Het stadsbestuur van Aarschot besloot om een deel van de oude Demermeander te ruimen. Het gedeelte van de meander aan het Leibergtalud, gelegen tussen de Diestsestraat en het cinemacomplex van Utopolis, heeft nog slechts een geringe diepte. Momenteel beheren de Koninklijke Demerlijnvissers Aarschot het meanderdeel. Zij houden de wacht over de visstanden en verzorgen het dagelijkse beheer.
De laatste jaren merkten we dat de geringe diepte van deze meander meer en meer problemen veroorzaakte. Het volume van de vijver was sterk teruggedrongen, de paaiplaats verlandde sterk, het watervolume werd minder zuurstofrijk en de waterberging kwam in het gedrang. Bovendien stelden de Koninklijke Demerlijnvissers meermaals vissterfte vast, zeggen schepen van Leefmilieu Florent Wolput en schepen van Sport en Openbare Werken Christel Verlinden.
Ruimingswerkzaamheden
Om de problemen in de toekomst te vermijden, besloot het stadsbestuur om de meander deels te ontslibben. Er werd een opmeting gemaakt van het wateroppervlak en het volledige volume werd ingepeild. De waterbodemsanering omvat een mechanische ruiming van de ondiepe middengeul en de paaizone.
Nadat de analysen definitief uitsluitsel gaven wat betreft de kwaliteit van het te ruimen slib, kon de aannemer van start gaan met de ruimingswerkzaamheden. Tijdens de week van 9 april 2012 trok de aannemer het slib vanaf de oeverzijde uit de meander. Nadien voerde de aannemer het slib af voor verwerking.
Meer watervolume en zuurstof
We namen de nodige voorzorgen om de verstoring van het natuurlijke milieu en de onmiddellijke omgeving tot een minimum te beperken. Door het uitdiepen van de meander creëren we meer watervolume en waarborgen we de zuurstofvoorziening in moeilijke periodes (zomermaanden), lichten schepen Wolput en schepen Verlinden toe.
Dankzij deze ruiming kunnen we de Koninklijke Demerlijnvissers Aarschot de zekerheid bieden dat hun visplaats voor een langere periode effectief leefbaar en bevisbaar blijft, besluiten schepen Wolput en schepen Verlinden.
Meer informatie?
Neem contact op met de dienst Leefmilieu van de stad Aarschot. Dit kan telefonisch op het nummer 016 55 03 82.
Gemeente 's Hertogenbosch bezoekt 's Hertogenmolens
Wethouder (schepen) Huib van Olden, schepen van Bouwhistorie, Archeologie, Monumenten, Vestingwerken, Groene vesting en Stadsarchief van de Nederlandse gemeente s Hertogenbosch, bezocht op vrijdag 13 april 2012, samen met een 35-tal medewerkers en architecten, het unieke gebouw van s Hertogenmolens in Aarschot.
s Hertogenbosch, één van de oudste steden van Nederland met ongeveer 141.000 inwoners, is een oude vestingstad. Het middeleeuwse stadscentrum is één van de compleetste van Nederland en de binnenstad kent het grootste omwalde gebied van het land.
Overeenkomsten tussen Aarschot en s Hertogenbosch
Net zoals Aarschot in 2011, ontving s Hertogenbosch een jaar eerder, in 2010, een Europa Nostra Award voor de renovatie en restauratie van haar vestigingen.
Een 2de overeenkomst tussen beide steden vinden we terug in het verleden, namelijk in een oorkonde van 25 februari 1212. Deze bevat een overeenkomst tussen Hendrik I, hertog van Brabant en Godfried, heer van Breda waarin Arendonk, Herentals, Hoogstraten, Oisterwijk en Turnhout voor de 1ste maal expliciet als nieuwe steden worden vermeld. Dit naast de oude steden Aarschot, Antwerpen, s Hertogenbosch, Leuven, Lier en Zichem. Impliciet worden ook Breda en Bergen op Zoom voor het eerst als oppida* vermeld. Deze tekst markeert in zekere zin de geboorte van het hertogdom Brabant als stedelijk gewest. 800 jaar geleden maakten zowel s Hertogenbosch als Aarschot daar deel van uit.
Burgemeester André Peeters verwelkomde graag wethouder Huib van Olden van s Hertogenbosch en zijn uitgebreid gevolg. Samen met wethouder van Olden, eigenaar van s Hertogenmolens Philip Peters en Philippe Vierin van NoAarchitecten onthulde burgemeester André Peeters de bronzen Europa Nostra Award van s Hertogenmolens. Deze award kreeg een jaar na ontvangst een vaste plaats in s Hertogenmolens.
Gedurende het bezoek werden er nuttige informatie, kennis en ervaringen uitgewisseld tussen beide steden.
*Hoger gelegen plaatsen (meestal op een heuvel of plateau gelegen) waarvan de natuurlijke verdediging versterkt is door de mens ten tijde van de Kelten.