Inhoud blog
 • Verhuis
 • Vriendschap, het beste Medicijn
 • Voor alles een Uitleg
 • Sensatie
 • Op Reis met Delta
 • Defensie-Uitgaven
 • Het Belgisch Leger
 • Een nieuwe Keuken... altijd een beetje Avontuur
 • Kinderachtig
 • Groene Dogma's
 • Dienstmededeling
 • Vaccinatie-alchemie
 • Die mooie Zomer
 • De katholieke Kerk
 • Mensenrechten
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • Belgische politiek (48)
 • Covid (69)
 • Cursief (176)
 • De wijde Wereld (134)
 • Persoonlijk (38)
 • Portretten (7)
 • Prinses Liese (19)
 • Wetenschap (40)
 • Sinister
  Een averechtse Kijk op de Wereld
  26-07-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verhuis
  Beste lezers,

  helaas zijn er recent al te zware problemen geweest met deze site (www.bloggen.be).
  Vanaf nu zal mijn blog dus niet meer hier te vinden zijn, maar verhuis ik naar
  https://andershandig.blogspot.com.

  Voor de rest verandert er niet zoveel. Mijn blog heet nog altijd "Sinister", en is nog altijd even eigengereid.
  Welkom op mijn nieuw adres...

  Eric

  (De oudere stukjes blijven wel hier nog consulteerbaar. Hoop ik...)

  Bijlagen:
  https://andershandig.blogspot.com   

  26-07-2021 om 17:56 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cursief
  >> Reageer (0)
  09-07-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriendschap, het beste Medicijn

  Dat "vriendschap" zowat het belangrijkste goed is voor een mens, daar ben ik al heel mijn leven van overtuigd. En zie: het is recent ook wetenschappelijk bewezen. En trouwens: niet alléén is "vriendschap" op zich erg belangrijk, ook het écht contact met je vrienden is van fundamenteel belang voor ons mentaal welzijn. En dan hebben we het ook over "fysiek" contact: elkaar écht "lijfelijk" kunnen ontmoeten af en toe, elkaar af en toe eens kunnen vastpakken of knuffelen.

  Helaas is dat één van die dingen die "corona" ons ontnomen heeft, of liever: de corona-maatregelen. Nu de teugels weer wat losser mogen, kunnen we hopen op beterschap, al zal het misschien toch nooit meer helemaal zijn "zoals vroeger". Ik vermoed dat veel vriendschappen zich ook na de versoepelingen zullen beperken tot het "spiritueel" niveau; ik vrees een beetje dat veel vrienden ook na de versoepelingen "verre vrienden" zullen blijven. En nochtans...

  De heilzame effecten van "vriendschap" zijn niet alléén gevoelsmatig, instinctief, vanzelfsprekend, ze zijn inderdaad ook wetenschappelijk bewezen. En die effecten blijken nog sterker te zijn dan de wetenschappers verwacht hadden. Het staat zelfs zonder meer vast dat "vriendschap" dé belangrijkste bepalende factor is voor ons welzijn én voor onze gezondheid.

  Vriendschap beschermt ons bijvoorbeeld tegen stress. Dat is gebleken in een aantal wetenschappelijke onderzoeken. De reden hiervoor is vrij voor de hand liggend: als we ons gesteund weten door een vriend, dan zijn we zelfzekerder en minder gevoelig voor faalangst. Ook bij gewone, alledaagse, stressmomenten (zoals bij een doktersbezoek, om maar iets te noemen) kan de aanwezigheid van een vriend ons helpen om rustig te blijven, in de zekerheid dat er iemand is op wie je kan steunen.
  Vriendschap blijkt ook ons immuunsysteem te versterken, want uit onderzoek blijkt dat contact met vrienden de aanmaak van de zogenaamde "killercellen" stimuleert, en die zijn in zekere zin onze eerste verdediging tegen indringende virussen. Dan is het redelijk contradictorisch dat één van de belangrijkste corona-maatregelen er precies op gericht was om ons contact met vrienden te beperken of zelfs onmogelijk te maken. En dát terwijl we net dán een stevig immuunsysteem nodig hadden... Uit eerder onderzoek (naar griepvaccins, onder andere) is trouwens ook gebleken dat het effect van vaccins véél sterker is bij mensen met goede en stevige vriendschapsrelaties: we maken na inenting met een vaccin veel meer antilichamen aan als we ons omringd weten door goede vrienden. Eenzaamheid daarentegen ondermijnt ons immuunsysteem, omdat eenzaamheid chronische ontstekingen kan veroorzaken die ons immuunsysteem uitputten en die kunnen leiden tot ernstige aandoeningen zoals depressies of, onder andere, de ziekte van Alzheimer. Dat verklaart wellicht ook waarom eenzame ouderen in een woonzorgcentrum niet altijd goed beschermd worden door de vaccinaties.
  Vriendschap helpt ons ook om beter te slapen. Wat trouwens de reden is waarom veel meer mensen tijdens deze corona-periode, waarin onze sociale contacten erg beperkt werden, last hadden van slaapproblemen, en zelfs slapeloosheid. De oorzaak van een betere nachtrust dankzij het contact met onze vrienden, ligt vooral in de aanmaak van "oxytocine", het "knuffelhormoon", als we in gezelschap van een vriend zijn. Oxytocine helpt ons lichaam om te ontspannen en het onderdrukt de aanmaak van het stresshormon "cortisol", waardoor we vanzelf beter slapen. Vergeten we niet dat een slechte nachtrust ons in een vicieuze cirkel kan meesleuren, en in een neerwaartse spiraal. Want als we slecht slapen, slagen we er minder goed in om onze emoties onder controle te houden, of om empathie te voelen. Wat nefast kan zijn voor onze vriendschapsrelaties. Wat dan weer een negatieve invloed heeft op onze slaap.
  Vriendschap zou, volgens de onderzoekers, eveneens een heel positieve impact hebben op onze fysieke gezondheid. Mensen met kwaliteitsvolle relaties blijken gezonder te zijn, en ook langer te leven. Het positieve effect van vriendschap is volgens sommige wetenschappers zelfs sterker dan het effect van een gezonde voeding of van lichaamsbeweging.

  Kortom: een echte vriend is een kostbare schat, in alle opzichten. Iets wat ik zelf al altijd heb volgehouden. Een schat die we moeten koesteren! En die we hopelijk levenslang kunnen behouden. Want als we die verliezen, dan verliezen we tegelijk een deel van onszelf. En dat gaat ook ten koste van onze gezondheid.

  Dan is het toch wel bijzonder cynisch dat onze leiders en experten net dát als één van de belangrijkste richtlijnen voorop gesteld hebben: "Blijf weg van je vrienden!"...

  09-07-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Wetenschap
  >> Reageer (0)
  08-07-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor alles een Uitleg

  Ik zat 's namiddags in onze veranda een beetje te soezen. Half slaperig na alweer een veel te korte nacht. Ik was 's morgens vóór 6 uur al wakker, en de slaap wilde niet meer komen. Om 7 uur ben ik dan maar opgestaan, ook al was het een vrije dag. En dus was ik voor de rest van de dag niet écht "wakker".

  Rond twee uur in de namiddag werd mijn sloom gepieker opeens verstoord door gekletter op het dak en tegen de ruiten van onze veranda. "Vreemd" dacht ik, want ik meende op de buienradar gezien te hebben dat er vóór vier uur geen neerslag verwacht werd. Dat moest ik toch meteen eens checken. Ik heb dus de Buienradar opnieuw geconsulteerd. En ja hoor: "Geen neerslag verwacht". Ook niet in de komende drie uur. Het zou nog zeker tot vijf uur droog blijven. Consequent was de Buienradar wél. Maar ondertussen bleef de regen maar kletteren.

  Geïntrigeerd ben ik eens gaan zien bij de "veel gestelde vragen" op de site, en blijkbaar was ik niet de enige die zoiets maar vreemd vond. Want één van die "veel gestelde" vragen was: "Hoe komt het dat de Buienradar soms geen regen toont, maar er wel regen valt?" Omdat de vraag duidelijk al dikwijls gesteld was, vond ik er ook een antwoord op: "De radarinstallaties zenden radargolven uit die weerkaatsen tegen neerslagdeeltjes. Op deze manier krijgt Buienradar een beeld met allerlei echo's te zien. Indien de neerslagdeeltjes heel klein zijn (vooral bij motregen of fijne sneeuw), kunnen de uitgezonden radargolven deze neerslag wel eens missen. We zien dan geen neerslag op de Buienradar, maar er valt wel degelijk neerslag. Buienradar corrigeert dit in de Motregenradar en de Sneeuwradar."
  Wat er op onze veranda kletterde, was zéker géén sneeuw, en ook geen motregen. Maar goed: misschien was het een kwestie van interpretatie, en dus ben ik gaan zien naar de Motregenradar. En wat dacht u? Geen wolkje motregen over Merelbeke te zien.
  Kortom: ondanks een verdienstelijke poging om zich te redden, heeft de Buienradar alweer schromelijk gefaald. Zoals eigenlijk zowat iedere keer. Ik snap nog altijd niet waarom die app nog altijd blijft bestaan. De software achter de voorspellingen die gepresenteerd worden op basis van radarbeelden, bevat duidelijk méér fouten dan het reservatiesysteem voor de autokeuring. Om maar iets te noemen. Het zou natuurlijk ook kunnen dat het oude communicatieteam van Donald Trump er aan de touwtjes trekt, en ons dus altijd een "alternatieve realiteit" voorspiegelt.

  Het straffe is dat de beheerders van de Buienradar niet gewoon durven toegeven dat hun voorspellingen niet betrouwbaarder zijn dan het voorspellen van de eerstvolgende Lotto-trekking, maar dat ze zich verschuilen achter een flauwe uitleg. Die helaas even hard de mist in gaat.

  Maar het is typisch voor deze tijd, denk ik, dat men altijd probeert om overal mee weg te komen met een pseudo uitleg. In de hoop dat de mensen er vrede mee zullen nemen, en niet verder zullen vragen.
  Zo was er recent nog dat bombardement op een marktplein in Tigray door de Ethiopische luchtmacht. Het Ethiopië van Nobelprijswinnaar-voor-de-vrede Abiy Ahmed, weet u wel. En ja, Tigray ligt in Ethiopië. De bombardementen waren dus gericht tegen de eigen bevolking. Gewone burgers, mannen, vrouwen en kinderen, die boodschappen aan het doen waren. Maar ook hiervoor kwam het Ethiopische leger met een schaamteloze uitleg: het leger had "precisiebombardementen" uitgevoerd op de leiders van de opstandelingen, en de operatie was een groot succes geweest. En jawel: de precisie-aanvallen hadden alle onschuldige burgers gespaard.

  Blijkbaar was die flagrant gelogen verklaring voor de wereldleiders toch even perfect aanvaardbaar als de kromme uitleg van de Buienradar. Want er werd verder geen ophef over gemaakt. Misschien ook wel omdat de Europese leiders te druk bezig waren met hun verwensingen aan het adres van de Hongaarse premier Viktor Orban. Die overigens eigenlijk net hetzelfde gedaan had als wat ze allemaal doen: populistische maatregelen aankondigen waarmee hij de meeste inwoners naar zijn kant kan trekken bij de eerstvolgende verkiezingen. (Waarmee ik de nieuwe wet, en een hele reeks andere eigenzinnige Hongaarse wetten, niet wil goedpraten.)

  08-07-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (18 Stemmen)
  Categorie:De wijde Wereld
  >> Reageer (0)
  07-07-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sensatie

  Heb ik al eens geschreven dat onze media vooral drijven op, en zoeken naar, "sensatie"? Ja zeker? De belangrijkste motivatie om een artikel te publiceren, is het spektakelgehalte ervan: als het sensationeel genoeg is, dan verschijnt het. Het maakt niet uit of het relevant is of niet. Het maakt zelfs niet eens uit of het waar is of niet. Het probleem voor de media is natuurlijk dat de doorsnee lezer/kijker héél erg sensatiebelust is: bij alles wat niet spectaculair is, blijft de belangstelling geen tien seconden hangen. En dus "moeten" de media op die trend inspelen, en mee gaan in die ongezonde evolutie.

  Zoals ik al tot in de treure toe herhaald heb: "oppervlakkigheid" is zowat de norm geworden.

  Het verhaal van de spectaculaire geboorte van een tienling (!) in Zuid-Afrika is daar een stuitend voorbeeld van.

  De dame in kwestie, Gosiame Thamara Sithole, was begin juni bevallen van een tienling: zeven jongens en drie meisjes, na een zwangerschap van iets meer dan zeven maanden. Daarmee had ze het vorige wereldrecord van de "meeste levend geboren kinderen" gebroken: dat stond, tot een maand voordien, met negen baby's, op naam van een Malinese vrouw. En om de sensatie compleet te maken: volgens de vrouw was ze op geheel natuurlijke wijze zwanger geraakt, en niet via kunstmatige bevruchting. Of dat fysiek zelfs maar mogelijk is, ik zou het niet weten, maar het lijkt me erg onwaarschijnlijk.
  Het verhaal stond in geuren en kleuren op de site van VRT NWS, op 9 juni. Met een foto van de hoogzwangere vrouw in gezelschap van haar man, én een foto van een pasgeboren baby. Wat vermoedelijk zou moeten suggereren dat het één van die 10 pasgeborenen was, al werd dat niet expliciet vermeld. En met alle details in geuren en kleuren. Bijvoorbeeld dat er op de echo's altijd maar acht foetussen te zien waren geweest, en dat pas bij de bevalling zelf gebleken is dat er nog twee méér waren.

  Ik heb er geen idee van hoe men aan dat verhaal gekomen is. En ik begrijp al helemaal niet hoe een zichzelf respecterende nieuws-site zoiets overneemt zonder het waarheidsgehalte te checken, of toch op z'n minst te verifiëren of dit wel enigszins mogelijk zou kunnen zijn. Hoe dan ook: op 22 juni was er een nieuw artikel op VRT NWS met de vermelding dat het hele verhaal verzonnen was. Géén "rechtzetting", géén excuses voor het fake news, géén verontschuldigingen voor de onzorgvuldige berichtgeving en het klaarblijkelijk achteloos overnemen van een fantasieverhaal. Nee, gewoon een artikel met de spectaculaire kop: "Tienling verzonnen".

  De nieuwe versie is dat het hele verhaal door de vrouw bijeen gefantaseerd was. Méér zelfs: ze zou niet eens zwanger geweest zijn. Er zou alleszins geen bevalling geweest zijn. Naar het schijnt heeft ze alles uit haar duim gezogen, en is iedereen erin getrapt. Zélfs haar man: ook die zou niet geweten hebben wat er echt aan de hand was. En die is nu ontzettend in de war: hij heeft, omwille van corona, zijn pasgeboren kindjes nooit te zien gekregen, en er is ook geen enkele officiële bron die de geboorte heeft bevestigd. De vrouw zou ondertussen trouwens opgenomen zijn in een psychiatrische instelling wegens haar "waanideeën".
  Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook dit verhaal erg ongeloofwaardig vind. Want als die laatste versie inderdaad klopt: hoe heeft de vrouw dat dan klaargespeeld? Je kan toch geen zwangerschap "faken"? En al zeker geen meerlingenzwangerschap. En hoe kon die foto dan gemaakt worden van die vrouw die overduidelijk hoogzwanger was? En waar kwam dan bijvoorbeeld het detail vandaan dat er op de echo's maar acht foetussen te zien waren geweest?
  Hoe dan ook: een raar verhaal, en bijzonder vergezocht. Ook nu weer.

  Maar ook deze versie heeft VRT NWS zomaar klakkeloos overgenomen, zonder enige kritische bedenking. Want al bij al: ook dit is een heel spectaculair verhaal, zelfs nog sensationeler dan het eerste. En dát is tenslotte waar het om gaat, niet?

  07-07-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (20 Stemmen)
  Categorie:Cursief
  >> Reageer (0)
  06-07-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op Reis met Delta

  Het gaat echt véél te goed met de corona-cijfers in ons land: zelfs geen 20 ziekenhuisopnames meer per dag, en minder dan 1 op 100 testen is positief. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat er de laatste tijd méér mensen, en dan vooral kleine kinderen, een acute bronchitis krijgen dan Covid-19. Het gevolg laat zich raden: de regeringen versoepelen dat het niet mooi meer is, en de mensen worden nonchalant en onachtzaam. Alsof er geen corona meer zou zijn. Zélfs in de dagelijkse nieuwsberichten is corona dikwijls maar een "fait divers" meer, nauwelijks nog goed voor een kort item van een paar minuten.

  Dat maakt onze experten doodongelukkig en kregelig. Met die cijfers kunnen zij de mensen niet meer bang maken, laat staan motiveren om zich aan de richtlijnen te houden. Elke zichzelf respecterende expert loopt hier de muren van op. Dit is werkelijk ontoelaatbaar. Anderhalf jaar lang heeft de wereld zo goed als alléén om hén gedraaid, en nu interesseert het niemand meer wat ze te zeggen hebben. Méér zelfs: men is blijkbaar al vergeten wat zij voor ons land en voor de burgers gepresteerd hebben. Want zeg nu zelf: "De helden van de zorg"? Dat waren zij toch, als het erop aan komt: onze experten. Maar waardering? Ho maar. Ze weigeren zelfs het ereburgerschap (van de gemeente Willebroek) toe te kennen aan professor Marc Van Ranst!

  Maar zie: er is hoop. Als het een beetje mee zit, komt corona binnenkort toch weer op het voorplan, en zullen onze experten weer diegenen zijn die het voor het zeggen hebben.

  En die hoop, dat is de "Delta variant". De experten zijn het pad al aan het effenen met doemberichten en paniekerige waarschuwingen. Nu moeten ze alléén nog hopen dat hun doemscenario's werkelijkheid zullen worden. Ze schuwen in elk geval het alarmerende taalgebruik niet. En de media doen er uiteraard nog een flink schepje bovenop, kwestie van het sensatie-gehalte wat op te drijven. Want geef toe: veel spannends is er de laatste tijd in de nieuwsberichten niet meer te lezen of te horen. Of het zou de koers en de voetbal moeten zijn. En zo komen we aan artikelen en reportages met schreeuwerige koppen. Zoals: "Groeiende bezorgdheid om oprukkende Delta variant!" Of: "Oppassen voor de Delta variant in ons land!" Of: "WHO waarschuwt voor risico op nieuwe golf in Europa!"
  Want die Delta variant, die is, volgens Britse wetenschappers, wel 50% besmettelijker dan de Alpha variant, en die was, volgens Britse wetenschappers, al 50% besmettelijker dan de Wuhan-versie. De "Delta variant" is dus, volgens die Britse wetenschappers, dubbel zo besmettelijk als het brave "Chinese" virus. Waardoor Delta, volgens de WHO, vermoedelijk tegen eind augustus in Europa verantwoordelijk zal/zou zijn voor minstens 90% van alle besmettingen. En waardoor er misschien/waarschijnlijk een nieuwe "golf" op ons af zou kunnen komen. En niet alléén is Delta dus dubbel zo besmettelijk als de oorspronkelijke versie, bovendien zouden ook twee keer zo veel besmette mensen in het ziekenhuis terecht komen door Delta. Simpele wiskunde leert ons dus dat Delta vier keer zo gevaarlijk is als het oorspronkelijke virus.
  Het moge duidelijk zijn: er staan ons zware en sombere tijden te wachten, en het huidige optimistische klimaat is volledig misplaatst. We zouden ons beter nu al zorgen maken over de catastrofe die op ons af komt!

  Maar dan begrijp ik niet waarom onze overheden toch zo soepel omgaan met de reislust van de burgers? Ook wie nog niet (volledig) ingeënt is, kan zonder problemen naar het buitenland vertrekken. Een negatieve corona-test volstaat. Maar een negatieve corona-test betekent alléén dat je bij je vertrek gezond bent, méér niet. Een negatieve corona-test beschermt je nergens tegen. Al helemaal niet tegen die uiterst besmettelijke en gevaarlijke Delta variant !

  Blijkbaar heeft men helemaal niets geleerd uit de ervaringen met de teruggekeerde après-ski toeristen, vorig jaar in februari? De hele miserie is toen begonnen met reizigers die uit het buitenland terugkeerden en het virus bij ons hebben binnen gebracht. Nu spreken we over een variant die, naar het schijnt, dubbel zo besmettelijk is, én dubbel zo ernstig. Er is geen twijfel mogelijk: een nieuwe ramp is onafwendbaar.
  We kunnen ons dus maar beter al voorbereiden op een nieuwe lockdown in september, na de terugkeer van al die besmette, en ultra besmettelijke, toeristen.

  06-07-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (19 Stemmen)
  Categorie:Covid
  >> Reageer (0)
  03-07-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Defensie-Uitgaven

  Vervolg...

  Misschien moet u eerst mijn vorig stukje, van gisteren, over "Het Belgisch Leger", eens opnieuw lezen. Daarin heb ik enkele bedenkingen gemaakt over de, soms absurde, besparingen bij Defensie omwille van chronisch geldgebrek. Er was geen geld meer voor een nieuwe brandweerwagen, die nochtans broodnodig bleek toen onze dappere soldaten een groot stuk natuurgebied in brand hadden geschoten. Er was ook geen geld voor camerabewaking van de wapen- en munitiedepots waar Jürgen C zijn arsenaal was komen ophalen. En dat waren maar enkele kleine voorbeeldjes.

  Maar zie, wat stond onlangs te lezen op VRT NWS? Op vraag van onze minister van Defensie, Ludivine Dedonder, heeft het leger een boodschappenlijstje opgesteld, en blijkbaar staat er een hoop gesofisticeerd hightech gerief op de verlanglijst.

  Zoals: "Vergroten van de beoogde kleine massa van 34 F-35's met extra multi-role platforms en trouwe wingmen drones, zeer lange afstand raketten en kruisraketten." De eerder besliste aankoop van 34 F-35 gevechtstoestellen is blijkbaar onvoldoende: er moeten er nog bijkomen, en ze moeten zwaarder bewapend worden. Kostprijs per vliegtuig: 66 miljoen euro. Ik begrijp nu wel dat 34 stuks nogal weinig is, want als ze aan hetzelfde tempo naar beneden donderen als de oude F-16's in het begin, dan zitten we rap zonder. Maar iemand zal mij toch eens moeten uitleggen waarvoor ons land een vloot gevechtsvliegtuigen nodig heeft.
  En verder wordt ook gedacht aan: "Verticaal opstijgende vliegtuigen, zoals de V-22 of een ander helikoptertype." Die zouden nodig zijn voor onze "Special Forces", omdat ze blijkbaar de bestaande, peperdure, NH-90 helikopters niet meer kunnen gebruiken: die zijn "moeilijk te onderhouden". (Wist men dat dan vooraf niet toen men die wou kopen?) Kostprijs van dit nieuwe speeltje: om en bij 61 miljoen euro. Per stuk.
  En uiteraard heeft ons leger ook een ultramodern "antiraketsysteem" nodig. Ons land huisvest immers de hoofdkwartieren van zowel de NAVO als van de Europese Unie, en we hebben nu niet eens de mogelijkheid om die strategische locaties goed te beschermen. Stel dat de Palestijnen één van hun raketjes afschieten naar Brussel! Een mens weet maar nooit, hee...
  En tenslotte: we moeten mee met de tijd, en dus moeten we ook "drones" hebben. "Ons land bestelde 4 MQ-9B of SkyGuardian drones. Die zouden worden ingezet voor verkenningsopdrachten, in binnen- en buitenland. De vorige regering bestelde de optie erbij om ze te bewapenen." Het idee is om die in te zetten voor bombardementen. (Om wat waar te bombarderen?) Blijkbaar doen de Britten dat nu ook al. Prijskaartje voor de vier stuks: 532 miljoen euro.
  Daarnaast heeft defensie ook nog enkele andere aankopen op het programma: twee nieuwe fregatten en enkele nieuwe mijnenvegers voor de Marine, nieuwe pantservoertuigen voor de Landmacht. Alles bijeen spreken we over een slordige 15 miljard euro.
  Ik weet niet wat u hiervan denkt, maar voor mij is één ding alvast duidelijk: hiermee is het budget helemaal opgesoupeerd, en voor een nieuwe brandweerauto is er écht geen geld over.

  Oh ja, misschien toch niet onbelangrijk: een leger heeft ook soldaten nodig. En ook daarvan hebben wij er, naar het schijnt, véél te weinig. De oude rotten gaan met pensioen. Of ze gaan met een arsenaal wapens op de loop. En de jongeren hebben geen interesse. Maar als onze troepenmacht niet de capaciteit van minstens 25.000 manschappen haalt, komen we in de problemen. Zegt onze legertop.

  Daarom zou men nu voor de aanwerving meer gaan mikken op jongeren met een allochtone achtergrond. Ik neem aan dat men hierbij denkt aan die werkloze hangjongeren, die uit frustratie wegens ontbrekende toekomstvooruitzichten af en toe ergens keet gaan schoppen? Dat lijkt mij een schitterend idee. Alléén... blijkbaar heeft men niets geleerd uit de pijnlijke ervaringen met de extreemrechts geradicaliseerde Jürgen C. Denkt men er écht aan om nu ook de deur open te zetten voor potentieel geradicaliseerde islamisten?

  03-07-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (21 Stemmen)
  Categorie:Belgische politiek
  >> Reageer (0)
  02-07-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Belgisch Leger

  Sommige oudere lezers zullen zich misschien nog die stomme zwart-wit slapstick filmpjes herinneren van de jaren 1920, met Buster Keaton of van "The Keystone Cops". Of de hilarische Monty Python afleveringen. De jongeren kennen vermoedelijk "Mister Bean" wel, de doodernstige miskleun uit de jaren 1990.

