9 november: nationale actie- en stakingsdag
Verschillende patroonorganisaties roepen de regering op om inleveringen voor de werknemers door te voeren. Ze proberen om aan onze index te raken. Ze gijzelen ons door de besprekingen rond de verhoging van sociale uitkeringen te blokkeren, als chantagemiddel tijdens de CAO-onderhandelingen, waar ze niks willen geven.
Bovendien weigert de regering om afdoende maatregelen te nemen tegen de hoge energieprijzen. En dat voelen de werknemers heel scherp in hun portemonnee.
Wij eisen dat de patroonorganisaties ophouden met hun aanvallen op de index. We eisen loononderhandelingen bovenop de index, hogere sociale uitkeringen zonder chantage tegen loonsverhogingen, hogere vergoedingen voor het woon-werkverkeer.
Wij eisen dat de regering de energieprijzen voldoende laag plafonneert. We eisen ook herverdelende belastingshervormingen ten voordele van de lage en middeninkomens, en ten koste van de enkele procenten rijksten in België.
Op 9 november voeren we ook in Balen actie:
- Onderaannemers, trein, schepen worden buitengehouden. Kuisploeg en keukenploeg mogen binnen.
- Sommige productie-installaties worden stilgelegd of draaien op een lager niveau: fluo 4 gaat stil (fluo 5 draait gewoon), logerij draait op lager niveau, één pelmachine op de zinkhallen, onderhoud en andere diensten draaien op een lager niveau.
Daarom komen er lijsten van het benodigd aantal werknemers per dienst (inbegrepen teamleider):
- Roosterij: 6 man (fluo 4 stil); dagploeg roosterij: minimumbezetting
- Logerij: 10 man (lager niveau productie vermindert aantal functies amper); dagploeg logerij: minimumbezetting
- Hallen: 5 man; hamon: minimumbezetting; omsmelting: minimumbezetting
- Onderhoud: depannage, weekdienst, minimumbezetting
- Magazijn, logistiek, waakdienst: minimumbezetting; centrale: 2 man per ploeg
|