Persoonlijk verhaal van een weg naar een fitter en gezonder lichaam
13-11-2011
De weegschaal en SMART doelen
De weegschaal
Wanneer je start met een dieet is het verleidelijk om elke dag op de weegschaal te gaan staan om te zien of je al vooruitgang hebt gemaakt. Toch wordt er steeds aangeraden om je niet elke dag te wegen (en zeker niet 2x per dag). Ondanks het feit dat ik deze tip heel goed ken, kon ik het nooit laten om niet elke dag mezelf te wegen. Er zijn 2 goede redenen waarom je jezelf best niet elke dag weegt:
1. Wanneer je snel vooruitgang ziet en de kilo's er gemakkelijk af vliegen, kan het zijn dat je onbewust meer eet om jezelf te belonen.
Je ziet de resultaten van al je inspanningen op de weegschaal en je zal bewust of onbewust vieren dat je het zo goed gedaan hebt. In het begin zal je steeds snel resultaat zien en zal je dan de broeksriem iets minder strak aanspannen waardoor je jezelf gaat saboteren en je misschien op een plateau moment zal komen.
Het plateau moment in een dieet is een zeer "gevaarlijk" moment. Volgens mij is dat het moment dat de meeste mensen afhaken. Dat is eigenlijk het moment dat je lichaam gewoon is geworden aan al je nieuwe gewoonten. Het is dan nodig om eens alles door elkaar te gooien en je lichaam even moet uitdagen. Je moet daarom niet je dieet en beweeg plan nog strikter maken, maar bv. ander soort eten en anders soort sport of beweeg routines toepassen.
2. Wanneer je op een bepaald moment of zelfs in het begin niet echt het cijfer op de weegschaal ziet dalen, kan je heel gemakkelijk gedemotiveerd geraken en terug in oude gewoontes hervallen.
Het is niet omdat de weegschaal aangeeft dat je niet in gewicht bent veranderd, dat je lichaam niet is veranderd. Het is niet voor niets dat we steeds herinnerd worden aan het feit dat spieren meer wegen dan vet.
Daarom is het dus belangrijk van je maximaal 1x per week te wegen. Naarmate je ook minder weegt zal het moeilijker worden om nog gewicht te verliezen. Dan kan je ook best de tijd tussen het wegen vergroten, bv. 2x per week, 1x per maand. Veel beter is het om je op een aantal andere metingen te focussen: - je kleding maat, hoe zit je kleding? - metingen van je buik, heup, of andere lichaamsdelen - hoe je lichaam aanvoelt: ga eens voor de spiegel staan en kijk naar je lichaam. Waar denk je het meeste 'vet' of massa te verliezen. Voel eens aan dat stukje extra 'massa', onthoud hoe je je voelt wanneer je je hele lichaam afloopt naar plaatsen waar je denkt te kunnen vermageren. En zet je na 1 maand nog eens voor de spiegel - uitzicht van je spieren, hoe uitgesproken zijn je spieren? - fitness niveau. Als je na een aantal weken een bepaald oefening veel meer en langer na elkaar kan doen, ben je fitter en heb je meer spieren.
SMART doelen
De letters van SMART staan voor: - Specifiek; je doel moet duidelijk zijn - Meetbaar: het moet mogelijk zijn om te beten of je je doel bereikt hebt of niet - Acceptabel: je doel moet aanvaardbaar zijn - Realistisch: Is je doel haalbaar? - Tijdsgebonden: wanneer zal je doel bereikt kunnen worden?
Op sommige websites of in dieet boeken vind je vaak de tip om SMART doelen te gebruiken. Wanneer je dus zegt, "ik wil vermageren" of "ik wil fit en gezond worden" moet je daar een SMART doel van maken. Ik wil het even hebben over de "T" in SMART. Volgens mij is het niet altijd een even goed idee om een streefdatum te zetten op je dieet-doel. Stel dat je bv zegt "ik start vandaag met mijn eet- en beweeg plan en ik verwacht elke week 0.5 kg te verliezen, dus binnen x weken heb ik x aantal kg verloren." (Dit is allesinds hoe het meestal bij mij ging) Op een bepaald moment kwam ik dan in week 2, en verwachtte ik dus om 1 kg minder te wegen. Maar om de een of andere reden had ik dat dan niet altijd gehaald en dan gaf ik meestal op. Dus hier is ook nood aan een andere aanpak.
1. Het is belangrijk om doelen te stellen, maar de bedoeling is om de rest van mijn leven fit en gezond te blijven. Dus het uiteindelijke doel is om mijn gewoonten en mind-set zo te veranderen dat ik voor de rest van mijn leven fit en gezond kan blijven.
2. Daarna is het belangrijk om kleinere mijlpalen te bepalen of tussendoelen.
3. Bepaal de tussendoelen die je binnen een bepaalde termijn wil halen. Dit zijn de tussendoelen waar je zelf volledige controle over hebt. Bijvoorbeeld: Begin met 1x per week te sporten en bouw verder op tot 4 of 5 keer per week Begin met elke dag 1 liter water per dag te drinken en bouw verder op tot 2 liter
4. Bepaal de tussendoelen waarvoor je geen termijn bepaalt. Dit zijn dan eerder de tussendoelen waar je niet volledige controle over hebt, zoals je gewicht. Het kan zijn dat je op een bepaald moment geen gewicht meer zal verliezen, of toch allesinds zo snel niet als je zou willen. Dan kan je jezelf best de tijd geven om er te geraken ipv daar een strikte deadline op te zetten. Bijvoorbeeld: Een kleedje met maatje 38 kunnen dragen of bv 40 minuten aan 1 stuk kunnen joggen.
5. Wees ook flexibel en beschouw de termijn voor je tussendoelen niet als vast. Je kan eens tegenslag hebben en dan moet je gewoon je streefdatum aanpassen. Vergeef jezelf dan ook als je je streefdatum niet hebt kunnen halen
6. Meet je vooruitgang en erken ook je vooruitgang hoe klein die ook is. Blijf gefocust op je doel. Zolang je blijft doorzetten en je de juiste richting blijft uitgaan kan je je bestemming nog bereiken.
7. Zorg ervoor dat je ook echt intrinsiek gemotiveerd bent. En dat je dus vanuit het diepste van je ziel je doel wil bereiken en niet dat je moet vermageren om redenen buiten jezelf. Herinner jezelf er dagelijks aan waarom je er voor kiest om voor een andere levensstijl te gaan.
Ik kijk er naar uit om deze nieuwe aanpak toe te passen! Hopelijk hebben jullie er wat aan gehad.
Vandaag is de eerste dag dat ik opnieuw begonnen ben. Al bij al ben ik tevreden over hoe deze dag gelopen is. Zeker niet te veel gegeten, ik heb me voldoende kunnen focussen op wat mijn lichaam nodig heeft en me niet laten verleiden door koekjes, snoep,... Ik heb ook een work-out kunnen doen die mijn lichaam heeft deugd gedaan. Goede reden dus om tevreden te zijn.
Enige minpuntje was de weegschaal. Ik laat mij altijd doen en ik zet mezelf bijna elke dag op de weegschaal. Ook al weet ik dat ik telkens bij een slecht resultaat, gedemotiveerd wordt.
Maar geen paniek, deze keer ben ik voldoende gemotiveerd om ervoor te gaan. Een andere aanpak kan alleen maar beter zijn dan de vorige aanpak, die weinig resultaten bracht.
De volgende work-out heb ik voltooid op 12 november 2011:
Altijd starten met een warm-up voordat je sport: http://www.bodyrock.tv/2010/10/23/warm-up-routine/
Dit is de warm up routine die ik steeds gebruik
Daarna een 'Exercise Challenge' van Bodyrock.tv: http://www.bodyrock.tv/2011/10/14/im-crazy-but-you-like-it-exercise-challenge-2/
Daarna heb ik telkens nog 2 keer 5 minuten touwtje spring gedaan.
Mijn work-out was dus: - 5 minuten opwarmin - 10 minuten de "Loca! I'm Crazy But You Like it! uitdaging van Zuzana - ik kon 36 reps (!) afwerken - 5 minutjes touwtje spring - korte pauze - 5 minutjes touwtje spring
Het heeft weer heerlijk deugd gedaan om nog eens een leuke work-out van Bodyrock uit te voeren. Ik ben trots op mezelf want ik heb mezelf echt gepusht tot de limiet. Ik heb een teennagel gescheurd en mijn rechterarm was echt aan het branden, maar ik heb doorgezet en niet veel gestopt. 36 reps is het resultaat! Hopelijk kan ik dit volgende keer verbreken. Touwtje springen was ook echt doorzetten geblazen, maar met wat motiverende muziek wordt alles al veel aangenamer.
Bij een nieuwe start of begin van een (di)eet-plan is het zeer verleidelijk van veel tegelijk te willen veranderen: én minder eten, én meer sporten, én gezonder eten, én x aantal liter water per dag, én dit niet eten, én dat niet eten,.... De lijst kan soms eindeloos worden. Daarom is het belangrijk om steeds "baby-stappen" of kleine aanpassingen door te voeren in je gewoonten.
Het eerste waar ik me op wil focussen is nadenken wanneer ik iets eet. Ik wil mezelf ertoe verplichten om op het moment dat ik beslis van iets te eten dat ik ook weet waarom. En dat ik ook voor mezelf kan uitmaken of hetgeen ik dan in mijn mond zal steken, ook goed zal zijn voor mijn lichaam. Is dit iets dat zal bijdragen tot een gezonder en fit lichaam? Heeft mijn lichaam echt nood aan een zakje chips, of een stuk chocolade. Of is dat enkel omdat ik mij verveel of omdat ik mezelf wat minder goed voel? Uiteraard is het dan ook de bedoeling om de juiste keuze te maken.
Alles begint bij de keuze die je maakt in je hoofd en ook telkens opnieuw dezelfde keuze(s) maken. Een ex-roker of alcoholist moet ook elke dag opnieuw dezelfde keuze maken. De vergelijking is misschien iets aan de extreme kant, maar niet ver af van de waarheid. Dat is iets dat mensen vaak vergeten wanneer ze op dieet gaan of beslissen om een bepaalde (extreme) gewoonte te veranderen. Je moet elke dag opnieuw jezelf engageren voor dezelfde keuze. Telkens je in verleiding komt, telkens je voor de keuze komt te staan, beslis je over het al dan niet slagen van je opzet. Normaal gezien wordt het naar mate de gewenste gewoonte je meer hebt kunnen toepassen gemakkelijker. Maar er zullen altijd momenten in je leven komen dat het iets moeilijker zal zijn om vol te houden en dat je terug kan vervallen in je oude gewoonten. Dan is het belangrijk om vol te houden en in het geval dat je toch een slippertje zou begaan, de volgende dag de draad gewoon weer oppakken. Altijd in jezelf blijven geloven.
Mijn voornaamste focus de komende we(e)k(en) zal dus zijn om telkens na te denken wanneer ik iets in mijn mond stop. Zelf de keuze maken om iets al dan niet te eten en daar ook met volle overtuiging voor gaan. Niet ergens vanuit een idee "ik mag dit niet eten, want dit past niet in mijn dieet plan".
Dat wil niet zeggen dat ik niet mijn best zal doen om ook af en toe te bewegen. Gewoon ook omdat ik graag sport, maar het maakt dan "officieel" geen deel uit van mijn 'fit en gezond' plan.
Welkom aan alle bezoekers, geïnteresseerden, toevallige reizigers,...
Wat is de bedoeling van deze zoveelste blog, en dan nog wel over dieet en gezondheid? Wel, om eerlijk te zijn, start ik deze blog voornamelijk voor mezelf. Ik kan uiteraard alles in een dagboek zetten, maar dan kunnen jullie, aandachtige lezers, misschien niet hier en daar wat tips meepikken of inspiratie opdoen. Ik hoop ook natuurlijk dat sommigen van jullie mij zullen steunen en aanmoedigen.
Het is namelijk zo dat een grote motivator om je leven te veranderen, de mensen zijn die je steunen of waar je bij terecht kan. Eerlijk is eerlijk, alles wat ik tot hiertoe op mijn eentje heb gedaan, heeft grote kans op falen. Het is pas wanneer je weet dat er mensen aan de zijlijn en aan de finish staat dat je die extra kilometer of extra inspanning zonder veel moeite zal halen. Je bent dan trots op jezelf omdat je het gehaald hebt dankzij jezelf, maar ook omdat anderen hebben kunnen meemaken en zien wat je juist bereikt hebt. Willens nillens, mensen hebben bevestiging nodig van vrienden, familie, collega's,...
Anderzijds is het ook zo dat, zoals zovelen, vele pogingen tot verandering, na een aantal dagen vergeten zijn. Dit is de eerste keer dat ik iets anders probeer. Dit is de eerste keer dat ik mijn verhaal zal delen met mensen die hopelijk geïnteresseerd zijn in mijn verhaal en me 100% kunnen volgen en begrijpen in wat ik doe. Ik wil bewijzen dat het mogelijk is om te veranderen, ook al geloof ik er zelf nog niet volledig in.
Ik wil ook rust en een evenwicht brengen in de druk die de maatschappij op vrouwen en mannen legt op alle vlakken van ons leven. We voelen ons vaak zo slecht of niet goed genoeg voor de harde wereld die we vandaag de dag moeten trotseren. Meestal zijn we gewoon te hard of te streng voor onszelf, waardoor we juist datgene niet kunnen bereiken dat we willen. Toegegeven als we echt iets willen, dan kunnen we dat bereiken. Het is vooral belangrijk om in jezelf te geloven, je volledig in te zetten voor je doel en je niet te laten doen door negatieve gedachten.
Dus dat is dan ook wat ik hier wil bereiken en bewijzen. Ik wil gezonder en fitter zijn, ik zal de komende weken en maanden, dagelijks mijn ervaringen delen met jullie. Ik zal dan ook mijn doel bereiken en mezelf blijven uitdagen om mijn resultaten te behouden. Hopelijk volgen jullie mij dan en kunnen we mekaar steunen om te gaan voor een betere versie van onszelf.