Zoek je lekkere recepten hier kan je ze zeker vinden. Alvast smakelijk.
10-01-2011
Balletjes in tomatensaus
ingredienten voor 4 personen 500 gr gehakt ( naar eigen keuze ) 6 tomaten 2 uien en een blik gezeefde tomaten zout, peper en kruidnoot Bakboter
Bereiding
Als eerste maken we van het gehakt mooie balletjes, verwarm ondertussen de vetstof. Ondertussen maken we de tomaten schoon en in 4 stukken, dit doen we ook met de uien. En doen dit in een grote kookpan laten dit stoven. We bakken de balletjes aan de buitenkant in het vetstof mooi bruin, vervolgens als ze gebakken zijn mogen ze bij de tomaten in de kookpan. Laat dit alles samen nog een half uurtje tot drie kwartiertjes sudderen op het vuur. Smakelijk.
Tip: Lekker met puree, of aardappelen met groene boontjes.
ingredienten voor 4 2 aardappelen ( geschild en in stukjes) 100 gr spekblokjes 500 gr spruitjes 1 sjalotje ( gesnipperd) 1 ui ( klein gesnipperd) 1/2 liter kippenbouillon 1 kruidenboeket ( tijm, laurier en peterseliesteeltjes) 1 eetlepel peterselie ( gehakt) nootmuskaat, peper en zout
Bereiding Snipper de ui en sjalotje, schil de aardappelen en snij in stukken. Hak de peterselie. Laat vervolgens de spekblokjes uitbakken in een pan zonder vetstof. Bak in het vetstof de ui en de sjalotjes voeg daarna de spruitjes en aardappelen toe. Voeg de kippenbouillon en de kruiden toe ( tijm, laurier en peterselie) en kook vervolgens 15 tot 20 minuutjes onder deksel tot de spruitjes goed gaar zijn. Hou enkele beetgare spruitjes bij voor het garnituur van de soep. Neem de kruiden terug weg en mix de soep. Voeg er het spek bij en kruid naar smaak met peper zout en muskaatnoot. Laat nog even goed opwarmen en serveer.
Ingredienten voor 6 personen 500 gr aardappelen 400 gr spek ( ongezouten) een stuk 500 gr erwten 1 prei 1 takje selder ( witte) 2 uien 2 takjes tijm 2 blaadjes laurier zout en peper
Bereiding Als eerste laten we de erwtjes een nachtje weken in water. We schillen de aardappelen en pellen de uien, dan spoelen we de prei en de selder. Vervolgens snijden we de groenten in grove stukken. Het spek ontdoen van de zwoerd. Giet de erwtjes af en dan doen we ze in een kookpan met 1.5 liter water. Breng aan de kook, doe er het spek, tijm en laurier bij en laat 40 minuutjes koke onder deksel. Voeg daarna de groentjes erbij en kruid met peper en zout. Laat vervolgens nog eens 20 minuutjes koken onder deksel. Neem het spek en de kruiden weg en doe door een roerzeef of mix met een mixer. Breng terug tot kookpunt. Snij het spek in stukjes voeg ze er terug bij en breng op smaak met peper en zout. Serveer heet.
Tip: Ook lekker met stukjes ringworst en worteltjes.