The British Society for Ecological Medicine: "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid! Respect human life!" (Drs. J. Thompson & H. Anthony)
Nieuwsbrief
Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving
28-05-2010
Indaver: een oven te veel?
Het afvalverwerkingsbedrijf Indaver, dat in Doel bij Beveren een afvalverbrandingsoven uitbaat bestaande uit drie roosterovens met een totale capaciteit van 383.000 ton per jaar (waarmee het nu al de grootste afvaloven in Vlaanderen is), wil een vierde roosteroven met een capaciteit van 200.000 ton afval bouwen en kreeg daarvoor groen licht bij de Bestendige Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. Zowel de Bond Beter Leefmilieu (BBL) als de Vlaamse Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tekenden beroep aan tegen deze beslissing. Ze wezen er op dat het afval dat Indaver wenst te verbranden in de nieuwe installatie, niet bestáát. Er is namelijk vandaag reeds voldoende afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen voor het Vlaamse afval, net als in de buurlanden trouwens. De Bestendige Deputatie koppelde haar vergunning wel aan een aantal stringente randvoorwaarden op vlak van energierendement, NOx-uitstoot en mobiliteitsimpact van de nieuwe installatie.
Fundamenteel is echter dat deze beslissing zal leiden tot een ernstige overcapaciteit aan afvalverbranding in Vlaanderen. Met het voorspelbare gevolg dat recycleerbaar afval eerder goedkoop verbrand dan gerecycleerd zal worden. De tien bestaande afvalverbrandingsinstallaties in Vlaanderen kunnen nu al 120.000 tot 156.000 ton meer brandbaar afval aan dan ze vandaag toegeleverd krijgen.
Naast de uitbreiding van de afvalverbrandingsoven van Indaver met 200.000 ton, liggen er ook plannen op tafel om in Houthalen-Helchteren een "superoven" te bouwen met een capaciteit van 290.000 ton, wat 212.000 ton méér is dan de bestaande installatie waarvan de vergunning in 2011 afloopt. En natuurlijk is er het project van de firma Recover Energy om in Kampenhout een afvalverbrandingsoven te bouwen met een capaciteit van 150.000 ton per jaar. Als al deze projecten zouden verwezenlijkt worden, komt er in Vlaanderen zo'n 562.000 ton extra verbrandingscapaciteit op de markt, en dit terwijl Vlaanderen nu al met een aanzienlijke overcapaciteit kampt.
De West-Vlaamse afvalbeheerder IVBO, die in Brugge een afvalverbrandingsoven uitbaat van 195.000 ton per jaar, tekende overigens ook beroep aan tegen de bouw van een vierde oven op de site van Indaver in Beveren. IVBO vreest immers dat de afvalverwerking op die manier gecommercialiseerd wordt. De afvalbeheerder wil de aanvoer van afval veilig stellen. Omwille van het huidige tekort aan afval, werd bij IVBO zelfs al een oven stilgelegd.
Artsenverenigingen wijzen opnieuw op de gezondheidsgevaren en kankerrisico's door afvalverbrandingsovens
ISDE, een onafhankelijke vereniging van artsen die wereldwijd meer dan 30.000 dokters vertegenwoordigt, heeft opnieuw een open brief gestuurd aan het Europees Parlement om te wijzen op de gevaren van afvalverbrandingsovens.
"Er bestaan geen veilige normen voor de blootstelling aan dioxines, furanen of zware metalen", waarschuwen ze. "De huidige EU richtlijn over afvalverbranding is gebaseerd op een politiek compromis en niet op wat noodzakelijk is om de gezondheid van de mensen te beschermen. Verschillende studies blijven het gevaar aantonen van afvalverbrandingsoven voor de volksgezondheid en het rechtstreeks verband met het stijgend aantal kankers".
In de brief staat verder dat het onverantwoord is dat het Europees Parlement de controle op de emissies van afvalverbrandingsovens wil versoepelen.
Ook Health Care Without Harm, een internationale coalitie van ziekenhuizen, medische groeperingen en verenigingen actief in de gezondheidszorg, heeft de brief mee ondertekend.
Welke chemische stoffen komen uit de schouw van een afvalverbrandingsoven?
Bij afvalverbranding komen duizenden chemische stoffen in de open lucht terecht. Hier vind je een lijstje van 227 (hoofdzakelijk toxische) stoffen die de wetenschap al heeft kunnen identificeren bij de uitstoot van een verbrandingsoven. Wat de honderden of duizenden andere, nog niet geïdentificeerde stoffen zijn, en vooral welke impact ze hebben op mens en milieu, daar heeft men voorlopig het raden naar:
Institut de Veille Sanitaire: "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans ministerie van Volksgezondheid)