  Wat zich op 23 april in de stille Kempen heeft afgespeeld, met ons Belgisch leger in de hoofdrol, was minstens even hilarisch. Zij het nét iets minder voor de fauna en flora in de Noorder Kempen, en al helemaal niet voor de omwonenden of de aanwezige toeristen.

  Het verhaal speelde zich af in Brecht, een kleine gemeente in de buurt van Hoogstraten. Ons Belgisch leger heeft daar blijkbaar een oefenterrein, en daar worden regelmatig schietoefeningen gehouden.

  (Vraag me niet wat het nut daarvan kan zijn, want de Belgische soldaten worden nooit ingezet in een missie waarbij ze moeten kunnen schieten. Afgezien van de para's en de luchtmacht komen ze zelfs het land nooit uit.)
  Bij die oefeningen is er precies iets mis gegaan. Een vonkje uit een vuurwapen misschien? Of een onachtzame soldaat die zijn brandende peuk op de kurkdroge grond heeft gegooid? Niemand die het met zekerheid weet. Naar het schijnt zouden er "fosforkogels" gebruikt zijn: die zijn uiterst brandbaar, en mochten sowieso eigenlijk niet gebruikt worden. Precies omwille van het mogelijke brandgevaar. Het resultaat was in elk geval dat de heide in de fik gevlogen is, en dat er een gigantische brand ontstaan is waardoor de wijde omgeving moest ontruimd worden: een camping en een woonbuurt. 400 mensen moesten onverwijld hun huis achterlaten, in de bange onzekerheid of ze hun woning bij hun terugkeer nog onbeschadigd zouden terugvinden.

  Jammer genoeg was er op het oefenterrein geen militaire brandweerwagen aanwezig. Het was nochtans écht niet de eerste keer dat de soldaten daar een brandje gestookt hebben bij hun schietoefeningen. Maar het vuur kon de vorige keren telkens onmiddellijk in de kiem gesmoord worden.

  Dan zou een mens verwachten dat het vereiste materieel ook deze keer voorhanden zou zijn, toch? Blijkbaar niet. Want bij dat soort schietoefeningen met lichte wapens is er geen brandweerwagen meer voorzien, want die lichte wapens produceren immers geen vonken: "Er werd alleen geschoten met koperen kogels met een loden vulling. Daar zitten geen brandbare elementen in." Zo beweerde althans de legerleiding. Dan zal het toch die sigaret geweest zijn, zeker?
  Veel verschil zou het wel niet gemaakt hebben, want "de" brandweerwagen van het leger is kapot. Die staat al een hele tijd in panne. En helaas... de enige militairen die het voertuig konden herstellen, zijn al vijf jaar met pensioen.
  Zoiets kan toch alléén in een slapstick-filmpje? Of in een aflevering van "FC De Kampioenen". Jammer genoeg konden de buurtbewoners er niet om lachen.

  Een klein vraagje, toch... Onze defensie heeft wél 15 miljard euro beschikbaar om peperdure vliegtuigen te kopen, die hooguit een paar keer werkelijk dienst zullen doen. Maar een nieuwe brandweerwagen van zo'n 280.000 euro kan er blijkbaar niet af? En een deftig systeem om de wapendepots te beveiligen, daar was blijkbaar ook geen geld meer voor. Zoals soldaat J.C. heeft bewezen.

  Het gaat in ons Belgisch leger zoals in al onze overheidsdiensten: er moet bespaard worden, maar men bespaart op de verkeerde dingen. Men bespaart op kleinigheden, omdat dat gemakkelijk is. Men bespaart nooit op grote prestige uitgaven, hoewel die meestal van erg twijfelachtig nut zijn. En de gevolgen van die kleine besparingen laten zich soms pas veel later voelen, als men er het minst op verdacht is.

  Wordt vervolgd...

  02-07-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (21 Stemmen)
  Categorie:Belgische politiek
  >> Reageer (0)
  01-07-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuwe Keuken... altijd een beetje Avontuur

  Een nieuwe keuken kopen, dat is een beetje zoals de trein nemen: je hebt vooraf geen enkel idee hoe het zal lopen. Of waar je zal geraken. Of wanneer je zal aankomen. Bij ons was dat in elk geval toch zo.

  Over onze avonturen bij de keuze en aankoop van de keuken "uit het hogere segment" heb ik het al een paar keer gehad. Maar wie dacht dat de rest van het verhaal minder "avontuurlijk" zou zijn, die vergist zich.

  Het begon al bij de afbraak van de oude keuken. Er was met de binnenhuisarchitect héél expliciet overeen gekomen dat de muurtegels in onze bestaande keuken moesten gespaard blijven: wij wilden die heel graag aan de muur laten. Al was het maar omdat we het niet zagen zitten om ook nog eens een tegelzetter én nieuwe tegels te betalen. De keuken zélf had onze spaarpot al ferm lichter gemaakt. Die strikte instructies werden nadien nog eens bevestigd aan en door de verantwoordelijke voor de afbraak. "So far, so good."

  De donderdagmorgen arriveerden twee stoere mannen om de oude keuken af te breken. De muurtegels kwamen ter sprake, en wij hebben herhaald dat die moesten gespaard blijven. Maar ik moet toegeven: zich verstaanbaar maken met dat idioot neusmondmasker op, is niet altijd evident. Misverstanden of foutief overgekomen boodschappen zijn in die omstandigheden niet te vermijden. Om maar te zeggen: wij hoorden gedurende een paar uur ontzettend veel lawaai in de keuken, waar die beide stoere mannen bezig waren. En af en toe klonk het toch verdacht als brekende tegels. Maar goed: de corona-regels zijn strikt, en wij moesten uit die mannen hun buurt blijven zolang ze bezig waren.
  Toen het lawaai een paar uur later verstomd was, werden wij uitgenodigd om het resultaat van de noeste arbeid te bekijken. En we zagen... een compleet lege keuken. En kale muren! De mannen van de afbraak begrepen onze ontzetting niet, want zij waren in de overtuiging geweest dat de muurtegels weg moesten. Jammer! Maar goed, zo'n dingen gebeuren nu eenmaal. Zéker in deze corona-tijden. Waarbij je elkaars gezichtsuitdrukking niet ziet, elkaar niet goed verstaat door dat mondmasker, en je uit elkaars buurt moet blijven.

  Daarna werden de stukken voor de nieuwe keuken geleverd. Twee andere stoere mannen verschenen hier de vrijdag.

  Helaas... de spoelbak plus kraan was er nog niet bij: die was nog niet binnen. En ook helaas: de dampkap was er evenmin bij: nog niet geleverd door de fabrikant. Oeps: geen dampkap en geen spoelbak? Dat kon weleens problematisch worden. Zou het plaatsingsteam die stukken dan de volgende dinsdag meebrengen? Dat konden de stoere mannen ons niet vertellen. Zij hebben geleverd wat ze hadden, en zijn weer vertrokken. Dat niet alles mee was, was immers niet hun probleem.

  De dinsdag daarop stond het plaatsingsteam hier, in de vroege ochtend. Een man en een vrouw. Ik moet zeggen: "Chapeau !". Ik was heel erg onder de indruk. Ook nu weer klonk het lawaai in onze keuken af en toe behoorlijk angstaanjagend, maar gezien de corona-instructies lieten wij die noeste werkers ongemoeid. En toen ze rond vier uur lieten weten dat ze gedaan hadden, konden we met een zucht van verlichting vaststellen dat alles prima gedaan was. De kasten en toestellen waren tiptop geplaatst en aangesloten, en alles was pico bello opgeruimd. Wij waren héél tevreden over onze nieuwe keuken.

  Ware het niet... dat er geen dampkap geïnstalleerd was. Uiteraard niet, want die was nog altijd niet geleverd. Koken was er dus nog niet echt bij, want zonder afzuigkap zou de keuken direct vol kookdampen of een baklucht hangen. Wanneer de dampkap dan wél kon geleverd worden? Niemand die het wist, blijkbaar.
  En ware het niet... dat er geen kraan of spoelbak te bespeuren was. Uiteraard niet, want die was nog altijd niet geleverd. Met de hand afwassen, of water nemen om te koken of om te poetsen, was dus nog niet voor direct. Wanneer de spoelbak annex kraan dan wél kon geleverd worden? Niemand die het wist.
  En ware het niet... dat de vaatwasser niet diegene bleek te zijn die we verwacht hadden. Geen nood: we konden die nog laten omwisselen voor het gewenste toestel. Maar wanneer dat zou beschikbaar zijn, dat was niet geweten. En in de tussentijd mocht de geleverde vaatwasser niet gebruikt worden, want anders verviel de mogelijkheid tot omruiling.
  Maar ze hebben wel punctueel alles genoteerd op het "plaatsingsverslag" voor de "Dienst-na-verkoop".

  Jawel, we hadden onze nieuwe keuken. En die ziet er heel mooi uit. Maar het bleef voorlopig behelpen want we konden hem niet echt gebruiken. Hoe lang nog? Niemand die het wist.

  Een week later nog altijd niet, trouwens. Mails met vragen en klachten bleven onbeantwoord, en de vriendelijke dame aan de telefoon kon tegen de boze klant niet veel anders zeggen dan: "Onze excuses hiervoor, meneer!" Want wat blijkt? De "dienst-na-verkoop", die het dossier zou moeten behandelen, buigt zich pas na veertien dagen over het "plaatsingsverslag" (waarin melding werd gemaakt van de ontbrekende stukken). Want: "Dat is de procedure".
  Hoe wij ons ondertussen moesten behelpen? Daar had de ongelukkige dame die het slachtoffer was van mijn verontwaardiging, geen antwoord op. En hoe lang dit nog zou aanslepen, wist ze ook niet. Waarom er een plaatsingsverslag nodig was om vast te stellen wat al bij de levering geweten was? Ook daarop moest ze het antwoord schuldig blijven. Ik moest toch maar een mail sturen, kreeg ik als raad. Dat ik ondertussen al drie mails gestuurd had, zonder enige reactie, daar kon zij ook niets aan doen.
  Ik heb dus opnieuw een mail gestuurd. Naar het adres dat de dame mij doorgaf. En ik kreeg onmiddellijk een automatisch antwoord: "Door een medische ingreep ben ik momenteel afwezig. Uw mails worden tijdens mijn afwezigheid niet gelezen. Voor dringende zaken, gelieve te bellen naar het hoofdkantoor." Waarmee ook deze cirkel rond was.

  Een nieuwe keuken... écht wel een avontuur!

  Het positieve aan het verhaal is wél dat ik me nu toch in zekere zin een "keuken-expert" mag noemen. Als iemand anders een nieuwe keuken zou willen kopen en laten installeren, dan kan die altijd bij mij terecht voor advies: ik zal graag laten weten met wie je in elk geval niet in zee moet gaan.

  01-07-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (23 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  >> Reageer (0)
  30-06-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderachtig

  Dat onze politici zich regelmatig, om niet te zeggen meestal, extreem kinderachtig gedragen, dat weet ik al lang. Ik heb al enkele keren aangegeven dat de meesten van hen niet eens het intellectueel niveau van een achtjarige lijken te halen, en zich soms zelfs als kleuters gedragen. Ik heb daar trouwens al een paar stukjes over geschreven. Onder andere op 05/02/2020 en op 20/05/2020.

  Maar het recente optreden van de heer Joachim Coens, CD&V voorzitter, was toch wel een dieptepunt.

  De voorzitter, die zich geconfronteerd ziet met alsmaar slechtere peilingen, voor zijn partij én voor hemzelf, dacht er goed aan te doen zich ook eens te mengen in het "PFOS"-debat. Al was het maar om te laten weten dat zijn partij er óók nog is, en dat er in zijn partij óók over serieuze dingen nagedacht wordt. En wat had de heer Coens te vertellen? Dat volgens hem de werken voor de Oosterzeel-verbinding opgeschort moeten worden tot er volledige duidelijkheid is omtrent de gezondheidsrisico's door de PFOS-verontreiniging.
  Voor wie het verhaal niet van nabij gevolgd heeft, een korte samenvatting. Bij de werkzaamheden voor de langverwachte Oosterweel-verbinding, is ontdekt dat de uitgegraven grond grote hoeveelheden van het giftige en niet-afbreekbare PFOS bevat. Die verontreiniging dateert niet van gisteren, maar wél al van in de vorige eeuw, toen de nabijgelegen 3M-fabriek nog ongestoord PFOS mocht fabriceren en gebruiken. PFOS was/is immers een bijzonder populaire stof omdat het vet- en vuilafstotend is. Sinds 2002 is de productie en het gebruik van PFOS verboden, maar omdat het spul niet op natuurlijke wijze kan afgebroken worden, blijft het voor eeuwig in de grond zitten, en ook in het oppervlaktewater. Zo heeft het zich al zowat overal kunnen verspreiden. Recente metingen tonen aan dat in de meeste van onze oppervlaktewateren (beken en rivieren) de toegelaten concentratie aan PFOS ruim overschreden wordt. En ook de bodemverontreiniging blijkt zich ondertussen al lang niet meer te beperken tot de omgeving van de 3M-fabriek. Ook in West-Vlaanderen zijn plaatsen ontdekt waar de bodem sterk vervuild is. En in de streek van Mechelen, enzovoort.

  Het is dus in het verleden grondig fout gelopen, zó veel is wel duidelijk. En dat er eens ernstig moet onderzocht worden hoe het zo ver is kunnen komen, dat is ook duidelijk. Maar wat het stopzetten van de Oosterweel-werken daar nu kan aan verhelpen, dat is voor mij een raadsel. Het is niet door de grond daar niet verder uit te graven dat het risico verdwijnt; het is ook niet door wél te graven dat het risico zou vergroten. In feite hebben de Oosterweel-werken met de hele problematiek geen enkel uitstaans. De enige link met het PFOS is dat het probleem toevallig bij die werken is ontdekt. Hoe dan ook: de enige manier om de vervuilde bodem te saneren, is de bovenste laag met PFOS af te graven. En dát is precies wat bij de Oosterweel-werken gebeurt. Het lijkt me dus beter om daar zeker wél verder te werken.

  En dan is de vraag: "Waarom komt voorzitter Coens nu toch met die suggestie op de proppen?"
  Voor het antwoord moeten we zowat vier jaar terug in het verleden. Want toen was het PFOS-probleem ook al gekend. Althans binnenskamers: de afvalstoffenmaatschappij OVAM heeft het toen al gesignaleerd aan de bouwheer voor de Oosterweel-werken. Maar een communicatie naar het grote publiek is er op dat moment niet geweest. Omdat de toenmalige Vlaamse minister van Leefmilieu dat niet opportuun achtte. En die Vlaamse minister, dat was Joke Schauvliege van de CD&V. Net zoals alle Vlaamse ministers van Leefmilieu vóór haar ook al uit de CD&V kwamen, en de problemen met het giftige PFOS eigenlijk ook al bij die ministers gekend waren. Al van vóór het jaar 2002.
  En dáár knelt het schoentje voor voorzitter Coens: als alles boven gespit wordt wat in de voorbije twintig jaar is misgelopen rond de PFOS-vervuiling, dan komt men telkens uit op een CD&V minister. Diegene die de bal laatst aan het rollen heeft gebracht (en allicht niet helemaal zonder bijbedoelingen), is Zuhal Demir, huidig minister van Leefmilieu, en vooraanstaand N-VA lid. Voorzitter Coens is dus zwaar geschoffeerd door de démarche van mevrouw Demir, want al het drek riskeert op zijn partij terecht te komen. En dus heeft de heer Coens, zoals elke kleuter zou doen, besloten zich te wreken en het "die ander" betaald te zetten. Die "ander", dat is dan de N-VA van Bart De Wever. En het moet nu lukken dat het Oosterweel-dossier een pluim is die Bart De wever heel graag op zijn hoed steekt, want het dossier is jarenlang geblokkeerd geweest tot Bart het in beweging heeft getrokken. En Oosterweel past ook perfect in de mooie plannen van vorig Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts... ook al van de N-VA. Als Joachim Coens er nu zou in slagen de Oosterweel-werken te doen stil leggen, zogezegd omwille van de gezondheidsrisico's, dan zou hij daarmee én Ben Weyts én Bart De Wever stokken in de wielen kunnen steken, en zouden zij die mooie verwezenlijking van hun palmares moeten schrappen.
  "Als jij mij pijn doet, dan doe ik jou ook pijn. Nè!"

  Zoals gezegd: een bende kleuters...

  30-06-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (18 Stemmen)
  Categorie:Belgische politiek
  >> Reageer (0)
  29-06-2021
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene Dogma's

  "De kernuitstap veegt tien jaar klimaatbeleid in één klap weg!"

  Nee, dat is géén gefrustreerde uitspraak van een nucleaire lobbyist, het is de conclusie van een ernstige en gefundeerde studie van het Planbureau. Het gaat dan vooral over onze CO2-uitstoot: kerncentrales stoten zo goed als géén CO2 uit, en als die door iets anders (gascentrales, dus) moeten vervangen worden, dan verhoogt onze CO2-uitstoot drastisch. Ik heb dat eerder al eens aangehaald (zie mijn blog van 20/11/2020), en het Planbureau heeft dat nu zwart op wit bevestigd.
  De huidige Groene minister van Energie, Tinne Van der Straeten, ontkent dat. Uiteraard. Ze beweert dat het beleid van de huidige regering het probleem van de hogere CO2-uitstoot al heeft opgelost. Maar het beleid van de huidige regering, dat houdt precies in dat het verlies van energieproductie door de kerncentrales zal opgevangen worden door windmolens... en gascentrales. Waarbij de minister vergeet dat blijkbaar niemand een stel windmolens in zijn achtertuin wil hebben, en dat aanvragen voor nieuwe windmolenparken op het vasteland steevast door de "getroffen" gemeentes afgewezen worden. Los daarvan: windmolens zijn voorlopig nog altijd niet rendabel, en gascentrales al helemaal niet. Die moeten dus gesubsidieerd worden. En aangezien we de toegelaten normen voor CO2 na de sluiting van de kerncentrales ferm zullen overschrijden, zullen we ofwel boetes moeten betalen, ofwel "emissierechten" moeten kopen. (Dat komt erop neer dat landen die minder CO2 produceren dan toegelaten, een deel van ons "overschot" willen overnemen. Tegen betaling uiteraard.)
  Hoe je het ook draait of keert: er zal véél geld nodig zijn om de effecten van de kernuitstap te compenseren. En aangezien het uitgesloten is dat de belastingen zouden verhogen (afgezien dan van enkele "uitzonderingen", zoals een CO2-taks of BTW stijgingen of accijnzen op brandstof), zal dat geld van onze energie-factuur moeten komen. De dure eden die eerder gezworen werden (dat de kernuitstap géén negatieve impact zou hebben op onze energierekening), zijn ondertussen al weer al lang vergeten. Zoals alle beloftes en voornemens, eigenlijk.

  Maar onze overheden zijn erg creatief in het bedenken van verdoken trucjes om ons tóch meer te doen betalen. Ze zijn ook bijzonder laf, eigenlijk, want ze laten de energieregulatoren (VREG, CREG) de kastanjes uit het vuur halen. De energieregulatoren die als taak hadden om de consument te beschermen tegen de almacht van de energieleveranciers, zijn verworden tot bedenkers van allerlei foefjes om ons méér te doen betalen. Ik vermoed trouwens dat je een pokerkampioen moet zijn om lid te worden van de VREG, want ze verkondigen keer op keer met een bewonderenswaardige pokerface dat hun maatregelen goed zijn voor ons, en dat we er bij zullen winnen.
  Hun eerste verzinsel was de "digitale meter": die zou ons helpen om energie te besparen, en dus om onze factuur te verlagen. En voor mensen met zonnepanelen zou die meter bij een redelijke "zelfconsumptie" al een winst opleveren. Ondertussen weten we al dat dit een fabeltje is, en dat iemand met zonnepanelen nooit beter af zal zijn door die digitale meter. Tenzij je een (peperdure) thuisbatterij zou installeren.
  Spijtig genoeg (...) heeft de Vlaamse regering bedongen dat mensen met zonnepanelen tot vijf jaar uitstel kunnen krijgen voor die digitale meter. Zodat maar één op de vier gezinnen met zonnepanelen de pineut geweest is. Dat is uiteraard véél te weinig om de beoogde meerinkomsten te vergaren. Vandaar een volgend trucje: de verlaagde distributiekosten voor exclusief nachtverbruik worden afgeschaft. De kost voor de elektriciteit die je 's nachts verbruikt, op een aparte teller, zal dus drastisch verhogen. Dat is vooral erg pijnlijk voor mensen die elektrisch verwarmen, via accumulatieverwarming: de rekening voor de verwarming zal minstens met de helft stijgen.

  Maar ook dat zal nog niet volstaan, want de mensen met accumulatieverwarming, dat is een minderheid. Dat zijn de naïevelingen die rond de jaren negentig een huis gebouwd hebben, en toen meegegaan zijn in de aanmoedigingen om te verwarmen met "propere", en goedkope, elektriciteit. En dus moest de VREG/CREG nog iets méér creativiteit aan de dag leggen. Dat is het principe van het "capaciteitstarief" geworden. Dat zit zó ingewikkeld in mekaar, dat geen mens het nog kan volgen of achteraf zou kunnen controleren. Dus dat is werkelijk de allermooiste vondst tot nu toe. Het komt erop neer dat Fluvius per kwartier zal registreren hoe zwaar je het net belast (hetzij door te verbruiken, hetzij door te produceren), en dan wordt voor elke maand het kwartier met het hoogste verbruik bijgehouden. Van die "piek-verbruiken" wordt dan over 12 maanden het gemiddelde gemaakt, en dat is je gemiddelde piekverbruik: "Het capaciteitstarief wordt aangerekend op basis van de 'gemiddelde maandpiek' (kW). Deze gemiddelde maandpiek wordt maandelijks berekend als het gemiddelde van uw 12 laatste 'maandpieken'. De maandpiek is het hoogste kwartiervermogen (ofwel 'piekvermogen') dat u in een maand hebt gebruikt."
  En dát zal je distributietarief en netwerkkosten bepalen. Het maakt dus niet uit hoeveel je over een hele maand verbruikt hebt, wat telt is wat je hoogste verbruik geweest is. Stel dat je de hele dag werkt, en 's avonds na het werk de wasmachine op zet en de droogkast, en tegelijk ook je eten kookt en daarna de vaatwasser moet laten draaien, dan ben je zwaar de klos. Ook al heb je voor de rest van de dag niets verbruikt. Of stel dat je zonnepanelen hebt, en de zon schittert een hele dag aan de hemel, terwijl je op het werk bent en dus geen verbruik hebt thuis: ook dan zal dit je duur te staan komen, want je zal een heel hoge belasting gehad hebben door de zonne-energie, en dus een heel hoog "piekverbruik".
  Fluvius heeft hierbij trouwens nog een extraatje ingebouwd voor de mensen die het niet breed hebben. En ook voor mensen met zonnepanelen en een terugdraaiende teller. Mensen dus die héél erg zuinig proberen te zijn met hun elektriciteitsverbruik, of mensen die door hun zonnepanelen netto een nul-verbruik hebben. Fluvius gaat namelijk voor het bepalen van het capaciteitstarief uit van een "fictief" minimum piek-verbruik van 2,5 kW, zélfs al zou je dat in realiteit nooit bereikt hebben.
  Het grappige is dat de heren en dames van de VREG ook nu weer met een onbewogen pokerface vertellen dat we dankzij dat "capaciteitstarief" minder zullen betalen als we verstandig elektriciteit verbruiken: "Volgens onze voorlopige simulaties zal ruim 60% van de gezinnen zijn distributienettarieven in 2022 zien dalen of met maximaal 10% zien toenemen ten opzichte van 2020." En ook nu weer wéét iedereen al dat dit een leugen is, net zoals bij de digitale meter.

  De bedoeling van dit alles is, volgens de energieregulatoren, ons ertoe aan te zetten ons verbruik meer te spreiden over een hele dag. (Alsof dat voor iedereen zomaar zou kunnen.) Want ons elektriciteitsnet wordt nu al erg/te zwaar belast. En dan lees ik tegelijk dat Brussel vanaf 2035 alléén nog elektrische auto's zal toelaten. Op initiatief van, wat had u gedacht, de Groene bestuursleden in het Brussels Gewest. Als de andere steden volgen, dan zullen we vanaf 2035 allemaal elektrisch rijden. (Met elektriciteit van vervuilende gascentrales... maar dat is een detail.) Wat zal betekenen dat we ons elektriciteitsnet nog véél zwaarder zullen belasten. Waar is dan de beoogde minder zware belasting van ons net naartoe?

  Het betekent trouwens ook dat we met z'n allen een heel hoog piekverbruik zullen hebben op het moment dat we de batterij van onze auto moeten opladen. Waardoor ons "capaciteitstarief" de hoogte zal in schieten.

  Om een lang verhaal kort te maken: de Groene fixatie op de kernuitstap en op de elektrische auto's, zal gigantisch veel geld kosten, en wij zullen dat betalen. Met dank overigens aan de creatieve ideeën van de energieregulatoren.

  Ik vrees dat we voortaan allemaal lelijk zullen verschieten als we onze elektriciteitsafrekening zullen ontvangen.

  29-06-2021 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (25 Stemmen)
  Categorie:Belgische politiek
  >> Reageer (0)


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Archief per maand
 • 07-2021
 • 06-2021
 • 05-2021
 • 04-2021
 • 03-2021
 • 02-2021
 • 01-2021
 • 12-2020
 • 11-2020
 • 10-2020
 • 09-2020
 • 08-2020
 • 07-2020
 • 06-2020
 • 05-2020
 • 04-2020
 • 03-2020
 • 02-2020
 • 01-2020
 • 12-2019
 • 11-2019

  Gastenboek

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!