Eenmaal in de week trekken mijn man en ik naar het zwembad om aan aquagym te doen. Het is een leuke en aangename manier om toch wat aan lichaamsbeweging te doen. Ik geef nog wat informatie mee over het onderwerp en wie weet krijg je ook zin om deze sport te beoefen.
Een work out zonder moeite en zonder spierpijn? Het kan! Op voorwaarde dat je onder water traint. Met aquagym bereik je hetzelfde resultaat als met gewone fitnessoefeningen, maar dan in een andere omgeving. Enkel de voordelen, maar niet de nadelen. Trek je badpak aan en spring in het diepe!
Zachtjes aan Het lijkt wel een droom: aquagym is doeltreffend zonder dat je al te veel moeite moet doen. En toch worden je spieren op een heel effectieve manier aan het werk gezet. Een oefening onder water levert maar liefst drie keer meer resultaat op dan dezelfde oefening op het droge! Bewegen in het zwembad is heel erg nuttig, want elke beweging zorgt voor een werveling in het water die je lichaam masseert: hoe sneller de beweging, hoe dieper de massage. Dit soort oefeningen wordt vooral aangeraden aan mensen met rugklachten, voor wie een gewone les aërobics meestal te vermoeiend is.
Voor iedereen Na een les aquagym voel je je ontspannen en minder moe. Door jezelf over te geven aan het water en je te laten drijven op de stroom, bereik je een staat van volledige relaxatie. Je overtollige centimeters smelten weg in alle rust, je vergeet de stress van alledag en het gekabbel van het water maakt je hoofd leeg. Bovendien loop je geen risico op spierverrekking of blessures: de druk van het water zorgt voor een natuurlijke rem die té hevige bewegingen voorkomt. Aquagym wordt enkel afgeraden aan mensen met een gevoelige huid of een allergie aan chloor. Om een goed resultaat te bekomen, kan je best 1 à 2 keer per week een les bijwonen.
Het juiste tempo Gewoonlijk begint een les aquagym met een rustige opwarming, bedoeld om de spieren los te maken. Dit is noodzakelijk voor mensen die al lang niet meer gesport hebben. Na verloop van tijd wordt het tempo van de oefeningen opgevoerd, wat de weerstand van het water, en bijgevolg ook de inspanning van de spieren verhoogt. Gevorderde leerlingen kunnen op eigen houtje het tempo van de oefeningen nog opdrijven, of gebruik maken van verschillende accessoires, zoals halters, riemen en plankjes, om de weerstand van het water nog te verhogen.
Waar kan je terecht? Sommige cursussen worden gegeven in privé zwembaden, waar een ontspannend muziekje speelt en de temperatuur wordt opgedreven tot 33°C. Deze sessies duren ongeveer een uur en kosten tussen de 8 en de 12 euro per les. In de meeste openbare zwembaden worden ook lessen gegeven. Daar betaal je gewoon de toegangsprijs voor het zwembad plus een extraatje voor de les. Hier gaat het meestal om meer energieke oefeningen, omdat de temperatuur van het water lager is. De groepen zijn er meestal ook groter.
05-12-2007 om 15:37
geschreven door jojo 
|