Zoals beloofd vinden jullie hieronder de nieuwigheden voor 2023.
.
Eveens is het aanvraagformulier vergunning 2023 hierbij terug te vinden.
_______________________________________________________________________
Na enkele jaren coronamiserie hebben heel wat inrichters nog eventjes de kat uit de boom gekeken, maar we hebben toch een mooie kalender voor afgelopen jaar uit onder hoed kunnen toveren.
Ik wil dan ook alle renners bedanken die regelmatig bij ons aan de inschrijvingstafel zijn gepasseerd.
Ik dank zeker en vast ook de inrichters die heel wat administratieve rompslomp op zich moeten nemen om een wedstrijd te kunnen aanvragen. De digitalisering loopt in veel gemeenten mank.
En natuurlijk mag ik heel veel andere mensen niet vergeten te danken voor hun wekelijks inzet voor onze wielerbond: onze eigen bestuursleden staan hierbij voorop (naam en toenaam), de verschillende speakers die de WAOD-wedstrijden becommentariëren, MedPrEvent, de mensen met de autos rode en groene vlag, de seingevers.
Het einde van het jaar is ook altijd het moment van onze statutaire vergadering. Verleden jaar was het de beurt aan de verkiezing of herverkiezing van de voorzitter. Dit jaar was het de beurt aan het mandaat van onze ondervoorzitter.
Met trots mag ik aankondigen dat Linda unaniem werd herverkozen tot ondervoorzitter. Ik zeg met trots omdat we de afgelopen jaren sinds de start van haar ondervoorzitterschap een heel goede samenwerking hebben. We zullen dit verderzetten zodat we onze wielerbond kunnen blijven promoten in Vlaanderen.
PROFICIAT Linda!
.
Maar onze wielerbond kan enkel maar een bond zijn met een ploeg die aan hetzelfde zeel trekt.
Punten van discussie worden op bestuursvergaderingen op tafel gelegd.
Er worden vaak compromissen gemaakt opdat alle neuzen in dezelfde richting zouden blijven staan.
Ik wil dan ook alle bestuursleden in de bloemetjes zetten die mee helpen om de WAOD-kar nog vele jaren vooruit te trekken.
.
WAOD is niet te trots om toe te geven dat we fouten gemaakt hebben bij de reeksindeling voor 2022.
Het was een beslissing die we genomen hadden om gelijke voet te houden met de UCI-indeling omwille van onze overeenkomsten met Cycling Vlaanderen en met KNWU.
.
Wat ons echter nog het meest verwonderde, was de vaststelling dat de Master B-reeks (45-54) qua deelnemers heel vaak redelijk zwak uit de hoek kwam ondanks het feit dat we waren ingegaan op de vraag van vele renners om apart te mogen koersen.
We hopen dan ook in 2023 deze tendens te kunnen keren.
.
We mogen Vlaanderen ook niet vergelijken met bvb. Wallonië bij onze vrienden van EdH waar het allemaal wat minder strikt mag zijn, waar niet altijd het nieuwe KB voor wielerwedstrijden volledig gevolgd wordt of dient gevolgd te worden en waar de verkeersdrukte een pak minder is dan bij ons.
In 2023 zal geen enkele inrichter in gelijk welke provincie het nieuwe KB naast zich kunnen neerleggen.
Daarbij denken we aan de juiste borden op de voertuigen rode en groene vlag.
De nadarafsluiting aan de aankomst.
De hulpdienst zal verplicht moeten voorzien zijn van gediplomeerde ambulanciers zoals dit bij WAOD sinds de invoering van het KB geregeld is.
WAOD heeft sinds de invoering van het KB in 2019 steeds alle richtlijnen nauwgezet gevolgd.
We hebben altijd gewaakt over de veiligheid van onze deelnemers en dat zullen we ook in de toekomst blijven doen.
.
Als bestuur weten we ook heel goed dat het nooit goed zal/kan zijn voor iedereen. De individuele renner houdt zich namelijk enkel bezig met wat voor hem-/haarzelf OK is. Als bestuur moeten we rekening houden met alle renners waarbij er dus beslissingen moeten genomen worden i.v.m. leeftijdsindeling OF i.v.m. een ommezwaai binnen onze vzw. Of zoals Paul Herygers het verwoordde in zijn commentaar bij de veldrit in Niel toen het gevloek van Niels Albert op de houten brug nog eens ter sprake kwam: "Als je naar ieders verzuchtingen luistert, geraak je geen sstap verder."
.
Om die redenen hebben we dan ook beslist om voor 2023 WAOD 2.0 boven de doopvont te houden.
We gaan in 2023 bvb. ook de niet-vergunninghouders (échte toerist) regelmatig terug de kans geven om zich met elkaar te meten. Hun wedstrijden zullen niet langer van 1 uur duren omdat we niet de niet-vergunninghouder willen aantrekken die wekelijks wel ergens met een dagvergunning in zijn eigen leeftijdsreeks een mooi resultaat behaalt.
.
Er zijn in 2023 verschillende opties voor de wedstrijdindeling. 3 of 4 wedstrijden op een namiddag.
Bij 3 is het nog altijd 13u00 (50 à 55km) / 14u30 (60 à 65km) / 16u15 (75km) zijn.
Af en toe zal ook de toerist aan bod komen.
Dit kan ingepast worden door bvb. een vierde wedstrijd toe te voegen aan het schema (waar gemeenten dit nog toelaten).
(bvb. 12u30 (50km) / 14u00 (60km) / 15u30 (40km) / 16u30 (65km))
.
Hoe zit de leeftijdsindeling voor 2023 nu in elkaar?
De eerste wedstrijd is voorbehouden voor onze oudere leeftijden die nog altijd op de fiets de strijd met elkaar willen aangaan.
We tonen daarom ook heel veel respect voor hen die nog altijd wekelijks aan de inschrijvingstafel passeren.
We hebben hier wat aan de leeftijden gesleuteld zodat de leeftijdsvork wat minder groot wordt. We kunnen echter niet een heel groot aantal jaren gaan schrappen omdat we dan naar de jongere renners toe in de problemen komen.
We gaan naar 2 reeksen, maar niet meer vanaf 55 jaar, maar wel vanaf 57 jaar.
Dan krijgen we 57-64 / 65+ (met bloemen voor de eerste 70+ die we niet vergeten!)
.
Voor onze laatste wedstrijd gaan we voor een wedstrijd die niet aan leeftijd gebonden is.
Er zullen vergunningen uitgegeven worden op basis van Elite3. (vanaf 19 jaar zonder leeftijdsbeperking)
.
De tweede wedstrijd is voorbehouden voor opnieuw 2 reeksen met een beperkte leeftijdsvork van in totaal slechts 14 jaar.
42 49 / 50 56.
.
Voor elke reeks zal er een podium zijn voor de eerste 3.
Bij de 65+ wordt er zoals eerder aangehaald een extra boeket voorzien voor de eerste 70+.
.
In 2023 zullen we ook nieuwe inrichters verder financieel ondersteunen indien zij een volledige wedstrijddag organiseren met minstens 3 wedstrijden op een namiddag waaraan zeker een wedstrijd voor toeristen dient gekoppeld te worden.
Indien de inrichter zelf geen sponsoring heeft voor een aantal zaken zal WAOD een financiële tussenkomst geven volgens onze opgestelde barema's en met een maximum van 1.195 euro in totaal.
De inrichter zorgt dan zelf wel voor een prijzenpot, want méér dan die 1.195 euro per wedstrijddag kan WAOD niet dragen met méér dan 60 wedstrijden in het verschiet.
Deze prijzenpot kan zowel cash zijn als drankbonnetjes van de inrichter zelf.
Als we de lopende kosten voor verzekering en materialen erbij rekenen, zitten we aan een budgettering van méér dan 225.000 euro in 2023. (voor de mensen van mijn leeftijd en ouder
. 9.000.000 Bef)
.
Het inschrijvingsbedrag voor vergunninghouders WAOD, WCF en Cycling Vlaanderen (Elite3 en masters) houden we op 5 euro per wedstrijd.
De eventuele huur van een transponder is 5 euro.
Een volledige dagvergunning incl. verzekering lichamelijke ongevallen is 20 euro.
De inschrijving voor niet-vergunninghouders is 10 euro om de prijs voor hen democratisch te houden.
.
Voor de vergunningen hebben we ervoor gekozen om 2 soorten vergunningen uit te geven.
1)Een vergunning WAOD met voordelen bij WCF-bonden.
2)Een vergunning WAOD met voordelen WCF en Cycling Vlaanderen.
Na de vele indexaties van lonen en andere prijzen, komt de verzekering altijd helemaal op het einde van de ketting.
De aanpassing die doorgerekend wordt aan onze wielerbond is een goeie 10%, maar dit wordt niet aan onze vergunninghouders doorgerekend.
De kostpijrs blijft dan ook op 75 euro.
Voor de vergunningen WAOD met ÉN WCF-voordelen ÉN toelating om te koersen bij Cycling Vlaanderen onder bepaalde omstandigheden, hebben we wél de prijs moeten aanpassen naar 90 euro. (0.a. omwille van kostprijs aanmaak vergunning door Cycling Vlaanderen)
In deze bedragen is steeds het vast rugnummer inbegrepen (5 euro).
.
Bijvergunningen zullen niet meer uitgegeven worden omwille van het feit dat deze enkel maar genomen werden door renners die een vergunning hadden bij bonden die niet tot het WCF toegetreden waren waarbij ze op die manier ook bij alle andere WCF-bonden konden starten zonder dagvergunning te moeten betalen MAAR waarbij WAOD wel alle medische kosten moest dragen bij valpartijen binnen een WCF-wedstrijd. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor WCF-renners of renners van Cycling Vlaanderen zodat ze ook bij WAOD kans kunnen maken op de WAOD-kampioenschappen.
.
Transponders zullen ook niet meer via ons kunnen aangekocht worden. Wij hebben dit jaren aan een stuk gedaan als gemakkelijkheidsservice voor onze renners, maar de investering die wij hiervoor moeten doen, is te groot om dit nog langer te kunnen.
Voor 100 transponders betaalden wij aan MyLaps 4.500 euro terwijl we die centen pas in de loop van de komende jaren konden recupereren.
Daarom leek het ons logischer om dit bedrag te reserveren om (nieuwe) inrichters te ondersteunen.
.
We willen ook paal en perk stellen aan renners die opwarmen of losrijden met onbedekt rugnummer.
Dit leidt tot heel wat frustraties bij de mensen in de groene vlag en bij politiediensten.
Daarom zullen we hiervoor in 2023 boetes geven.
De mensen in de groene vlag krijgen volmacht om rugnummer en kleur te noteren.
De boete bedraagt 25 euro per overtreding.
Dat is inderdaad niet weinig. Maar dit staat nog helemaal niet in vergelijking met de discussies en onderhandelingen die moeten gevoerd worden met de politiemensen op de wedstrijddagen zelf, maar ook de extra vergaderingen bij de aanvragen voor een volgend seizoen. De positieve of negatieve verslagen worden altijd meegenomen naar een volgende aanvraag.
.
Hiermee ben ik aan het eind van WAOD 2.0 waarbij ik enkel nog kan zeggen dat de vergunningsaanvragen hier terug te vinden zijn.
.
Nieuwe inrichters kunnen zeker met ons contact opnemen of ons straks aanspreken zodat we een moment kunnen vastleggen om samen te komen.
.
Tot slot wens ik iedereen een schitterende eindejaarsperiode met een sportieve winter toe.
We zien elkaar terug op zaterdag 04 maart 2023!
|