Inhoud blog
  • Rijstepap zonder melk
  • Indiaas lamsvlees
    Zoeken in blog

    Allergie recepten
    Lekker eten met voedselallergieën

    Wanneer je op deze blog bent aanbeland zoek je vermoedelijk ook naar alternatieven om toch lekker en gezond te blijven eten ondanks je voedselallergieën en/of -intoleranties.

    Zelf eet ik al jaren glutenvrij. Met het nodige vallen en opstaan was ik er in geslaagd om mijn dieet strikt in de hand te houden. Je zal het verhaal wel herkennen: het grootste struikelblok vormen de “verborgen” bindmiddelen die in zoveel voedingswaren verwerkt zitten. Gaandeweg leer je dat er weinig kant en klare producten in de handel verkrijgbaar zijn die je kan eten en dat je best zoveel mogelijk zelf vers bereidt. Wat dat betreft is een glutenvrij dieet beslist gezond: je bespaart je lichaam een hoop bewaarmiddelen, kleurstoffen, en andere chemische rommel. Maar het vraagt tijd.

    Enkele weken terug heb ik mij opnieuw laten testen en nu blijkt mijn lichaam geen maïs, geen wit van ei, geen koemelk (meer bepaald de caseïne), geen geraffineerde witte suiker en geen soja meer te verdragen verdragen. Tja, en daar sta je dan. Er zit niets anders op dan opnieuw op zoek te gaan naar voedingswaren en recepten die wel kunnen. Alleen wordt het nu een pak moeilijker.

    Wie weet ben jij ook aan een zoektocht begonnen en heb je iets aan mijn schrijfsels en uitprobeersels . Of misschien heb jij wel tips of recepten? Dan hoor ik ze graag!



    04-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstepap zonder melk


    Het valt best wel tegen als je geen gluten, geen koemelk, geen witte suiker en geen wit van ei verdraagt en je zin krijgt in iets zoet. Zoeken naar iets lekker in de supermarkt, daar wordt je een beetje depri  van.  En in de natuurvoedingswinkel is eigenlijk ook niets te vinden dat aan alle eisen voldoet. Er bestaat wel  confituur zonder toegevoegde suiker (die best lekker is!) en er zijn toastjes op basis van boekweit- en rijstmeel. Op die manier kan je wel je zoete trek stillen. Maar soms wil je gewoon iets anders

    Van een vriendin had ik vernomen dat haar zoon is opgegroeid zonder melk;ook hij verdraagt geen koemelk. Zij gaf hem rijstmelk maar wist me te zeggen dat het wel flets is van smaak. Je kan er beter iets aan toevoegen.

    Toen ik laatst in de dieetwinkel was zag ik ongezoete rijst-kokos melk van het merk Provomel in de rekken staan. En ik dacht “laat ik dit eens proberen”.

    Thuis gekomen heb ik hiermee rijstepap gemaakt. En mijn eerste probeersel is goed meegevallen.

    Verwacht geen “klassieke” rijstepap want de smaak van de kokos overheerst. Maar daardoor hoef je ook maar weinig zoetstof toe te voegen.

    Dit recept is zeer zeker voor herhaling vatbaar. De volgende keer zou ik wat pure rijstmelk toevoegen om na te gaan of hierdoor de smaak van de kokos wat kan worden verzacht.


    Ingredienten

     

    • Gebroken rijst
    • Rijst-kokos melk
    • Vanillestokjes
    • Saffraan
    • Stevia (of andere zoetstof)
    • Snuifje zout

     

    Bereiding

     

    • Snijd de vanillestokjes overlangs doormidden en haal er de zaadjes uit.
    • Breng de rijst-kokos melk aan kook samen met de vanillezaadjes, de saffraan en een snuifje zout.
    • Voeg de rijst toe en laat een 10-tal minuten sudderen op een zacht vuurtje. Roer regelmatig om.
    • Haal de pot van het vuur en wikkel deze in wat krantenpapier. Laat de rijst op die manier verder gaar worden en zwellen.
    • Voeg zoetstof toe naar smaak.

    04-10-2013 om 11:32 geschreven door Manuela  


    Categorie:Recepten
    Tags:glutenvrij, tarwevrij, suikervrij, melkvrij, maïsvrij
    29-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indiaas lamsvlees


    Een heerlijk lamsstoofpotje dat pittig afsmaakt en waar je niet veel werk aan hebt. Hou er wel rekening mee dat dit gerecht lange tijd op een zacht vuurtje moet staan sudderen. Ben je niet zo voor pikant dan gebruik je wat minder specerijen. Voor de bouillon gebruik ik de Heldere Groentebouillon van Natur Compagnie (gistextract, zeezout, wortel, selderij, ui, palmolie, prei, peterselie, kurkuma, folie, lavas). Dit kan je kopen op glutenvrijmarkt.com

     

    Ingrediënten

     

    • Lamsragout
    •  Olijfolie
    • Gesnipperde ui
    • Raapjes in stukken gesneden
    • Gepelde tomaten in stukken gesneden
    • Diepvrieserwtjes
    • Peper
    • Zout
    •  Groentebouillon
    • Gember
    • Komijn
    • Kardemon
    • Paprikapoeder
    • Madrascurry
    • Tijm
    • Laurier

     

     

    Bereiding

     

    • Verhit de olijfolie en schroei het lamsvlees dicht. Kruid het vlees met peper en zout .
    • Verwijder het lamsvlees uit de pan en laat nu de gesnipperde ui glazig worden op een zachter vuur.
    • Doe het vlees terug in de pan en voeg de raapjes en de tomaten toe. Kruid met de groentebouillon, gember, komijn, kardemon, paprikapoeder en madrascurry. Voeg enkele takjes tijm en een laurierblad toe en laat minstens een uur op een zacht vuurtje sudderen.
    •  Voeg op het laatst wat diepvrieserwtje toe. Deze hoeven slechts enkele minuten mee te koken.
    • Controleer de smaak en kruid eventueel bij. Haal de tijm en het laurierblad uit de pan.

    29-09-2013 om 13:16 geschreven door Manuela  


    Categorie:Recepten
    Tags:glutenvrij, tarwevrij, suikervrij, melkvrij, maïsvrij


    Archief per week
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs