Nieuwe website brengt jongeren en bedrijven in contact met elkaar.
Nieuwe werkkrachten aanwerven is niet altijd gemakkelijk. Gebrek aan ervaring, te weinig voeling met de realiteit op de werkvloer, het zijn maar enkele pijnpunten waar werkgevers mee geconfronteerd worden. Daarom zijn stages en leerwerkervaringen zo belangrijk. De jongeren leren een vak én maken kennis met het dagelijkse leven in een echte werkomgeving. Een goede stage mondt dan ook steeds vaker uit in een aanwerving.
Wie (lang) zoekt die vindt?
Maar hoe vind je goede stagiairs en hoe vinden jongeren het geschikte bedrijf voor een stage? Een gesprek met twee ervaringsdeskundigen.
François De Landsheer is verantwoordelijk voor de Corporate Human Resources bij kunststofprofielenfabriekant Deceuninck in Hooglede-Gits en komt elk jaar opnieuw in contact met (kandidaat-) stagiairs en scholen die hun jongeren willen laten kennismaken met de bedrijfswereld.
Robin Bekaert is pas afgestudeerd als bachelor productieleiding in de grafische en digitale media en liep tijdens zijn laatste schooljaar zes weken stage in een reclamebureau.
Wij krijgen gemiddeld een 20-tal stageaanvragen per jaar, verteld François De Landsheer. Die aanvragen zijn heel gevarieerd en komen van studenten informatica, ingenieurs, vertalers, ontwerpers, Gemiddeld kunnen er per schooljaar vijf van die mensen stage bij ons lopen en we proberen hen zo veel mogelijk op een concreet project in te zetten. Per schooljaar bieden wij, in samenwerking met VTI Roeselare, ook een leerovereenkomst aan maximaal driejongeren aan. Een mooie balans, waar Robin, zeker in het begin van zijn zoektocht, alleen maar van kon dromen: We kregen de opdracht drie stageplaatsen te vinden. Ik had er maar twee gevonden. Via de site van Febelgra heb ik zo veel mogelijk e-mailadressen opgezocht van alle grafische bedrijven in de streek. Maar al snel kreeg ik hopen e-mails terug met een negatieve mededeling, slechts één mail was positief. Toen ik mijn probleem voorlegde aan een kennis, kon die persoon me helpen. Via hem heb ik dan mijn laatste stageplaats gevonden.
Goede contacten.
Goed nieuws voor Robin dus, maar zijn zoektocht was op zijn minst omslachtig en demotiverend. Bij Deceuninckkennen ze het probleem van kandidaat-stagiairs ook en moeten ze meer kandidaten ontgoochelen dan hen lief is. Hun stagiairs rekruteren ze voornamelijk via de goede contacten met de scholen in de buurt. De Landsheer: We proberen goede contacten te onderhouden met de scholen, we nemen deel aan studenteninfodagen, we staan open voor bedrijfsbezoeken en stagiairs Zo kennen de scholen ons en kennen wij de scholen. Ze weten dat stagiairs bij ons welkom zijn. Bepaalde van onze afdelingsverantwoordelijken hebben rechtstreeks contact met scholen of leraars en informeren hen over mogelijke stageprojecten.
Tijdwinst.
Geen vuiltje aan de lucht dus: als studenten maar lang genoeg zoeken of de juiste mensen kennen, vinden ze wel een stageplaats. En bedrijven die de moeite doen om tijd te investeren in een goede relatie met scholen, kunnen rekenen op een constante stroom aan stagiairs. Die wederzijds zoektocht kan toch efficiënter. Daarom lanceert de Vlaamse overheid de nieuwe website www.stageforum.be. Op die website vinden bedrijven leerlingen en studenten die op zoek zijn naar een stageplaats of leerwerkplaats. Werkgevers of bemiddelaars kunnen vrij zoeken in de databank en kunnen ook zelf stage- of leerwerkplaatsen aanbieden. Zo kunnen leerlingen en studenten die op zoek zijn naar een stageplaats of leerwerkplaats ook grasduinen in de site. Onze beide gesprekspartners zijn enthousiast. Robin: Over deze website heb ik niets dan lof! Dit forum zal sowieso de kloof tussen de werkgever en de stagiair verkleinen en misschien wel dichten. Het is niet enkel positief voor de studenten, maar zeker ook voor werkgevers die op zoek zijn naar bekwame stagiairs voor bepaalde functies binnen hun bedrijf. François De Landsheer bevestigt: Het idee is zeker interessant. De site is gebruiksvriendelijk (type stagiair en postcode intikken) en brengt de stagiair en de stageaanbieder rechtstreeks met elkaar in contact. Dat kan beide partijen veel tijd besparen. Misschien vind Deceuninck volgend schooljaar zijn eerste stagiair via het stageforum. Voor Robin kon zijn stage alvast niet meer stuk: tijdens de zomer nodigde het reclamebureau hem opnieuw uit voor een vakantiejob. Meer informatie over der verschillende gebruiksmogelijkheden en opties van de stagedatabank vindt u op www.stageforum.be. U kunt ook de informatiefolder aanvragen via de Vlaamse Infolijn op het nummer 0800 3 02 01.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.