpressie zie: www.beeldexpressie.be 


















    19-01-2014 om 23:53 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Food for Foodies, Beeldexpressie, Aziatisch koken, zelfgemaakte foto's,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.afkortingen die ik vaak ga gebruiken
    In kookboeken staan er vaak afkortingen, die jullie misschien minder goed of niet begrijpen en die ga ik even verduidelijken.  Voor zolang ik ze ken.

    Afkortingen:

    • el: eetlepel
    Met el, als afkorting voor eetlepel bedoel ik de grote lepel waarmee je over het algemeen soep mee eten of eten opschept.  Als er bijvoorbeeld 1 el bloem in een kookboek staat, wil dat zeggen dat je grote lepel vol vult met bloem, en dan in je gerecht doet volgens de aanwijzingen. 
    • tl: theelepel
    Met tl, als afkorting voor theelepel bedoel ik de kleine lepel waar je vooral dessert mee eet of in uw koffie roert.  Als er bijvoorbeeld 1 tl curry in een kookboek staat, wil je zeggen dat je lepel vol met curry vult en dat in je gerecht doet volgens de aanwijzingen.

    EEN TIP: Meestal maakt de hoeveelheid niet uit, of dat het een berg is of plat afgemeten is op een lepel. Maar soms wel.  Indien dat zo is, laat ik het jullie weten.  Om een hoeveelheid precies plat af te meten of een lepel, gebruik je je mes om alles plat af te drukken.

    19-01-2014 om 19:24 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:structuur, koken algemeen, afkortingen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveelheden uitrekenen en aanpassen
    Ik schrijf altijd erbij voor hoeveel personen een gerecht bedoeld is.  Maar jullie kunnen dat aanpassen, naargelang het aantal personen dat met jullie zijn en of dat het grote of kleine eters zijn.

    Meestal staat er in een kookboek een recept uitgeschreven voor 4 personen.  Maar als je voor jezelf of voor 2 personen kookt, moet je dat herberekenen.

    Gewoonlijk gebruik ik daarvoor de regel van drie.  Dat wil zeggen, eerst de hoeveelheden voor 1 persoon herleiden en dan de hoeveelheden vermenigvuldigen met het aantal personen, waarvoor je kookt.

    Een andere tip dat ik jullie meegeef is als een recept voor 4 personen is uitgeschreven en je wil het voor 2 personen maken, is dat je de hoeveelheden kunt halveren (dus delen door 2) en indien je het voor 8 personen wil klaarmaken de hoeveelheden verdubbelen (dus vermenigvuldigen door 2).

    Maar meestal werkt de regel van drie het best.  Je moet het wel op een rechtevenredige manier oplossen, want naargelang het aantal personen, stijgt de hoeveelheid.  En niet omgekeerd evenredig.

    19-01-2014 om 19:12 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:koken algemeen, structuur, hoeveelheden, regel van drie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Structuur van deze blog
    Zo zal deze blog er vaak uitzien, met deze informatie erop:

    - Het materiaal wat je nodig hebt, om te koken.
    - Het aantal personen met de hoeveelheid erop, die je nodig hebt (maar je mag wel die hoeveelheden aanpassen, als het grote of kleine eters zijn)
    - De ingrediënten die je nodig hebt, om het gerecht klaar te maken
    - Eén of enkele foto's
    - De verschillende stappen verduidelijken
    - Tips om bepaalde ingrediënten weg te laten vallen of te vervangen, als je last hebt van allergieën.  Iets niet lust.  Of om godsdienstige, ethnische reden bepaalde dingen niet eet.  
    Zoals bijvoorbeeld vegatariërs geen vlees en meestal geen vis eten.  
    Veganisten eten geen dierlijke producten.  Dit wil buiten geen vlees en vis eten, ook geen zuivelproducten zoals o.a. kaas en melk en eieren.  Of andere afgeleide producten waar dieren in gebruikt worden.  Zo drinken zij bijvoorbeeld sojamelk i.p.v. gewone melk.  Of eten zij alternatief gebak of quiche waar geen eieren in gebruikt worden.
    Een ander voorbeeld daarvan is dat moslims geen varkensvlees eten, omdat het onrein is.  En bij Joden moet het eten koosjer zijn. 

    19-01-2014 om 19:02 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:blog, koken algemeen, structuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking met de blogster
    Hallo, mijn naam is Tess Van Deynse.  Ik ben 31 jaar en ik woon in Hasselt.  Ik heb autisme en een normale begaafdheid. Ik woon alleen, maar af en toe komt er begeleiding langs om me te helpen met de week te plannen, budget, huishoudelijke taken, ...  

    Het concept van deze blog is duidelijk en anders koken voor en door mensen met autisme.  Dus de handelingen worden duidelijker omschreven, dan in een gewone kookboek. Voor het te verduidelijken toon ik regelmatig foto's van hoe ik iets doe of klaar maak, want wij zijn vooral beelddenkers.  Dat zal voor me geen probleem zijn, want één van mijn hobby's is fotografie.  Maar mijn andere hobby's zijn: dansen, wandelen, reizen, TV kijken, muziek luisteren, naar tentoonstellingen en musea gaan, naar de cinema gaan, naar concerten en theater gaan, vrijwilligerswerk, toegepaste grafiek, tekenen, schilderen, schrijven, lezen, ...  Ik heb een hekel aan soaps, vuurwerk, voetzoekertjes, racisme, oorlog, discriminatie, oneerlijkheid, liegen, bedriegen, ...

    Op deze blog komen er zoveel mogelijke verschillende gerechten op, van alle hoeken van de wereld.  Dit van eenvoudig tot ingewikkelder.  En ook eens andere dingen buiten frietjes, spaghetti bolognaise, pudding, ...  Het is trouwens belangrijk om gevarieerd en gezond te eten.  En van alles te proeven voor dat je iets lekker vindt of niet.

    Af en toe kan er ook misschien een recensie van een restaurant, kookboek te vinden in alle aspecten zoals bijvoorbeeld duidelijkheid van de verschillende stappen bij het koken, vormgeving, goede akoestiek in restaurant of niet, ...

    Buiten deze blog heb ik ook een andere blog: www.bloggen.be/autisout is ook door mezelf is opgestart.  Hier gaat het niet over koken, maar over autisme zelf.  Er word niet gefocust op mijn leven in dagboekvorm, maar toch kan het een beetje in voorkomen.  Het gaat om recensies van boeken en studiedagen rond dit thema, waarom ik me soms raar of bizar gedroeg, auti(on)vriendelijkheid en hoe dat op te lossen, misverstanden in de communicatie en hoe je die het best kan oplossen, ...

    Ik hoop dat jullie genieten van deze blog en veel aan mijn tips hebben.  En ook van mijn andere blog. 

    19-01-2014 om 18:46 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:kennismaking, koken algemeen
    05-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/anderskoken

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    05-01-2014 om 17:38 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 10/02-16/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 30/12-05/01 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs