De supermarkt is een van de weinige plekken die u in tijden van lockdown
mag bezoeken. Maar hoe kunt u zich daar beschermen
tegen het
coronavirus? En hoe veilig zijn de alternatieven: afhaalmaaltijden en
leveringen aan huis? VTM NIEUWS trok met viro-
loog Marc Van Ranst naar de supermarkt.
Hoe groot is het risico in winkels?
Het
coronavirus verspreidt zich als een besmette persoon kleine druppeltjes
in de lucht hoest. Ademt u deze druppeltjes in, of raakt
u een
oppervlak aan waarop ze beland zijn en komen ze vervolgens op uw gezicht
terecht, dan kunt u mogelijk besmet raken. Winke-
len in een drukke
supermarkt houdt dus een risico in.
Dat
is de reden waarom supermarkten nog slechts een beperkt aantal mensen
gelijktijdig binnenlaten. Sommige ketens verplichten hun klanten
bovendien een winkelkarretje te nemen: zo is de sociale afstand van
anderhalve meter gegarandeerd. Omdat
mensen in supermarkten vaak producten aanraken, opnemen en verplaatsen,
neemt u best nog enkele extra maatregelen in acht om besmetting
via uw
winkelwaren te voorkomen:
Was uw handen grondig met zeep en water voor én na het winkelen;
Behandel elk oppervlak alsof het mogelijk besmet is: raak zo weinig
mogelijk aan, en voorkom dat u met uw handen uw gezicht
aanraakt tijdens
het winkelen;
Maak gebruik van contactloos betalen.
Wat met uw aankoopwaren?
Er
zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus doorgegeven wordt via
voeding, en de ingrediënten koken of bakken doodt het virus.
Maar
verpakkingen zijn mogelijk wel aangeraakt door anderen. Hoewel
voedselbedrijven stellen dat de verpakkingen geen gekend
risico met zich
meedragen, kunt u enkele voorzorgsmaatregelen toepassen:
Was niet verpakte verse producten grondig onder stromend water, en laat ze daarna drogen;
Laat verpakte goederen 72 uur staan alvorens ze te gebruiken, of maak
de verpakking schoon
met water en zeep of verdund bleekmiddel.
Hoe veilig zijn leveringen aan huis?
Omdat
u met minder mensen in contact komt, houdt een levering aan huis
doorgaans minder risico in dan een bezoek aan de super-
markt. Een
mogelijke besmetting kan enkel van de verpakking komen, of van de
bezorger.De meeste thuisleverdiensten
houden hier rekening mee en hebben contactloze leveringen ingevoerd. Dat
betekent dat de bezorger uw bestelling op de grond neerzet, aanbelt
en
vervolgens enkele stappen naar achteren zet. Uw handtekening zetten voor
ontvangst, is niet meer nodig.Voor de zekerheid kunt
u met een briefje op de deur duidelijk maken dat u uw levering graag contactloos ontvangt.
En als u een maaltijd afhaalt?
Omdat
ze geen klanten meer kunnen ontvangen, zijn veel restaurants tijdens de
lockdown met afhaalmaaltijden gestart. Restaurant-
keukens hanteren
doorgaans een strikte hygiëne, dus is de kans om hier besmet te raken
eerder beperkt. Het risico schuilt echter voor-
al in de aanwezigheid van
andere klanten. Afstand houden is hier dus weer de boodschap.Het
risico op besmetting via de verpakking
kan vermeden worden door de
inhoud - met een vork of lepel, niet met uw handen - in een schoon bord
te scheppen en vervolgens de verpakking weg te gooien en uw handen
grondig te wassen.
Bron: Het Laatste Nieuws
|