de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
01-10-2009
maandmenu: 'Crèpes de Binche'
Crèpes de Binche
1 kg boekweitbloem
25 g bakkersgist
33 cl blond bier, op kamertemperatuur
1 liter lauw water
boter
Hervekaas
een mespuntje zout
Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Strooi het zout erover.
Los de gist op in het bier op kamertemperatuur. Giet dit mengsel in het kuiltje. Meng het water er geleidelijk en terdege roerend bij, tot er een glad beslag ontstaat.
Bak van dit beslag pannenkoeken in een koekenpan met een weinig boter.
Leg een pannenkoek terug in de pan, leg er een stuk Hervekaas naar smaak op en dak af met een tweede pannenkoek. Zet de pan op het vuur en laat de kaas smelten. Doe de double over op een bord en serveer met een nootje boter erop. Doe zo verder tot alle pannenkoeken gedoubleerd zijn.
Van 21 mei tot eind augustus 2010 is er in Liverpool (ja, over het water) een tentoonstelling in het Tate-museum. 150 werken van Picasso over vrede en vrijheid, zijn werken voor de Franse KP.
Met Achturencultuur (Linx+ ACOD/ABVV Kortrijk) zullen we naar die tentoonstelling gaan.
Verder voorzien we misschien een Rode Wandeling, The Beatles, Dit moeten we nog uitwerken.
We denken dat de reis (per vliegtuig), overnachting en ingang van de tentoonstelling zon 210 per persoon* zou zijn. Je moet dan nog een budget voorzien voor eten, een pintje,
We voorzien om te vertrekken op zaterdagmorgen en terug in Brussel op zondagavond.
Nu is de vraag, zou je zin hebben om mee te gaan (of ken je anderen) en zo ja, wat is de beste datum: het weekend van 26/27 juni of 10/11 juli.
einde van de maandmenu: 'Spagghetti aglio, olio e peperoncino'
Spagghetti aglio, olio e peperoncino
Voor 4 personen
400 g spaghetti
3-4 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, gepeld
1 Spaans pepertje, in ringetjes
1 eetlepel fijngehakte peterselie
Verhit de olie in een pan en doe look en Spaans pepertje erbij. Laat de look bruin kleuren ; pas op voor aanbranden. Verwijder de look uit de pan. Giet deze saus over de beetgaar gekookte spaghetti die zich in een voorverwarmd recipiënt bevindt. Bestrooi met peterselie. Meng alles voorzichtig door elkaar. Dien op
- zaterdag 12.09.2009: fête de l'huma te parijs met oa 'deep purple, the Kooks en nog veel meer...' 20 voor de bus en 18 ingang voor het feest (= 38).
een takje tijm en een laurierblaadjes, samengebonden
1 eetlepel gehakte peterselie
peper en zout
Bak het vlees zondom bruin in de gesmolten reuzel. Haal het vlees uit de pan en zet apart. Fruit de uiringen in de overgebleven vetstof en laat ze lichtjes kleuren. Doe er de fijngehakte look bij en strooi er de bloem over. Roer goed om er ontstaat een roux en schenk er het bier bij. Blijf roeren. Breng aan de kook. Kruid met peper, zout en het samengebonden kruidentuiltje. Doe het vlees weer in de pan. Breng aan de kook. Voeg indien nodig water toe : het vlees moet net onder staan. Laat alles een half uur stoven, deksel op de pan.
Laat in de hete boter, het spek en de plakjes kalfsnier kleuren. Doe ze bij het stoofvlees. Laat alles verder stoven tot het vlees gaar is.
Om op te dienen. Schep het vlees en tweederde van de uien in een diepe voorverwarmde schotel. Verwijder het kruidentuiltje. Steek het kookvocht met de overgebleven uien door. Laat deze saus weer opwarmen en giet ze uit over het vlees. Bestrooi het gerecht met de fijngehakte peterselie en dien op met eenvoudige gekookte aardappelen.
1 groene paprika, minus zaad en zaadlijsten, gehakt
1 vers rood of groen Spaans pepertje, minus zaad en zaadlijsten, fijngehakt
500 g vlees- of bonktomaten, gepeld, gehakt
1 laurierblad
1/8 theelepel gemalen kaneel
1/8 theelepel gemalen kruidnagel
zout en peper uit de molen
2 opgelegde rode pepertjes, gehakt
1 eetlepel kappertjes, desgewenst
Zet het soepvlees met wortel, raap en prei op het vuur in zoveel water dat alles onder staat. Breng aan de kook en laat alles zachtjes pruttelen tot het vlees gaar is. Dat duurt zon anderhalf uur. Laat afkoelen. Haal het vlees uit de bouillon en haal het uit elkaar tot het lijkt op de naam van het recept, oude kleren. Houd de bouillon apart.
Verhit de olie in een grote, zware pan en fruit daarin ui, look, groene paprika en Spaans pepertje tot de ui zacht en glazig is. Doe de tomaten, het laurierblad, kaneel, kruidnagel, zout en peper erbij. Laat dit alles koken tot de saus goed ingekookt is. Voeg 0,5 l van de bouillon toe. Doe de oude kleren in de pan samen met de gehakte opgelegde rode pepertjes. Laat dit nog 5 minuten mee sudderen. Voeg indien gewenst de kappertjes toe. Het vlees moet nu drijven in een overvloedige saus, die met broodkruim kan gebonden worden. Dien op met driehoekjes geroosterd brood.
Dit is een Cubaans gerecht en uiteraard gebruiken we hier de lettertypes die door de Granma gebruikt worden. Hasta la victoria siempre !
Stoof de zurkel, prei en selder even aan in de helft van de boter. Giet er het water over. Doe de aardappelkwarten erbij. Kruid met peper en zout naar smaak. Breng alles aan de kook en temper het vuur. Mix de soep wanneer de aardappelen gaar zijn, of draai door de roerzeef (de passé-vite) en duw ze dan door de puntzeef (de chinois).
Stoof de erwtjes en de posteleinblaadjes aan in de rest van de boter.
Klop in een kommetje de room door de eierdooiers. Schep twee eetlepels bij dit mengsel en roer goed. Schenk dit bij de soep en laat ze al roerend binden. Doe eerst de posteleinblaadjes bij de soep en dan de erwtjes. Versier met gehakte peterselie. Dien op.
Kortrijk, 12.07.2009, waar het kanaal Kortrijk-Bossuyt uitmondt in de Leie kon je vandaag voor de derde keer Big Jump beleven.
Om 15.00 sprongen een honderd natuurliefhebbers in het kanaal, voorlopig is de Golden River nog teveel vervuild om in te zwemmen. De organisatoren van de Big Jump (Green vzw, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt i.s.m de Kortrijkse milieudienst), hopen in de nabije toekomst om in het Leiewater te springen.
Yves De Bosscher, de Leiedichter, bracht een ode aan Johny Turbo. Deze Kortrijkse volkszanger is tien jaar geleden overleden en ook hij zong over de Leie
't Zat vroeger VIS in de LEIE Maar 't zwem nu gèn mjè al da wil leven da vlucht naa de zee VIS in de LEIE Maar 't zwem nu gèn mjè al da wil leven da vlucht naa de zee
Wegwijzer is een onwaarschijnlijk verhaal. Straks vieren we dat reizigers 30 jaar lang via dit unieke initiatief hopen ervaringsgerichte reisinformatie ter beschikking hebben. Reizigers uit het buitenland zijn stikjaloers op Wegwijzer, want zij hebben geen dergelijk reisinformatiecentrum. Dit onwaarschijnlijke verhaal was al die tijd mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse overheid. Wegwijzer kon namelijk rekenen op een subsidie van het departement 'Jeugd'. Voor het buitenbeentje Wegwijzer was dit de logische plaats, werd ons verzekerd. Gaandeweg werden de eisen en vereisten van het departement 'Jeugd' strenger en vond de overheid steeds meer dat we met onze generatieoverschrijdende werking niet meer voldoende onder 'jeugd' vallen. Het resultaat hiervan is het voorstel om aan Wegwijzer vanaf 2010 niet langer subsidies te geven. De overheid erkent in alle contacten de waardevolle rol van Wegwijzer als unieke aanbieder van onafhankelijke reisinformatie. Maar het departement 'Jeugd' is van plan om Wegwijzer niet langer te erkennen en honoreren voor zijn informatieve werking naar de jeugd.
Wegwijzer weert zich met al zijn krachten om verder gesubsidieerd te worden door de Vlaamse overheid. Wij vragen je uitdrukkelijk om Wegwijzer te steunen en de petitie te tekenen op www.wegwijzer.be/petitie
Tot morgen kan je nog de openluchttentoonstelling van '1000 Klaprozen tegen Mijnen' zien in het Begijnhofpark.
De Kortrijkse keramiste Ann Wattiez werkte samen met onze Academie om klaprozen te laten groeien in het park. De klaprozen worden verkocht t.v.v. vzw Apopo. Met de opbrengst worden projecten gesteund in Mozambique en Tanzania. Daar wordt de Afrikaanse Reuzenhamsterratten opgeleid om landmijnen op te zoeken.