Carbonades Charleroises
Voor 4 personen
1 kg rundvlees in blokjes van 2-2,5 cm
150 g mager spek in korte reepjes
1 kalfsnier in plakjes
150 g reuzel
50 g boter
400 g uien, in dunne ringen
1 teentje look, gehakt
1 eetlepel bloem
½ l tafelbier
een takje tijm en een laurierblaadjes, samengebonden
1 eetlepel gehakte peterselie
peper en zout
Bak het vlees zondom bruin in de gesmolten reuzel. Haal het vlees uit de pan en zet apart. Fruit de uiringen in de overgebleven vetstof en laat ze lichtjes kleuren. Doe er de fijngehakte look bij en strooi er de bloem over. Roer goed om er ontstaat een roux en schenk er het bier bij. Blijf roeren. Breng aan de kook. Kruid met peper, zout en het samengebonden kruidentuiltje. Doe het vlees weer in de pan. Breng aan de kook. Voeg indien nodig water toe : het vlees moet net onder staan. Laat alles een half uur stoven, deksel op de pan.
Laat in de hete boter, het spek en de plakjes kalfsnier kleuren. Doe ze bij het stoofvlees. Laat alles verder stoven tot het vlees gaar is.
Om op te dienen. Schep het vlees en tweederde van de uien in een diepe voorverwarmde schotel. Verwijder het kruidentuiltje. Steek het kookvocht met de overgebleven uien door. Laat deze saus weer opwarmen en giet ze uit over het vlees. Bestrooi het gerecht met de fijngehakte peterselie en dien op met eenvoudige gekookte aardappelen.
|