Sinds enkele weken gaan er nieuwe (ontwerp) functiebeschrijvingen rond van enkele functies, zoals van de stielmannen, de portiers, het magazijn, de bemonstering. Van de fabricatie ontvingen we nog geen functiebeschrijvingen. Misschien ontvangen we een aantal functiebeschrijvingen nu maandag 9 augustus.
Naar aanleiding van het bedelen van de functiebeschrijvingen willen we jullie informeren over de werkwijze ervan. Zoals we eerder reeds berichtten, hebben we nu een nieuwe weegmethode. Dat betekent ook dat de wijze waarop functies gemeten zullen worden, verschilt met vroeger. Je zal dat ook merken aan de functiebeschrijvingen zelf, die er anders uitzien dan vroeger.
Wat verschilt er zoal met vroeger?
1. De lange waslijst met taken, onderverdeeld in controlerende, administratieve en uitvoerende taken bestaat nog wel, maar er worden geen percentages meer aan verbonden. In de nieuwe methode wordt minder belang gehecht aan hoeveel je van iets doet. Er wordt meer gelet op wat je doet, niet zozeer hoeveel je doet.
2. Daarentegen worden andere elementen belangrijk(er). Over welke elementen gaat het onder andere? - Welke verantwoordelijkheid heb je ten aanzien van jezelf, je collega's, de afdeling, het hele bedrijf, de omgeving rond het bedrijf? Hoe groter die verantwoordelijkheid is, hoe hoger de waardering. - Met welke verschillende technieken kom je in aanraking? Het is belangrijk dat de verschillende technieken/technologieën vermeld staan in de functiebeschrijving. Bijvoorbeeld: informatica (o.a. computers), transport (o.a. heftruck, trekker en oplegger), zware mechanische installaties (voorbeeld: pelmachines, ), warmte-installaties (ovens), scheikundige processen (zuur), druktechnieken (installaties onder druk), elektrische technieken (elektrolyse),... Degene die op jouw functie van toepassing zijn, moeten vermeld staan. Hoe meer verscheidenheid aan technieken en technologieën, hoe beter de waardering. - Welke kennis en opleidingen heb je nodig? Het is belangrijk dat de benodigde opleidingen vermeld staan in de beschrijving. ...
We willen jullie oproepen de functiebeschrijvingen kritisch onder de loupe te nemen, te schrappen wat er teveel is en aan te vullen wat ontbreekt.
De leidraad is: de functiebeschrijving moet juist zijn, niet onderschatten, niets teveel, maar weergeven zoals het in werkelijkheid is.
Bedoeling is jullie opmerkingen te verzamelen, en met de leiding te bespreken om de ontwerp-functiebeschrijvingen aan te passen.
Van zo gauw de functiebeschrijvingen allemaal klaar en besproken zijn, en we een mondeling akkoord kunnen geven, starten er onderhandelingen over het mogelijke probleem van loondalingen, en hoe die te vermijden. Voor ons zijn mogelijke loondalingen een te vermijden probleem, terwijl loonstijgingen natuurlijk meer dan welkom zijn.
Pas wanneer er een bevredigend akkoord is over dit probleem, kunnen we de functiebeschrijvingen ondertekenen. Daarna kunnen de functies gewogen worden, en kunnen verdere onderhandelingen over bijhorende loongroepen starten.
Wanneer heel deze procedure afgerond zal zijn is nog lang niet duidelijk...