de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
25-06-2012
Borlottibonen-pastasoep
Borlottibonen-pastasoep
Maaltijdsoep
Voor 4 personen
1 ui, grofgesneden
1 stengel bleekselderij, in plakjes
2 wortels, in schijfjes
5 eetlepels olijfolie
1 laurierblad
1 glas droge witte wijn
1 l groentebouillon
400 g tomatenblokjes uit blik
3 dl passata (gezeefde tomaten)
175 g kleine pasta, zoals farfalle of conchiglie
400 borlottibonen uit blik, uitgelekt
zout en zwarte peper uit de molen
250 g spinazie, dikke stelen verwijderd
geraspte Parmezaanse kaas
Verhit de olijfolie in een ruime soeppan en fruit daarin ui, selderij en wortel op matig vuur tot de ui glazig is. Roer op tijd en stond. Doe het laurierblad, de wijn, de groentebouillon, de tomaten en de passata in de pan en breng alles aan de kook. Temper het vuur en laat alles 15 minuten pruttelen.
Voeg de bonen toe en laat ze warm worden in de soep. Zwier dan de pasta erbij, breng opnieuw aan de kook en laat de pasta beetgaar worden. Breng op smaak met peper en zout. Doe de spinazie in de soep en laat alles nog twee minuten koken. Dien de soep op in voorverwarmde soepkommen en geef er de geraspte Parmezaaan bij.
Andere bonensoorten of zelfs kikkererwten kunnen voor deze soep gebruikt worden.
De soep kan verrijkt worden met stukjes gekookte pittige worst of stukjes bros gebakken ontbijspek of bacon. VegetariÎrs kunnen daarvoor gebakken, gerookte of gemarineerde tahoe toevoegen. Deze verrijking van de soep doe je wanneer de pasta beetgaar gekookt is.
1 komkommer, geschild, van zaad ontdaan, in grove stukken
1 kleine ui, gevierendeeld
30 g verse koriander of bladpeterselie, fijngehakt
0,5 l kippenbouillon
zout
witte peper uit de molen
3 sneden witbrood, in dobbelsteentjes gesneden
30 g boter
2 teentjes look, fijngesneden of uit de knijper
mild paprikapoeder
cayennepeper
2 rijpe avocado's, geschild, in grove stukken
Doe de stukken avocado in een keukenmachine zodra je ze in grove stukken gesneden hebt.. Giet er meteen het limoensap over. voeg komkommer en ui toe. Pureer de groenten tot een gladde massa.
Doe de puree over in een kom en roer er koriander en bladpeterselie door, vervolgens de kippenbouillon. Kruid met zout en flink veel peper. Zet de soep minstens 2 uur in de koelkast.
Bak de dobbelsteentjes witbrood rondom bruin in boter. Voeg de look toe en roer om. Bestrooi de cro˚tons met zout, peper, mild paprikapoeder en cayennepeper doe ze over in een kommetje en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Schep de soep goed om en verdeel ze over vier (gekoelde) kommetjes. Bestrooi met de soldaatjes en serveer.
Bondig, scherp en politiek onafhankelijk. Over Kortrijk en de dolle avonturen van zijn inwoners, politici en anderen. Bepaalde posts kunnen mogelijk een loopje nemen met de alledaagse Kortrijkse werkelijkheid. Suggesties, goede ideeën of - dedju toch - klachten vanwege overlast? Contacteer ons via kortrijkscheefbekeken at hotmail dot com.
Een lezer van Achturencultuur wil dit recept delen. Bedankt Frank Debusschere.
1 rode paprika 1 groene 80gr.gemengde olijven 4 eieren 200gr.boter 250gr.zelfrijzende bloem 1 theelepel salie, thijm of basilicum naar smaak peper en zout
Meng de eieren met de bloem en kruid met peper en zout. Snij de paprika, olijven feta in blokjes. Meng de deeg en de groenten. Smeer de bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Giet het mengsel in de bakvorm en bak 40 minuten op 180 graden. Smakelijk Frank debusschere
Week de mie enkele uren vooraf in een grote kom met ruim koud water; De mie is gebruiksklaar wanneer hij in volume verdubbeld is. Laat terdege uitlekken in een zeef of vergiet met kleine gaatjes.
Snijd de biefstuk dwars op de draad in dunne plakjes. De gaat gemakkelijker wanneer het vlees een hals uurtje in de diepvries legt zodat het stevig maar nog niet bevroren is. Laat het vlees in dit geval weer op kamertemperatuur komen. Meng sojasaus, eiwit, maÔzena, suiker en peper en zout. Doe de plakjes biefstuk erbij, zorg dat ze met de marinadse bedekt zijn en laat een 20 minuutjes marineren.
Verhit 1,5 eetlepel van de olie in een wok of grote koekenpan. Doe de helft van de mie met een mespuntje zout erein en roerbak 2 minuten. Doe de mie over in een kom. Bereid de rest van de mie op dezelfde manier.
Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels van de olie, voeg gember, taugeh en wat zout toe en roerbak 30 seconden. Schep dit over in een andere kom.
Maak nu de rest van de olie zeer heet, voeg het vlees toe en roerbak het onder voortdurend omscheppen ten hoogste 1 minuut, korter als je van saignant houdt.
Doe de mie en de taugeh bij het vlees en roerbak nog hooguit 2 minuten.
Strooi de lente-uitjes erbij, roer goed om gedurende 30 seconden en serveer meteeen.
Via een vriend van mijn vader Andre, collega bij wat toen Belgacom was... dus toen RTT, enkele foto's uit de jaren 60 van de nijverheidsboekhouding, de voetbalploeg van de vriendenkring.
De leverancier van de foto's en fotograaf is Roger Vanwietendaele. Naast goeie vriend van mijn pa was hij ook voorzitter van ACOD-Kortrijk, linkse luis in de huid van de toenmalige BSP van Harelbeke, na een schepenambt.
Als kleine Mulleman heb ik hem gekend als 'iemand met een moto, grote handschoenen en een fotograaf'. Ik heb leren foto's nemen van papa André en ik ben erven overtuigd dat hij de microbe gekregen heeft van Roger.
Was de bosje waterkers. Houd enige mooie blaadjes apart voor de garnituur. Verwijder van de rest de steeltjes en de gele blaadjes indien die voorkomen. Blancheer de blaadjes in 0,25 l van de kippenbouillon. Doe de inhoud van de pan over in een keukenmachine ne pureer tot een groene vloeibare massa. Laat volledig afkoelen.
Meng de waterkerspuree met de rest van de kippenbouillon, de fijngehakte walnoten en de yoghurt. Breng het geheel op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
Schep de goed gekoelde soep in kommetjes of soepborden, en garneer net voor hetserveren met enige toefjes waterkers en een flinke lepel Bulgaarse yoghurt.
Bulgarije
Voor 6 personen
3 bosjes waterkers
0,75 l kippenbouillon
50 g walnoten, fijngehakt
0,5 l yoghurt
zout en peper
citroensap
1 bekertje Bulgaarse yoghurt
Was de bosje waterkers. Houd enige mooie blaadjes apart voor de garnituur. Verwijder van de rest de steeltjes en de gele blaadjes indien die voorkomen. Blancheer de blaadjes in 0,25 l van de kippenbouillon. Doe de inhoud van de pan over in een keukenmachine ne pureer tot een groene vloeibare massa. Laat volledig afkoelen.
Meng de waterkerspuree met de rest van de kippenbouillon, de fijngehakte walnoten en de yoghurt. Breng het geheel op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
Schep de goed gekoelde soep in kommetjes of soepborden, en garneer net voor hetserveren met enige toefjes waterkers en een flinke lepel Bulgaarse yoghurt.
Gisteren op 1 mei festival, jeugdsentiment of Defintivos.
Courtrai Tonight, The Modern Dance, Mr C en All I know waren toch wel hun grootste hits (binnen de punkwereld) in de jaren 80.
Voor mij was het 'jeugdsentiment'. Toen ik in de jaren 80 voorzitter was van Het Schuurke/Close-Up, in Harelbeke, waren ze nu en dan te gast op ons podium. Ik herinner me nog dat ze tijdens een optreden, pauze hielden, om te bellen hoe KVK het gedaan had op één of andere wedstrijd (gsm bestond nog niet hoor!). Tijdens het optreden op 1 mei stond Lucien dan ook terecht te wapperen met een KVK-vlag.