De filter zoals eerder beschreven kan je geinstalleerd zien op foto 1 en foto 2. De filterpomp is van Oase zo ook de UV-filter. Tevens is deze Koivijver "gewapend" met een S7 PLC die 3 temperaturen meet; buiten temperatuur, temperatuur filterhuis en water temperatuur. Foto's van deze S7 volgen later. Op de foto beneden zie je de PT100 geinstalleerd in het filterhuis.
De gravity filter wordt opgesteld op gelijke hoogte met de vijver en werkt op basis van de zwaartekracht. Het water komt het filter binnen via de bodemdrains en de skimmers.
De 1e kamer is voorzien van een voorfilter om vuildelen uit het water te zeven. Deze is gebaseerd op een zeefbocht die bestaat uit honderden scherpe driehoekige rvs staafjes die ten opzichte van elkaar gekanteld staan. Het water komt tegen de opstaande kant van de driehoekige staafjes en valt erdoorheen terwijl het vuil op de staafjes achterblijft en naar het afvoerbakje wordt getransporteerd.
De 2e kamer bestaat uit een 'bewegend bed' filterprincipe dat uitermate geschikt is voor Koi vijvers. Deze filterwijze blinkt uit in zijn eenvoud en prestaties. Het systeem stamt uit de intensieve Koi sector waarbij controleerbaarheid, prestatie, laag energieverbruik en bedieningsgemak een absolute vereiste zijn.
Het filtermateriaal bestaat uit losse bio wheel deeltjes die continue in beweging worden gehouden door een ingenieus luchtliftsysteem. Doordat het filtermateriaal door de filterkamer beweegt ontstaat een optimaal contact van het water met de op het filtermateriaal verblijvende bacteriecultuur. Naast de transportfunctie zorgt de beweging van het filtermateriaal ook voor een intensieve beluchting en daarmee voor een optimale zuurstofvoorziening voor de biologische processen in het filter.
Hoewel de hele filter zeer compact is en daardoor weinig ruimte in neemt, biedt het oppervlak van het filtermateriaal in de 2e kamer ca. 800m2 per kubieke meter ruimte voor de afvalverwerkende bacterieën. Deze bacterieën eten als het ware de giftige afvalstoffen uit het water (eiwitten, ammonium, nitriet etc.) waardoor een natuurlijke verwerking van het afval in het water ontstaat.
De 3e kamer is voorzien van Kinshi matten. Deze matten filteren niet alleen kleine mechanische, anorganische en organische vuildeeltjes uit het water maar bieden ook een ideale aanhechtingsmogelijkheid voor nuttige, afvalafbouwende bacterieën. Ook de bacterieën in de biofilm van de matten leven van de constante aanvoer van afvalstoffen. Het water dient een bepaalde tijd langs de matten te stromen om de contacttijd met de biofilm lang genoeg te maken waardoor afdoende afbraak van de afvastoffen kan plaatsvinden.
Deze filterkamer hoeft niet belucht te worden omdat een grote hoeveelheid lucht vanuit de 2e kamer mee komt.
De nieuwe lading Koi's waren nog niet binnen maar ik kon niet wachten om mijn vijver nu al aan te vullen... We zijn terug gekomen met een mooie Kohaku en een Yamabuki van elk zo'n 40cm. Heerlijk !
Vrijdag werkte de skimmer niet meer. Niet echt abnormaal, soms verstoppen de bladeren de afvoer en moet ik de klep vd skimmer even helemaal open zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik verschoot mij een hoedje toe daar plots een Koi te voorschijn kwam.
De verloren Koi was dus niet gepikt door de Reiger ( blij ) maar was in de skimmer terecht gekomen... ( ongelukkig) . Het dier moet echt afgezien hebben want zijn mond stond extreem ver open.
Om mij zelf te troosten ga ik vandaag een paar nieuwe Koi's kopen bij t'Steegje. Ik heb mij ook voorgenomen mijn vijver enkel nog aan te vullen met Kohaku's.