Inhoud blog
  • Verhuis
  • Vriendschap, het beste Medicijn
  • Voor alles een Uitleg
  • Sensatie
  • Op Reis met Delta
  • Defensie-Uitgaven
  • Het Belgisch Leger
  • Een nieuwe Keuken... altijd een beetje Avontuur
  • Kinderachtig
  • Groene Dogma's
  • Dienstmededeling
  • Vaccinatie-alchemie
  • Die mooie Zomer
  • De katholieke Kerk
  • Mensenrechten
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • Belgische politiek (48)
  • Covid (69)
  • Cursief (176)
  • De wijde Wereld (134)
  • Persoonlijk (38)
  • Portretten (7)
  • Prinses Liese (19)
  • Wetenschap (40)
  • Sinister
    Een averechtse Kijk op de Wereld
    21-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Griepje

    Ik had me stellig voorgenomen om géén stukjes meer te schrijven over Corona, want ik ben de hele heisa echt wel méér dan beu. Maar helaas ontsnappen we niet aan het Corona-tumult: in de media, sociale of reguliere, is er niets anders meer; in onze gesprekken is er maar één onderwerp meer. En van weeromstuit: in onze gedachten is er ook niets anders meer. Of we het nu willen of niet, we zijn allemaal gehersenspoeld door de Corona-hysterie. Niemand ontsnapt eraan, niemand is er tegen bestand: Corona heeft finaal ons brein overgenomen. Zó erg zelfs dat ik geen enkele inspiratie meer vind om over iets anders te schrijven. Ik zou erg graag eens een positief stukje brengen, als tegengewicht tegen de Corona-tristesse. Maar mijn brein is besmet door Corona, en voor het eerst in drie maanden kan ik niets bedenken. En nee, in de actualiteit vind ik ook geen enkel berichtje om de draak mee te steken, want het gaat alléén maar over Corona.

    Van in het prille begin van de Corona-hysterie heb ik het standpunt verkondigd dat het SARS-CoV-2 virus, zoals het blijkbaar officieel heet, eigenlijk niet zó veel anders is dan het Influenza-virus. En dat de Corona-epidemie gewoon een epidemie is zoals de griep die elk jaar over ons heen komt. (Iets wat trouwens ook Marc Van Ranst, Vlaanderens bekendste viroloog, blijft zeggen.) En dat ik dus de hele commotie niet goed kan snappen.

    Veel mensen hebben mij verweten dat ik dit niet ernstig genoeg nam, en dat dit toch écht wel een gevaarlijk virus is en een zware epidemie. En dat dit toch wel erger is dan "zomaar een griepje". Maar is dat wel zo?

    Want dat "zomaar een griepje", wat betekent dat elk jaar voor onze gezondheid en onze samenleving? Bij een "normale griep" wordt het aantal besmettingen in België geschat op 200.000 tot 500.000 (2 à 5% van de bevolking); bij een "zware griep" kan dat zelfs oplopen tot 10%, of 1 miljoen mensen. En dat ondanks het feit dat 75% van de risico-personen ingeënt zijn met het griepvaccin. Het aantal dodelijke slachtoffers van de griep, of de "oversterfte" omwille van de griep, wordt geschat op 2000 à 3000 in een "normaal" griep-seizoen. Elk jaar opnieuw.

    Op dit moment (zaterdagmorgen) zijn er in België door Corona zowat 2300 geregistreerde besmettingen. (In realiteit vermoedelijk 6 keer zo veel zieken.) En 37 dodelijke slachtoffers, die trouwens allemaal behoren tot de "risicogroep".

    Als mijn standpunt klopt, en Corona "gewoon een soort griep" is, dan betekenen de huidige cijfers inderdaad dat we nog maar aan het begin staan, en dat het nog véél erger zal worden. Op termijn zouden we normaal gezien, bij "een griepje", afstevenen op zowat 3000 doden. En al zéker omdat de risicopatiënten voor Corona niet ingeënt zijn. De bewering dat dit "gewoon een soort griep" is, is dus niet hetzelfde als zeggen "het is maar een griepje". Het is zeggen: "Dit is ernstig! Het is even ernstig als de griep die ieder jaar voorbij komt."

    En dan komt mijn oorspronkelijke verbijstering en verbazing weer boven: vanwaar dan nu die media-heisa en paniekzaaierij? Waarom wordt er nu zo véél aandacht aan besteed en wordt er zo véél commotie rond gemaakt? Terwijl er nauwelijks enige ophef ontstaat bij de jaarlijkse griepepidemie, die even hard toeslaat. Geen dagelijkse update van de cijfers, geen koninklijke toespraak, geen uitzonderlijke maatregelen behalve de "normale" voorzorgsmaatregelen over afstand en persoonlijke hygiëne, geen totale stilstand, geen bestormingen van de winkels.

    Wat is het grote verschil? De media-aandacht!

    Bijna van dag één, toen er buiten China nog helemaal geen gevallen gesignaleerd waren, is dit in de media opgeklopt tot een nooit eerder geziene "hype". En de berichtgeving leek maar één doel te hebben: nóg sensationeler te zijn dan het bericht van gisteren, en al zéker nog sensationeler te zijn dan de berichtgeving van de concurrentie. Daarbij werden zelfs vergelijkingen met de pestepidemie uit de donkere middeleeuwen niet geschuwd. De gevolgen van die sensatiezucht waren voorspelbaar: de bevolking werd ongerust, de bevolking raakte in paniek. En toen "moest" de overheid wel ingrijpen, want de mensen "eisten" daadkrachtige maatregelen. Waar het zaad van de paniek gezaaid was, groeide het onkruid welig. Zéker toen de overheid "maatregelen" ging aankondigen. De vicieuze cirkel was in gang gezet, en viel niet meer tot stilstand te brengen.

    En nu zijn we waar we zijn: de financiële markten zijn in totale paniek, de industrie is volledig stilgevallen, het openbare leven ligt lam. Mensen zijn bang en onzeker over de toekomst. Mensen en bedrijven raken in financiële problemen. In de winkels ontstaan chaotische (en binnenkort) agressieve toestanden. Naasten en geliefden worden gedurende weken van elkaar gescheiden. Zieken en hulpbehoevenden blijven eenzaam en geïsoleerd achter. Het zal jaren, misschien zelfs tientallen jaren, duren eer we hiervan bekomen of hersteld zijn. De aangerichte schade is véél groter dan die als gevolg van een oorlog. Dit is zondermeer een ramp!

    En er is maar één schuldige: de media. De sociale media en de reguliere media, die alle zin voor redelijkheid en voorzichtigheid uit het oog waren verloren. Is het u trouwens ook opgevallen dat de media in het begin nog een beetje "voorzichtig" waren, en de Corona-cijfers nog "in perspectief" gaven, met verwijzing naar de jaarlijkse griep-slachtoffers, maar dat ze dat na korte tijd achterwege hebben gelaten? Wellicht omdat die griep-cijfers de spektakelwaarde van de Corona-getallen te veel naar beneden haalden.

    Al heb ik er het raden naar waarom de media zo gehandeld hebben? Misschien omdat dit uit China kwam, en iedereen er een punt van wilde maken om zo hard mogelijk naar "de Chinezen" te wijzen? We hebben immers allemaal "een vijand" nodig, niet?

    Hoe dan ook, zoals gezegd: dit is eigenlijk gewoon een griep! Laat ons hopen dat het een milde griep wordt, met binnen dit en 10 weken "maar" 2000 tot 3000 dodelijke slachtoffers. Laat ons ondertussen proberen er het beste van te maken om die 10 weken goed door te komen. En laat ons vooral de eenzamen niet vergeten!

    Na deze crisisperiode zullen de media op zoek moeten gaan naar andere sensatieberichten. Misschien kunnen ze het dan hebben over de totaal onverwachte stijging van het aantal zelfmoorden bij de kleine zelfstandigen? Of de onverwachte toename van crimineel gedrag bij wanhopige jongeren-zonder-toekomst?

    21-03-2020 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    Categorie:Covid
    >> Reageer (0)
    20-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samen aan Tafel

    We leven in barre en harde tijden, waarin vooral "afstand houden" het belangrijkste lijkt te zijn. En dát in een wereld die sowieso alsmaar killer en individualistischer aan het worden is. Vandaar: een warme oproep tot méér "samen zijn" in tijden van Corona.

    We zullen misschien toch nog enkele weken moeten wachten eer we familie en vrienden mogen uitnodigen. Maar als gezin samen aan tafel gaan, kan wél. Ook nu!

    Vroeger, in de tijd dat de dieren nog konden praten, of kort nadien, was het de gewoonte dat we allemaal samen aan tafel gingen in het gezin, en dat ook iedereen aan tafel bleef zitten tot alle borden leeg gegeten waren. Het was de tijd dat de gezinsleden nog aandacht hadden voor elkaar; en rechtstreeks tot, en met, elkaar praatten. Het was de tijd vóór iedereen de blik alléén nog maar op de smartphone gericht hield, en vóór een conversatie via sms of WhatsApp of Snapchat gevoerd werd.

    Vreemde tijden waren dat! Maar hoe ouderwets en achterhaald het nu ook lijkt, er waren toch wel positieve punten aan die oubollige gewoontes. Zoals het concept van "samen te eten". De wetenschap heeft ondubbelzinnig aangetoond dat dit een héél gezond en aan te raden idee is.

    Eén van de grote pluspunten van het "samen eten", is dat het stimulerend werkt: "Zien eten, doet eten." Voor kinderen in een gezin kan het een stimulans zijn om gezonde kost te eten als ze hun ouders ervan zien smullen, waar ze anders misschien weer eens een microgolf-snack zouden binnen schrokken terwijl ze met hun iPad bezig zijn. Oudere mensen in een verzorgingstehuis krijgen weer zin om te eten als ze samen zitten en andere ouderen zien genieten, terwijl oudere mensen die thuis alléén zitten heel dikwijls nauwelijks nog zin hebben om te eten, laat staan om een gezonde maaltijd te bereiden.

    Maar méér nog dan het positieve effect op het eten zélf, is er het gevoel van verbondenheid, en "erbij horen" als je samen aan tafel zit. De mens is niet gemaakt om alléén te zijn, de mens is ook niet gemaakt om alléén te eten. In gezelschap aan tafel kunnen zijn, al dan niet om te eten, maakt ons gelukkig(er). Wat niet het geval is als je ergens in je eentje zit met je smartphone, hoe "geconnecteerd" je dan ook lijkt te zijn. Samen eten geeft ook dé gelegenheid bij uitstek om met elkaar te praten. Zéker voor kinderen is het belangrijk voor hun welzijn en hun latere mentale stabiliteit om momenten te hebben waarbij er tijd en gelegenheid is voor een babbel met hun ouders en de andere leden van het gezin.
    Er zijn ook onderzoeken die aangetoond hebben dat je een bijzondere band ontwikkelt met iemand met wie je regelmatig samen eet. Er ontstaat een soort "wij"-gevoel door samen te eten, maar vooral door hetzelfde te eten. Misschien is de aloude gewoonte bij sommige volkeren om rechtstreeks uit de pot te scheppen, met de blote hand of met een lepel, niet eens zó onbeschaafd? Het gevoel om iets te "delen", in dit geval het eten, creëert een verbondenheid die heel sterk kan zijn.
    En dan zijn moderne voedingsadviezen die erop gericht zijn dat we onze voeding moeten personaliseren, aangepast aan ons eigen DNA, misschien niet zo verstandig: als elk zijn eigen specifiek bord voorgeschoteld moet krijgen, dan kan je nooit meer met de ander "delen" aan tafel. Hoe gezond dat DNA-eigen bord voedsel ook moge zijn, het doet afbreuk aan onze banden met de ander, en dat kan toch nooit de bedoeling zijn?
    En trouwens: dat mensen meer en meer "intoleranties" ontwikkelen tegen allerlei voedingsstoffen, en dus persé iets anders willen of moeten eten, valt niet toevallig samen met de stijgende intolerantie in het algemeen. Mensen kunnen alsmaar minder van elkaar verdragen en klagen alsmaar méér en harder over anderen. En zo kunnen mensen ook steeds minder de alledaagse voedingsstoffen verdragen. Mensen zijn ook steeds meer bezig met diëten en "verstandig" eten, en ook in die zin drijven we alsmaar verder van elkaar weg omdat elk zijn eigen drastisch dieet wil of moet volgen. Als we dan toch eens de stap zouden zetten om samen te eten, en om allemaal hetzelfde te eten, ook al zondigen we daarmee tegen het heilige dieet, dan zijn we toch eventjes minder met onszelf bezig, met ons eigen delicaat persoontje, en méér met de anderen. We kunnen er alléén maar socialer en minder egocentrisch bij worden.
    Samen eten vraagt dikwijls ook een stukje altruïsme: als er niet genoeg is voor iedereen om zijn/haar buikje rond te eten, of als er niet voor iedereen evenveel balletjes in de soep zitten, of niet voor iedereen evenveel pannenkoeken op de stapel liggen, dan moeten we leren om iemand anders ook iets te gunnen. Dan moeten we leren accepteren dat een ander deze keer iets méér krijgt. En erop vertrouwen dat het een volgende keer onze beurt zal zijn.
    Samen eten maakt van ons betere en meer solidaire mensen. Samen eten leert ons het enorme belang van "delen", iets waar deze moderne, harde maatschappij méér dan ooit behoefte aan heeft.

    Kortom: laat ons allemaal terugkeren naar de gezellige tafel van weleer, waar we ons allemaal samen rond scharen en allemaal samen eten wat de pot schaft. En ondertussen in warme verbondenheid elkaar weer beter leren kennen en weer écht met elkaar leren praten. En ook méér van elkaar leren verdragen, want zeg nu zelf: als we allemaal hartelijk kunnen lachen om dat onbeleefde boertje dat uit een goedgevulde maag ontsnapt, dan zullen we het misschien ook kunnen verdragen als de kinderen van het kinderdagverblijf naast de deur wat te luid lopen joelen?

    20-03-2020 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    19-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vladimir

    Meestal probeer ik in mijn blog-stukjes van nabij in te pikken op de actualiteit of op een opvallend item op de nieuws-sites, maar dezer dagen gaat het alléén maar over Corona. Een ander onderwerp is er niet meer. En ik heb écht geen zin om nog een keer een kritisch of sarcastisch stukje over Corona te schrijven. Ik word sowieso overstemd door het media-tumult.

    Er zijn wél enkele positieve verhalen te vertellen over deze crisis. Zoals dat de ijscrèmekar vanaf midden maart al op straat te zien is, ook al is het totaal nog geen ijsjesweer. Of dat je nu de doodskist voor de begrafenis van je geliefde via Skype kan kiezen.

    Maar ik ben die hele Corona-heisa zo beu als kouwe pap, en wil er eigenlijk niets meer over schrijven. Er is natuurlijk ook nog altijd Donald J. Trump, een onuitputtelijke bron van inspiratie. Maar ook met die kwast heb ik het nu toch even gehad.

    Laat het ons dan een keer hebben over zijn collega Vladimir Poetin. Die is óók president, óók van een héél groot en machtig land. En die is ook niet vies van een frats, op tijd en stond.
    Vladimir Poetin is al president van Rusland sinds december 1999, toen Boris Jeltsin finaal té dikwijls te zat bleek te zijn om nog geloofwaardig over te komen. Technisch gesproken is Vladimir niet de volle voorbije 20 jaar president geweest, want dat mag niet volgens de Russische grondwet: een president kan maar twee termijnen van 6 jaar aanblijven. Poetin heeft dat héél elegant opgelost: hij heeft zijn marionet Medvedev één ambtstermijn van vier jaar laten overnemen, en heeft als eerste minister achter de schermen aan de touwtjes getrokken. Daarna kon hij wél nog een keer twee beurten zélf  de baas spelen.
    Maar nu zijn ook die twee beurten opgebruikt, en hij heeft nog helemaal geen zin om op pensioen te gaan. Want hij heeft nog al die prachtige ideeën die hij wil realiseren. En dus laat hij de grondwet aanpassen zodat hij er nog minstens één termijn kan bij doen, of misschien zelfs nog zo véél termijnen als hij zou willen. Dat soort praktijken is in het Afrikaanse continent schering en inslag. Zo heeft ook Kabila dat geprobeerd in Congo, maar dat is niet helemaal gelukt en toen is die een beetje creatief geweest. Maar in Rwanda heeft voormalig Hutu-moordenaar, en aanstichter van de genocide, Paul Kagame die stunt wél kunnen uithalen: die is ook al sedert 2000 president, en zal dat minstens tot 2032 kunnen blijven. Kagame en Poetin hebben trouwens nog wel méér fijne trekjes met elkaar gemeen: allebei dulden ze geen tegenstand of tegenspraak, en al wie durft te protesteren verdwijnt achter de tralies of is het toevallig slachtoffer van een dodelijke overval door een bandiet die daarna ook het zwijgen wordt opgelegd. Dat je in Rwanda beter kan zwijgen, heeft de populaire zanger Kizito Mihigo ondervonden: deze vroegere vriend van Kagame is zowat een maand geleden dood aangetroffen in een politiecel nadat hij opgepakt was bij een poging om naar Burundi te vluchten. Uiteraard was dat een ongeluk, of zoiets. Net zoals de moord op de kritische journalist Maxim Borodin, in april 2018: volgens de Russische regering heeft die zelfmoord gepleegd.

    Maar goed, Poetin dus. Een man met grote ambities.

    Hij wil Rusland "weer groot maken". Letterlijk en figuurlijk. Eigenlijk zou hij liefst "tsaar" willen worden, want dat bekt véél beter dan "president". En eigenlijk wil hij zijn land ook in oppervlakte weer even groot laten worden als het vroegere tsarendom. Dat hij daarmee botst met de internationale rechtsregels en met de soevereiniteit van andere landen, dat is een klein detail waar hij zich weinig aan gelegen laat. En dus heeft hij het Krim Schiereiland geannexeerd. Europa heeft daartegen "fel geprotesteerd". Wat ongetwijfeld ontzettend veel indruk heeft gemaakt. Hij is ook al begonnen met de verovering van andere grote stukken in het oosten van Oekraïne, maar dat loopt iets moeizamer dan hij verwacht had. En passant hebben zijn troepen daarbij een passagiersvliegtuig uit de lucht geschoten, maar ook dat laat hij niet aan zijn hart komen.
    Aan de andere kant van zijn land heeft hij zijn hebberig oog laten vallen op een aantal eilanden, de "Koerillen", waar ook Japan aanspraak op maakt. Japan is erg boos, maar daar stoort Poetin zich al evenmin aan.
    En waar hij helemaal onbezorgd zijn gang kan gaan, is in het Noordpoolgebied. Met de klimaatopwarming heeft hij bijna het hele jaar door toegang tot gebieden waar hij vroeger nauwelijks kon komen, en dat zint hem wel. Want er is daar véél rijkdom te rapen! Hij heeft er ondertussen al een drijvende kerncentrale naartoe gestuurd, die energie zal kunnen leveren voor een stad van wel 200.000 inwoners. Al zal Poetin daar misschien wel een robbertje armworstelen met Donald moeten uitvechten, want die heeft ook wel interesse.
    Wat Poetin grandioos zal winnen, want heeft u de man al eens zien paraderen met zijn blote bast? Arme Donald!

    19-03-2020 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    18-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help, ik heb Corona

    Ik voelde me wat ziekjes toen ik gisteren opstond: neus verstopt, en een vervelende droge hoest. En ik had het gevoel dat mijn wangen een beetje gloeiden.

    Normaal zou ik daar niet verder op gelet hebben, maar nu: "Zou ik misschien Corona hebben?"
    Dat zou pas het toppunt van Corona-wraak zijn! Ik die altijd nogal sarcastisch en sceptisch op de Corona-heisa gereageerd heb; stel je voor dat ik het nu zélf zou hebben?

    Met al die Corona-hysterie blijven we allemaal beter weg uit de overvolle supermarkten. Voor mij geen probleem: ik bestel al sinds jaar en dag, van bij het prille begin van die Colruyt-service, bij Collect & Go, en kom de drukke winkelgangen niet meer binnen. Ik ben een wekelijkse klant, en in het afhaalpunt van Merelbeke kennen ze mij al allemaal. Ik vermoed zelfs dat ze ook zonder bestelling al zouden weten wat ik nodig heb.

    Maar het lukte me vorige zaterdag en zondag niet meer om mijn bestelling te plaatsen bij Collect & Go: compleet volzet. Iedereen heeft CoGo ontdekt, omdat niemand nog in de winkel wil rondlopen. "Corona!" weet u wel. Ook gisteren heb ik een paar keer geprobeerd. Tevergeefs: Merelbeke volzet, Ledeberg volzet. Ik zal dus voor deze keer zélf door de gangen moeten gaan lopen. Als dát niet het toppunt van ironie is: ik doe altijd mijn boodschappen via Collect & Go, en nu het méér dan ooit aangewezen is, kan het niet.
    Ik voelde me op slag zieker worden.

    Zou het dan toch van dát zijn? "Misschien voor de zekerheid mijn koorts eens meten," dacht ik.

    Oeps: geen werkende koortsthermometer meer in huis. Al in jaren heeft niemand hier bij ons nog eens koorts gehad; we hadden dus ook geen thermometer nodig. Maar nu: je weet maar nooit, hee.
    Geen nood: er is altijd bol.com: "Vandaag besteld, morgen in huis." Ik dus naar de website van bol.com, en gezocht naar koortsthermometers. Liefst zo eentje die je koorts meet op je voorhoofd, of anders in je oor, want die ouderwetse die je onder de oksel moet steken, die vertrouw ik niet zo. En zoals vroeger, toen we kindjes waren, in de poep; nee, dank je wel. Oei: geen koortsthermometers meer in voorraad. Géén voor op het voorhoofd, géén voor in het oor, en ook geen meer voor onder de oksel. Allemaal compleet uitverkocht bij "de winkel van ons allemaal." De hele westerse wereld is driftig de koorts aan het meten!
    (Misschien had ik eens bij Ali Express moeten horen? Als de koning zou tussenkomen, kon ik er daar misschien nog eentje krijgen?)
    Ik voelde me op slag zieker worden.

    Toch nog eens op de VRT nieuws-site surfen om te zien wat er allemaal aan nieuws was, dacht ik.

    Alléén maar over Corona. Kwestie van de paniek nog wat verder aan te scherpen: "We zien dertigers zonder medische voorgeschiedenis; beelden van longen zijn angstaanjagend." En ook: "Corona is de hel!"
    Volgens een Aalsterse spoedarts zijn het niet alleen de zieke tachtigers die gevaar lopen, maar ook kerngezonde dertigers. Om één of andere reden worden die pas écht Corona-ziek nadat ze genezen zijn.
    (Toch vreemd dat zoiets in China nooit het geval geweest is: daar was de sterftegraad voor min-vijftigjarigen minder dan 0,5%.)
    Ik voelde me op slag zieker worden.

    Misschien toch nog eens checken wat de symptomen zijn? Koorts: nee, dat heb ik niet; denk ik. Droge hoest: ja, dat heb ik. Vermoeidheid: ja, dat heb ik ook; dat heb ik al jaren omdat ik een slechte slaper ben. Slijm ophoesten, kortademigheid, spierpijn, keelpijn, hoofdpijn: dat heb ik allemaal niet. Een verstopte neus: ja, al bijna heel mijn leven.

    "Maar je hoeft niet alle symptomen te hebben om besmet te zijn," zegt viroloog Marc Van Rast. Ach zo, dat is een hele geruststelling.
    (Is het je ook opgevallen dat er opeens véél meer virologen zijn in ons land? Vroeger, bij een griepepidemie, was er alléén maar Van Ranst, maar op één of andere manier hebben die zich de laatste weken vermenigvuldigd.)
    Dus toch maar het zekere voor het onzekere nemen. En wat moet je doen als je symptomen hebt? "Blijf in je kot!"
    Dat betekent meteen dat ik mijn kleindochter de eerstkomende dagen of weken niet zal mogen zien.
    Ik voelde me op slag zieker worden.

    Ondertussen gaan de gevechten en bombardementen in Syrië gewoon voort, en zijn er daar nog elke dag duizenden die op de vlucht moeten. Naar Turkije, waar ze stante pede doorgestuurd worden naar Griekenland. En ondertussen zijn de toestanden in de vluchtelingenkampen met de dag schrijnender. Maar dat is blijkbaar géén nieuws meer. Zélfs het bericht dat een kind in een overbevolkt vluchtelingenkamp omgekomen is in een brand, is maar een kleine voetnoot in de berichtgeving.

    Ik voel me alsmaar zieker worden!

    18-03-2020 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    Categorie:Covid
    >> Reageer (0)
    17-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Corona Werkdag

    Gisteren, maandag, ben ik voor het eerst gaan werken na het ingaan van de draconische Corona-maatregelen van onze besluitvaardige regering-in-lopende-zaken.

    Het was heel kalm onderweg naar Gent Sint-Pieters, en ook in het station was er weinig activiteit te bespeuren. Op de trein zélf voelde het wél erg vreemd aan: er waren bijna geen pendelaars, maar de wagon zat toch bijna vol. Illegalen, op weg naar het Maximiliaanpark in Brussel, allicht. Ik begreep eerst niet goed waarom die nu opeens in groten getale de trein hadden genomen, en waarom ze niet zoals anders schichtig om zich heen zaten te kijken of de controleur in aantocht was. Maar het werd mij al direct duidelijk toen de treinbegeleider haastig door ons compartiment stapte. Met mondmasker op en met handschoenen aan. Hij deed geen enkele moeite om een vervoersbewijs te controleren, en haastte zich duidelijk naar een privé-plekje waar hij ongestoord kon zitten zonder risico om besmet te worden. Wie zou het hem kwalijk kunnen nemen?

    Veel word ik niet gecontroleerd, op de trein: zowat één keer op vijf, ofzo. Maar dit was duidelijk niet één van die keren dat er een controle zou gebeuren. En die illegalen waren niet van gisteren: die hadden ook al lang begrepen dat ze geen last zouden krijgen. Anders worden ze altijd aangesproken door de treinbegeleider met de vraag of ze een vervoersbewijs hebben en of ze hun identiteitspapieren willen tonen. Omdat ze nooit een vervoersbewijs bezitten en niet van plan zijn er eentje te kopen, en ook geen identiteitspapieren bij hebben of die in elk geval niet willen tonen, worden ze dan in het eerste station onverbiddelijk uit de trein gezet. Maar met die Corona konden ze nu dus ongestoord reizen tot waar ze wilden.

    Op het werk aangekomen, in de Belfius-toren op het Rogierplein, merkte ik dat de liften anders geprogrammeerd waren. (Of misschien waren ze geïnfecteerd door een virus?) Meestal zijn ze erop ingesteld om zo efficiënt mogelijk op en neer te suizen: dat wil zeggen met zo véél mogelijk mensen tegelijk. Om de maximale capaciteit te benutten.

    De "maximale capaciteit" van een lift, dat kent u wel? Dat betekent 26 personen in een kooi van minder dan 3 vierkante meter oppervlakte; ik heb het nooit in het echt moeten ervaren, maar ik vermoed niet dat zoiets in de realiteit mogelijk is.
    Maar nu werkten ze dus anders: de lift vertrok zodra ik instapte. Zo te zien werd er niet veel volk verwacht.
    En inderdaad: de hele verdieping was leeg. Ik kon gaan zitten waar ik wilde. We hebben namelijk geen vast bureau meer bij Belfius: "new way of working". Er zijn trouwens maar 6 à 7 bureaus per 10 werknemers. Er wordt blijkbaar vanuit gegaan dat er altijd 30 tot 40% afwezigen zijn: in verlof, of in telewerk. Of anders: ziek, dat mag ook.
    Ik ging toch op mijn "gewone" plaats zitten, zoals elke keer als ik in Brussel werk.
    Ik begon alvast met het ontsmetten van mijn klavier en mijn muis. Je weet maar nooit wie daar de vorige week met besmette handen aan geweest was? Ik had een emmertje meegebracht van thuis, en een flesje ontsmettingsalcohol. Ik heb dat emmertje met water gevuld en er een halve liter alcohol in gekapt, en ik heb er mijn toetsenbord en muis in gedumpt. Ik heb mijn handschoenen boven gehaald, en mijn sponske, en ben verwoed beginnen frotten. Daarna moest mijn gerief wel eventjes drogen, want ik kon die toch niet aansluiten als ze nog nat waren, hee! Ik ben in de tussentijd dus maar aan een ander bureau gaan werken. Die muis voelde plakkerig aan, en het toetsenbord lag vol kruimels; ik kon vermoeden dat iemand aan dat bureau zijn boterhammen-met-chocopasta had opgegeten.

    's Avonds na het werk moest ik in het station naar het loket, voor een nieuwe "10-beurtenkaart voor de parking". Ik zie daar altijd ontzettend tegen op, want dat is elke keer lang aanschuiven: meestal zijn er maar twee van de 6 loketten open. (Ik heb me al dikwijls afgevraagd waar die andere 4 voor zouden dienen?) Eén daarvan is ook voor buitenlandse reizen, en dan duurt het altijd oneindig lang eer alle formaliteiten afgehandeld zijn. Maar nu was het "travel center" zo goed als leeg. De rij naar de loketten leek wel ontzettend lang, maar dat kwam gewoon omdat iedereen minstens één meter ruimte moest laten tot zijn voorganger in de file. Deze keer kwam ik dus rap aan de beurt. Ik bestelde mijn parking-kaart aan de gemaskerde man aan het loket, en mocht betalen. Ik stak mijn kaart in de betaalterminal, maar aarzelde toen ik mijn code moest intikken: wie weet welke virus-handen mij al waren voorgegaan? Ik heb mijn code dus voor alle zekerheid maar met de elleboog ingetikt; gelukkig had ik bij de derde keer op de juiste cijfers gedrukt.

    Iets na 6 uur 's avonds was ik thuis. Tijd om aan tafel te gaan. Daarna afruimen en de afwas doen. En de tandjes gaan poetsen. Ik was net op tijd weer beneden om te zien dat Ben doodongelukkig was omdat hij wéér geen 1000 euro had kunnen uitdelen in Blokken.

    Daarna heb ik me in de zetel geïnstalleerd voor het 7-uur-journaal. Razend benieuwd wat deze keer de hoofdpunten zouden zijn?
    Want dat is altijd wel een complete verrassing!

    17-03-2020 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per maand
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs