Inhoud blog
  • “Oudere” generatie heeft nog altijd interesse in gamen
  • Leven in schaduw van de maatschappij
  • Wil jij ook teveel betalen of vergelijk je ook de prijzen?
  • Een hond als therapeut voor Alzheimerpatiënten.
  • Voeding en Allergie
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Achter den oek
    Cervogo 2017
    18-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedselveiligheid in België
    Toen 18 jaar geleden in België de dioxinecrisis over zijn hoogdagen was, werd in de nasleep de Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) opgericht. Wat waren de gevolgen voor de hele Belgische voedingssector en hoe veilig is onze voedselketen nu vandaag? In de beginjaren van de FAVV werd vooral veel tijd en geld gestoken in het meet- en controleerbaar maken van voedselveiligheid en werden vooral de grote en middelgrote voedingsbedrijven onderworpen aan deze controles. Bijkomend was dan nog de argwaan dat buitenlandse klanten gekregen hadden door de dioxinecrisis, bovenop de controles en eisen van het FAVV, nog ander eisen gingen stellen. De kostprijs van deze controles gingen al snel een flinke hap uit de omzet van deze bedrijven halen, terwijl de sector nog volop de naweeën van dioxinecrisis voelde. Die kostprijs is met de jaren maar gestegen. Volgens Marc Gombert CIO van de firma Mestdagh te Veurne gaat een BRC Food audit, een voedsel standaard opgesteld door de British Retail Consortium en algemeen overgenomen door de grootste Europese warenhuizen, snel 5000 euro kosten. Daarboven komen nog eens de controles van het FAVV aan 1100 euro per voedingstak. Stel dat je bedrijf zowel vlees, vis en melkproducten verwerkt kosten de inspecties 3300 euro. De grote bedrijven gingen al snel aan de alarmbel hangen. Zij vonden als zij garanties voor de voedselketen moesten leveren, wat dan met de gewone slagerijen, bakkerijen, restaurants enzovoort? Een kostprijs van enkele duizenden euro’s per jaar konden zij natuurlijk niet ophoesten. En dan nog te zwijgen over de knowhow om een deftig risicoplan op te stellen. Gelukkig konden die kleine zelfstandige rekenen op de hulp van overkoepelende sector bonden zoals de slagersbond, bakkersbond en verschillende HORECA bonden om ondersteuning te geven in het veilig maken van de voedselketen.

    Olivier Huysentruyt 


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per week
  • 17/04-23/04 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs