Kapellen is een kleine gemeente in de provincie Antwerpen. Er zijn niet veel bezienswaardigheden, maar het monument voor de gesneuvelden is toch wel één van de populairste. Het is een monument om de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen te herdenken. Het staat vlak tegenover 't Oud-Gemeentehuis, aan het begin van de C. Pallemansstraat. Het is een kunstwerk van beeldhouwer Theo Blickx dat in 1926 is opgericht. Het monument kreeg de titel Treurende moeder.
Een recente uiting van kunst (open voor discussie) die het straatbeeld inneemt is Wildbreien of Grafitti knitting. Doel is de openbare ruimte letterlijk aan te kleden en zo aandacht vestigen op die ruimte en de architecturale waarde ervan. Zoek naar een concrete uiting hiervan en geef daarmee je persoonlijk commentaar op dit bericht.
Dit is de molen van Diest. Het is een oude molen die nog in zeer goede staat is. Deze molen vind ik persoonlijk een zeer mooie molen. Hij staat op een zeer mooie plaats dicht bij de 'Halve Maan'. Ik raad jullie zeker aan deze molen te bezoeken. (Robbe Vandeweyer)
De Tet is een grote zilveren halve bol. Bovenaan de bol komt er water uitgelopen. De Tet is geplaatst in 2003 en kreeg al gauw de naam 'Tet van Turnhout'. Volgens sommige ontstond Turnhout hier. Vroeger was dat een gevaarlijke, moeilijke oversteekbare asfaltweg, nu een toegangsplein naar een historische stad. De mysterieuse miraculeuse kanonskogel in het midden is een herinnering aan de Slag van Turnhout. Deze halve bol (kanonskogel) krijgt vaak ook te verduren met vandalisme. In de winter krijgt de Tet een warm mutsje op zodat hij beschermd wordt tegen de kou. Zeker eens een bezoekje waard!
Persoonlijk vind ik het een mooi gebouw, omdat ik ben op gegroeid langs de kerk en zag het elke dag. Maar daarom betekent het niet dat ik het een mooi gebouw vind, ik vind het een mooi gebouw omdat het anders is dan een normale kerk. De stijl is veel mooier en is meer speciaal dan de andere kerken. De decoratie van de kerk is ook mooi, er hangen demonen of andere beesten buiten aan de kerk en als het regent spuwen ze het water van de top van de kerk naar beneden.
Dit is de grootste kerk van Limburg.
De kerk kent een zeer lange en verrassende geschiedenis. De huidige
benaming van deze kerk is de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortebasiliek. Het
bouwwerk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de groepsinschrijving Belforten van België en Frankrijk.
Geschiedenis van de kerk
Er zijn bronnen die beweren dat de kerk groeide uit een kapel die door Sint-Maternus werd opgericht in de vroege vierde eeuw.
De archeologische opgravingen van de laatste jaren spreken dit
vermoeden tegen. De oudste restanten die men op die plaats terugvond,
waren afkomstig van Romeinse paalwoningen uit de eerste en tweede eeuw. Het eerste stenen gebouw op de site is met zekerheid een Romeinsbadhuis uit de derde eeuw.
De eerste kerk die op de plaats werd teruggevonden was gebouwd in het
midden van de zesde eeuw. Dit was een zeer eenvoudig, eenbeukig gebouw
met een halfrond apsis aan de oostzijde van het gebouw.