Inhoud blog
  • Proficiat!
  • Help een handje
  • het dierlijk leven:
  • Krimpende gletsjers & een stijgende zeespiegel
  • Verandering in Europa
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    De opwarming van de aarde
    alles wat je er over moet weten
    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inleiding:
    DE OPWARMING DE AARDE

    De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door het toenemende broeikaseffect.
    Maar wat is het broeikaseffect nu precies?
    De aarde wordt verwarmd door de zon. Een gedeelte van de zonnestraling wordt door de atmosfeer terug de ruimte in gekaatst, een ander deel wordt geabsorbeerd door de aarde en vervolgens omgezet in warmte. Deze warmte verdwijnt gedeeltelijk in de ruimte. Maar natuurlijke broeikasgassen, zoals waterdamp en CO2, zorgen ervoor dat een deel van de warmte rond de aarde blijft hangen als een soort deken. Dit noemt men het broeikaseffect.
    Zonder het natuurlijke broeikaseffect zou de gemiddelde temperatuur op aarde op jaarbasis -18 graden Celsius bedragen, in plaats van de huidige +12 graden Celsius.
    Maar omdat de mens grote hoeveelheden broeikasgassen in de dampkring brengt zoals bijvoorbeeld methaan en koolstofdioxide afkomstig van uitlaatgassen van auto’s of van de industrie, wordt het broeikaseffect behoorlijk versterkt en dit zorgt dus voor een opwarming van de aarde met dus ook een opwarming en dus verandering van het klimaat.
    Dit zorgt dan weer voor grote overstromingen, extreme weersomstandigheden, droogte en ongeschiktheid van de landbouwgrond.

    In januari en februari verschenen een aantal artikels omtrent de opwarming van de aarde en de gevolgen hiervan. Er was ook discussie over de curve van de geoloog Mann .(Dit is een curve die het temperatuurverloop op aarde gedurende meerdere eeuwen weergeeft. Mann leidde de verschillende temperaturen onder andere af uit metingen van jaarringen in bomen, van koralen en ijslagen, en uit de statistische analyse van al die gegevens. Deze curve, of de zogenaamde hockeystick, toont aan dat de gemiddelde temperatuur in de laatste duizend jaar nooit zo hoog is geweest als nu en dat deze opmerkelijke stijging enkel het gevolg kan zijn van de Industriële Revolutie.)

    Een aantal wetenschappers beweren echter dat de curve van Mann foutief zou zijn want zowel de selectie van zijn startmateriaal als zijn statistische analyse zit vol fouten, daarom hebben ze alles opnieuw berekend en hertekend. Uit hun onderzoek is onder andere gebleken dat we in de 15de eeuw een warmere periode op aarde hebben gekend dan de huidige. Hierdoor zou de kyotonorm (Een norm die tegen 2012 de broeikasgassen met 7,5% wil doen dalen ten opzichte van het niveau van 1990. Deze werd door belangrijke industrielanden o.a. België in 1997 ondertekend.) die zich grotendeels baseert op de curve van Mann misschien moeten worden afgeschaft of herzien worden.Maar de nieuwe curve kan mogelijk ook fouten bevatten.

    Ook al zou deze curve van Mann al dan niet foutief zijn, een ding is zeker, de aarde is aan het opwarmen want momenteel is de temperatuur aan het stijgen en er zijn metingen en berekeningen genoeg die erop wijzen dat menselijke activiteit de oorzaak is.

    In een rapport uit 2002 melden wetenschappers van Canadese en Britse onderzoeksbureaus dat de temperatuur in de loop van deze eeuw zal stijgen binnen een bandbreedte van 0,6 tot 7,0 graden Celsius. Dit zal voor heel wat verandering zorgen!

    26-07-2011 om 00:00 geschreven door allesoverdeopwarmingvandeaarde  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:opwarming van de aarde,
    05-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/allesoverdeopwarmingvandeaarde

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    05-12-2011 om 19:08 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help een handje
    Hoe kan men dit alles tegenhouden?
    Tegen 2100 mag de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan twee graden gestegen zijn ten opzichte van vóór het begin van de industrialisatie in 1750. Vanaf meer dan twee graden, stijgt de kans op erge gevolgen scherp: grote landbouwverliezen, watertekort, gezondheidsproblemen, verlies van koraalriffen en het Amazone-regenwoud. Vanaf die drempel vergroot ook de kans dat de klimaatverandering uit de hand loopt. De ijslagen op West-Antarctica en Groenland kunnen wegsmelten en het zeeniveau met meer dan tien meter doen stijgen. Oceaancirculaties zoals de Golfstroom kunnen stilvallen, waardoor Europa in een ijstijd wordt gedompeld.
    De gevreesde temperatuurstijging van twee graden zal nog maar moeilijk te voorkomen zijn. Omdat de temperatuur sinds het begin van de metingen al ongeveer 0,8 graad gestegen is, blijft er nog maar een marge van 1,2 graden over. Men kan al beginnen de kyotonorm na te leven maar dit zal niet volstaan.We kunnen alvast zoals we in het filmpje zagen toch trachten minder met auto te rijden en zoals de actie op school warme truien dragen en minder verwarmen.

    26-07-2011 om 00:00 geschreven door allesoverdeopwarmingvandeaarde  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het dierlijk leven:
    Gevolgen voor het dierlijk leven op aarde
    25 procent van het leven op aarde zal als gevolg van klimaatverandering uitsterven. Door de wijzigingen in het klimaat zullen broed- en bloeiseizoenen verschuiven. Planten en dieren hebben echter weinig mogelijkheden om te migreren, omdat de mens steeds meer beslag legt op de beschikbare ruimte.
    Een ecosysteem dat bijzonder bedreigd lijkt, is de noordpool. Rendieren, kariboes en elanden zijn met uitsterven bedreigd, omdat het weer in de 'permafrost'-gebieden van Scandinavië, Siberië en Alaska wijzigt waardoor de dieren moeilijker bij voedsel komen en hun leefgebied zal met 60 procent krimpen.

    26-07-2011 om 00:00 geschreven door allesoverdeopwarmingvandeaarde  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krimpende gletsjers & een stijgende zeespiegel
    -Krimpende gletsjers, smeltende noordpool
    Een gevolg van deze opwarming is het krimpen van gletsjers. In Europa bereiken acht van de negen gletsjer-gebieden nu hun geringste omvang in 5000 jaar. Ook elders in de wereld krimpen gletsjers snel.Voor de lokale bevolking kunnen de gevolgen ernstig zijn vb watertekorten.

    -Een stijgende zeespiegel
    Gevolg van een temperatuursstijging is ook een forse stijging van de zeespiegel van minstens 9 tot bijna 90 centimeter over de komende 100 jaar. Dit komt voornamelijk omdat water uitzet bij een hogere temperatuur, waardoor oceanen meer plaats zullen innemen. Ook smeltende poolkappen en smeltende gletsjers dragen bij aan de stijging van de zeewaterspiegel. Kuststreken en bepaalde eilanden kunnen door deze zeespiegelstijging overstromen.

    26-07-2011 om 00:00 geschreven door allesoverdeopwarmingvandeaarde  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verandering in Europa
    In Europa: winters verdwijnen, het weer wordt extremer
    Rond 2080 zullen in Europa geen koude winters meer voorkomen. De gemiddelde temperatuur in Europa was tijdens het decennium 1990-1999 het hoogst sinds de start van de temperatuurmetingen in de 19e eeuw. De jaren 1998, 2002 en 2003 zijn de drie warmste jaren ooit gemeten.

    In Europa is het aantal weer- en klimaatgerelateerde rampen tussen 1990 en 2000 verdubbeld ten opzichte van de tien jaar daarvoor. De kosten van overstromingen, windstoten, langdurige buien en extreme droogte liepen op tot gemiddeld 10 miljard euro per jaar. Naar verwachting zullen de kosten van natuurrampen in Europa gedurende het huidige decennium verder stijgen.

    Een algehele temperatuurstijging zal het weer ook in grotere mate onvoorspelbaar maken. Door hogere temperaturen zullen vaker tropische cyclonen ontstaan. Verder zal de aanvoer van zoet water op regionale schaal aanzienlijk kunnen wijzigen. Deze wijziging kan zowel toenemende droogte als wateroverlast veroorzaken. Dit zal naar verwachting kwalijke gevolgen hebben voor zowel landbouw als visserij. In Europa zal het weer extremere uitschieters kennen. In Zuid-Europa verwachten onderzoekers de komende decennia zeer hete zomers en langdurige droogte, terwijl in Noord-Europa zeer zware regenval, hagel, en snel optredende overstromingen vaker zullen voorkomen.

    26-07-2011 om 00:00 geschreven door allesoverdeopwarmingvandeaarde  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 05/12-11/12 2011
  • 25/07-31/07 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs