We pellen de ui en snijden deze in ringen. Fruit ze in wat boter. Plaats ze even aan de kant, en bak in die zelfde grote diepe pan de stukken konijn aan in flink wat boter. Voeg er de tijm, laurier en de bouillonpoeder en de uien aan toe. Giet er bier bij tot ze onder staan leg aan met wat water. Vervolgens smeren we de boterham in met de mosterd en de honing. Leg de boterham dan boven op de konijn en laat ongeveer 40 minuten stoven. Draai de konijnnestukken om met een houtenlepel. Haal vervolgens de stukken konijn eruit en leg in een diepe schaal. Haal de tijm en de laurier weg en laat dan de saus 2 minuten stevig doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de uiensaus over het konijn en serveer zo heet mogelijk.
250gr witte bonen 1 stengel witte selder gesnipperd 1 ui gesnipperd boter of olie 2 blokjes bouillon tijm, laurier en peterseliesteeltjes 2 eetlepels bladpeterselie gehakt 1 takje bonenkruid vers of gedroogd zout en peper uit de molen
Bereiding
Laat de boontjes een nacht weken. Snipper de ui en de selder en hak de bladpeterselie. Giet de bonen af en spoel ze onder koud water. Doe ze in een gote kookpan en schenk er 2 liter water bij en breng aan de kook. Voeg er het bonenkruid bij en laat 35 à 40 minuten zachtjes koken of tot de bonen gaar zijn. Vervolgens stoven we de ui en de selder in een beetje boter of olie en voeg er een beetje kookvocht van de bonen bij. Doe er de tijm, laurier en peterselie bij en laat zachtjes 10 minuten koken. houd enkele bonen bij voeg de andere groenten bij de bonen en mix de soep. Doe er de hele bonen weer bij en breng op smaak met peper en zout. Breng terug tot aan het kookpunt. Werk af met peterselie en serveer goed heet.
50 gr rijst gekookt 1 knolselder 1 prei dik 1 sjalot 2 eetlepels tomatenpuree geconcntreerd 1 liter groentenbouillon olijfolie 1 teentje knoflook peterselie gehakt tijm, laurier en peterselie cayennepeper en zout
Bereiding
We gaan de knolselder in dikke plakken snijen en schillen en dan in blokjes snijden. We leggen ze vervolgens in een schaal met water en een scheutje citroensap. We snipperen de de sjalot en knoflook, en snijden de prei in ringentjes. Fruit de sjalot in wat olijfolie en voeg er de prei en de knoflook bij en roerbak 1 minuut. Vervolgens doen we de bouillon en de tijm, laurier en de peterselie bij. Haal de selderblokjes uit de schaal en voeg ze bij de bouillon. Dek de kkokpan af en laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg er de tomantenpuree en de rijst bij goed roeren breng op smaak met cayennepeper en zout. Laat nog 3 minuten koken. Haal de tijm, laurier en peterselie eruit. Serveer de soep goed heet.
250 gr spek ongezouten een stuk 1/2 savooikool gesnipperd 2 aardappelen geschil en in blokjes gesneden 1 ui gesnipperd 1/2 kippenbouillon 40 g boter 4 laurierblaadjes zwarte peper en grof zeezout
Bereiding
We snijden de aardappelen in blokjes en snipperen de ui en de savooikool. We koken het spek af laat goed doorkoken, dan halen we het spek eruit en spoelen het af en leggen het in een propere pan. We voegen koud water toe tot het net onder staat, en brengen het aan de kook laten 7 minuten even sudderen. We laten het afkoelen en snijden het in reepjes. Dan stoven we de uien drie minuten en voegen dan de aardappelen erbij en stoven nog eens 2 minuten. Voeg er de bouillon en de laurier toe en laten 10 minuten sudderen daarna voeg je de kool erbij en laat je 5 minuten sudderen. Verwijder de laurier en mix de soep garneer met spek en serveer de soep.
1 aardappel 1 preiwit 1 sjalot boter of olijfolie 1 dl room 1 liter kippenbouillon 2 bosje waterkers tijm, laurier en peterselie zout en peper
Bereiding
We halen de waterkersblaadjes van de steeltjes. Pel de sjalot en snipper hem. We spoelen het preiwit en snijden hem in ringen. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Stoof de prei en het sjalotje in een beetje boter of olie. Doe er de aardappelblokjes en de waterkers bij maar hou nog een beetje waterkers over voor de afwerking. Schenk er de bouillon en de tijm, laurier en peterselie bij. Laat 10 minuutjes zachtjes koken onder een deksel. Haal de tijm, laurier en peterselie er weer uit en mix de soep. Breng ze terug naar kookpunt en voeg er de room bij. Op smaak brengen met peper en zout. Werk af met waterkers. Serveer de soep.
4 aardappelen in blokjes 500 gr rundstoofvlees in blokjes 2 tomaten in blokjes 2 uien in ringen 1/2 liter runderbouillon olijfolie tijm, laurier en peterseliesteeltjes peterselieblaadjes gehakt 1/2 theelepel komijnzaad geplet 2 eetlepels paprikapoeder zoet 2 teentjes knoflook gepeld en gehakt zout en peper
Bereiding
We snijden het vlees in blokjes en de uien in ringen vervolgens snijden we de aardapelen en tomaten ook in blokjes. Pel en hak de knoflook en plet de komijnzaadjes en hak het blad peterselie. Braad het stoofvlees kort rondom aan op een hevig vuur. Voeg er de knoflook de ui en het paprikapoeder bij. Roer het om en bak gedurende 1 minuut al roerend.Schenk er een kop bouillon bij en laat gedurende 40 minuutjes stoven onder deksel. Voeg de rest van de aardappelen, tijm, laurier en peterselie en de komijnzaadjes bij. Laat 10 minuutjes zachtjes koken met deksel. Neem de peterselie, tijm en laurier uit. En breng op smaak met peper en zout. Serveer goed heet.
500 gr champignons 30gr eekhoorntjesbrood gedroogd 1 liter kippenbouillon 1 ui 1 dl room 30 gr boter 2 knoflookteentjes 2 eetlepels peterselie gesnipperd zout en peper
Bereiding
We gaan het eekhoorntjesbrood weken in 1/4 liter water. Vervolgens snipperen we de ui en de knoflook. Maak de champignons proper en stoof ze samen met de knoflook en de ui. We voegen het eekhoorntjesbrood en het vocht ervan toe en laten zachtjes sudderen gedurende 20 minuutjes. Mix de soep en gier eventueel nog eens door een zeef en breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep.
1 bloemkool in roosjes 1 ui gesnipperd 1/2 liter kippenbouillon 25 gr boter peterselie, tijm en laurier peper en zout
Bereiding
We gaan de ui snipperen en de bloemkool in roosjes verdelen. Fruit de ui in de boter en voeg de bloemkool erbij. Giet er de kippenbouillon bij en voeg tijm, peterselie en laurier aan toe. Breng op smaak met peper en zout en laat zachtjes 20 minuutjes koken. Haal de laurier, tijm en peterselie weer uit en mix de soep. Serveer de soep.
2 aardappelen 1 kg witloof 1 ui 1 liter kippenbouillon 150 ml room boter 1 knoflookteentje 1 kruidnagel 2 lauriersblaadjes peper en zout
Bereiding
We gaan de groentjes proper maken en de ui en knoflook snipperen. Vervolgens snijden we de aardappelen in blokjes en snipperen we het witloof. Fruit de ui, knoflook, aardappelen en het witloof in een klontje boter. Giet er de bouillon de kruidnagel en laurier bij en laat 25 minuutjes zachtjes koken. Vervolgens halen we de kruiden eruit en mixen we de soep. Giet ze desnoods nog eens door een zeef. Breng op smaak met peper en zout. En giet er een scheut room in. Serveer de soep.
500 gr pompoen ( vruchtvlees) 250 gr room 1 liter groentebouillon 1/2 citroensap muskaatnoot, zout en peper
Bereiding
Snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Doe het vruchtvlees in een kookpan en giet de groentebouillon erover tot ze net onder staan. Breng ze aan de kook en draai het vuur lager en laat 15 à 20 minuutjes onder gesloten deksel koken tot het vruchtvlees mals is. pureer het vruchtvlees met een pureerder en voeg er het citroensap bij. Voeg er de room en eventueel nog 50 ml groentebouillon bij. Laat de soep nog even koken, haal de soep van het vuur en voeg peper en muskaatnoot toe en breng op smaak met zout. Serveer de soep.